Fórum témák
» Több friss téma |
A képen látható tágulási a padlófűtésé, csak nehéz kivenni hová is tartozik.
Sziasztok!
Én is fűtést korszerűsítettem a nyáron!Gyakorlatilag a padlófűtés körön ami 19 éves minden új! Nekem is 3 köröm van,Padlófűtés 1.(WC,fürdő,konyha,nappali),radiátorkör 2.(3 db szoba),radiátorkör 3.(feleségem szépségszalonja)!Épületgépész unokatestvérem és fűtésszerelő édesapja tervezte kivitelezte a hidraulikát! A villamosság szerelés,körönként szobatermosztát,fűtésvezérlő az én művem! Azt mondták nekem oxigéndifúzió mentes csöveknél a hőcserélő teljesen felesleges szerintük. Ezért nálam sem lett beépítve,egyébként a rendszer hibátlanul működik!A kazán Wiessmann Vitodens 100W, beüzemelés megtörtént már! A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2019
Szép munka!
Letisztult, átgondolt vonalvezetés, esztétikailag is látványos! Örülhetsz, hogy ilyen jó fűtésszerelőket találtál!
A hétvégén megnéztem már a hőcserélőt és a többit..
Természetesen a hőcserélő fordítva van bekötve, legalábbis a hátulján levő ábra alapján, szóval azt meg kell fordítanom, ha ez lehetséges. Ugyanakkora a bemenő cső átmérője, csak belül van eltérés a keresztmetszetben, ugye? Mert ha nem, akkor nyilván kell a fűtéses is leforrasztani a csöveket.. Nem igazán tudtam eldönteni szemre, hogy kisebb-e a bemenő az egyik oldalon a toldások eltérő volta miatt, a tolómérőm meg sehol nem találtam... Gondolkoztam a termofej átrakás kapcsán is.. Csak parasztésszel.. Miért is kell annak a hőcserélő alá kerülni? Mert kicsi a belső átmérője ahol a vizet átengedni? Mert amúgy teljes kapacitáson megy, míg a pf kör el nem éri a 45 fokot, addig nincs veszteség, utána meg már mindegy kb. Illetve amin gondolkoztam még, hogy a padlófűtés kör ága ugye sokkal rövidebb, onnan hamarabb is fordul a víz, így nehezebben jut el a radiátoroshoz, emiatt csak kéne valami zónaszelep, vagy ez hülyeség? És még egy kérdés: neked hol van a szobatermosztát? Mert nekem a radiátoros szobában kellene a viszonylag fix hőmérséklet a baba miatt (és az hamarabb is hűl ki, mint a padlófűtéses helyek, így gyakrabban is kapcsol), így ha annak van elsőbbsége a csőtermosztát miatt, akkor a pf kör igazából sosem melegszik fel, mert lekapcsol a termosztát, mire melegvíz jutna oda. Köszi!
Egy "mezei" lemezes hőcserélő így néz ki. Jól látszik a primer és szekunder oldal bemenetei közti különbség. A kis keresztmetszet a primer oldalé, tehát oda kapcsolódik a kazán előremenő ága. Ha azonos méretűek a csatlakozó átmérők és azok hollanderei Bővebben: Link akkor mindegy, hogy a szabályzó melyik oldalon van a primernél. Ezt a hőcserélő típust viszont nem ismerem, hogy hogyan viselkedik az alkalmazott kapcsolási módban. Talán ha találsz rajta valami feliratot az alapján be lehetne azonosítani, hogy a gyártó mit ajánl. Például: Bővebben: Link
A Idézet: felvetett probléma nem lesz probléma, mert a kazán addig fűti a radiátorokat amíg a szobatermosztát le nem kapcsolja azt. A padlófűtés pedig csak addig fog tudni ebből a teljesítményből levenni amíg a visszatérő ágon megadott hőmérsékletet el nem éri a rendszer. Nem kell attól tartani, hogy a radiátor kör előbb lekapcsolódik, mint ahogy a padlókör felfűtene. A padlókör folyamatosan leterheli a hőcserélőt az alacsony hőmérsékletével amit a kazán próbál szinten tartani mindaddig amíg a szobatermosztát le nem kapcsolja azt. Nekem sosem kapcsolja le, mert folyamatos lángmodulációs a kazán és eBus kommunikációs a termosztát hozzá.„padlófűtés kör ága ugye sokkal rövidebb, onnan hamarabb is fordul a víz, így nehezebben jut el a radiátoroshoz” A szobatermosztát kérdése az fontos, hogy hová kerüljön. "A leghidegebb helyiségbe!" ... vagyis a szabályozhatóságot nézve a padlófűtés nélküli, huzatmentes, ritkán "szabadba nyitogatott" de optimális hőmérsékletet igénylő helyiségbe. Akkor van jó helyen a termosztát ha abban helyiségben ahol van, optimális a hőmérséklet de a többi helyiségben a hőleadók szabályzásával fölé lehet menni ennek az értéknek. A csőtermosztátnak az volna a szerepe, hogy az említett szulfátosodást kiküszöbölje a kazánnál és ne engedje "megültetni" a rendszert azelőtt, mielőtt az el nem éri az optimális hőmérsékleteket. ![]()
Az én hőcserélőm így néz ki. Látszik is a hátulján, a képen, hogy a szekunder van kivül..
Megtaláltam google keresésben és ez pont az egyforma bemenetű, 16-os. Bővebben: Link A gyártó honlapján a leírásban csak a két ág közti nyomásban látok különbséget 3 vs 8 bar lehet, szóval okosabb nem lettem, hogy ez most így rossz v mindegy, cserébe könnyű megfordítani.. Idézet: „A padlófűtés pedig csak addig fog tudni ebből a teljesítményből levenni amíg a visszatérő ágon megadott hőmérsékletet el nem éri a rendszer. Nem kell attól tartani, hogy a radiátor kör előbb lekapcsolódik, mint ahogy a padlókör felfűtene. A padlókör folyamatosan leterheli a hőcserélőt az alacsony hőmérsékletével amit a kazán próbál szinten tartani mindaddig amíg a szobatermosztát le nem kapcsolja azt.” De a padlókör nem fog menni, mert a szivattyú sem megy, amíg nincs meg a 40-45 fok a visszatérőn a csőtermosztát miatt, így hogy terheli?
Nem akarok okfejtésekbe kezdeni a hőcserélővel kapcsolatban de annyit kell róla tudni, hogy a primer oldal az a nagyobb hőmérsékletű és kisebb térfogatú, gyorsabb áramlási tulajdonságú mint a szekunder ami pedig nagyobb térfogatú alacsonyabb hőmérsékletű és nagy térfogatáramú. Azt nem tudom megmondani, hogy ha ezt a hőcserélőt megfordítod, mert fordítva lett beszerelve, hogy úgy a belső kialakítása milyen kedvezőtlen áramlásokat okoz ott belül, mert hát a gyártó nem hiába tünteti fel az oldalhelyes és áramlási irányokat jelölő helyes bekötéseket.
A csőtermosztát olyan érzékenységű, hogy például nálam egy perc alatt kétszer is kapcsol a változásokra a felfűtési szakaszban, majd később egyre hosszabb időn keresztül működik a szivattyú ahogy a kazán kezdi elérni a fűtési előremenő hőmérsékletet. Idézet: Ez azért is fontos, mert ha nem kondenzációs a kazán, akkor nem okoz benne káros szulfátos lerakódást a visszatérő oldalon. Éppen ezért amíg a 20 fokos hőfoklépcső nem optimalizálódik a radiátoros oldalon addig mindig csak szakaszosan fogja kapcsolgatni a padlófűtési szivattyút a csőtermosztát. „De a padlókör nem fog menni, mert a szivattyú sem megy, amíg nincs meg a 40-45 fok a visszatérőn a csőtermosztát miatt, így hogy terheli?”
Sziasztok!
Az alábbi videó szinte helyettem teszi fel a kérdést: Bővebben: Youtube A keringető a hőszivattyú szekunder oldalán van előremenő ágban, utána egy váltószelep, hogy HMV hőcserélő / fűtési puffer felé menjen tovább. Légtelenítéssel már próbálkoztam, többször, hang maradt. Ami furcsa, hogy nem folyamatos, hanem néha elkezdi, majd 5-10 percig csinálja, majd újra elhallgat. Ötletek?
Szia!
Megnéztem a videót!Első hallásra szerintem szivattyú csapágy vagy persely hiba! Ugyanilyen hangja van az autóban a fűtőmotornak,hűtőventilátornak,vagy a hajszárítónak ha a forgórész persely/csapágy kopott majd váratlanul elcsendesedik,fordulatszám változáskor elkezdi újra!Szerintem nem biztos ,hogy hidraulikai oldalon van a hiba!Én próbálnék egy másik szivattyút!
Szia! Szerintem a szivattyú nyomás értékével lehet a probléma. Alacsony értéknél nincs meg a kellő nagyságú nyomás a szivattyúban ami a forgórészt központban tartaná és talán annak a hangja hallatszik a csapágyaknál. A csőkeresztmetszet nem látszik a felvételen de feltétezhetően illeszkedik a szivattyú szállító teljesítményéhez.
![]()
Nedvestengelyű a szivattyú, és 5/4-es a teljes szekunder kör. A kijelzett/beállított érték emelőmagasság méterben, mert szabályzott dP-C (Nyomáskülönbség – állandó) módban van.
Wilo Yonos Maxo a szentem, és talán alig fél éves. De szabályzási probléma kizárható, mert fix teljesitmenyre rakva (1-3 fokozat), is csinálja. Nagyjából a hőcserélőnek 4 m3/h kell.
A miénket egy hete cseréltük, az is így nyöszörgött idén a fűtési szezon végén, kopott persely.
Sajnos az , hogy fél évet ment a szivattyú, a mai világban nem jelent semmit!És úgy látszik ez már a neves gyártókra is igaz!
Nem nyugtattál meg.
![]() Turbulencia vagy kavitáció nem okozhat egyébként ilyen hangokat? Azért kérdezem, mert eddig inkább Grundfos száraztengelyű keringetőkkel volt dolgom, azok viselkedése ismert, de Wilo nedvestengelyű karimás 6/4-es és 5/4-es jószágokkal még nem. Hangja egyébként 60 fokos előremenő hőmérséklet (HMV készítés) közben jött elő, nem tudom, ez számít-e bármit. Szerk: akkor jött elő, de fűtési, sokkal alacsonyabb hőmérsékleten is ezt produkálja most már. A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2019
Pedig a nyomáskülönbség okozta probléma okozza a zajt (Kavitáció a nem elegendő előremenő nyomás miatt) mert azt írja, hogy:
Idézet: Próbálj még rajta állítani .... „8.2.3 A szivattyúteljesítmény beállítása: A tervezéskor a berendezést bizonyos munkapontra (hidraulikus teljes terhelési pont a kiszámított maximális fűtőteljesítmény igény esetén) tervezik. Üzembe helyezéskor a szivattyúteljesítményt (szállítómagasság) a rendszer munkapontja szerint kell beállítani. MEGJEGYZÉS: A gyári beállítás nem felel meg a rendszerhez szükséges szivattyúteljesítménynek. A teljesítmény meghatározása a kiválasztott szivattyútípus jelleggörbe grafikonjával történik (katalógus/adatlap). Lásd a 8–10. ábrát is.” ![]()
Van a szivattyúknak egy olyan paramétere, amit a kavitáció elkerülése miatt kell betartani.
Ez pedig a minimális hozzáfolyási nyomás. Ezt érdemes lenne ellenőrizni szivattyú adatlapján és hogy a rendszerben meg van-e. Ami nekem nem a kavitáció gyanussá teszi a dolgot az az, hogy amikor Topi feltolja a teljesítményt akkor eltűnik a zaj, ha kavitálna, akkor nagyobb teljesítménynél még jobban kellene kavitáljon. A hangja tényleg pont olyan, mint amikor egy csúszócsapágyas motor kopott lesz és a tengely onnantól nem csak tengelyirányon forog hanem egy újabb tengely mentén közben körbe is jár, ettől nyűszítő hangja lesz. Mi van ha a szivattyú túl alacsony terhelésre dolgozik? Ezzel azt akarom mondani, hogy lehetséges az, hogy szükséges neki a kilépési oldalon a belépésihez képest X nyomást létrehozni ahhoz, hogy a forgórész a megfelelő helyre kerüljön, a csapágyak siklófelületén megfelelő folyadékréteg kialakuljon. Ehhez jobban passzol az, hogy csendben lesz, amint Topi feltolja a teljesítményt. Topi Ha tudsz valahol egy csappal szeleppel megpróbálhatnál ráfojtani egy kicsit az elmenő oldalára hátha abbahagyja a nyikorgást.
Köszönöm a tippet, termeszetesen most nem csinálja, síri csendben megy, de fülelek, aztán zárok a golyóscsapon kicsit teszt gyanánt. Jelentkezem, ha sikerült fülöncsípni.
Hozzáfolyási nyomás: az óra a szivattyú előtt 1.2-1.4 bar között van. Most az előbb egy teljes HMV ciklus is végigment, zajtalanul. Zajosan is ennyi a nyomás.
Biztos fogorvos szindrómája van, most azért nem fáj neki ![]()
És igen: Jelentem, komolyan lefojtva a kimenetét is zörög, sőt se a hangereje, se a frekvencia nem változik a fojtás változtatásával.
Sziasztok. Most rendeztem át a fűtést az alábbiak szerint, Szerintetek működni fog? A vezérlés még nincs kész, valamint a motorok nincsenek fent. A radiátor és a padló kör előremenőjébe beraktam egy-egy Honeywell szelepet, és direktre kötöttem 2 törölköző szárítót, így nem kell idő relé a lékévréshez.
Na ebbe most beleszédültem. Jojózik a szemem.
![]()
Ez volt. Így nézett ki.
Szia! Ehhez a rendszerhez szilárd tüzelésű kazán is tartozik? A padlóköri csövek nem oxigén diffúzió mentesek? Nem értem az iszapleválasztókat ha ez nem így van.
![]()
Nincs szilárd tűzelés,csak gáz. Oxigén diffúzió mentes csövekkel van a padlókör.
Én ugyan nem vagyok szaki de úgy látom, hogy Téged kissé sikeresen túlbonyolítottak. A két iszapleválasztó a háromutú szelep a merülő hüvellyel meg a két Honeiwell szelep.... Mindkettő szelep a bemeneteken lett beépítve ... mi célt szolgálnak? Ha van hőcserélő, miért kell háromutú szelep még pluszba? Hát majd a vallatásnál elválik hogyan is szuperál de ebben a sok irányváltásban elszédül még a víz is.
![]()
Szerinted, hogyan lehetne nem túl bonyolítani, hogy normálisan működjön? Köszönöm válaszod.
Nekem egy hőcserélő van párhuzamosan kötve a radiátoros körre és onnan van levéve a teljesítmény a padlókör számára. A hőfokot egy Danfoss FTC szabályozza. A rajzon a hőcserélős kapcsolást kell figyelembe venni a strangszabályzók nélkül. Nem kell iszapleválasztó meg háromutú szelep meg áramlás szabályzó szelep a bemenetekre. Majd meglátod, hogy a most megépített felállás hogy fog szuperálni. Talán csak nekem tűnik soknak a beépített alkatrészek száma és a megoldás furcsának .... az enyémhez képest. A magyarázkodást, hogy minek a háromutú szelep ha van hőcserélő vagy fordítva. Az, hogy szükséges a radiátoros körről leválasztani a padlókört a kazán miatt, mert az nyilván nem kondenzációs, egyértelmű de, hogy miért kell ezt összekeverni, együtt alkalmazni? ... meg iszapot gyűjteni a semmiből. Passz.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |