Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   326 / 376
(#) csatti2 válasza András123 hozzászólására (») Márc 28, 2019 /

Azaz egység csak a lézerdiódát tartalmazza, ha direktbe bekötöd akkor elpukkan. Meghajtó áramkörként általában egy áramkorlátozott DC/DC konvertert szoktak mellékelni (feszültség csökkentés), amit gyárilag beállítottak a modulhoz ajánlott áramra. Ha van otthon minőségi labortápegységed (a nyomaték a minőségin van!), akkor megpróbálhatod óvatosan meghajtani arról. Ha nincs, akkor nézz körül milyen meghajtót szoktak más eladók ugyanehhez a modellhez ajánlani. Mindenképp szerezz be egy megfelelő védőszemüveget, ezen semmiképp se spórolj, mielőtt nekiállsz kísérletezni vele (a szemüveget a lézer hullámhosszához kell választani, a hozzáadott szemüvegek általában ócskák, illetve szemüvegeseknek tökéletesen alkalmatlanok, példa jó minőségű szemüvegre: link).
(#) aroxol hozzászólása Márc 28, 2019 /

Sziasztok!
Megépítettem ezt a cnc-t: Bővebben: Link
Valahonnan, már nem is tudom, letöltöttem egy arduino programot hozzá. A GRBL vezérlő szépen viszi a motorokat.
Viszont most először szeretnék nyákot fúrni vele. A G-codot megcsináltam gerber file segítségével ezen az oldalon: http://copper.carbide3d.com/
Viszont sehogy nem tudom méretre kalibrálni a készüléket. Jumper 1/8-ad ra állítva nagy, 1/16-ra állítva meg kicsi a terület amit fúr. Lehet hogy a firmverben kell valamit állítani? Esetleg a menetes szál emelkedését külön be kell valahol állítanom?
(#) Pali79 válasza aroxol hozzászólására (») Márc 28, 2019 /

A beállításoknál meg kell adni, hogy hány STEP jelre mozdul 1mm-t az adott tengely.
(#) aroxol válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 28, 2019 /

És azt hol lehet? Nem értek hozzá.
(#) csatti2 válasza aroxol hozzászólására (») Márc 28, 2019 /

Ha tudsz angolul, akkor itt elolvashatod a szükséges parancsokat:
https://github.com/gnea/grbl/wiki/Grbl-v1.1-Configuration
(#) aroxol válasza csatti2 hozzászólására (») Márc 28, 2019 /

Ez nekem így nagyon magas. Nincs valami egyszerű módszer?
(#) Pali79 válasza aroxol hozzászólására (») Márc 28, 2019 /

Melyik programmal vezérled?
(#) aroxol válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 28, 2019 /

grbl controller 3.6.1
(#) Pali79 válasza aroxol hozzászólására (») Márc 29, 2019 /

Esetleg ez alapján.
Ha nem megy akkor telepítsd a Laser GRBL-t, abban kicsit érthetőbb a beállítás.
(#) András123 válasza csatti2 hozzászólására (») Márc 29, 2019 /

Én is hasonlóan gondolom azt amit írsz. Viszont azt jó lenne tudni hogy az a kettő kábel ami bemegy a diódába melyik pontosan mire szolgál. Logika szerint az egyik a ventillátorhoz kell a másik pedig az áramot adja a diódának. Viszont az eladó azt állítja hogy az egyik (piros fekete) közvetlenül aTTL jelet fogadja . De ez szerintem hülyeség. Leszedtem a ventit és alatta mind a négy vezeték egy műanyaggal beolvasztott helyre megy és két vezeték kijön a ventillátorhoz. Nem értem hogy miért nem közvetlenül a ventihez megy a Piros fekete ,hisz a ventinek akkor is forogni kell a hűttéshez ha a TTL jel nem kapcsolja az áramot. Ki lehetne ezt mérni valahogy multiméterrel?
(#) JoeA válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 29, 2019 /

Ezek mm-es befogók. Használható az 1/8" szárú szerszámokhoz károsodás nélkül? Tudom, hogy nem nagy a különbség, de csak nem ahhoz találták ki, nekem meg van egy szakajtónyi kisebb szerszámom ilyen szárral.
(#) Antauri válasza JoeA hozzászólására (») Márc 29, 2019 / 1

Létezik ER11 szett 0,5mm lépésben is, ebből a 3,5-öst simán használhatod.
Van 1/8" méret is.
(#) Pali79 válasza JoeA hozzászólására (») Márc 29, 2019 / 1

Ahogy már az előttem szóló is mondta, van 1/8-os is, azt hiszen 3,175 mm néven is fut. Én annó olyan szettet vettem ami 1-7mm-ig 0,5-ös lépésenként van és van benne 1/8" is, tehát összesen 14db-ot tartalmaz.

Erre gondolsz? Épp ezt nézegettem, van benne 1/8 és 1/4 is. Ezek szépen központosan futnak? Minőség egy 10es skálán a felső negyedben van vagy ne álmodjak?
(#) Pali79 válasza JoeA hozzászólására (») Márc 29, 2019 /

Igen ilyen. Nekem is kínai van, még nem volt vele bajom, bár keveset használom. De volt már akinek sikerült nagyon hulladékot vennie.

Akkor veszek egyet meg mellé egy lottó szelvényt Valamelyik biztosan bejön Köszönöm a segítséget!!!
(#) Temela válasza JoeA hozzászólására (») Márc 29, 2019 /

Az első ötleteddel több szerencséd lesz...
Azért, mert olcsó még nem jelent rosszat. A barkács célokra, home made user megoldásokra, hobbyra milyen kellene más, ami meg is fizethető?

Ez olyan dolog, hogy ha tutira akarsz menni akkor menj be itt egy boltba és vedd meg a patronok darabját 2000-ért. Vagy kockáztatsz és lehet, hogy használhatatlant kapsz.

Most kockáztatok, megrendeltem! Amint megjön, bújj el amíg kipróbálom
Csak így magunk között, ha itt bemegyek a boltba, válogatottat kapok annyiért ami tuti?
(#) JoeA válasza Temela hozzászólására (») Márc 29, 2019 /

Én is erre gondoltam, ezért veszek évi 1-2 lottót csak. Mikor húzzák, akkor meg sose találom, szóval lehet, hogy volt már egy csomó telitalálatom

A hobbikategóriás gépekkel már megjártam párszor, nem kell Kínából rendelni. Flexi száras csiszoló/fúró/gravírozót vettem amit kibontás után kipróbálva azzal a lendülettel vittem is vissza. Szemre egy 1-es fúróval tudtam volna 3-as lukat fúrni és egy 3-al 5-6-ost (ez két patron volt, a többit ki se próbáltam). Azóta se merek rá nézni sem, pedig jó lenne néha.

Szinte biztos, hogy jó minőségűt kapsz, de ha valami nem stimmel tudsz reklamálni. A kínai meg bekerül a többi "jó lesz még valamire" közé.
(#) csatti2 válasza András123 hozzászólására (») Márc 30, 2019 /

Próbáld meg összesípolni az ereket. Ha nincs semmi kapcsolat, akkor valószínűleg nincs bent kiegészítő áramkör (ugye lehetne benne opto is). Ha a két föld közös, akkor már lehet, hogy van ott valami. Ez esetben próbálj meg rákeresni a neten, valaki másnak csak van hasonló.
(#) András123 válasza csatti2 hozzászólására (») Márc 30, 2019 /

Összesípoltam" de nincs sehol kapcsolat ellenállás méréssel sem . CsaK a két bemenő kábelen a GND közös. Sehol sem találtam róla infót, viszont az ebay-on egy másik eladónál egy ILYENNEL együtt hirdetik Ezek szerint mégis csak kell hozzá külső meghajtó. Ennek ellenére nem értem hogy ez mért van ennyire túlbonyolítva . Ez a hirdetés például érthető számomra is Mi a véleményed ,szerinted EZ megfelelne hozzá?
(#) csatti2 válasza András123 hozzászólására (») Márc 30, 2019 /

Az első link, az neked nem túl hasznos, mert azzal az eszközzel fix PWM jelet tudsz előállítani. Gondolom egy kis CNC gravírozóra/vágóra szánod a lézert. A GRBL-es lézervezérlők alapból előtudják állítani a szükséges TTL PWM jelet és így a megmunkáló program maga tudja majd állítani a lézer intenzitását külső eszköz segítsége nélkül.

A második linken mutatott vezérlőre számítottam én is. Nekem is hasonló van, de 3W-os lézerre méretezett.

Valószínűleg megfelelne az utolsó linken mutatott meghajtó. A kis potméterrel tudod majd beállítani a lézer áramát.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2019
(#) András123 válasza csatti2 hozzászólására (») Márc 31, 2019 /

Egyenlőre küzdök az eladóval. mert az egész hirdetése valahogy nincs jól megfogalmazva. Ha tudtam volna előre hogy nincs hozzá vezérlő akkor meg sem rendelem, de azt hittem hogy az a teszt panel aminek a képét letörölte az ,maga a vezérlő. A leírásban is szerepelt hogy tudja a TTL/PWM-et. No, majd meglátom mi lesz.....Még mindig nem világos az a bemenő két kábel a diódába. Az eladó állítja hogy az egyik a TTl jelhez kell.Ha igaz amit állít akkor mi hajtja a ventillátort? mert annak akkor is forognia kell ha a dióda nem kap áramot . Egyenlőre nem akarok kisérletezni vele nehogy tönkretegyem. Szerinted Ha igaz lenne az amit az eladó állít akkor is megfelelne hozzá a kiszemelt vezérlő? Sajnos az elektronikához csak alap szinten értek. ezzel a lézer témával pedig eddig egyáltalán nem foglalkoztam
(#) András123 hozzászólása Márc 31, 2019 /

Más témával kapcsolatban is szeretnék kérdezni. A GRBL használatávall eddig csak rajzolgattam és egy kisebb marógépet is készítettem. Nemrég kipróbáltam az ESTLCAM programot ami egy másfajta szoftvert tölt fel az arduinóra mint a GRBL. Ez a szoftver azonnal tartó áramot ad a motoroknak ,ami kell is hogy ne mozdulhassanak el a tengelyek. A GRBL-ben is van valami szoftveres lehetőség arra hogy tartóáramot kaphassanak a motorok. Használ valaki közületek ESTCLAM-ot. Sokkal dinamikusabban tudom vele használni a gépemet . Egyszerübb a kezelése is mint egyéb programoknak ,kár hogy csak próba verziós
(#) Pali79 válasza András123 hozzászólására (») Ápr 1, 2019 /

Ez csak a PC-n futó programtól függ. A grbl controller nekem nem jött be. Valamelyik nap próbáltam a Candle-t, az tartja a tengelyeket az biztos.
(#) András123 válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 1, 2019 /

Most kaptam az infót, hogy $1= 255 beállítással tartóáramot lehet adni ,kevesebb érték beírásával arányosan kisebb lesz a ráadott Amper. Ezt a beállítást eddig nem ismertem ,még ki kell próbálnom
(#) Pali79 válasza András123 hozzászólására (») Ápr 1, 2019 /

Ez téves infó! Az csak a kikapcsolás késleltetési ideje, ami max 255 msec, tehát negyed másodperc. Ettől nem lesz tartóáram. Én biztosra veszem, hogy szoftver kérdése, mert a laser grbl nem ad tartóáramot a nem használt tengelyre, de a candle igen. A kettő között nem változtattam a beállításokon semmit.
(#) András123 válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 1, 2019 /

Ha a CANDLE is a feltöltött GRBL-t használja, és nem változtattál a $ beállításokon akkor biztosan igazad van. Jó lenne ha ez a lehetőség programtól függetlenül beállítható lenne Ma este ki fogom próbálni
Következő: »»   326 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem