Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK készítés CNC-vel
Szervusztok!
Mint látom van bőven kérdés CNC panelmarással kapcsolatban. Mivel én áttértem a fotózásról a CNC nyákkészítésre, így tudok némi támpontot adni nektek. 1. CNC KIT-ek közül melyik ajánlott: Itt el kell dönteni, hogy maximálisan mekkora panelt szeretne megmunkálni a tulajdonosa. Azt lehet mondani, hogy az ebayon, allin fent lévő gépek bármelyike szépen tud nyákot gravírozni. Ami viszont fontos, az maga a gép vezérlése. Rengeteg olyan CNC van fent, ami Arduino vezérlőlappal dolgozik. Nem rosszak, de nem is jók. Ez abban nyilvánul meg, hogy a panelra egy kész marópályát kell feltölteni és azt fogja futtatni. Addig, amíg valami gond nincs, addig tökéletes. Milyen gondok is lehetnek: túl kicsi, vagy túl nagy előtolás programozása, Nem megfelelő vágási mélység, nincs felületkövetési lehetőség. Vészleállítási problémák. Az Arduino helyett érdemes egy MACH3, UCCNC programmal vezérelni a kis gépünket. (Nálam az 5 tengelyes marógépet is ezek mozgatják). Létezik LPT és USB vezérlési lehetőség mindkettőre! A fúrók szabvány méretűek, 3,175mm átmérővel rendelkeznek. Minden marómotor képes ezt fogadni. Teljesítménybe nem kell nagy, bőven elég még nyákmarásra is a 300W. Házilag nem érdemes készíteni, többe kerül a leves, mint a hús, ráadásul építésnél a derékszögekre kivétel nélkül figyelni kell. Lézert mind a 2 vezérlő támogatja. Maga a marás egy generált útvonalon megy végbe, amit például az EAGLE generál. Ennek útvonala nem soronként, hanem a vezetőkkel párhuzamosan történik. Lézernél más a helyzet, ott soronként szoktuk a rajzolatot felvinni a a munkadarabra. Mivel szabván méretű a fúrók és a marók befogójának átmérője, így bármikor átcserélhetőek. Az EAGLE külön generálja le a marófájlt, a fúrófájlt és a gravírozáshoz szükséges fájlokat egyszerre. Hosszúkás lyukakat mindig marjuk. Ezt is legenerálja az EAGLE. Tápellátás a meghajtó motoroktól függ. 3 tengelyre 24V 300-350W-os tápot szoktak rakni. Műveleti sorrend: A CNC nem fog csak úgy magától elindulni. Egy normális gépet, ha áram alá teszel, nem fog elindulni, hisz maga a kezelő programját is ki kell Resetelni. Ez csak egy virtuális gomb megnyomása. A másik művelet, hogy a szerszámmal felvesszük a koordináta rendszer nullpontját. Vészesen hangzik, de pár másodperc alatt megvan. Ha be van töltve a megmunkálási fájl, akkor mehet a buli. Start gomb.
Szia! Hogy állsz a projekttel? Én most martam egy 2cm átmérőjű tálat rétegelt lemezbe, nagy nehezen. Milyen rugót tettél a két anya közé? Én amit találtam az néha beakad a menetbe, meg kell vezetni majd valahogy. Anyát is marék számra válogattam, mire nem feszült az X tengelyem.
Néhány alkatrészt újranyomtattam, holnap teszek fel képeket.
Sziasztok!
Sehogyan sem tudom megcsinálni a Gerber-fájlok átalakítását Gcode-ba. Pedig ugyanúgy Sprint-Layout 6.0-t használok, mint ebben a videóban és ugyanúgy a Rapid-PCB oldalán szeretném elvégezni az átalakítást. Ha megnézitek a videó megfelelő részeit, tökéletesen létrehozza a Gerberből a Gcode-ot és ez már az előnézeti képen is látható. Én viszont bármit állíthatok rajta, akkor is összeérnek a forrszemek és a vezetősávok is nagyjából kétszer olyan vastagok, mint az eredeti tervben. Ezt nemcsak előnézeben látom így, hanem a CNC-marás után is pontosan ilyen panelt kapok. Pedig az SL 6.0-ból már több változatot is kipróbáltam, de ugyanaz a hiba. Igen, valóban vannak eltérések a 6.0 verzión belül is, nem beszélek félre! Próbáltam a FlatCAM programmal importálni a Gerbert, ott tökéletes az előnézeti kép. Viszont az olyan bonyolult, hogy fogalmam sincs, hogyan kellene vele használható Gcode-ot előállítani. Befejezésül megismétlem a kérdést: miért nem sikerül átalakítani a Rapid-PCB programjával a Sprint-Layout 6.0-ból exportált Gerber-fájlokat? Előre is köszönöm a segítséget!
Bocsi, elhúzódott. De egyébként csak egy sima rugót használtam, valamelyik vasboltban vettem.
Nekem erre a fájlra gond nélkül készített értelmesnek tűnő tervet. Próbáld ki te is, hogy nálad ez működik-e.
Köszönöm szépen válaszodat, ez tényleg jól mutat az előnézeti képen! Újra van remény A panel pontos mérete, valamint a fúrófájl nélkül nem tudom elkészíteni a gyakorlatban is, de szerintem jó lesz. A többit majd privát üzenetben beszéljük meg.
A csatti2 által mellékelt Gerber fájl nem SL6-ban készült! Ezért továbbra is él az eredeti kérdés, ahogyan azt korábban leírtam.
Szia! Nekem is hibátlanul működik minden. Valami nálad nem okés...
Szia!
Hogy érted azt, hogy neked hibátlanul működik minden? A Sprint-Layout 6.0 programmal készítesz Gerber-exportot a rajzról és utána a Rapid-PCB oldalán alakítod át Gcode-ba? Úgy, ahogyan a linkelt videón látható? Tudom, hogy más programok exportjával hibátlan. De a videó szerint a Sprint-Layout 6.0-val is működik és engem csak ez érdekel. Hogyan lehet beállítani, illetve melyik változatot kell használni?
A csatolt file-al is és amit csinálok otthon sl6-al azzal is minden ok... Ha a videót követed nem lehet hiba...
Köszönöm válaszodat! Megtennéd, hogy a csatolt fájlt is kipróbálod? Én ezzel az aprócska rajzzal teszteltem, de eddig nem sikerült. Kíváncsi vagyok, nálad megy-e. Köszönöm fáradozásodat!
Rossz a rajzod.. Mellékelek egyet ezzel próbáld ki.
A Te rajzoddal tökéletes!
De most jön a csavar! Az én rajzom eredetileg SL5-ben készült. Viszont az SL6 hiba nélkül betölti, majd a Save as... kimenti LAY6 fájlként. Ebből készítettem az exportot, ami szerinted is hibás, valamint a Rapid-PCB is rosszul kezeli. De ha ugyanezt a rajzot újonnan készítem el a 6-os verzióban, akkor a Rapid-PCB nem is ismeri fel, azt írja ki, hogy nem szabványos Gerber-file. A DRC-vel végrehajtott ellenőrzés 0, azaz NULLA hibát talál az SL6-os fájlban is és az SL5-ből átvett fájlban is. Viszont a Te fájlodra egy hosszú hibalistát ad, de a Rapid-PCB mégis abból tud jó Gcode-ot készíteni !!! Ezt sehogyan sem értem! Ötletem sincs, hogy mit kellene másként csinálni. Köszönöm fáradozásodat! Sajnos a probléma továbbra is megoldatlan.
Szerintem értelmezd az általad vélt hibalistát. További jó szórakozást! A program jó, nekem mindennel működik hibátlanul. Én ezt úgy hívom USER ERROR!
Még ezt a nagyképű dumát... Hihetetlen. Nem értem, ha nem akarsz segíteni, miért írsz ilyeneket vagy egyáltalán bármit.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2019
Ez a hibalista nem az én "véleményem", hanem az SL6 ellenőrző modulja írta ki. Mellékelem a képet. Egyébként teljesen jelentéktelen, mert csak egyetlen hiba utal túlságosan vékony vezetősávra, a többi mind a Silkscreen-re vonatkozik, ami lényegtelen, hiszen azt a réteget nem is exportáljuk Gerber-fájlba.
Sajnálom, hogy ennyire félreértettél!
Próbáltam segíteni, de ha valaki nem érti, hogy az alkatrész rajzolata az nem jelent hibát és nem értelmezi a hibalistát (igaz utólag belátta) csak úgy írja, hogy tele van hibával, akkor reménytelen a segítség. Először azt írja SL6-al készítette, utána Sl5-be, utána SL5-ből átvett, SL6-ba több verzióval kipróbált stb. Döntsük már el hol készült??? Ja és úgy tuti nem fog működni rendesen semmi, ha dobáljuk a rétegekre össze vissza az alkatrészeket...
Hagyd már végre az SL6-hibaüzenetet, mert sohasem azt kifogásoltam! Egyszerűen csak leírtam, hogy én minden lehetőséget kipróbáltam.
Arra adj magyarázatot, hogy ha egy frissen telepített, jogtiszta SL6-ban összekötök 10 darab forrpontot vezetősávokkal, az ebből készített Gerber exportot miért nem ismeri fel a Rapid-PCB! Viszont ugyanaz a program, ugyanazon a gépen a te rajzodból hibátlan Gcode-ot generál! Neked sokkal több lehetőséged lett volna, hogy megértsd a problémát, mert közben privát üzeneteket is váltottunk. De gyalázatos hozzászólásaid miatt talán illene már bocsánatot kérni. Szerintem Bakman is erre figyelmeztetett a maga módján.
Megtaláltam a probléma megoldását! Eddig azért nem válaszoltam, mert rengeteg tesztet végeztem el, különféle beállításokkal.
Feltétlenül ki kell kapcsolni az SL6-ban az átmenő furatokat (through pad) és a GND fóliát (telefólia) is!!! Ezen beállítások bármelyike külön-külön is meghiúsítja a Gcode előállítását, de együttesen végzetes hibát okoznak. Érdekes módon a Rapid-PCB a kikapcsolt GND fólia ellenére telefóliásnak jelzi a panelt. Ez nem baj, mert pontosan így akarom maratni a CNC-vel. Már csak azt kell kitalálni, hogyan állítsam be, ha a telefóliához akarom kötni a GND forrpontokat. De a lényeg az, hogy végre működik! Sőt, így még az SL5-ből átvett fájlok exportját is helyesen alakítja át Gcode-ba! Amint lehetőségem lesz rá, kipróbálom közvetlenül SL5-ből exportált adatokkal is.
Nem telefóliának veszi, hanem csak az általad megrajzolt áramkör kontúrját marja ki. A GND forrpontokat ha lesz egy kis időm kipróbálom...
Köszönöm, ne töltsd vele az időt, mert sikerült a GND-forrpontot is megoldani. Nagyon egyszerű: a forrpontot lecserélem egy egészen picire (külső átmérője 0.4 mm, furata 0.3 mm). Itt egészen kicsi lesz a marás, majdnem pontszerű, így a 0.7 mm-es furat eltünteti és máris kész a fóliával összekötött furat.
Sikerült két panelt kimaratni, tökéletesek. Egyiket sem konvertáltam SL6-ba, hanem közvetlenül az SL5-ből exportáltam a rajzokat. Köszönöm a segítséget!
Sziasztok! Az aliexperessen kapható CNC 3018 géppel van valakinek tapasztalata? Olvastam róla jót is, rosszat is. Mennyire alkalmasak ezek NYÁK marásra és milyen minőséget lehet velük elérni?
Sziasztok!
Honnan rendelitek a gravírtűket illetve a "kukorica"marókat? Köszi.
Én aliexpress-ről szoktam. Ne fizess többet semmilyen bevonatért, ugyanazt kapod csak lesz rajta vmi sárga maszat, amitől úgy vettem észre, hogy nem igazán tart tovább ki az éle/hegye.
A nyáklapok üvegszálas anyaga egyébként eszi a szerszámokat, nyugodtan vegyél több doboz gravírtűt (nekem a 15 fok körüli 0,1-es hegyűek jöttek be legjobban). Fúrókat csak olyan méretekből vegyél, amiket gyakran használsz, a többi mérethez megteszi a végmaró is (a nagyobb lyukakat kontúrban is marhatod).
Nekem ilyen gépem van, illetve nem pont ez, hanem a nagyobb testvére (3040Z), de a gép kb ugyanaz az alumínium szerkezetű csoda, printer portos vezérlővel. Nyákot soha nem készítettem vele és nem is fogok, ezért erről nem tudok beszámolni, de ha egyéb kérdésed van a gépről akkor szívesen válaszolok.
Rendben! Megmondaná valaki ki és mit kifogásolt a hozzászólásomban ?
Gondolom két témában tetted fel ugyanazt a hozzászólást , ezt nem díjazza az oldal .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |