Fórum témák
» Több friss téma |
A jogszabályok. Köszi most már látom belinkelted.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2019
Talán a legfontosabbak, de az NMHH oldalán vannak az információk, egy kicsit béna keresővel, de azért előkaparhatók. Az alábbiakat elolvasni is épp elég, de meg is kell érteni.
Bővebben: LinkBővebben: LinkBővebben: Link A nemzetközi, és a hazai szabályozás lábjegyzeteit is el kell olvasni, abban vannak a konkrét részletek. A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2019
Igazad van.Elnézésed kérem.
A pici kis tudásom nem ér fel a nagyágyúkhoz. Elnézést hogy hozzászóltam, ismétlésekbe nem mennék bele.
Akkor még egy kis rádióamatőröket érintő info.
Tegnap voltam a "Frekvencia gazdálkodás 50 éve" c. konferencián, és rákérdeztem az illetékesnél a 144 MHz helyzetéről. Elmondta, hogy a Magyar Igazgatás részéről tiltakozást nyújtottak be, így a WRC20 -on nem lesz napirendi pont, így határozat sem. Az önálló frekvencia gazdálkodási szervezet 1969 szept elsején kezdett működni. Azt tudtam, hogy először 1925 -ben volt frekvencia gazdálkodás, de nem önállóan. Az NMHH jogásza kiderítette, hogy már 1887 ben volt királyi rendelet a frekvencia használatról, ami azért érdekes, mert akkoriban nem sok adó létezett. A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2019
Csodás.A füstjelekről milyen rendelet volt a konferencián?
Szia!
Köszönjük az infót. Ezt oszthatom az amatőrök közt?
Magánba, én is úgy kaptam.
egyenlőre, de amilyen sűrűn követik egymást a WRC -k, nem tudni mit hoz a jövő. A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2019
Valószínűleg használhatjuk azt is ha már a végfok kimúlt az illesztetlenség miatt .
Szerintem osztható az infó, ha már itt is van róla cikk.
Jól használható elektronikus adás vétel átkapcsolót keresek QRP max 20W kimenőig, RH sáv végéig 30MHz
Paralel diódák a vevöbemeneten meg a szokásos soros / párhuzamos kapcsoló mosfetek 2n7000 elegek max 20W kimenőig , standard 50 ohmos impedanciás környezet. Persze tápfesz vétel ági áramkörökben lekapcsolva , paralel schottky 2 3 tized volton határol. Az RF fesz nagysága 20W esetén 50 ohmon kb 30 V csúcsban (gyökalatt1000) Azt elviselik a schottkyk. A vevőbemenet további része LC szűrők után +7-10 dBm szintű DBM ami sok 10 dB elválasztást ad RF/IF/LO portjai között , majd egy bipoláris tranzisztor az első aktív eszköz. Soros/párhuzamos fetes kapcsoló (2n7000) nem.visz-e be sok csillapítást vétel oldalon? Sok QRP RIG konstrukcióban ezt látni. Reléket mellőzném.
Régebben pár RF cuccomban SW338-at használtam átkapcsolásra.
Nézd meg az adatlapját, hátha megfelel. MA_COM SW338 Idézet: „Az RF fesz nagysága 20W esetén 50 ohmon kb 30 V csúcsban (gyökalatt1000)” Rosszabb! Ennyi rms-ben! Csúcsban kb 45V... Szerintem 20W kapcsolását nehezen úszod meg relé nélkül!
Elnézést, ezt elnéztem, ez nem alkalmas nagyobb teljesítményekhez.
Ahogy előttem is ajánlották, RF koaxiális relé lenne célszerűbb.(Radiall, RCL, stb.)
Szerintem PIN diódával is megoldható. A 45 V nem annyira vészes, az áram miatt lehet kettőre paralel szükség.
Bővebben: Link
Nosza, kíváncsian várjuk, hogyan kell egy 50V-os diódával(100mA-es), 45V-os jeleket kapcsolni, 20W-on... )
A BRG TR(FM)321-es antennaváltójában 4 db BA682-es dióda volt. Kettő-kettő párhuzamosan (35V 100 mA) vígan kapcsolgatta a 10W-ot, meg zárta le a vevő bemenetet.
(A 20W-os rádióban nem tudom, hogy volt, de ott is hasonló diódák kapcsoltak.)
A linkelt oldalon van olyan dióda, ami 5 A -t képes kapcsolni, van komplett antennaváltó 3 diódával, ami adatlap szerint 50 W -ot kapcsol.
Egyébként sem kell a diódáknak kibírni az adóteljesítményből származó RF feszültséget, mert vételkor illik az adót is lekapcsolni, vételkor a diódák zárva vannak, ezért az adó kimenetét lekapcsolja, a vevő bemenetét pedig szabaddá teszi. Adáskor a diódák nyitnak, az adót az antennára kapcsolják a vevő bemenetét rövidre zárják. Hogy a vevő oldali rövidzár ne okozzon SWR romlást ezért van a L6, C22, C23 szűrő, amit előfordul, hogy koaxból alakítanak ki.
Lehet őket sorba illetve párhuzamosan kötni. Ennek ellenére a rövidhullám sávszélessége miatt semmi nem garantálja a jó illesztést a végfok, illetve az antenna közt. Így a pin dióda disszipációja is erősen gátló tényezővé válik.
A vevő oldali diódáknak azért nem kell az adó nagyszintű jelét elviselni, mert az aluláteresztő szűrőből sima lc hidegítő kör lesz, ami blokkolja az adó jelét. A soros diódákon pedig az impedancák egyezése esetén nincs feszültségkülömbség. A többivel egyetértek.
Ez rendben is van, de az adó sem mehet, ha le van választva záróirányú diódákkal az antennáról (lezárásról)
Tehát nincs a diódán záróirányú RF feszültség, viszont áram, az van. A nagyobb teljesítmény kapcsolására képes diódák nyitóirányú ellenállás csak néhány ohm, igaz az is gondot okozhat, de az adót úgyis az antenna bemenetére kötött műterhelésre hangolod. A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2019
- A 2n7000 Cds kapacitása 25 pf, ami 10 MHz-en kb. 600ohm. Ez 50 ohmos rendszerben már nem kevés.
- Érdekesség képpen 1n4007 diódával sok kapcsolás található, de ezek magas feszültséget igényelnek. - Léteznek nagy teljesítményű PIN diódák és beszetezhetőek! - A profi amatőr állomásokon a vevő előerősítője adás alatt is feszültség alatt van, mert az aktív elem mindig jobban tűri az átszivárgó jelet. - Sok amatőr adóvevőben mini relék vannak (pl FTR-B4). Gyorsak, jó az elválasztás, kicsik 100W-ig elvannak és olcsón beszerezhetőek. A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2019
Egy kis rajzos adalék még..
Egy rendes adóban pedig először váltanak adásra, utána kap a végfok tápfeszt és meghajtást.
Nincs RH-s cuccom, de nyilván a kondik és a fojtók átméretezésével meg lehet próbálni és nem 20 wattal kezdeni.
Ha pedig csak a diódás részt megépíted, beteszed direkt az adó-kimenet és egy műantenna közé, le is tudod tesztelni, max elpusztítod a a diódákat, ha nem bírják. A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2019
RH sávon a viselkedése kérdéses számomra, URH-n jó az BRG FM30x/40x sorozatban.
Igen adatlapjából kiderült pár Wattig jók.
3 db hasonló soros/párhuzamos bekötéssel
Idézet: „A 2n7000 Cds kapacitása 25 pf, ami 10 MHz-en kb. 600ohm. Ez 50 ohmos rendszerben már nem kevés.” Köszi az utána nézést Cds-re! Igen az jelentős soros csillapítás (közel egy 10es (-20dB 10MHz ) feszültségosztót alkot) ami alsóbb sávok esetében növekszik is. A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2019
10W-nál, 50Ohm impedanciát feltételezve ~31Vpp alakul ki, és 0,45A áram.
A kapcsolásban ha jól látom, 30mA nyitó irányú dióda áram van jelen. Nehezen tudom elképzelni, hogy a kimenőjel negatív félperiódusainál nem zárnának le azok a diódák! Pozitívnál nincs gond nagy, maga a kimenőjel is nyitja, rásegít a diódák nyitására, bár a 0,45A "kicsit" több mint 200mA(2x100mA) Vagy valamit nagyon nem jól látok...
Az elmúlt közel 30-40 évben a BRG URH (80-160-400MHz között) rádió(telefono)k jól működtek ezzel a kapcsolástechnikával és alkatrészekkel, 10 20W kimenővel és pár tized uV érzékenység mellett
|
Bejelentkezés
Hirdetés |