Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   2157 / 2208
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 19, 2019
Valahogy úgy, ahogy djhans írja. Ha szkópon rossz, akkor biztos, hogy az eredmény is rossz.
Egy négyszögjel átvitel, sokmindent elárul egy erősítőról, ha nemi pontos számértékeket.
A tetőesés a mélyátvitelről, a fel-, és lefutás a felső határfrekvenciáról, az impulzus túllövései, lengései a fázistorzításról árulkodnak. Ezek a jelek még nem feltétlen biztosítják a neked tetsző hangzást, de egy méréssel sokkal több jellemzőit ismerheted meg az erősítődnek, mint egy statikus szinusz jellel.
Kimenő trafó.
A kimenő trafó méretezése, egy optimum kereső eljárás. (-nak kéne lennie) Tipikus esete, a melyik ujjamat harapjam dolognak.
Ha kis önkapacitásúra készíted, jobbnak kéne lennie a magas átvitelnek, de ezzel együtt (a vastag szigetelésekkel) megnövelted a szórt induktivitást, ami soros induktivitásként jelentkezik. Valamint lecsökkented a primer szekunder között a csatolást is. Az meg egyenesen katasztrófa, ha a szórt induktivitás, és a szórt kapacitás rezonanciája az átviteli sávba esik.
(#) Kingston válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 19, 2019
- 3 osztás kevés
- a poliészter szar. Papír jó. (hangra) Elég meghallgatni az ilyen dielektrikummal készült kondikat a papír kondikkal szemben. Ha kondiba rossz, kimenőben miért lenne jó?
- Ha 1mm szigetelés van az osztások között, akkor az több mint valószínű, hogy nagyon el van rontva. Lehet hogy kis kapacitású, de valószínűleg a szórt induktivitása meg az egekben van, és az az ami elrontja a négyszögjel átvitelt.
- Tévedés, a szép négyszögjel átvitel nem az egó növelésre való, hanem az az alap. Csöves erősítőnél jól egybeesik a szép négyszög jel átvitel, és a jó hang - feltéve, ha az alkatrészek minősége is jó.
- waasner gos vasból tudsz majd ennél jobb kimenőt csinálni.
- nem igaz, hogy mindennek magának kell utánajárni az embernek, vannak alap képletek, amik nem változnak. Az internetes kutatás is sok munkát megspórolhat.
(#) djhans válasza Kingston hozzászólására (») Dec 19, 2019
4-3 osztás elég EI84 12cm2-es vashoz? 6C4C kimenő lenne 3W-ra. Melyik legyen a több osztás a primer vagy szekunder?
(#) Ge Lee válasza CHZ hozzászólására (») Dec 19, 2019
Cáfold meg!
(#) Ge Lee válasza djhans hozzászólására (») Dec 19, 2019
Te figyu! Ha vannak eddigi tapasztalataid, és azok mások, akkor miért engem kérdezel? Vagy hogy nincsenek, csak olvastál ezt azt? Na akkor azokkal az irományokkal had ne mondjam mit csinálj inkább...
(#) CHZ válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 19, 2019
Előttem szolók mar leírták a lenyegét, de én is kiegészíthetem. Kimenő szort kapacitâsait nem csak a primer szekunder kozotti kapacitások alkotjàk. Kimenődnek szerintem alacsony a rezonancia pontja es eléggé sàvhatárolt. Rossz négyszögàtvitel nagy fázistolàst es egyenetlen frekiàtvitelt mutat, hepehupás frekimenet ....A p/sz tekercsek közotti szigetelés vastagságàt nem érdemes túlzásba vinni, rontja magasabb frekiken a csatolási tényezőt.
(#) Ge Lee válasza pucuka hozzászólására (») Dec 19, 2019
Idézet:
„Ha szkópon rossz, akkor biztos, hogy az eredmény is rossz.”
Úgy ahogy írod. Nem is értem mi a francnak vettem meg, pláne miért hallgatom, mikor voltak ennél sokkal jobbak is, kár hogy az én fülemnek a minimálisan elvárható szintet se ütötték meg, azok a tökéletesebbnél tökéletesebbek.
(#) Ge Lee válasza CHZ hozzászólására (») Dec 19, 2019
Épp erről beszélek! Ennek valószínűleg a légrése is sok, meg a szigetelése is, azért leng a szórt induktivitása a szórt kapacitással. Csakhogy, a hangja ennek ellenére gyönyörű, sokkal szebb mint a többi selejté amiben tökéletes kimenő van! Ezért mondom, nehogy már ebből akarja bárki is megmondani egy erősítő hangját, mert óriásit fog tévedni!
És, hogy megcáfoljalak: 25Hz-től 39kHz-ig olyan az átvitele mint a vonalzó. Az egyenetlen frekimenet az csak aztán jön, mert utána van benne egy csökkenés, majd újra szinte vonalzó egyenes olyan 60-70kHz-ig. És ez nem a trafó hanem az erősítő, mert én abban mértem, nem kivéve, teljesítmény jelgenerátorról hajtva!
(#) CHZ válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 19, 2019
Idézet:
„25Hz-től 39kHz-ig olyan az átvitele mint a vonalzó.”
. Milyen trukkel tudtad elétni? Egyébként ha neked ez a minőség megfelel, hallgasd, ízlésről nem érdemes vitázni.
(#) Ge Lee válasza Kingston hozzászólására (») Dec 19, 2019
Tőlem a sajátodba wcpapírt is rakhatsz, kicsit sem érdekel, ebben kapton lesz. Szóval a tévedés az az amit írsz, hogy a szép négyszögátvitel meg a jó hang egybe esik. Ez éppen ugyanakkora marhaság, mint hogy a minél kisebb torzítás meg a jó hangzás egybeesik.
Idézet:
„nem igaz, hogy mindennek magának kell utánajárni az embernek”
De, sajnos igaz. Eddig bármit kérdeztem, általam sokkal sokkal tapasztaltabbnak hitt emberektől, aki sok éve foglalkoznak a csöves technikával, csöves erősítők építésével, sorra bebizonyosodott a dolgok nagy részéről hogy nem úgy van.
Nálam itt ebben a csöves témában egyetlen dolog számít, az pedig az amit hallok. Innentől az összes "arany igazságon" már csak mosolyogni, vagy szánakozni tudok.
Idézet:
„Az internetes kutatás is sok munkát megspórolhat.”
Na éppen azok vezetnek félre a leginkább. Ez velem is épp ugyanígy történt volna, ha nem szólal meg bennem a belső hang! Többen akartak olyat építeni velem ami mint utóbb kiderült nekem egyáltalán nem tetszik, és foggal körömmel akartak lebeszélni arról ami pedig nagyon. Szerinted ezek után mit kéne gondolnom erről az egészről?
Ez olyan, mintha azt akarnám megtudakolni a neten, hogy nekem mi a kedvenc kajám. Vagy megkérdezni másoktól, hogy ugyan mondják már meg nekem, hogy mi nekem a kedvenc kajám. Ugye milyen groteszk?
(#) djhans válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 19, 2019
Leírtad hogy eddig a csöveseket nem favorizáltad. Mondtad hogy ez a hangzás ami most van nagyon jó. Ezért érdekelt hogy milyen a kimenő ami ezt hozza.
(#) Ge Lee válasza CHZ hozzászólására (») Dec 19, 2019
Hát, sokkal jobban megfelel mint egy VT60 koppintás. Mellesleg a mai napig nem tudta nekem senki sem megmondani, hogy nekem miért épp azt kellett volna építenem. Kutakodtam elég sokat külföldi fórumokon ahol az ARC-k voltak a téma, mármint hogy melyik termékei a legszebb hangúak. Na, ott a VT60-at még csak meg sem említették... Gyáriban sem... De építsek belőle klónt... Amikről jókat írtak azok a D70, D79B, D115, D150.
(#) CHZ válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 19, 2019
Ez a lényeg, mindenki azzal rogàlja hallását ami neki éppen megfelelő.
(#) Ge Lee válasza djhans hozzászólására (») Dec 19, 2019
Legutóbb azt mondta nekem valaki, hogy egy SE esetén ebben a kimenőnek van a legkisebb szerepe. Mármint hogy milyen lesz a hangja. Ezért mondom amit mondok, és ezért állok neki tekerni. Mert ha ebben is másra hallgatnék, akkor tekernék egy lehet hogy tök jó paraméterű kimenőt, ami talán még úgy sem szólna mint ez.
Senki nem fogja neked megmondani a tutit, magadnak kell utánajárni, hidd el! Ugyanúgy, azt sem fogja neked megmondani senki, hogy milyen kondit vagy ellenállást tegyél bele.
Azaz, hogy mindenki megfogja majd mondani, sőt meg is akarja mondani, és amely véleménnyel majd ellenkezned sem szabad! Csakhogy, mindegyik mást fog majd mondani!!!
(#) djhans válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 19, 2019
A visszacsatolt PP-k hangja most már tőlem is távol áll ezért építek SE-t.
(#) CHZ válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 19, 2019
Mégis tekerni fogsz kimenőt, miért, mégsem vagy biztos a meglévő kimenő minőségében?
Szerintem is érdemes kiprobalnod egy másikkal is. Nem lesz nehéz jobbat csinálnod.
(#) Kingston válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 19, 2019
Ha valóban megszólalt benned a belső hang, és az összeköttetésben van az abszolút igazsággal, akkor neked van igazad, azt kell követned.
(#) Ge Lee válasza CHZ hozzászólására (») Dec 19, 2019
Roppant egyszerű, de ezt már egyszer leírtam. Mivel teszik, készül belőle még egy. És mivel ezt nem én csináltam, hanem más szórakozta össze az egészet, több éves utánajárással meg munkával mire ez lett belőle ami, ezért - noha egész jó munkát végzett - egyáltalán nem biztos, hogy akár ne tudnék én is ugyanilyet, esetleg valamivel jobbat összehozni.
Na ehhez nem csak az tartozik hogy csatolókondit csereberélek, hanem az is, hogy úgy készítem el a kimenőt ahogy (számomra) a legszebb hangja lesz. Ha ehhez ötször kell áttekerni, akkor annyiszor fogom áttekerni, ez a trafó ezért van, ezért vettem.
Huzalom is van, meg gépem is van, noha gépi huzalvezetés az nincs rajta, ezért a 0,3-as huzal kézi vezetésével biztosan nem keveset fogok majd szívni, de ez ilyen játék. De még ettől is jobb játék egy csatolókondi beválogatása, pláne megvásárlása, olyan tételekből aminek darabára is bőven 5 számjegyű. Mert pl. olyan csatoló ami ebben van már a világon nincs.
Mert ugye, ez a téma már túlmutat a megveszem a 6Ft-os 2W-os ellenállást meg a wima fóliakondit dolgon. Akinél nem, az meg bele se kezdjen a csövezésbe mert felesleges.
(#) Ge Lee válasza Kingston hozzászólására (») Dec 19, 2019
Abszolút igazság, olyan nincs. Egyetemes igazság van, azzal meg mindenki kapcsolatban van, még az is aki nem tud róla.
(#) Accord válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 19, 2019
Szerinted, ha nekik megfelel akkor nekünk nem? Vagy meg tudjuk indokolni, hogy miért nem?
(#) TAttila77 válasza Accord hozzászólására (») Dec 20, 2019
Szia. Valószínű hogy ha Wimától jobb kondik lennének a McIntoshokban akkor bizonyára még annyian sem vásárolnának ilyen hifit, mert még sokkal drágábbak lennének. Nem mintha most se lenne méregdrága. Ez is csak egy tömegcikk a sok közűl. Azzal hogy mi a saját cuccunkba megválogatjuk az alkatrészeinket, esetleg jobbat építünk be, szert teszünk egy két különleges kondenzátor(ok)ra, ellenállás(ok)ra egyebekre, azzal csak mi magunk tesszük azt jobbá-különlegesebbé, egyedibbé. Aztán a végső végeredmény csakis az építön múlik. Szerintem.
(#) djhans válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 20, 2019
Azért a triódás SE Wima fólia kondival és 2W-os fémréteg ellenállással is jobban szól mint az átlag csöves. Legyen jó kimenőnk, korrekt meghajtásunk és utána már tudjuk válogatni az alkatrészeket.
(#) Ge Lee válasza djhans hozzászólására (») Dec 20, 2019
Ezt akartam még pont mondani az este, csak az okoskák úgy nyomták itt a süket rizsát hogy inkább visszavonulót fújtam, semmi értelme ilyenekre még reagálni se.
Szóval ha nem tetszik a PP annak csak az lehet az oka, hogy hallottál attól jobbat, nálam ez ugyanígy esett meg. És akkor ezek szerint SE-t. És igen, én is így látom ahogy írod, egy jó SE az olcsó alkatrészekkel összerakva is máshogy fog szólni, azonnal hallható a különbség.
Össze kell rakni első körben a filléres alkatrészekkel, aztán utána lehet variálni.
(#) Ge Lee válasza Accord hozzászólására (») Dec 20, 2019
Hogy nekik mi felel meg vagy mi nem az legyen az ő dolguk. Ahogy látom ott más eretnekség is el van követve, 2:25-nél láthatod hogy poliészterrel szigetelik a kimenőiket. Micsodaaaa??? Hát az előbb írta le valaki éppen, hogy azt csak papírral szabad! Engem megnyugtat az a tény, hogy 3 olyan csövest hallottam életemben ami elütött a többitől (amelyikből 12 egy tucat) a szó jó értelmében, és azok egyikében sem voltak olyan piros kockák. Megfelel ez indoknak, vagy van még kérdésed?
Összességében meg semmin nem lepődöm már meg, be kell csak nézni az apróba, 1db OPA, 4db tranyó, meg 4db kapcsolófet és már ez is highend. Nem tudtam sírjak-e vagy nevessek amikor megláttam...
Leveleztem egy építővel ő meg tudod mit mondott? Nem a gyártója a lényeges az alkatrésznek hanem a kora. Semmilyen olyan aktív vagy passzív alkatrésszel nincs értelme építkezni amit az elmúlt 40 évben gyártottak, mert szerinte azokkal már sosem lesz olyan a végeredmény.
Lehet ezzel a kijelentéssel is vitatkozni, ellenkezni vagy épp elfogadni, én inkább kipróbálom, mert van egy doboznyi nagyon régi csöves TV-ből meg ebből abból bontott ellenállásom.
Szóval ezzel az egésszel úgy összességében csak azt akartam mondani, hogy a csöves témában bármit határozottan kijelenteni, netán tényként vagy valamiféle törvényként kezelni nagyon nagy felelőtlenség, tájékozatlanság, vagy csak butaság.
Köszönöm hogy írhattam...
(#) Ge Lee hozzászólása Dec 20, 2019
Csőkészítés házilag. Ebből ötletet kaptam hogy érdemes megcsinálni a huzalvezető előtolását egyszerűen. Persze kell hozzá néhány fogaskerék pár a különféle átmérőjű huzalokhoz.
(#) mohinger válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 20, 2019
Idézet:
„"Összességében meg semmin nem lepődöm már meg, be kell csak nézni az apróba, 1db OPA, 4db tranyó, meg 4db kapcsolófet és már ez is highend. Nem tudtam sírjak-e vagy nevessek amikor megláttam..."”


Kérelek, ne vedd bántásnak, amit mondok: Azért előbb érdemes lenne meghallgatni, hogy mit tud, hogy szól, mielőtt ítéletet mondasz róla. Bár ez csak az én privát véleményem...
Karesz50 munkái közül már hallottam ezt-azt szólni, többek között két éve az I. Viharsarki HE talin is többen hallottuk az egyik erősítőjét, közöttünk több évtizedes múlttal rendelkező hangmérnök is, aki otthon egy csöves SE-t hallgat, de az ő álla is leesett, amikor meghallotta, ahogyan az az erősítő zenélt.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2019
(#) Ge Lee válasza mohinger hozzászólására (») Dec 20, 2019
Teljes mértékben igazad van. Én nem csak hallottam, de építettem is kettőt azokból amiket tervezett. Az én állam nem esett le. De építettem már több kapcsolást is ilyen fetekkel, így szerintem lehet valami rálátásom arra, hogy abból mit lehet kihozni meg mit nem.
Ilyenkor mindig elgondolkodom azon, hogyha 3-4000Ft-ból is lehet ilyen áll leejtő végeredményt produkálni, akkor hogy nem sikerült ez évtizedek óta senkinek, meg mi a nyavalyának költ a sok béna százezreket csövekre, kimenőkre, meg egyéb alkatrészekre.
(#) Mócsing hozzászólása Dec 20, 2019
Szó volt a kondenzátorokról .
Sokat kísérleteztem hangváltókkal , mert valahogy sosem akart rendesen szólni .
Saját káromon tanultam meg a hogy a kondenzátorok párhuzamos kapcsolása nagyságrendekkel
javítja a kapott hangot . Ugyan az a kapacitás egy db kondenzátorral hallgathatatlan /C219 /, több kisebb értékből összerakva hallgatható . Valamilyen járulékos paraméter nagyon + irányba változik ilyenkor. A GU projektbe is így tervezem ,csak ott 3db 220 nanós Orosz olajpapírral .
(#) Ódenka válasza Mócsing hozzászólására (») Dec 20, 2019
Gyári kapcsolás - 1991

SC26_1991.JPG
    
(#) CIROKL válasza Mócsing hozzászólására (») Dec 20, 2019
Van aki erre magától jön rá van akinek sugnak aztán vagy elhiszi vagy nem.
A hangváltónál meg még érdekesebb történetek is lehetnek de az már itt off
Következő: »»   2157 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem