Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » RIAA korrektor
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Idézet: [/quote„[quote]A BC109 nem "zajosodik"” Gyártó és a gyártási idő meghatározó.
Itt van, tessék ...
Köszi!
De mégis hogy kell ezt csinálni? Nem bírtam rájönni.
Teleföld bekapcsolása, (ground plane), bármelyik forrpontra ALT+kattintás, thermal pad előtti négyzet kipipálása. Alkotó leírása 7.2.2 pontban - Ő ezt már egyszer ajánlotta Neked.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2020
Sziasztok!
Vettem egy használt DUAL lemezjátszót Ortofon dinamikus hangszedővel. A helyzet az, hogy a lemezjátszó végleges helye az erősítőtől 2,5 méternyire lenne. Ilyen kis jelet el tudok vezetni az erősítő Phono bemenetéig, vagy építeni kellene egy RIAA korrektort és akkor a nagyszintű jelet kellene az AUX bemenetig vezetni? Üdv.: Tomi
Szia!
Jó minőségű kábellel simán. Rossz minőségűvel kis távolságra sem.
A helyi elektronikai boltban csak egyfajta kábel volt, csináltam egy 150cm-es RCA toldót, de nem sikerült brummentesen az erősítő és a lemezjátszó összekötése. Ennek a 150cm kábelnek 390pF a kapacitása LCM3-mal mérve, ami gondolom a magashangok szempontjából sem jó. Szerintem inkább építek egy RIAA korrektort, azért is, mert az erősítőmbe levő korrektornak mélyben szegény a hangja.
Építenék egy RIAA korrektort. A VIDEOTON EA7386S erősítőben levőt másolnám le, de szimpla tápegységgel, modernebb műveleti erősítővel. Feltöltöm a rajzot a szimulált átviteli görbével együtt. Egy DUAL 505-2 lemezjátszóhoz lenne, Ortofon ULM65 hangszedőhöz. Érdekelnének a vélemények, esetleges tuning lehetőségek az átviteli görbe javításához.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2020
Szia.OPA2134 hallgatom.Nincs jó hallásom,nekem meg felel a cucc....
Szerintem a C4 nem kell, inkább az IC 2-es 6-os lábai közé rövid kivezetésekkel egy 15pF-os kerámia kondenzátort érdemes beforrasztani. A 7-es és 4-es lábak közé ajánlott a 100-220nF MKT, vagy kerámia kondenzátor szintén rövid lábakkal beforrasztva.
Az OPA2134 jó hangú áramkör. Üdv!
Köszönöm, megfogadom a tanácsokat. Annyi még, hogy tápszűrőnek még beteszek egy elektrolit kondenzátort is.
Egy ilyen áramkört vas dobozba kell építeni, vagy jó az alumínium is árnyékolás gyanánt? Délután felteszem a paneltervet, lenne kérdésem is vele kapcsolatban, nem tudom ugyanis a földfóliát mennyire kell speciálisan kialakítani. Illetve, hogy a készülékházat hova kellene földelni. A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2020
Csatolom a paneltervet. Nem tudom magánál a panelnél is csillagpont földelést kellene használni, vagy jó így? Ha esetleg rosszul választottam kapcsolást, véleményeket meghallgatok, tudom szubjektív, de sokféle kapcsolás van erre a feladatra, nehéz választani.
A brumm nem csak a kábel árnyékolatlanságából adódhat, hanem például földhurokból is. Ezt viszonylag egyszerű (lenne) kiszűrni egy másik kábel kipróbálásával, de erre most nincs lehetőség.
Rendeltem kábelt, majd megpróbálom, hogy sikeresen el tudom vezetni vele a hangszedő jelét, vagy pedig csak a nagy szintű jelet tudom elvezetni brumm nélkü (ekkor kell a korrektor).
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2020
Most mértem, átvitele ok, 100Hz négyszög olyan mint az 1kHz, ezért megmértem 20Hz-en is.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2020
Elkészült, jöhet a tesztelése.
Ez nem olyan jó, mint az előző rajz.
A telenyákot Én nem szeretem, meg azt javasolták nekem a hozzáértők, hogy a telenyákot kerüljük, hangfrekvenciás áramkörökben, mert parazita kapacitások révén gerjedést is okozhat a nagy felületű nyák. Kétoldalas panelek, telefóliával pláne nem jók! Esetleg eleve úgy kell tervezni, hogy a kétoldalas is jó legyen, de ahhoz igen magas fokú ismeretek szükségesek a nyák viselkedését illetően, sok évi tervezési tapasztalat, ismert és azonos alkatrészek, stb. Szóval a nyák fóliavezetékei minél keskenyebbek legyenek(0,6-0,8mm), nyilván a táp kicsit erősebb lehet(1-2mm). Ahol pedig nagy áramok folynak, ott kellően vastag rézvezeték hozzáforrasztásával kell a vezető-keresztmetszetet növelni a panelon és minél rövidebb legyen az ilyen erősített szakasz. Üdv!
Meghallgatva sem okozott csalódást. Eredeti hangkarakter, ECC82 csövekkel kisebb az erősítése.
Szimuláció alapján is reménykeltő volt. Fóliaoldalon elhelyezett kicsatolókondi tesztelési lehetőség, többféle kondenzátor kipróbálható. A kiválasztott kerül majd a beültetési oldalra. A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2020
Köszönöm a hasznos tanácsokat. Találtam még egy szimpatikus kapcsolást, Ágoston Lajostól, a szimuláció szerint egész jó. Próbálta már valaki? Jobb lehet, mint a műveleti erősítős?
Háát, nem tudom, hogy az AntiRiaa korrektorod a bemeneten mennyire pontos. Az a >2dB eltérés a mélytartományban nekem már is nem szimpatikus, persze ez lehet az AntiRiaa pontatlansága is. CHZ legutolsó bejegyzését ajánlom figyelmedbe. 0,1dB eltérés, 8 ezred % torzítás. A két korrektor persze messze nem egy kategória. Viszont az ott használt AntiRiaa korrektor ajánlom figyelmedbe a bemeneten, és újraszimulálni.
Az egyel fentebb közölt HFM1 fantázianevezetű korrektort is ajánlom figyelmedbe, ahhoz régebben töltöttem fel panelt, meg írtam hozzá 1-2 módosítási javaslatot, úgy használható. A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2020
Maga a kapcsolás egy passzív korrektor, két erősítő fokozat közé építve.
Viszont hiba az a kapcsolásban, hogy a bemeneti csatolókondenzátor kapacitása túl kicsi, e-miatt, gyenge a mélyhangok átvitele. (Nem tetszik nekem, de ez az Én bajom. Szerintem C3 4,7uF, C5 1uF, C9 pedig, legalább 10µF kapacitású kell.) Minden olyan erősítő-fokozat, amelyiknek kb. 40-50kOhm a bemeneti ellenállása(impedanciája) oda legalább 4,7µF-os, vagy nagyobb kapacitású csatolókondenzátor szükséges, a megfelelő mélyátvitel biztosításához. Üdv!
Mindkét RIAA-erősítő igen jó minőségű, a HFM egyszerűbb, a NAD kicsivel még jobb.
Üdv!
A javasolt módosításokkal a 20Hz-20kHz-es sávban már 0,8dB pontossággal teljesíti a RIAA szabványt, de az emitterköri elektrolit kondenzátorokat is növelni kellett. Igazából meg kellene hallgatni, hogyan jobb, illetve mennyire hatásos rumpliszűrőként a mélyátvitel csökkentése.
Bemeneten lévő kondit el is hagyhatod.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |