Fórum témák
» Több friss téma |
Apukám !
Amit leírtál az az utolsó betűig igaz. De a 10 millió magyarból - legyen 4 millió aktív vásárlóból - ezt hányan tudják értelmezni ?
Nem is azért van rajta sajnos. Azért van így leírva, hogy a "kedves" gyártó/forgalmazó védje magát és egyel több kibúvója legyen ha esetleg lakástűz miatt beperelik.
Meg azt se felejtsétek, hogy egy 3 dugos elosztorol van szo. Valamennyi eloszto egyedül 16A és a kapcsolo is erre van méretezve, elvben ettöl joval többet tud (>3500W). Az egész eloszto a kábellel együtt viszont csak 2500W-ra van méretezve. Egy háztartásban amugy sem igen fordul elö >2000W-nál nagyobb fogyaszto.
Ez sokkal tragikusabb pl a porszivonál, ahol kábelfelcsavaro szerkezet van. Sokra ráirták - bizonyára tanultak a balhéból - hogy csak ugy használhato, ha kihuzod az egész kábelt. Benn felcsavarva bizony sok megolvadt. ( Föleg korábban amikor a porszivok teljesitménye nem volt korlátozva. Egy 2000 W -s porszivo kb 1/4 ora alatt olvasztotta el a müanyag spulnit, amire a kábel van feltekerve.)
Azért számold már össze, hogy egy vasárnapi reggilinél - ha egyszerre készül a pirítós, a tea, a főt tojás és esetleg a meleg csokihoz a tej az mekkora terhelés ...
Azért van pontosan ráirva, hogy egy hosszabbitoba egyszerre CSAK 2500W-nyi fogyasztot lehet bedugni. Kész ennyi!
Ez még eddig a legjobb bóvlitermék, amit láttam. Ugyanis a sokezer forintos márkás termékeket kivéve még egyikre se írták rá a keresztmetszetet.
Összesen 16A folyik, működik róla a 2500W os villanysütő, a hiányzó 1180W-ot az a brutális hosszú 1,4m kábel fűti el.
Éppen ma voltam egy Aldiban, ahol (direkt ezért! ) megnéztem a helyi akciós elosztó-kínálatot. Ott zöld van, de 4 aljzattal. 230V - 16A - 3680W (Azt nem néztem, hogy van-e ráírva keresztmetszet, és a mobilom éppen lemerült, így lefényképezni sem tudtam)
Azért is égtek le a "márkás" Karnyi vastag IEC kábelek, csak akkor derült ki, hogy minden ér 3 darab 0,35mm rézdrot volt. A szigetelt kábel 12 mm vastag volt.
Idézet: Itt ráírták, csak azt nem, hogy milyen anyagból van az 1 négyzetmilliméter. „egyikre se írták rá a keresztmetszetet.”
Egyébként ezt a szöveget még a nem hozzáértő ember számára is le lehet írni a cetlire, maximum kicsit többet kell nyomtatni.
De szinte 100%-ig biztos vagyok benne, hogy az emberek egy része nem fogja nézni a terhelhetőséget, amikor rádugja a fogyasztó(ka)t. Ők inkább azt látják, hogy oda 3 dolgot lehet bedugni, ami mondjuk egy kávéfőző, egy mosogatógép és egy hűtő. Vagy hősugárzó. Innentől minden a szerencsén múlik. Éppen ezért nem engedném forgalomba hozatni a 16 A terhelhetőség alatti elosztókat (3x2,5 mm2). Hülyebiztossá kell tenni a terméket.
Van abban valami, amit írsz de ez oda vezet, hogy "kilóra" vesszük a dolgokat a boltban.
Idézet: „(3x2,5 mm2). Hülyebiztossá kell tenni a terméket.” Persze! Hiszen az sokkal jobb, ha a falban gyullad meg a vezeték, és a fali dugalj lángol fel.
Felesleges a 3x2,5mm2, úgyis a fröccsöntött dugó ég le először. Én még ebből nem láttam olyat ami ne melegedett volna 2kW terhelésen.
Egy jól megtervezett lakásba van elegendő duglaj, méretezett áramkör és nincs szükség hosszabbítóra, elosztóra.
ezzel vitatkoznék.
Pl a konyhában hány dugalj van nálad? Kiszámoljuk miért kevés? Milyen hosszú a fúrógéped vezetéke ? Ez csak 2 példa. Persze ha a falon mellmagasságban VÉGIG dugalj van az egész lakásban , hajlandó vagyok véleményemet módosítani , ez esetben bocsánatkéréssel tartozom...
Persze azt is vedd figyelembe, hogy a legtöbb háztartási nagyfogyasztó használati utasításában egyértelműen tiltva van a hosszabbító használata.
Nem véletlenűl.
A konyhában nálam 18 db konnektor van. 5 kismegszakító tartozik hozzá.
A fúrógéphez az egész lakásban nem szükséges a hosszabbító . Ebbe a házba sem kell hosszabbító. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2019
Sziasztok!
Csak a poén kedvért ! Nálam a konyhában 18db dugalj és 10 fogyasztó van. A WC ben 3dugalj és 2 fogyasztó. Tehát akarat, jó méretezés !
15 db szabadon felhasználható
Plusz saját dugalja van: - Hűtő (Teljesen külön áramkör, áramtalanítani lehet az egész lakást a hűtő kivételével.) - Mikro - Wifi jelerősítő A főzőlap és a sütő fix bekötésű.
Ez nagyjából olyan kijelentés, mintha azt írnád, hogy felesleges az újabb vírusirtó egy régebbi gépre.
Nem a régi rendszerhez kell butítani a megbízhatóbb technikát, hanem a régi rendszert kell korszerűsíteni. Nem a 2,5 mm2 a legújabb szabvány a dugaljaknál? Akkor minek gyártani olyan elosztót, ami ennél kisebb keresztmetszetű vezetékkel van szerelve? Ha pedig az eddig kisebb keresztmetszetű (1,5) vezetékkel szerelt házban nem égett el a falban a vezeték a kismegszakító lecsapásáig, akkor miért égne el akkor, ha egy másfél méteres elosztóban 2,5-es a vezeték? Sosem szabadott volna engedélyezni ezeket a 0,5-1 mm2 vezetékkel szerelt elosztókat és nem lenne annyi lakástűz. A Made BY China termékekre gondolok elsősorban.
Talán. De itt is csak azt tudom írni, hogy ha az egyik helyen már kötelező(?) a 2,5 mm2, akkor miért nem kötelező az elosztóknál? Minek a 2,5-es a falba, ha rá lehet aggatni egy 1 mm2-rel szerelt elosztót, amivel el van árasztva a piac és minden bolt?
Elhiszem, de azt sokan nem olvassák el beleértve engem. Ezért érdemes hülyebiztossá tenni feltéve, ha a felhasználó biztonsága a fontos és nem a spórolás a termékkel és a felelősség áthárítása a vevőre. Költői volt.
Szia!
Mivel van vagy ötféle villamos biztonsági szabványrendszer? Az( angol,Amerikai, keleti ,Ázsiai ,afrikai ) a kinaiak meg mindenkinekbérbe gyártanak ? Tehát igazzságebben nem lessz . Az USA AWG vezetékeknél 2 a biztonsági szorzó , itt keleten meg 5. Ázsiában 1,5 ---Holvan több villamos tűz? Valamiért itt keleten !
A kábelek, vezetékek terhelhetősége a felhasználás helyétől, módjától függ. A keresztmetszeteket képletekkel lehet számolni vagy táblázatokat lehet használni. Nem mindegy, hogy a kábel a falban megy (alig tud hűlni) vagy szabadon vezetett. Az sem mindegy, hogy hány kábel megy egy védőcsőben vagy kábeltálcán? Milyen fogyasztót táplál meg, milyen hosszú a kábel stb, sts, stb? Pl. tűzálló kábelek esetében kb. kétszer olyan keresztmetszetű kábel kell ugyan olyan biztosítás esetén. (Ez a szorzó csak példa volt, minden esetben pontosan kikell számolni a tűzszakasz hosszának figyelembe vételével.)
Nincs olyan szabvány, hogy falban 2,5 mm2-es vezetéket kell vezetni. Ezt az értéket számítások alapján átvette a gyakorlat családi ház méretű létesítmények esetében.
Mosógépen van ~1,2 m, ventilátoros melegítőn ~80 cm.
Mosógép :
ELEKTROMOS ÁRAMMAL KAPCSOLATOS FIGYELMEZTETÉSEK Fontos, hogy a készüléket le lehessen választani az elektromos hálózatról a villásdugó kihúzásával vagy az aljzat és a készülék közé szerelt, többpólusú megszakítóval, illetve kötelező a készüléket a biztonsági előírásoknak megfelelően földelni. Ne használjon hosszabbítót, elosztót vagy adaptert. Beszerelés után az elektromos alkatrészeknek hozzáférhetetlennek kell lenniük a felhasználó számára. Ne használja a készüléket mezítláb, és ne nyúljon hozzá nedves kézzel. Ne használja a készüléket, ha a tápkábel vagy a csatlakozódugó sérült, illetve ha a készülék nem működik megfelelően, megsérült vagy leejtették. Ha a hálózati kábel megsérül, az áramütés kockázatának elkerülése érdekében a gyártóval, annak szervizképviselőjével vagy egy hasonlóan képzett szakemberrel kell egy ugyanolyan kábelre kicseréltetni. A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2019
Idézet: „szervizképviselőjével vagy egy hasonlóan képzett szakemberrel kell egy ugyanolyan kábelre kicseréltetni” Meghozták a mosógépet. A kábelét valahol az alján hozták ki. Megkérdeztem mosógépszervizes ismerősömet (egy darabig ugyanott dolgozott varrógépműszerészként, ahol én villanyszerelő karbantartó voltam). Át lehet e kötni a kábelt úgy, hogy a felső részen ugyanúgy kiképzett lyukon jöjjön ki, mint lent? Akkor elérne a régi előírások szerint "segédeszköz nélkül kézzel nem elérhető" magasságba szerelt dugaljhoz. Nem, mert akkor elveszíti a garanciát. Azóta hosszabbítóról használják.
Szia!
Ezt eddig minden mosó, mosogató,száritő gépen eljátszottam. Kicseréltem a kábelét --lehet venni 2,5m ig. Sosem volt garanciális probléma ,pedig a fehér + szürke szinű kábeleket is cseréltem -a másikra. Viszont azzal már szórakozott a gar szerelő, --hogy kapcsolós közbetét volt a konektor és a dugó közöztt! (igy nem kell huzigálni a dugót ). |
Bejelentkezés
Hirdetés |