Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3313 / 3984
(#) Andralin válasza granpa hozzászólására (») Máj 2, 2019 /

És a fenti hozzászólásokban keverednek az átmérők és a keresztmetszetek.

A két becsatolt doksi egyike sem a hagyományos USB2.0 kábelekre vonatkozik, amiket a gyorstöltők mellé adnak a gyártók. Kerestem a 2.0-s szabványleírást. Abban azt írják, hogy a két tápvezeték mérete lehet bármi AWG28 és AWG20 között felhasználástól függően.
Tehát akkor szabvány szerint akár 0,5 mm² is lehet maximum a tápvezetékek keresztmetszete.Tény, hogy gyakorlatban ilyennel nem túl sűrűn találkozik az ember, de lehet találni a neten.
(#) Pumuckli válasza Tasznka hozzászólására (») Máj 2, 2019 /

Szerencsére nem nyírtam ki, és az ellenállás jó lett. 1-1 10 KOhm-os ellenállást tettem az SCL-5V és SDA-5V közé. Most tökéletesen működik. Valamint a vezetéket is cseréltem, amit használtam, úgy tűnik az is szakadt volt...
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget!
(#) Tasznka válasza Pumuckli hozzászólására (») Máj 2, 2019 /

Elméletileg így is fog működni folyamatosan,de inkább az expandert tedd 3V3-ra,és oda kellene a felhúzó. Nálam is megy éve óta úgy 3V3-as pic,amim 5V-os felhúzások vannak,elég sok kimenetén,de ezt nem kell követni. Ha elég nagy az ellenállás,akkor kibírja
(#) zsolt20 hozzászólása Máj 3, 2019 /

Sziasztok!

Egy ilyen indulási áramlöketet ábrázoló mérést kellene elvégeznem. Milyen műszer szükséges ehhez? Valaki tudna segíteni a mérés kapcsolásának összeállításában?

Nagyon köszönöm előre is!
Üdv: Zsolt
(#) Bakman válasza zsolt20 hozzászólására (») Máj 3, 2019 / 1

Olyan, amilyen a képen is van, digitális oszcilloszkóp. Mekkora feszültségről és áramról van szó? Egyen vagy váltó?
(#) pucuka válasza zsolt20 hozzászólására (») Máj 3, 2019 / 1

Ahogy a képen is látszik, digitális tárolós oszcilloszkóp.
Lehet még esetleg mérésadatgyűjtő, ha elegendően sűrű a mintavétel, de ez bonyolultabb.
(#) aramis hozzászólása Máj 3, 2019 /

Kedves fórumozók! Történt az internet kábel fejjel valami azt szeretném kérdezni hogyan lehetne kicserélni a fejet mert az egész kábel 15 fm és nem szeretnék vásárolni még egyet és a vezeték elhelyezése is problémás lenne .ezért ha van valami lehetőség szeretném ha segítenétek.
(#) Bakman válasza aramis hozzászólására (») Máj 3, 2019 /

Hozzávalók: kés, csípőfogó, RJ45 dugó, présfogó.
(#) pucuka válasza aramis hozzászólására (») Máj 3, 2019 /

Mi a csoda az az "internet kábel fej"? Modem, modem router, WiFi router, kábel csatlakozó, vagy mi?
(#) tbarath válasza aramis hozzászólására (») Máj 3, 2019 / 1

Ha elhozod a kábelt szívesen krimpelek rá egy dugót. Vagy kettőt a két végére, az a biztos.
Már ha UTP-ről beszélünk.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2019
(#) aramis válasza tbarath hozzászólására (») Máj 3, 2019 /

Szia . de hol laksz?
(#) aramis válasza pucuka hozzászólására (») Máj 3, 2019 /

Bocs rosszul írtam kábelvég.
(#) tbarath válasza aramis hozzászólására (») Máj 3, 2019 /

BP. 9. kerület
(#) bitmixer válasza aramis hozzászólására (») Máj 3, 2019 / 1

Ha 17. ker. Madárdomb jobban útba esik, én is krimpelhetek neked rá új dugó(ka)t
(#) aramis válasza bitmixer hozzászólására (») Máj 3, 2019 /

Sziasztok! Köszönöm a jó ötleteket, de találtam itthon egy régi rövid kábelt levágtam a végekről a csatlakozókat és blank 2x 10 vég összetekertem szigeteltem és tökéletes müszik. csak a szegények és távoli helyeken lakók részére írtam, szükség megoldás,
(#) zsolt20 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 3, 2019 /

Hálózati váltófesz. A fogyasztó névleges árama 0,5A. A képen az áramlöket csúcsa jó magas. Ez ugyan elég rövid ideig áll fenn de mégis jelentős. Az oké hogy digiszkóp kell hozzá,de milyen felbontású? És igazából hogyan mérek áramot szkóppal ez is a problémám.
(#) pucuka válasza zsolt20 hozzászólására (») Máj 3, 2019 / 1

Szkóppal feszültséget tudsz mérni, de van egy eszköz, ami áram-feszültség konverterként használható, úgy hívják, hogy ellenállás. Meglehetősen lineáris, csak ügyesen kell elhelyezni az áramkörben.
Ha van digiszkópod, akkor már a beállítás sem lehet probléma. Ha kis felbontásnál nemszép jelet látsz, növeled a felbontást. Teljesen jó soha nem lesz ugyan, de nagyobb felbontásban kisebb a hiba.
Analóg szkóp is jó lehetne, de azzal nagyon nehéz egyszeri lefutású jeleket elemezni, bár létezik abból is tárolós, de az nem túl gyakori eszköz. Az elemzés időtartama azzal is korlátozott.
(#) Bakman válasza zsolt20 hozzászólására (») Máj 3, 2019 / 1

A kérdéseidből ítélve, szerintem jobban jársz ha megkérsz valakit erre a feladatra. Nem bántásként mondom, egyszerűen ez a feladat többet kíván (több oldalról, pl. érintésvédelem irányából is), mint amennyivel rendelkezel. Egy mérés miatt pedig kár bármilyen oszcilloszkópba pénzt fekteteni.
(#) Tranyó Tamás hozzászólása Máj 3, 2019 /

Bontott ellenállásról megállapítható-e, hogy hány wattos?
(#) Epu2 válasza Tranyó Tamás hozzászólására (») Máj 3, 2019 /

Ha színkódos, ha méretei vannak, jó megközelítéssel.
(#) Tranyó Tamás hozzászólása Máj 3, 2019 /

Most arra tippelek, hogy egy megmérem az ellenállását, kis állandó feszültségen az átfolyó áramerősséget,
s P=I*i*R.

Bár ebből az átengedhető maximumot nem tudom meg.
(#) nedudgi válasza Tranyó Tamás hozzászólására (») Máj 3, 2019 /

A méret, vagy a felépítés alapján lehet csak saccolni. A fémréteg ellenállás magasabb hőmérsékletet visel el, de ez legfeljebb megduplázza a teljesítményt.
(#) Tranyó Tamás válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 4, 2019 /

Vettem 1/2 wattost, kisebb mint az 1/4-es.
A régebbi gyártmányokra még inkább jellemző.
(#) Alkotó válasza Tranyó Tamás hozzászólására (») Máj 4, 2019 / 1

Ha bizonytalan vagy, akkor a várható feszültséget kell rákapcsolni, és értékelni mennyire melegszik. Ha elfogadható a mérték, akkor jó a kívánt helyre.
Ez szigorúan nem azonos az adatlapi terhelhetőséggel. Ha pl. egy 1 W-os ellenállást valóban 1 W hőtermelésre kényszerítesz akkor az már nagyon forró lesz. Ezt is ki kellene bírnia, de magára és a környezetére is jelentős hatással lenne az ilyen mértékű melegedés. Éppen ezért túlméretezéssel lehet/kell a hőmérsékletét csökkenteni.
(#) Tranyó Tamás válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 4, 2019 /

A várható feszültség 230V, úgy már nem akarom tapogatni a melegedését.
(#) zsolt20 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 4, 2019 /

Szuper! Akkor felteszem még egyszer a kérdést. A mérés kapcsolását valaki össze tudná skiccelni?
(#) Marko Ramiusz válasza zsolt20 hozzászólására (») Máj 4, 2019 1 /

Nem! Ha már ezt sem tudja megoldani, inkább ne foglalkozzon vele. Kivétel, ha megtanulja. Tudja, létezik a lustaság fogalma, meg rengeteg könyv. Ne mástol várjon segítséget, hogy megoldják maga helyett az adott problémát, ha nem hajlandó együttműködni. Üdv.: Joe
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2019
(#) jani1987 hozzászólása Máj 4, 2019 /

Mit jelent az hogy positive/negative voltage regulator? Összegzem az alkatrészeket hogy tudjam ki mire való.
(#) tbarath válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 4, 2019 /

Azt, hogy pozitív vagy negatív fesz. stab IC.
A 78xx pozitív, a 79xx negatív
(#) jani1987 válasza tbarath hozzászólására (») Máj 4, 2019 /

Szótározva én is tudtam. De azt akartam tudni hogy mire való. Vagy hogy tudom felhasználni. A stab ic-ket úgy ahogy ismerem de ezzel most találkozok először.
Következő: »»   3313 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem