Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása

Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   143 / 184
(#) pucuka válasza gépromboló hozzászólására (») Ápr 18, 2020 /

A magnó motorjánál, és a hangtengelynél is szinter csapágy van. Az olyan, hogy nem kell, de nem is lehet olajozni. Ez egy porózus anyag, ami eleve tartalmazza a szükséges kenőanyagot.
Az olajozás egyébként is életveszélyes egy magnóban, lemezjátszóban, mert akármilyen kis mennyiségben is van használva, a felesleget szétszórja, ami a gumi meghajtó szíjak, és dörzs kuplungok állapotát súlyosan befolyásolja.
Többször is javasoltam a patikában kapható vazelin használatát, már ha szükség van rá, mert szobai hőmérsékleten szilárd halmazállapotú, és csak ott olvad, és ken, ahol hőhatás éri. Egész pontosan ott, ahol már egyéb kenés nincs. Az igazi javítás a szinter csapágy cseréje lenne, de ez eléggé nagy kihívás.
Nem kéne erőltetni a műszerész olaj használatát, annak ellenére, hogy köztudottan mindent megold.
(#) Tomi94 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 18, 2020 /

Menet közben belefújni nyilván nem is szabad. WD40-et pláne nem. Láttam sajnos ilyet is (az összefújkálóval nyalattam volna ki belőle legszívesebben).

De egy szétszedéses motorfelújítás közben szerintem egyáltalán nem ördögtől való egy apró csepp olaj a perselyekbe. Mármint tényleg apró, amitől épp csak nedves lesz kb., én injekciós tűvel szoktam adagolni.
Szintercsapágy cserét felejtse el mindenki, nem fogtok olyat kapni sehol, ami pont ide való. Esetleg lehet, hogy valaki elvállalja egyedi gyártásban, de annak az árából vehetnél 10 NOS magnómotort az eBay-en szerintem. Ez 20+ éves technika, háttéripar nélkül, ha életben akarjuk tartani, improvizálni kell. Néha olyanokat is, amit az általános műszaki gyakorlat gányolásnak tartana boltból életben tartható cuccok esetén.
(#) pucuka válasza Tomi94 hozzászólására (») Ápr 18, 2020 /

Nem tudom miért ragaszkodsz az olajozáshoz. Kizárt dolog, hogy pont annyit fújjál, cseppents bele, ami pont elegendő, és az is ki fog folyni. Az olajat a szinter csapágyba bele kéne főzni, az meg azért elég lehetetlen feladat. A WD40 meg autóba való, nem elektronikai berendezésbe, bár tele van vele a világ, és viszonylag olcsó.
Ha már szétszedted, megtisztítottad vékonyan bekened vazelinnel, azt biztos nem szórja szét, de az olajat biztos. Az esetleges többlet vazelin, még öt év múlva is ott lesz a tengelyen, és nem a motor keféin, meg a görgőkön, szíjakon, szalagon.
De ha tied a magnó, azt teszel vele amit akarsz, de tanácsolni?
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2020
(#) gépromboló válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 18, 2020 /

Igazad lehet, egyre több helyen használom én is a vazelint, legutóbb a számítógépemben egy házventit kentem meg vele, azóta egy pisszenést sem hallok tőle, csak teszi a dolgát, pedig szárazon már igencsak zajolt.
(#) Tomi94 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 18, 2020 /

Nekem csak az nem tiszta ebben, hogy oké, elvileg pont ott olvad meg, ahol kennie kell - de azért csak viszkózusabb a műszerolajnál. Nem fékez a kelleténél többet egy ilyen helyen, ahol tized Nm alatti nyomatékok vannak?
(#) pucuka válasza gépromboló hozzászólására (») Ápr 18, 2020 /

Nekem már nagyon régen bevált, ezért merem ajánlani. Azért nagyszerű a használata, mert ahol súrlódik, ott meleg is keletkezik, ott a vazelin meg is olvad, de máshol nem. Ezért épp ott ken, ahol szükséges.
(#) pucuka válasza Tomi94 hozzászólására (») Ápr 18, 2020 /

Próbáld ki. Kenj a kezedre picit, dörzsöld össze, meglátod milyen síkos lesz.
A vazelin legalább annyira viszkózus, mint az olaj mert ez is olajszármazék. (parafin) Hidegben a gázolajból szokott kicsapódni. Persze a patikai megfelelő tisztaságú.
(#) tepege hozzászólása Ápr 18, 2020 /

Fentebb említve volt a lendkerék Hitachi nyávogás ügyben nos, ITT4020 készül s kíváncsiságból lemértem.:14.5dkg-ölni lehet vele
(#) gépromboló válasza tepege hozzászólására (») Ápr 19, 2020 /

Szép darab lehet. Ha már lendkerék, muszáj elmeséljem, hogy egy Sony deckben olyan lendkereket találtam, ami ugyan fémből van, de szanaszét repedezett. Mint az elrevült autógumi. Elképzelni sem tudom, miféle fémötvözet lehet az, ami idővel elporlik.
(#) Massawa válasza gépromboló hozzászólására (») Ápr 19, 2020 /

Az cinköntvény ami néha hajlamos "cinkpestist" kapni, és akkor porrá változik. Sajnos a cinköntvénynél nagyon kell vigyázni a tisztaságra, a legkisebb szennyezö anyag a formában ilyen gondot okoz.
Egyik másik meg ráadásul a hidegre is érzékeny - ha télen véletlenül 0 fok alá hül, akkor a tavasszal kivirágzik....
(#) RockFonok válasza gépromboló hozzászólására (») Ápr 19, 2020 /

Van egy vezeték ami rá volt forrasztva ide a deck részre:https://kepkuldes.com/image/K97jhN és a másik vége ami rá volt rakva a csavarra és az rá volt csavarozva a deck részre amit most nem raktam vissza:https://kepkuldes.com/image/K97BRQ

Vissza akartam tenni de le szakadt a vezeték, baj hogy anélkül használom?

A kazetta 1 deck-nél a görgő felett miért lötyög ennyire:https://www.youtube.com/watch?v=CKwXuEl2ydk&feature=youtu.be
Az 1 Deck résznél egyes kazetták az egyik hangfalból halkabbak a zenék de ha kezemmel rá nyomok a lejátszó gombra és akkor jól szól, de a Deck 2 résznél rendesen működik.
Mitől lehet ez?
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Ápr 19, 2020 /

Jó szerencsét! Hehe, nem javítás. Egy Nakamichi-ről hallgatok Jean-Michel Jarre-t. Annó az Oxygene c. LP-t vettem fel, az egyik legjobb felvételem.
(#) gépromboló válasza RockFonok hozzászólására (») Ápr 20, 2020 /

Az a kábel valószínűleg test volt. Mivel a tolókapcsolón volt, előfordulhat, hogy nélküle zúgni fog vagy a felvétel, vagy a lejátszás (is).
A videón sajnos nem láttam semmit. Mi lötyög? A tengely? Mert ha az lötyög, akkor ki van kopva a persely, azon nemigen tudsz segíteni, hacsak nem kiszedhető, de ezeknél nem hinném.
Ami meg a hang elcsúszását illeti, okozhatja a rosszul beállított fej. Ha a fej nem volt még kiszedve sosem, akkor lehet, hogy egyszer hanyagul bedobtak egy kazettát a gépbe és lenyomták a gombot erőszakkal, amitől elferdült a fejet tartó lemez. De ez csak tipp. A másik tippem, hogy vagy gyárilag, vagy valaki miatt rosszul van beállítva. Ezt egy tükörkazettával a legolcsóbb megállapítani (a beállítósablon drága dolog).
Itt egy videó, hogy hogyan is készül egy ilyen, nem nagy ügy. Ezzel megnézheted, hogy hogyan fut a szalag. Ha minden stimmel, akkor a zenét szépen lehet hallani, annak ellenére, hogy nincs már benne a filc.
Még valami: elképzelhető, hogy a görgő viszi félre a szalagot. Ha a görgő új, akkor valaki megerőszakolta a görgőt tartó kart.

Marko Ramiusz: gratulálok, a Nakamichi szuper gépeket készített anno. használd egészséggel!

Massawa köszi a felvilágosítást, csak azt nem értem, hogy MIÉRT? Miért csinálnak valamit olyan anyagból, amiről tudják, hogy bajos?
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2020
(#) Massawa válasza gépromboló hozzászólására (») Ápr 20, 2020 /

Mert az anyag meglehetösen olcso és nehéz, és csak az öntési technologián mulik, hogy tartos lesz vagy nem. ( rengeteg butorvasalás, magnováz, magnofejtarto meg hasonlo cucc készül ugyanebböl az anyagbol. Vannak alkatrészek amik már 70-80 éve kifogástalan állapotban vannak, de vannak olyanok is amik 1-2 év alatt szétesnek.
Ez ugyanaz mintha az én rajzomat hasonlitanák Picasso rajzaihoz. Ugyanaz a papir meg a ceruza az ö vonalai mégis milliokat érnek...
(#) gépromboló válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 20, 2020 /

Így már értem. Szóval lehet, hogy pl. a Nakamichiben is ilyen ötvözetből van a lendkerék, csak az jól van megcsinálva...
(#) pucuka válasza gépromboló hozzászólására (») Ápr 20, 2020 /

Az anyaga spiáter (alumínium, ón réz ötvözet), az élettartama attól függ, mennyi az ón tartalma.
(#) Massawa válasza gépromboló hozzászólására (») Ápr 20, 2020 /

Sok helyen használnak ilyen anyagot mert nagyon pontosan önthetö, aránylag egyszerü fém formákba és nagyon gyors a munka. Lendkerék esetén van egy kis utolagos megmunkálás ( esztergályozás) és kész, aránylag kevés hulladékkal. Sok alkatrész egyenes az öntöformábol azonnal felhasználásra kerül utomunka nélkül. Az egyetlen gond vele a már leirt nagyon pontos technologiai tisztaság. Miután az anyag eleve egy több fémes ötvözet (Sb, Cu, Sn, Bi, Al ) meglehetösen pontosan be kell tartani az egyes fémek kémiai tisztaságát és mennyiségét mielött összeolvasszák. Ez sajnos nem sikerül mindig.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Ápr 20, 2020 /

Egy "SONY CFS-B21L" magnóval támadt egy igen csak éredekes probléma. Mindene működik, viszont olyan, mintha nem lenne törlés! Vagyis ha előtte volt bármi a szalagon, akkor azt visszahallom a felvételem alatt! Pedig ebben a típusban egy állandómágnes menne neki a szalagnak, hogy letörölje azt, tehát nem elektronikus a törlés. Szerintetek mi miatt nincs törlés?
(#) CHZ válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Ápr 20, 2020 /

Ez a törlési módszer, csak normál (vasoxid) kazettához jó, ha ezt sem törli, fejbeállítással, szalagvezetéssel lehet probléma.
(#) Udvari Zsombor válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 20, 2020 /

Teljesen átlagos totálisan olcsó kazettákat sem törli. A szalagtípusokat nem ismerem. Próbáltam barnább illetve feketébb szalaggal is, ugyanúgy nincs törlés.
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Ápr 20, 2020 /

Bemegy az a mágnes abba a lyukba ahova kell neki? A felvételkor két karnak kell a szalag felé mozdulni az egyik a fej a másik meg a mágnest tartja. Annak a szalagik kell eljutnia.
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 20, 2020 /

Bemegy az a helyére, mégsem töröl.

Meg is pucoltad? Ott van a mágnes vagy csak a tokja? Még lehet a bal oldali szalagfeszitö, ( fék) a szalagnak olyan feszesnek kell lennie, hogy odafeszüljön a mágnes felületéhez.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Ápr 20, 2020 /

A komplett mágnes a helyén van. Egy másik mágnessel ellenőriztem... Pucolást nem igényel, nem koszos.

Na arra, hogyan jöttél rá, hogy nem koszos. Itt mikrométerekröl van szo!
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 20, 2020 /

A fejen semmi sem látszik. Mindene működik a magnónak, csak hát valamiért az a "mágnes" mégsem töröl...
Most ismét teszteltem. "Sikeresen" jól hallhatóan egymásra rétegződött két teljesen különböző felvétel... Tehát a törlésnek sajnos még nyoma sincs.
(#) gépromboló válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Ápr 20, 2020 /

Ez esetben nézd meg a szalagpályát, illetve a fejbeállítást. Ajánlom figyelmedbe a tegnap említett tükörkazettát, nagyon jó dolog. Egy valami lehet még ezeken kívül, hogy a törlőfej valami miatt elvesztette a mágnesességét. Például egyszer a napon lett hagyva a gép és a mágnes felhevült. Magas hő hatására elvesztik mágneses tulajdonságukat, még a neodímiumok is.
De sokkal valószínűbb a törlő/lejátszófej ferde állása, vagy maga a szalag hibás futása.

Igy nehéz lesz segiteni, ha csak mondod a magadét. A fejen nagyon vékony kosz vagy repedés is lehet - szabad szemmel nem láthato. Legalább probáld meg izopropil alkohollal lemosni.
A fej nem ott van ahol a hangsávok.
Lehet, hogy elvesztette a mágnesességét - azt nem hiszem, hogy meg tudod otthon állapitani.
Ehhez a permanens törléshez nem kell a magnoban semminek sem müködnie, hanem csak mechanikusan oda kell nyomni a fejet a szalagra, és azt meglehetösen feszesen ott tartani. Ilyen egyszerü a dolog.
Eddig semmit sem tudtál a fentiekböl megvizsgálni.
(#) Udvari Zsombor válasza gépromboló hozzászólására (») Ápr 20, 2020 /

A magnó ugyan régi, de végig lakásban (polcon, szekrényben) volt tartva. Direkt napot nem kapott, csupán annyit, amennyi az ablakon keresztül érhette. A fej mutat még mágnesességet, egy másik kicsi mágnest odatartva polaritásnak megfelelően meg akart fordulni.
Ez a magnó a lehető legegyszerűbb metódust alkalmazza: felvétel lenyomásakor a szalaghoz nyomódik a törlőfej (jelen esetben állandómágnes) ami után a lejátszófej írja a letörölt szalagra az új hanganyagot.
(#) gépromboló válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Ápr 20, 2020 /

Próbálj ki valamit: egy nagy mágnessel, mondjuk egy HDD-ből kiszedettel törölj le egy kazettát (vagy keress egy üreset), vegyél fel valamit, aztán vegyél fel ugyanarra a területre valami mást. Ha mindkét zene hallatszik és az első nem csak szórványemlék, akkor valószínűleg a törlőfejnek már kevés a mágnesessége.
Következő: »»   143 / 184
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem