Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   730 / 983
(#) Egri Frédi válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 30, 2019 / 1

Apukám !
Amit leírtál az az utolsó betűig igaz. De a 10 millió magyarból - legyen 4 millió aktív vásárlóból - ezt hányan tudják értelmezni ?
(#) elektroncso válasza Egri Frédi hozzászólására (») Dec 30, 2019 /

Nem is azért van rajta sajnos. Azért van így leírva, hogy a "kedves" gyártó/forgalmazó védje magát és egyel több kibúvója legyen ha esetleg lakástűz miatt beperelik.
(#) Massawa válasza lazsi hozzászólására (») Dec 30, 2019 /

Meg azt se felejtsétek, hogy egy 3 dugos elosztorol van szo. Valamennyi eloszto egyedül 16A és a kapcsolo is erre van méretezve, elvben ettöl joval többet tud (>3500W). Az egész eloszto a kábellel együtt viszont csak 2500W-ra van méretezve. Egy háztartásban amugy sem igen fordul elö >2000W-nál nagyobb fogyaszto.
Ez sokkal tragikusabb pl a porszivonál, ahol kábelfelcsavaro szerkezet van. Sokra ráirták - bizonyára tanultak a balhéból - hogy csak ugy használhato, ha kihuzod az egész kábelt. Benn felcsavarva bizony sok megolvadt. ( Föleg korábban amikor a porszivok teljesitménye nem volt korlátozva. Egy 2000 W -s porszivo kb 1/4 ora alatt olvasztotta el a müanyag spulnit, amire a kábel van feltekerve.)
(#) Egri Frédi válasza Massawa hozzászólására (») Dec 30, 2019 /

Azért számold már össze, hogy egy vasárnapi reggilinél - ha egyszerre készül a pirítós, a tea, a főt tojás és esetleg a meleg csokihoz a tej az mekkora terhelés ...
(#) Massawa válasza Egri Frédi hozzászólására (») Dec 30, 2019 / 2

Azért van pontosan ráirva, hogy egy hosszabbitoba egyszerre CSAK 2500W-nyi fogyasztot lehet bedugni. Kész ennyi!
(#) erbe válasza DannyTorrence hozzászólására (») Dec 30, 2019 /

Ez még eddig a legjobb bóvlitermék, amit láttam. Ugyanis a sokezer forintos márkás termékeket kivéve még egyikre se írták rá a keresztmetszetet.
(#) zsoltee0001 válasza DannyTorrence hozzászólására (») Dec 30, 2019 /

Összesen 16A folyik, működik róla a 2500W os villanysütő, a hiányzó 1180W-ot az a brutális hosszú 1,4m kábel fűti el.
(#) lazsi válasza Gafly hozzászólására (») Dec 30, 2019 /

Éppen ma voltam egy Aldiban, ahol (direkt ezért! ) megnéztem a helyi akciós elosztó-kínálatot. Ott zöld van, de 4 aljzattal. 230V - 16A - 3680W (Azt nem néztem, hogy van-e ráírva keresztmetszet, és a mobilom éppen lemerült, így lefényképezni sem tudtam)
(#) Massawa válasza erbe hozzászólására (») Dec 30, 2019 /

Azért is égtek le a "márkás" Karnyi vastag IEC kábelek, csak akkor derült ki, hogy minden ér 3 darab 0,35mm rézdrot volt. A szigetelt kábel 12 mm vastag volt.
(#) nagym6 válasza erbe hozzászólására (») Dec 30, 2019 /

Idézet:
„egyikre se írták rá a keresztmetszetet.”
Itt ráírták, csak azt nem, hogy milyen anyagból van az 1 négyzetmilliméter.
(#) DannyTorrence válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 30, 2019 /

Egyébként ezt a szöveget még a nem hozzáértő ember számára is le lehet írni a cetlire, maximum kicsit többet kell nyomtatni.
De szinte 100%-ig biztos vagyok benne, hogy az emberek egy része nem fogja nézni a terhelhetőséget, amikor rádugja a fogyasztó(ka)t. Ők inkább azt látják, hogy oda 3 dolgot lehet bedugni, ami mondjuk egy kávéfőző, egy mosogatógép és egy hűtő. Vagy hősugárzó. Innentől minden a szerencsén múlik. Éppen ezért nem engedném forgalomba hozatni a 16 A terhelhetőség alatti elosztókat (3x2,5 mm2). Hülyebiztossá kell tenni a terméket.
(#) Egri Frédi válasza DannyTorrence hozzászólására (») Dec 30, 2019 /

Van abban valami, amit írsz de ez oda vezet, hogy "kilóra" vesszük a dolgokat a boltban.
(#) sonajkniz válasza DannyTorrence hozzászólására (») Dec 30, 2019 /

Idézet:
„(3x2,5 mm2). Hülyebiztossá kell tenni a terméket.”

Persze! Hiszen az sokkal jobb, ha a falban gyullad meg a vezeték, és a fali dugalj lángol fel.
(#) elektroncso válasza DannyTorrence hozzászólására (») Dec 30, 2019 /

Felesleges a 3x2,5mm2, úgyis a fröccsöntött dugó ég le először. Én még ebből nem láttam olyat ami ne melegedett volna 2kW terhelésen.
(#) gyuszo hozzászólása Dec 30, 2019 /

Egy jól megtervezett lakásba van elegendő duglaj, méretezett áramkör és nincs szükség hosszabbítóra, elosztóra.
(#) jucsaba válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 30, 2019 / 1

ezzel vitatkoznék.
Pl a konyhában hány dugalj van nálad?
Kiszámoljuk miért kevés?
Milyen hosszú a fúrógéped vezetéke ?
Ez csak 2 példa.
Persze ha a falon mellmagasságban VÉGIG dugalj van az egész lakásban , hajlandó vagyok véleményemet módosítani , ez esetben bocsánatkéréssel tartozom...
(#) gyuszo válasza DannyTorrence hozzászólására (») Dec 30, 2019 /

Persze azt is vedd figyelembe, hogy a legtöbb háztartási nagyfogyasztó használati utasításában egyértelműen tiltva van a hosszabbító használata.
Nem véletlenűl.
(#) gyuszo válasza jucsaba hozzászólására (») Dec 30, 2019 /

A konyhában nálam 18 db konnektor van. 5 kismegszakító tartozik hozzá.
A fúrógéphez az egész lakásban nem szükséges a hosszabbító .
Ebbe a házba sem kell hosszabbító. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2019
(#) Atis57 válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 31, 2019 /

Sziasztok!
Csak a poén kedvért !
Nálam a konyhában 18db dugalj és 10 fogyasztó van.
A WC ben 3dugalj és 2 fogyasztó.

Tehát akarat, jó méretezés !
(#) vargham válasza jucsaba hozzászólására (») Dec 31, 2019 /

15 db szabadon felhasználható
Plusz saját dugalja van:
- Hűtő (Teljesen külön áramkör, áramtalanítani lehet az egész lakást a hűtő kivételével.)
- Mikro
- Wifi jelerősítő

A főzőlap és a sütő fix bekötésű.
(#) DannyTorrence válasza sonajkniz hozzászólására (») Dec 31, 2019 /

Ez nagyjából olyan kijelentés, mintha azt írnád, hogy felesleges az újabb vírusirtó egy régebbi gépre.
Nem a régi rendszerhez kell butítani a megbízhatóbb technikát, hanem a régi rendszert kell korszerűsíteni. Nem a 2,5 mm2 a legújabb szabvány a dugaljaknál? Akkor minek gyártani olyan elosztót, ami ennél kisebb keresztmetszetű vezetékkel van szerelve? Ha pedig az eddig kisebb keresztmetszetű (1,5) vezetékkel szerelt házban nem égett el a falban a vezeték a kismegszakító lecsapásáig, akkor miért égne el akkor, ha egy másfél méteres elosztóban 2,5-es a vezeték?
Sosem szabadott volna engedélyezni ezeket a 0,5-1 mm2 vezetékkel szerelt elosztókat és nem lenne annyi lakástűz. A Made BY China termékekre gondolok elsősorban.
(#) DannyTorrence válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 31, 2019 /

Talán. De itt is csak azt tudom írni, hogy ha az egyik helyen már kötelező(?) a 2,5 mm2, akkor miért nem kötelező az elosztóknál? Minek a 2,5-es a falba, ha rá lehet aggatni egy 1 mm2-rel szerelt elosztót, amivel el van árasztva a piac és minden bolt?
(#) DannyTorrence válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 31, 2019 /

Elhiszem, de azt sokan nem olvassák el beleértve engem. Ezért érdemes hülyebiztossá tenni feltéve, ha a felhasználó biztonsága a fontos és nem a spórolás a termékkel és a felelősség áthárítása a vevőre. Költői volt.
(#) Atis57 válasza DannyTorrence hozzászólására (») Dec 31, 2019 /

Szia!

Mivel van vagy ötféle villamos biztonsági szabványrendszer?
Az( angol,Amerikai, keleti ,Ázsiai ,afrikai ) a kinaiak meg mindenkinekbérbe gyártanak ?

Tehát igazzságebben nem lessz . Az USA AWG vezetékeknél 2 a biztonsági szorzó , itt keleten meg 5. Ázsiában 1,5 ---Holvan több villamos tűz?

Valamiért itt keleten !
(#) elektrorudi válasza DannyTorrence hozzászólására (») Dec 31, 2019 / 1

A kábelek, vezetékek terhelhetősége a felhasználás helyétől, módjától függ. A keresztmetszeteket képletekkel lehet számolni vagy táblázatokat lehet használni. Nem mindegy, hogy a kábel a falban megy (alig tud hűlni) vagy szabadon vezetett. Az sem mindegy, hogy hány kábel megy egy védőcsőben vagy kábeltálcán? Milyen fogyasztót táplál meg, milyen hosszú a kábel stb, sts, stb? Pl. tűzálló kábelek esetében kb. kétszer olyan keresztmetszetű kábel kell ugyan olyan biztosítás esetén. (Ez a szorzó csak példa volt, minden esetben pontosan kikell számolni a tűzszakasz hosszának figyelembe vételével.)
Nincs olyan szabvány, hogy falban 2,5 mm2-es vezetéket kell vezetni. Ezt az értéket számítások alapján átvette a gyakorlat családi ház méretű létesítmények esetében.
(#) erbe válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 31, 2019 /

Mosógépen van ~1,2 m, ventilátoros melegítőn ~80 cm.
(#) gyuszo válasza erbe hozzászólására (») Dec 31, 2019 /

Mosógép :
ELEKTROMOS ÁRAMMAL KAPCSOLATOS
FIGYELMEZTETÉSEK
Fontos, hogy a készüléket le lehessen választani
az elektromos hálózatról a villásdugó kihúzásával
vagy az aljzat és a készülék közé szerelt, többpólusú
megszakítóval, illetve kötelező a készüléket a
biztonsági előírásoknak megfelelően földelni.

Ne használjon hosszabbítót, elosztót vagy
adaptert.

Beszerelés után az elektromos
alkatrészeknek hozzáférhetetlennek kell lenniük a
felhasználó számára. Ne használja a készüléket
mezítláb, és ne nyúljon hozzá nedves kézzel. Ne
használja a készüléket, ha a tápkábel vagy a
csatlakozódugó sérült, illetve ha a készülék nem
működik megfelelően, megsérült vagy leejtették.
Ha a hálózati kábel megsérül, az áramütés
kockázatának elkerülése érdekében a gyártóval,
annak szervizképviselőjével vagy egy hasonlóan
képzett szakemberrel kell egy ugyanolyan kábelre
kicseréltetni.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2019
(#) erbe válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 31, 2019 /

Idézet:
„szervizképviselőjével vagy egy hasonlóan képzett szakemberrel kell egy ugyanolyan kábelre kicseréltetni”

Meghozták a mosógépet. A kábelét valahol az alján hozták ki. Megkérdeztem mosógépszervizes ismerősömet (egy darabig ugyanott dolgozott varrógépműszerészként, ahol én villanyszerelő karbantartó voltam). Át lehet e kötni a kábelt úgy, hogy a felső részen ugyanúgy kiképzett lyukon jöjjön ki, mint lent? Akkor elérne a régi előírások szerint "segédeszköz nélkül kézzel nem elérhető" magasságba szerelt dugaljhoz.
Nem, mert akkor elveszíti a garanciát.
Azóta hosszabbítóról használják.
(#) Atis57 válasza erbe hozzászólására (») Dec 31, 2019 /

Szia!
Ezt eddig minden mosó, mosogató,száritő gépen eljátszottam.
Kicseréltem a kábelét --lehet venni 2,5m ig.

Sosem volt garanciális probléma ,pedig a fehér + szürke szinű kábeleket is cseréltem -a másikra.

Viszont azzal már szórakozott a gar szerelő, --hogy kapcsolós közbetét volt a konektor és a dugó közöztt! (igy nem kell huzigálni a dugót ).
(#) gyuszo válasza erbe hozzászólására (») Dec 31, 2019 /

Érdekelne a mosógép típusa, mert én még csak olyannal találkoztam, amin a felső rész környékén van az elektromos kivezetés.
Következő: »»   730 / 983
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem