Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC vezérlő elektronika és progi
Lapozás: OK   8 / 115
(#) Medve válasza brato hozzászólására (») Máj 18, 2008 /

Szerintem erre az a megoldás, ha az adott motor STEP jelére akasztunk egy ujraindítható monostabilt, ami pl 1sec lépésszünet után bekapcsolja a tartóáramot, beavatkozva a komparátornál. Vagy kikapcsolja a tápot, de ezzel vigyázni kell, mert az indulásnál lépésvesztés lehet a vége. Ám én úgy érzem, hogy nálad nincs STEP-DIR vezérlő, hanem közvetlenül a PC-vel generálod a motormeghajtás 4 fázisát. Igaz?
(#) brato válasza Medve hozzászólására (») Máj 18, 2008 /

De step-dir vezérlőm van, régebben csináltam olyat is ahol én adtam a tekercsre a jeleket de azt nem fejlesztettem tovább.
(#) tp válasza brato hozzászólására (») Máj 18, 2008 /

ismerős a a két ic .. én is ezt akartam ha minden igaz még lenne hozzá egy harmadik ic is egy monostabil (a feszültség visszaejtéshez)de ezt
555-tel akartam/fogom megoldani szerintem bőven jó.(remélem)
(#) tp hozzászólása Máj 18, 2008 /

hogy én mindig késve írok...

pl itt egy IC: TEA3718 ennél két biten adhatod meg, hogy mekkora legyen a motor árama...
(#) brato válasza tp hozzászólására (») Máj 18, 2008 /

Az elején gondolkoztam én is tartófeszültségen de nekem M8 és M10 menetes szárak vannak és úgy találtam, hogy nem kell, mert ezt elmozdítani akkora erő kell ami nálam nemigen fog előállni. Igy inkább elveszem a feszültséget és addig sem melegszik a táp és a motor.
(#) tp hozzászólása Máj 18, 2008 /

én se igazán az oldalirányú erőre gondoltam ami visszaforgatná a menetesszárat mert ez szinte lehetettlen inkább a razonanciából adódó rázkódstól flétem eddig jobban de lehet igazad van elég masszív szrkezetnél lehet nincs sok értelme esetleg valami jumperrel kiiktathatóra kell megcsinálni, érdekelnek tapasztalataid volt már próbaüzem?

Annyira nem vagyok otthon az elektronikában, hogy ilyenekkel fejlesszek áramkört sajnos.
(#) brato válasza tp hozzászólására (») Máj 18, 2008 /

A próbaüzemben még csak furatokat fúrtam és ceruzával feliratokat rajzoltam. Most meg javítom a vezérlőt mert valami elszállt és nem jó lépteti a greykódot. Az okot próbálom megkeresni de szkópra várok, hogy lássak is valamit.

Én se fognék bele...amelyek nekem vannak, azokat fénymásolókból szedtem ki, aztán "kilámpáztam",hogy hogy működnek s azóta attól félek, mi van ha az egyik tönkremegy, mert akkor megáll a gép . Nem magamtól vagyok okos, ellestem, hogy hogy csinálják a nagyok. Biztosan jól, mert amit én elkövettem, amolyan motorforgatót, bizony elég siralmas fordulatszám értékeket produkált. Ám egy akármilyen PWM, mint az előbb linkelt IC is, bizony sokat lökött a dolgon, pedig csak 12 V-ról járatom.

Nekem a sebességgel nincs gondom elég tág határok közt tudom forgatni a motorokat. Az X és Y koordináta motor nekem is 12V-os, a Z az 24. Ezért használok több féle feszültséget, kipróbáltam 18 V-tal is üzemelt de nagy hangja volt a motornak és inkább hagytam a dolgot.
(#) deguss válasza Medve hozzászólására (») Máj 19, 2008 /

Medve Úr,

Ha jól értem, egy áramköröd van, ami hardware-es PWM-jelet generál, és amit párhuzamos portról vezérel meg a számítógép, hogy léptesse a motorokat? Tehát a tekercseket úgymond nem egyenáramra kapcsolod, hanem pulzusokra?

Közkinccsé tehető erről részletes információ, esetleg séma, rajz? Köszönöm!
(#) Medve válasza deguss hozzászólására (») Máj 19, 2008 /

Hello, igy van, a tekercs természete ugye, hogy a rákapcsolt feszültség hatására az áram, csak "lassan" indul meg, korlátozva a nyomatékot. Ezért nagyobb feszültséget alkalmazunk, ami az Ohm törvény szerint nagyobb áramot,-> mágneses térerőt->nyomatékot ad. Ám ezzel a jelenség végén vagyunk gondban, amikor az áram megnövekszik esetlegesen túlterhelve a motort, és a meghajtó eszközt is. Ezért ezt az áramot egy ellenállással figyeljük, és ha ez az áram egy határon túl emelkedik, megszakítjuk azt, illetve kapcsolgatjuk, úgy hogy a kívánt átlagáram follyon a tekercseken. Megpróbálok keresni valami szép cikket ezzel kapcsolatban...
Ám nehogy félreértsd, a PC ebbe a folyamatba nem szól bele, az továbbra is csupán a STEP-DIR jeleket adja és legfeljebb lehet egy ENABLE.
(#) deguss válasza Medve hozzászólására (») Máj 19, 2008 /

Köszönöm szépen Medve,

A technikai háttérrel tisztában voltam, - de köszönöm, hogy leírtad - most értem, hogy milyen kapcsolásod lehet, de kérdezem, mert még nem világos, vagy csak nem vagyok figyelmes, hogy mi figyeli az áramot egy komplett analóg áramkör, pl. egy TL494-es IC, vagy valami hasonló?
Nagyon hálás lennék egy bevált kapcsolási rajzért, de szerintem a többiek is, így jutalmaznánk is pár ponttyal.
(#) Medve válasza deguss hozzászólására (») Máj 20, 2008 /

Nézd meg az alább belinkelt TEA3718-ast, a 8. oldalon láthatod az elrendezést...de sok egyéb meghajtó IC-ben is igy van kialakítva..
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Máj 20, 2008 /

De ott a klasszikus L297-es, abban is ott a PWM lehetőség, ami az Enable kimenetekkel kapcsolja a motoráramot.
(#) deguss válasza Medve hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

Köszönöm Medve, megnéztem ezt az IC-t, meg olvasgattam a microsteppingről, úgy informálódtam, hogy ez jobb megoldás, tehát nagyobb nyomatékot tudok kihozni a motorokból. Itt olvastam, hogy egy microkontrollerrel érdemes megcsinálni, ami figyeli a végálláskapcsolókat, és feldolgozza a step/dir jeleket. A PWM fix frekvenciájú, és a uC a 3 motort egyenként vezérli meg, továbbá figyeli, hogy pl. nem jönnek-e túl gyorsan a step jelek, etc.
A microsteppekből pl. 5 fokozatot alkalmaznék, egy unipoláris motornál így lennének pl. a tekercsek energetizálva:
1. A 100%, B 0%
2. A 80%, B 20%
3. A 60%, B 40%
4. A 40%, B 60%
5. A 20%, B 80%
(6. A 0%, B 100%)

Így nem csak a lépésszöget lehet ötödölni, de a nyomatékeloszlás is jobb kisebb fordulatokon, így gondolom.

Ehhez ki mit szól?
(#) cpumaster hozzászólása Máj 25, 2008 /

Hello mindenkinek!
Eltelt egy "kevés" idő mióta írtam a fórumba. Olvastam h "Fater" és még egy fórumozó említette h nem működik ez a pwm-es szabályzó így ahogy a már nem létező eio.com-on volt, merthogy nem így kell a jel kitöltést állítani. Átnéztem énis az adatlapot és örömmel jelentem h pedig működik úgy a rajz. Azóta meg is épült a pminmo-s vezérlővel egy nyákra. Teszteltem is és okésan lehet az áramot belőni vele mert közben mértem és tartotta végig bár kis léptekben állítható poti lenne a legjobb ide mert nagyon érzékeny így. A BDW tranya nagyon tud melegedni arra figyelni kell. A poén az hogy ha megnézitek ezt: adatlap ,akkor benne lesz ugyanaz a rajz ami anno az eio.com-on volt csak az adatok nincsenek ott mind. A 10es rajzot keressétek a 12.oldalon. Lentebb részletez is persze angolul. Mindjárt teszek pár képet.

Szóval akkor pár kép! Bármi gond lenne valahol akkor nyugodtan írjatok. A nyákot én készítettem szoal lehet h lehetett volna jobbra is. Ez ilyen... Annyit akartam még írni az SG/LM3524-el kapcsolatban hogy az ilyen hibajel által létrehozott PWM modulálást szokás úgy nevezni "parasztvakító" nyelven a cnc-vezérlőknél h PID rendszer. Gondolnánk h hú mekkora jó az akkor nekünk csak aztsem gondolnánk h mi az! De javítsatok ha tévedek! A nyák sematikus rajza már nincs meg csak ezek a jpegek maradtak fenn egy rendszerösszeomlás miatt és az eagle most nem nyitja meg a visszahozott fájlokat vmiért. Ezért kiegészíteném a rajzot itt: az LM324 tápjára tettem egy 27Vos zenert +1db 220ohm-os ellenállást ahogy a képen is van csak takarja a vezető. Az R6 mellette pedig 1K ami szintén takarásban van. Egy 3D-s rajzból a színgyűrűk alapján sikerült nekem is visszafejtenem csak. A 10K-s potival kell vmit tenni csak hogy finomabban lehessen állítani. Remélem sokakanak segítettem éshát énis tanultam ezidőalatt is sokat főleg mikor a két hozzászóló szerint tele van hibával a kapcsolás szöveget megláttam mert akk már javában kész volt a nyák de minden jó ha a vége is jó

És a megépített darab.
(#) Kovidivi válasza cpumaster hozzászólására (») Máj 26, 2008 /

Jó lett a nyák nagyon!
Egy dolgot megjegyeznék: ha melegszik a tranzisztor, melegszik a borda is, és melegszenek a kondik is a nyákon... Vigyázz, mert lehet, hogy egy idő múlva megfőzi a kondikat a borda (vagy csak a legfontosabbat ) , és repül az egész, te pedig nem tudod, hogy mi lehet a baja.
(#) cpumaster válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 26, 2008 /

Hallo! Örülök h végre vki írt Rátettem közben egy 5cm ventit és kész is volt...úgyhogy lehet kicsi is a borda de kell egy frankó venti mind fölé és no problem. Egyébként teljesen igazad van. Nagy bajt okozhat. Köszi h szóltál! :yes:
(#) Medve válasza cpumaster hozzászólására (») Máj 27, 2008 /

Hello, kapcsolóüzemben működnek a tranzisztorok? Lehetne -e FET-tel helyettesíteni őket?
(Én kapcsolóüzemre tippelnék, de ha oly nagyon melegszenek, akkor arra gyanakszom, hogy nem nyílnak ki teljesen!)
(#) cpumaster válasza Medve hozzászólására (») Máj 27, 2008 /

Hello Medve! PWM Igen kapcs üzem. Csak 1 tranya van BDW84C sztem azért ez nem kicsi tranya. A többi pedig IRLZ44N a motor tekercsek negatív ágát kapcsolgatják sorban. Nem mértem szkóppal de sztem nyit rendesen csak azért nem pár mA megy át hanem mondjuk majd 2.8A 32V és így már más is a helyzet gondolom. Talán még a melegedés nem veszélyes mert igaz gyorsan átlangyosítja a bordát de megfogható szóval nem 50°Cos. (kicsi ez a borda és kelleni fog erre a venti ha beindul majd a 4 FET is mert a védő diódájuk fog rendesen hőt nyomatni még) Lehetne FET-tel helyettesíteni... Attól függően h milyen típust választasz csak annyi h P csatornás fet kell mert negatív a kocka jel amit az sg ic kidob. Esetleg a vezérlő láb elé ellentám kellhet de ezt kiszámolni és már kész is én úgygondolom.
(#) cpumaster hozzászólása Máj 27, 2008 /

Hát egy új kérdésen is gondolkodtam közben ezzel a vezérlővel kapcsolatban. Ugye tettem én be egy 27V zenert és egy 220 ohm ellentámot. Ezzel akarom megvédeni az lm324-et a max határtól ami pont a motorok tápfesze. Na ez így okés eddig de ez egy kulcsfontosságú erősítő fokozat a 0.1ohm-os ellentámból induló visszacsatolásnak ami egy figyelő ellenállás és 32V ot küld vissza az lm324 felé ugye a bemenetre. Namost ez az erősítő le fogja vágni a kocka jeleket a tápfeszely amplitúdójánál max. Mi jön akk ki az erősítőből? Há majndem ugyanaz csak huszon pár volttal de ugyanaz a kitöltés. Ez megy tovább a hoba erősítőbe az sg ic 1. lábába (ez a -). Tudni kell h az icben ez az error amplifer 5Vos tápról megy amit a belső regulátora ad neki. A 2. lábra (ez a +) megy a feszosztóként (ugye ezis a belső regulátor 5V -jához csatlakozik) használt 10K-s potiról a beállított érték. Ez nem több 5Vnál az tuti. És innentöl egykis zavar van a fejemben: ez a 2 bemenő jelet összekeveri? Mert egyik az egy konstans a másik meg egy pwm jel. Akkor most mi a fontos az sgnek a visszacsatolásból mert ha az amplitúdó akkor az lm324 így hamis adatokat ad az sgnek. Ha a kitöltés amit szabályozni is szeretnék ami a lényege is a pwm áramkorlátnak itt akk teljesen mind1 mekkora jel feszkója. Ja és ezután még van egy comparator fokozat is az icben. Ezt jólenne ha vki elmagyarázná főleg a bemenetnél (sg ic) h milyen jelre van szüksége az 1. lábnak. Ja az adatlap amúgy egy közvetlen visszacsatolást mutat. Köszi előre is mindenkinek.
(#) cpumaster hozzászólása Jún 15, 2008 /

Hallo! Elgondolkodtam MEDVE hozzászólásán is mivel a melegedés nem gyengült. Elkezdtem méregetni mivel egy feszosztón keresztül kapcsolja a tranyát az ic kimenetre. Pozitív ág felöl 1K negatív oldalon 10K. A szilícium tranyák 0,6V nál már nyitnak tudomásom szerint. A bázis és a poz. táp között 730mV van. (PNP tranya) Ha bázis emittert mérek akkor 330mV. Ezt terhelés nélkül mértem de ha lenne terhelés akkor is csak a kitöltési tényezőt módosítaná az ic. Na most nemtudom hogy akkor mi van... kinyit szerintetek rendesen? (BDW84C)
(#) deguss válasza cpumaster hozzászólására (») Jún 16, 2008 /

Igen sokat segítene egy mellékelt kapcsolási rajz, nehéz így elképzelni, mi és hogy is van bekötve.
(#) cpumaster válasza deguss hozzászólására (») Jún 16, 2008 /

Mellékeltem egy rajzot amit az adatlapról "loptam" mivel ez volt az eio.com-on is az eredeti ami alapján készítettem a korábban feltöltött nyákrajzot is. (csak a kapcs rajzom eltűnt). Ezen a rajzon csak a visszacsatolás van másképp megoldva: amiről terveztem a nyákot ott volt egy műveleti erősítő a visszacsatolásban. Ezt egy korábbi hozzászólásomban kérdezgettem is hogy akkor hogy fog működni ha csak 29V ot kap de közben rájöttem mindenre. A gondom csak az ha megáll a léptető motor akkor nagyon elkezd melegedni a BDW tranya. A rajzon a főbb értékeket feltüntettem. A kütyü 20Khz-en ketyeg elméletileg(de lehet hallani is hogy hol a tranya fütyül hol a motor) Gondolkodtam azon is ha aztmondjátok hogy ez így kinyit akkor a tranya belső védődiódája miatt melegszik mert van induktivitás is.
A motor egyébként:
Típus: 23SH086-028-8W-xx-3.1
Nyomaték: 3.1 Nm
Névleges áram: 2.8 A
Tekercs ellenállás: 1.5 Ohm
Alap feszültség: 4.17 V
Induktivitás: 6.8 mH
És néha csinál olyat hogy pár "megforgatás" után elhallgat ez a PWM zaj. És egy 225W os 24Vos trafóról megy egy motor most. A áramkörben lévő 10K-s potit ha felcsavarom maxra akkor is csak 3.2A és ha elhallgat a PWM zaj akkor csak 1.8A maximum. Ezeket az értékeket egy a kimeneten a motorral sorbakötött multiméterrel mértem. Szóval csinál ilyen érdekes dolgokat és ezekre keresem a választ kisebb nagyobb sikerrel. (melegedés motorok álló helyzetében/50-60°C/ és néha mintha megváltozna a max áram műszerrel mérve) Köszönöm előre is a válaszokat.

PWM-CNC.JPG

(#) cpumaster hozzászólása Jún 19, 2008 /

Senki nemtudna nekem segíteni hogy ez a tranya kinyit rendesen vagy sem? Már áttanulmányoztam az adatlapot is párszor. Húúú a fenébe...az lehetséges hogy a 1/4-ed W-os ellenállásokon nem megy neki elég áram? Mert a feszosztó is 0.25W os. Valaki segítsen légyszi mert bosszant ez a hiba és addig nem merek nekiállni a többi legyártásának ameddig ez nem tökéletes.
(#) Medve válasza cpumaster hozzászólására (») Jún 19, 2008 /

Biztos lehetsz benne, hogy nem az ellenállások teljesítménye a probléma. Próbáld meg felvenni a tranzisztor jelleggörbéjét: hogyan alakul a kollektoráram a bázisáramhoz képest...próbáld ki egy nagyobb bétájú tranzisztorral, ugyanúgy melegszik az is?
Következő: »»   8 / 115
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem