Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3363 / 4000
(#) direktor39 válasza vargham hozzászólására (») Szept 27, 2019 /

ok. köszi. ez is jó ötlet és igazad van dimmelhető ha rá van írva na de ezek után mennyire az

most bekapcsoltam és kb. 8-10 percig volt jó és már vibrál is. de ennek a vibrálásnak változik a sebessége, hol lassú hol gyors. ha kifogom hogy gyors akkor egész jól

van nálunk villamossági bolt de ha szép kapcsolót akarok, akkor azt csak rendelésre hozzák és voltam pár helyen ahol szintén ugyan ez a helyzet. kábel van rengeteg, de kapcsoló választék igen karcsú de egyébként igazad van megér még egy dolgot, hogy elviszek egy spotot a boltba hátha mégis lehetne valamit találni.
(#) granpa válasza direktor39 hozzászólására (») Szept 27, 2019 1 / 3

Küldjek egy klaviatúrát, amin vannak írásjelek és nagybetűt is lehet írni vele? A szabályzatot gondolom elolvastad; akkor miért nem tartod magad hozzá?
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2019
(#) zsolt58 válasza direktor39 hozzászólására (») Szept 27, 2019 /

Köszi a választ. Akkor én is csinálok egy akkora dobozt. Reflex csövet rakjak bele vagy full zárt legyen a doboz, ami nem hiszem, hogy jó volna, vagy?
(#) Epu2 válasza zsolt58 hozzászólására (») Szept 27, 2019 /

Üdv! A full zárt doboz híve vagyok. Persze jól méretezve, a belseje "kitömve" és vastag anyagból készítve. A doboznak "magas hangon" kell kopognia, ha megütögeted. A zárt doboz kevésbé engedi a membrán vadrezgéseit, hátránya a nagyobb méret és súly.
(#) zsolt58 válasza Epu2 hozzászólására (») Szept 27, 2019 /

Tudnál segiteni a méretezésbe?
(#) pucuka válasza zsolt58 hozzászólására (») Szept 27, 2019 / 1

Olvasd el, amit az erősítős topikba írtam. A hangdobozokat méretezni illik, már ha jót akarsz építeni. Keresgélj az interneten, vannak méretező progik is. Kifejezetten mélysugárzónál lehet hasraütéssel tervezni, zárt doboz, ha elég merev, a belseje jól csillapított, akkor talán elfogadhatóan fog szólni, de minőségi zenehallgatáshoz már kevésbé lesz jó, attól még tuc-tuc zenéhez elmegy.
(#) treklam hozzászólása Szept 27, 2019 /

Egy olyan kérdésem volna, hogy ehhez a csöves előerősítőhöz szeretnék egy 12v-os AC tápegységet. Nekem van egy 13.5V-os AC tápegységem (egy telindus adsl modemből) ebből tudnék valahogy 12V-ot előállítani? Mondjuk ha betennék egy plusz ellenállást sorba kötve az előerősitővel?

csöves előerősítő
(#) Bakman válasza treklam hozzászólására (») Szept 27, 2019 /

Nem ismerem a csöves technikát de nagy valószínűséggel nem lesz baja attól, hogy egy kicsit több feszültséget kap. Ha biztosra akarsz menni, kérdezd a feketeöves nagymestereket, itt: Csöves erősítő készítése.
(#) pipi válasza treklam hozzászólására (») Szept 27, 2019 /

Szerintem sántít a dolog, A gugli fordító aszonyga:
" a fűtőszál 12 V-os egyenáramú, két csövet sorba kell kötni egy egyenáramú izzószállal, a zaj csökkentése érdekében"
Az alkatrészek között én nem látok stabilizátort... Ha 12V-ot egyenirányítasz, a puffereken 17V körüli fesz lesz, ha erre két fűtést kapcsolsz sorba, akkor csövenként 8,5V-ot kapnak, szerintem 6V körüli fűtése van a csöveknek... Vagyis nem lesz hosszú élettartamú...
Az erősítő végül is DC-ről jár, szóval akár a 13V trafód után maradjanak a (graetz) diódák-t + kondit, utána bágd el a nyákfóliát, és tégy egy stabkockát pl 7812-t (gondolom elbírja éramban) a hidegítő kondikkal, és kész is vagy. (ha 6.3V a fűtés, akkor egy (felhúzóellenállással+) diódával megtalpalhatod a 7812-t, és 12,6V lesz a kimenet)
Csak így partszélről mondom ezeket a kapcsolási rajz "ismeretlenségében"
(#) treklam válasza pipi hozzászólására (») Szept 27, 2019 /

köszönöm a válaszokat, közben a csöves topikban is kaptam egy választ:
"Teljesen jó lesz hozzá a 13.5V-os táp.
Sajnos ez az előerősítő finoman szólva nem a technológia csúcsa, túl sokat ne várj tőle."
(#) zsolt58 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 27, 2019 /

Szerinted ez megfeleló lesz? Nem lesz nagyon kicsi?
(#) pucuka válasza zsolt58 hozzászólására (») Szept 27, 2019 / 1

Nem igazán értek hozzá, de gyanítom ez olyan autóba való, tuc tuc. Az már nem jó jel, ha kocka formájú, mert a rezonanciák ugyanoda esnek. a jó hangfalak nem szimmetrikusak.
(#) Epu2 válasza zsolt58 hozzászólására (») Szept 27, 2019 /

Szerintem ez apró, nem kicsi. Meg kell keresnem egy olyan számítási képletet, ami akkor készült, amikor Nem volt eltúlzott a mély hang, hanem a hű hangzás volt a menő.
Sajnos ez több, akár egy hét is lehet, mert építkezés miatt, hozzá sem férek. A neten próbáld meg, de ami 60 l alatti, nem lesz jó.
(#) Directors hozzászólása Szept 28, 2019 /

Sziasztok!

A csillámlapnak jobb a hővezető képessége mint a szigetelő guminak ?
A Termikus rezisztencia jelentené hogy mennyi a hővezető képessége ? Minél nagyobb ez az érték annál jobb ez a képessége ?
(#) vargaf válasza Directors hozzászólására (») Szept 28, 2019 /

Minél nagyobb az ellenállás annál kevésbé vezeti a hőt.
(#) Directors válasza vargaf hozzászólására (») Szept 28, 2019 / 1

Akkor e kettő közül a csillám vezeti kevésbé a hőt ?
Bővebben: Link
(#) zsolt58 válasza Epu2 hozzászólására (») Szept 28, 2019 /

Mi a véleményed erröl?
72 liter
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2019
(#) Bakman válasza Directors hozzászólására (») Szept 28, 2019 /

Apró megjegyzés: a vezetőképesség és az ellenállás általában egymás reciprokai, nem keverendő össze. nagy ellenállás = kis vezetőképesség
(#) granpa válasza Bakman hozzászólására (») Szept 28, 2019 /

A termikus ellenállás ugyan fajlagos, de a hőelvezetés függ a vastagságtól is: a 0.3 mm-es szilikon vajon kevésbé vezet el, mint a 0.1 mm-es csillám?
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2019
(#) Peter65 válasza Directors hozzászólására (») Szept 28, 2019 /

Igen, a linkek alapján, amit kiválasztottál, a csillám vezeti kevésbé a hőt.
Azonban ha más gyártók adatlapjait is megnézed, lesznek olyanok, ahol ez fordítva van. Egyébként meg erről, hogy csillám vagy szilikon elég sok vita van több szempontot is mérlegelve.
(#) Directors válasza Peter65 hozzászólására (») Szept 28, 2019 /

Köszönöm a segítségeteket!
(#) Epu2 válasza zsolt58 hozzászólására (») Szept 28, 2019 /

Ez már szimpatikusabb.
(#) zsolt58 válasza Epu2 hozzászólására (») Szept 28, 2019 /

És ha ezt megcsinálom megfog felelni a célnak vagy valamit még alakitgassak?
(#) pucuka válasza Directors hozzászólására (») Szept 29, 2019 /

Ugyan a csillám vezeti rosszabbul a hőt, viszont sokkal vékonyabb, mint a szilikon gumi. Végeredményben jobb lehet, ahogy a tapasztalatok is mutatják.
(#) Epu2 válasza zsolt58 hozzászólására (») Szept 29, 2019 / 1

Arra figyelj, hogy a doboz oldalfalaira elég nagy dinamikus terhelés jut. Anno ragasztottam és csavaroztam a dobozt. A belső falra nagyon ritka szivacsot ragasztottam. Olyant ami légáteresztő volt. (Már nem tudom honnan szereztem olyant, amelyik egyik oldala sima a másik piramisos volt, mint a tojástartó.) A belsejébe olcsó és nagyon lazára húzott vattát tettem annyit, hogy kitöltse a teret. A hangszóró pereme alá meg ablakszigetelő szivacs csíkot tettem. Kívülről megkopogtatva, magas hangon szólt, de a dobnak olyan bőr hangja volt, hogy na. Az üstdob is úgy szólt, mint ha mellette ültem volna.
(#) Epu2 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 29, 2019 /

A csillám sokkal kényesebb. Még mai napig is van, TO3-as tokhoz néhány új.
(#) pucuka válasza Epu2 hozzászólására (») Szept 29, 2019 /

Én midíg csillámot használtam, eszembe se jutott más megoldás.
(#) morgo válasza pucuka hozzászólására (») Szept 29, 2019 /

Én is a csillámot részesítem előnyben, mégis előfordul, hogy szilikon szigetelőt használok. Időnként olyan gyalázatos a hűtőborda tranzisztorral érintkező felülete, hogy a szilikon rugalmassága miatt jobban kitölti a két fém közötti teret. Márpedig a tökéletesen illeszkedő felületek lennének ideálisak. Tudom, erre találták ki a különböző pasztákat, de azok is megérnének egy misét. Anno tökéletesen megfelelt a szilikonzsír, vagy a vazelin. Vagy bármilyen zsír ami nem folyik ki adott hő hatására. Soha nem szárad ki, nem kell "újrapasztázni".
(#) Gafly válasza Epu2 hozzászólására (») Szept 29, 2019 / 2

@Zsolt58
Hullámos hangszigetelő habszivacs?
De amibe csomagolják az elektronikákat, azt meg ingyen utánad vágják használat után.
Vagy veszel a DM-ben vattát, és kis karton közdarabbal tűzőgéppel felcsattogtatod.
És így tovább...
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2019
(#) szucsistvan123 hozzászólása Szept 30, 2019 /

Üdv!

Nincs valakinek ötlete, hogy miért van a kimeneteken 1,5V offset?
Következő: »»   3363 / 4000
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem