Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   182 / 276
(#) Kera_Will válasza pucuka hozzászólására (») Máj 17, 2019 /

A Másik videjóban SA is van amit linkeltem.
(#) tnl válasza pucuka hozzászólására (») Máj 17, 2019 /

Igazad van, de ott csak a végeredmény látszik, hogy hogyan történt az nem.
Itt most a kapcsolós mixerre gondolok, amit négyszögjel hajt meg.
Itt megláthatjuk hogyan jön létre a darabolás által a szűrni való késztermék.
(#) pucuka válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 17, 2019 /

Igen láttam, de tök mindegy milyen a keverő, a szkópon ami látszik, abból elég nehezen lehet megtudni, hogy mit is látsz, ahhoz tudni kell, hogy mit keressél.
a spektrum analizátoron, pedig látsz mindent világosan, azt is, hogy mi történik a LO jel nagyságának változtatásával
Ahhoz is elég nagy gyakorlat kell, hogy hogy az ember könnyedén váltogassa fejben az idő, és spektrumbeli látványokat.
Amivel szorozni lehet, avval keverni is, de a szorzás, többszörös összeadás, ezt sem árt tudni.
(#) pucuka válasza tnl hozzászólására (») Máj 17, 2019 / 1

Hogy hogy jön létre, az matematika. Két szinuszos függvényt kell összeszorozni. Abból a két, három kerítésből kéne rájönnöd, hogy hogy történik. Kapcsolónál ugyanez, csak ott fel kéne írni a kapcsoló jel Fourier sorát, és annak minden tagjával el kell végezni a szorzást, ez szkópon sok sok kerítésből kéne kiválogatni. (kerítésnek az ernyőn látható több kevesebb periódust értem) A számolásban elég nehéz figyelembe venni a teljesítmény viszonyokat, rendesen megbonyolítja a számolást. A szkópon is (időtartományban) elég nehéz követni a teljesítmény viszonyok hatását, amíg frekvencia tartományban egyértelmű, és világos. A felbontáson finomítva részleteket is meg tudod figyelni.
Nem egyszerűbb látni a spektrum vonalakat?
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2019
(#) bigrobi hozzászólása Máj 18, 2019 /

A C2 mit szolgál a rajzon(tranzisztor kollektorján)? Tudom szűrő, de nelküle nem megy az oszcilátor vagy halknak ha ott van akkor megy és hangos a rádió? Ha csak szürő lenne nem így csinálna szerintem.

kerdes.jpeg

(#) pucuka válasza bigrobi hozzászólására (») Máj 18, 2019 /

Az oszcilláció az földelt kollektoros kapcsolásban történik, így erre a C2 -nek nincs hatása. A C2 szerepe csak a kimeneti hangfreki szűrése.
(#) bigrobi válasza pucuka hozzászólására (») Máj 18, 2019 /

Én is ugy tudom , de többszor be sem rezeg nélküle, de ha rá van kapcsolva sokkal hangossab, igaz neha susogóssab. Ezt nem értem. Fejhalgatón míndig berözög.
(#) sdrlab válasza pucuka hozzászólására (») Máj 18, 2019 / 1

Hát ez jó )) Na és mitől földelt kollektoros a kapcsolás, ha C2 csak a hangfrekit szűri?!
(#) bigrobi válasza sdrlab hozzászólására (») Máj 18, 2019 /

A C2 ée kellene hogy szürje a nagyfrekvenciát, ne menjen tovább az hangfrkvenciás részbe. De ha be van kötve jobb az oszcilátor és hangossab.
(#) sdrlab válasza bigrobi hozzászólására (») Máj 18, 2019 / 1

Nyilván. Hisz pont attól lesz földelt kollektoros a kapcsolás! Nagyfrekvencián...
(#) bigrobi válasza sdrlab hozzászólására (») Máj 19, 2019 /

Eszzembe jutott, ez nem csak földelt kollektoros erősítő ez egyben egy hertley oszcilator is.
(#) pucuka válasza bigrobi hozzászólására (») Máj 19, 2019 / 1

Amúgy az a becsületes neve: Hartley oszcillátor.
(#) tnl hozzászólása Máj 20, 2019 / 1

Tegnap sikerült valamennyire a dcf 77 vétele. Nem túl jól, még gyengébben,
mint egy éve a regeneratív vevővel. Hallottam a jelet, de gyengébb volt a
múltkorinál, még felvételt se tudtam normálisat csinálni.

Most az antennajelet egy rezgőkörrel és fettel előszűrtem, egy npn fokaozattal
erősítettem, ezt vezettem a 4066-os ic egy kapcsolójára, melyen biztosítottam
a félfeszültséget. A mixert négyszögjellel vezéreltem, melyet egy LC oszcillátor
állított elő, mely a 4011 egy inverterét használta oszcillálásra, egy másikat
a jel négyszögesítésére. A kijövő jelet rc taggal szűrtem, majd egy npn fokozattal
erősítettem.

Egy erős zavaró jel akadályozta a vételt, mely mindig jelen van 80,5 KHz-n.
(#) bigrobi válasza tnl hozzászólására (») Máj 20, 2019 /

Milyen regeneratív. szuperreg vagy csak visszacsatolt?
(#) tnl válasza bigrobi hozzászólására (») Máj 20, 2019 /

Sima regen, Franklin (noisy) regen, a kéttranzisztoros volt tavaly,
Most meg direct conversion 4066 ic-s mixerrel
(#) bigrobi válasza tnl hozzászólására (») Máj 20, 2019 / 1

Az egy stabil oszcilátor. Nemtudom miért ragadtam le a hartleynel, de valamiért tetszik. Rengeteg előnye és rengeteg hátránya van. Tud pattogni, tud antenna nélkül tekrecsen is adót fogni, tud süket is lenni stb.
(#) tnl hozzászólása Máj 21, 2019 / 1

Lekapcsoltam a lakásba az áramot egy időre, így egész jó felvétel sikerült.

Jól láthatóak dfc 77 rövid és hosszú szüneteinek a különbségei:

dcf77 dc.jpg

(#) tnl válasza tnl hozzászólására (») Máj 21, 2019 / 1

Itt egy perc felvétel. Nem feltétlenül a legjobb a kb 14 percből
(#) Kera_Will válasza tnl hozzászólására (») Máj 22, 2019 /

Az még jobb teszt , ha a Spectrum Lab progival feldolgozod és az behúzza a gép rendszer óráját a DCF jelére.
Kb.: 2 3 percen belül meg történik ez a jelenség.
Persze a gépnek kell áram ...
De egy jobb 77 kHz méretezett antennával előbbre lehetsz.
(#) tnl válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 22, 2019 / 2

Szerintem is, 6 méteres nem ideális, Spectrum Lab al természetesen próbálkozom,
egyelőre nem sikerült.

Itt egy szép kép a látvány kedvéért

1.jpg

(#) tnl válasza tnl hozzászólására (») Máj 22, 2019 /

Nagyítsátok ki, látni mindent!

Ha kész leszek a kapcsolási rajzzal, azt is felteszem.
(#) tnl hozzászólása Máj 22, 2019 / 1

Nem tudtam megállni, megfejtettem manuálisan !
(#) tnl válasza tnl hozzászólására (») Máj 24, 2019 / 1

A képen a 17 óránál van egy tévedés,

1+2+4+10=17 ez a jó összeadás.

A hosszú szünet az egyes bit, a rövid a nulla.
(#) bigrobi hozzászólása Máj 24, 2019 / 1

Ennyi eldobott idő, kísérletezés stb. Eredmény megint a visszacsatotl jobb a szuperregnél nagyobb frekvenciatartpmányban is egész jó.a 15mhz es tekercsem szépen szól, igaz itt a szuperreg is jó de középhullámon nem csoda hogy elvetették a szuperreg fejlesztését, max ha egyszer URH val kisérletezem akkor lesz érdemes visszatérnem rá.
(#) bigrobi hozzászólása Máj 25, 2019 /

Ez regenerativ vagy szupereregenerativ?
(#) bigrobi válasza bigrobi hozzászólására (») Máj 25, 2019 /

Szuperreg, most látom / Hartley egy kapcsolása, úgy is viselkedik ami KH rossz.
(#) sdrlab válasza bigrobi hozzászólására (») Máj 25, 2019 /

Szerintem ez sima regeneratív csupán!
(#) bigrobi válasza sdrlab hozzászólására (») Máj 25, 2019 /

Visszacsatolásnak ott a trimerkondi, de megrajzoltam a rajzot és látszódik ez egy hartley sőt kipróbáltam és ugyanazon hibák jöttek elő KH recsegős, pattogós a hang. A szines rajzon grafikai hiba van, ott látszódik hogy kis módosítással szuperreg. Különben RH ra jó 15140KHz en este bejött kuba ilyen kapcsoláson(sz1nes hez hasonlón) pár napja, de középhulámon elég kezelhetettlen. Olvastam, is hogy a gyárak si azért nem foglakoztak vele mert csak nagy frekvencián volt jó. A sima visszacsatolt job volt HH és KH is sót RH-n is.RH-n próbáltam jó volt szintén 15MHz környékén. Viszont URH és haspnló frekvenciákra jó a szuperreg.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2019
(#) sdrlab válasza bigrobi hozzászólására (») Máj 25, 2019 / 1

Szuperregeneratív kapcsolásnál nincs szükség a visszacsatolás állíthatóságára, mert alap, hogy beindul az oszcilláció, mely utána le is szakad, mert megváltozik a munkapontja.
Itt állítható a visszacsatolás mértéke, tehát ebből egyenesen következhet, hogy simán visszacsatolt, regeneratív vevő. Valamint azt sem látom át, mitől szakadna le az oszcilláció, ha már egyszer beindult a visszacsatolás által!
Harmadszor, ha jól látom a tekercs és a forgókondi értékéből, ez bizony középhullám lesz. Arra pedig erősen nem jellemző a szuperregeneratív működés!
Tehát...van még kérdés?? )
(#) bigrobi válasza sdrlab hozzászólására (») Máj 25, 2019 /

Akkor ki kel küszöbölnöm a pattogást és még lehet jó vevő is akár.
Következő: »»   182 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem