Fórum témák
» Több friss téma |
És azt próbáltad már, hogy az összes idő 20us? Ha 10-10us akkor 50% a kitöltés, és ha változtatod az egyik pozitív, akkor egyidőben a másikat negatív irányban. Így a periódus idő állandó, a kitöltési időt tudod állítani, és nincs szükség túl nagy Toff-ra. Értelemszerűen a 20us lehet akármi ami neked jó, csak könnyen osztható legyen 20-szal (ha már húsz felé akarod osztani).
Idézet: „Így a periódus idő állandó” Ha figyelmesen visszaolvasod, pont a periódus időt akarom változtatni a Toff többszörözésével. Viszont az elgondolásod szerint nem is lenne állandó, valamit félremagyarázol. Az elgondolás működőképes lehet, átfutom és meglátom hogy mi jön ki belőle. Valamint miért kell 20-al osztható legyen? Veszem a minimum periódus időt, az lesz a maximum frekvencia (esetünkben előtolás alapja) és azt többszörözöm, azaz a frekvenciát felezem, harmadolom stb. Számolok egy kicsit hátha jó lesz valamire.
Bocs, hogy ilyet kérdezek, de biztos, hogy mindent jól csinálsz? (Vagy félreértelek?)
Kipróbáltam ugyanazon a motoron kínai TB6560, TB6600, A4988 és DRV8825 alapú vezérlőket saját okulásomra úgy fél éve. (Mondjuk inkább az érdekelt, hogy melyikkel mennyire melegszik a motor, melyikkel mekkora a nyomaték és a max. fordulatszám.) Olyan impulzusgenerátorom van, amelyik manuálisan is léptethető akár egyesével is, de folyamatos jelet is adhat (lefelé 20 ns-ig), és külön állítható a logikai "1" és "0" ideje, vagy ahogy írod, a Ton és Toff. Tapasztalataim szerint mindegyik vezérlőnél csak a minimum T a lényeg, felső plafon nincs. Mivel engem az idők nem annyira érdekeltek, az impulzus szélességét 30us-ra állítottam, mert azzal mindegyik vezérlő stabilan ment. Utána már csak a szünettel játszottam, de az akármekkora lehetett. Nyomatékméréshez kézzel nyomkodtam egyesével a 30us szélességű impulzusokat, és nem vagyok villámszupermen, tehát legjobb esetben is max. hármat nyomtam másodpercenként, ami ugye 333ms, de nyomatékhatáron sokkal lassabban léptettem, hogy a mérleg be tudjon állni. Magyarul, esetemben, ha a Ton 30us volt, akkor azt is megtehettem volna, hogy reggel lép egyet a motor és este mégegyet. Amúgy szerintem pont ez a léptetőmotor egyik lényege. (Más kérdés, hogy elég változó, és beállítás-függő, hogy mekkora áramot vesz fel a motor, így mennyire melegszik, amikor tartásban van, vagyis amikor áll, de ez már egy másik téma...)
Ahogy érzed. Azt olvastam hogy változtatod a periódus időt, de azt nem hogy ez is a szándékod. A huszat meg te mondtad hogy húsz fokozatot akarsz, arra irtam.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2019
Én sem értem miért van,ezért kérdeztem tud-e valaki valamit erről, de mit lehet rajta elrontani? PIC adja a jelet 50us-os megszakításokkal. 1 megszakításnyi idő az ON, és ennek tetszőleges többszöröse az OFF time. Szkópot nem akasztottam a jelre, csak logikai analizátort, de mi különbség lehet off time-ban?
Esetleg az impulzusszélességet lejebb vihetem én is 20-30us-ra de nem hiszem, hogy az sokat segítene. Majd még kivizsgálom, de most egyéb dolgok kötik le az időmet.
Az 50us-mal nem lehet gond.
Közben egy dolog jutott még eszembe: a hűtésed jó? A kicsikkel (4988, 8825) ugyanis azt tapasztaltam, hogy nagyon karcsú az a picurka hűtőborda, ami kapható hozzájuk. Nálam gyakorlatilag a legkisebb motorom (1,5 Amper) esetében is csak akkor működtek stabilan, ha egy mini ventillátort tettem a vezérlő mellé, hogy folyamatosan fújja a hűtőbordát. Könnyen elképzelhető, hogy tartásban nem túl jó a chopper beállítás, és nagy az áramfelvétel. Ebben az esetben lehet az a jelenség, hogy amíg gyorsan forog a motor, addig nincs gond, de mivel a szünetekben sok az áram, ha azok nőnek, akkor hőtanilag bajban van a chip és leállítgatja magát. Ez csak egy ötlet...
Üdv mindenkinek!
Szeretnék építeni egy CNC tömítés vágó szerkezetet. A mechanikával boldogulnék de a vezérlő résszel nem vagyok kibékülve. Mivel pengével kellene vágjon a gép ezért szükség van egy olyan léptetőmotorra is ami a pengét forgatja. Na szóval ezt milyen program, vezérlő tudná kezelni? Itt egy videó arról, hogy mire gondoltam. Nem tudom, hogy ide való ez a kérdés de remélem belefér ebbe a témakörbe. Köszönöm!
Sziasztok!
Megkert valaki, hogy nezzek ra egy CNC gepre (nagyjabol egy 1mX2mX0.3m munkateruletu geprol van szo), telefonon csak annyi informaciot kaptam, hogy valoszinuleg a vegallaskapcsolok hibasak. Megnezve a gepet vegallaskapcsoloknak ilyen kozelsegerzekelok vannak. Tenyleg nem mukodtek, a csatlakozo amin a tapot kaptak meg volt szakadva. Ezt javitottam, de ezutan az erzekelon levo LED folyamatosan vilagit, ha van, ha nincs elotte semmi. Meg egy furcsasagot eszrevettem. Ilyen vezerlovel van meghajtva a gep, es hogyha a taviranyitojan manualisan akarom mozgatni a tengelyeket, ugyanazon gomb megnyomasara veletlenszeruen indul meg fel/le, a Z tengely, es ha X,Y-t akarom mozgatni, akkor csak egy helyben allnak, de a gep bug, mintha valamitol nem tudna mozogni. A vezerlo dobozban ez az aramkor van legalol, es elazas nyomai vannak rajta, ezert arra kovetkeztetek, hogy a vezerlo elektronika hibaja okozza ezeket a jelensegeket. A kovetkezoket szeretnem kerdezni: Helyes-e a feltetelezesem, miszerint a vezerloelektronika hibaja okoza ezeket a hibakat? Feltetlenul ki kell cserelni teljesen a vezerloelektronikat taviranyitostol, vagy eleg hogyha csak a vezerlo elektronikat cserelem uj taviranyito nelkul? Az esetleges regebbi verzios taviranyito mukodni fog az uj elektronikavanl? Bocsi ha hulyesegeket irtam, de eddig meg nem volt dolgom CNC-vel, kevesbe tudom a mukodesi elvet.
Hali! a közelségérzékelő kimenetét lekötötted, hogy csak tápot kapjon?
Lehet zárlatos a panel bemenete, és azért "vissza"hajtja a zárlat a led-et
A kozelsegerzekelo kimenetet nem kotottem le.
Szia!
Bocsi az elektronikáról nem tudok sokat, de ha nem akarsz nagyon vastag dolgokat vágni, akkor Neked plotterkésre van szükséged. Ehhez nem kell a kést forgatni, magádol fordul. Úgy tudom Bővebben: Link
A motormeghajtókon , van tartóáram minden tengelyen ?
Én először egy asztali PC vel tesztelném le például Mach3 vagy linuxCNC vel , ha azzal megy akkor lehet a kézi vezérlővel szórakozni esetleg a kártya és a kézi vezérlő közötti kábel! De ha nem értesz hozzá akkor szakemberre kell bízni!
Előlap tervezéshez tudna valaki ingyenes programot?
Köszönöm.
Front designer
Én készítettem előlapot eagle-vel is már. Bármivel tudsz. Sőt Word is alkalmas rá. Tudom, ingyenes progi kell, de valami csak van a gépeden már.
Köszönöm szépen.
Inkscape . A Gkódot is el tudod vele készíteni maráshoz. (Gcode tools moduljával)
FreeCAD LibreCAD A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2019
Valamilyent biztosan lehet.
Nekem olyan kéne, amit milliméterben tudok kezelni, ha esetleg később módosítani kéne. Nem csak úgy, saccra csinál valamit.
A szamitogephez a kezo vezerlon keresztul kell kotni, legalabbis a vezerlolemezen nincs semmilyen egyeb csatlakozo, a kezi vezerlon van csak egy USB port.
A motormeghajtokon levo tartoaramot ellenorizni hogyha feszultseget merek a csatlakozokon, jo lesz?
Sziasztok. Olyan kérdésem van, ha betűt akarok kivágni, akkor például ha MS Wordben tervezem meg a betűt, akkor mivel/hogyan tudom átkonvertálni? Vagy van esetleg olyan program ami kifejezetten erre a célra való? A4 méretbe szeretnék vágni. Mach 3 programmal.
Szia!
Inkscape-hez van egy G-code tools nevű ingyenes kiegészítő. Azzal bármilyen vektor ábrát g-kóddá tudsz konvertálni.
A G-code tools már beépült az Inkscape-be. Nem kell külön a G-code tools programot keresni.
Sziasztok!
Rendeltem ebay-ról arduino uno panelt , hozzá tartozó cnc shield ,és motorvezérlőket + stepper ,és egy servo motort is! Nos összeállítottam az asztalomon , teszteltem az univerzális g-kód senderrel az x+- és az y+- tengelyt tökéletesen funkcionál! Amit viszont tapasztaltam , hogy ha átküldök mondjuk egy szöveges g-kódot , akkor minden szuper mozgásban vannak a stepperek , de a servo motor meg sem nyikkan ! Mitől van ez? A servo nélkül nem tudom hasznát venni ha megépítem a gépet , mivel nem emeli fel a servo kart az arduino !Másik problémám , hogy az inkscape nevezetű progival nem tudok g-kódot generálni , hibát ír a servo fájlban, csak a makercam.com oldalon tudok g-kódot létrehozni , de az meg nem működteti a servóm! Minden segítség jól jönne , mert sok időm elment rá , de gugliban sem találtam rá megoldást , de más sem , nem vagyok egyedül ezzel a hibával! Előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2019
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni! Adott 3 bipoláris léptető motor 2.1A /ph Típusa: 6600R034 (Adatlapot mellékeltem) Mekkora tápról tudnám jól meghajtani, hogy ne legyen alul méretezve és legyen benne egy kis tartalék is. Szerintetek mi lenne az optimális? Válaszokat előre is köszönöm.
Az adatlapodon ott van a dinamikus viselkedés diagrammokban....
Minél nagyobb feszről járatod, annál fickósabb lesz a mozgás, a mágneses tér hamarabb felépül. De áramkorláttal kötelező...
Szia!
Kifejtenéd picit részletesebben?! Köszi.
Az adatlapon ott van, hogy 24V és 60V esetében hogyan viselkedik a motor. Mivel ez nem egy nagyon bika motor szerintem ár/érték arányban nem érdemes 40V-nál följebb menni, mert nagyon drága lesz hozzá a vezérlő és a táp.
Használj spec. léptetőmotor vezérlőt. Vehetsz komplettet, vagy modulban.
A vezérlő működik hogy rákapcsolja a "nagyfeszt" a motorra, amiben elkezd növekedni az áram, kezd felépülni a mágneses tér, a vezérlőn beállított áramértéknél visszaveszi a feszültséget. A gyakoribb, olcsóbb vezérlők kb 40V-ig használhatók, a nagyobb feszültségűek drágábbak. Kipróbálhatod kisebb feszültségről is, 10-20V-ról, amilyen tápod van, meglátod a célra megfelel-e. |
Bejelentkezés
Hirdetés |