Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása

Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   144 / 184
(#) Udvari Zsombor válasza gépromboló hozzászólására (») Ápr 20, 2020 /

Ma délután próbáltam ki ugyanezt. Hangosabban felvettem valamit, utána meggyőződtem arról hogy rendben lett-e, végül kicsit halkabban megkíséreltem valami mással felülírni, ehelyett a két felvétel élvezhetetlenül összemixelődött egymással.
(#) tepege hozzászólása Ápr 21, 2020 /

Üdv-már meg akartam kérdezni hogy van különbség fekvő mechanikás vagy más egyéb elrendezések közt? Pl kazettában a szalagnak mennyit árt vagy nem lényeges?
(#) gépromboló válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Ápr 21, 2020 /

Teljesen homogén módon van összekeveredve a két zene, vagy hullámzik? Mert ha homogén, akkor nincs más hátra, mint kicserélni a törlőfejet egy olyanra, amiről biztosan tudod, hogy működik. Ha hullámzik, akkor a szalagpályával lesz komoly probléma.
Egy valamire tudok még tippelni, hogy a kazetta kicsit ferdén áll a fészekben és a törlőfej nem éri a szalagot. Jó lenne az egész mechanikát kivenni és úgy tesztelni, akkor látnád a szalag futását is.
tepege: nem hinném, hogy a szalagra bármilyen negatív hatással lenne az, hogy álló, vagy fekvő mechanikás gépben van használva. A walkmanek a legjobb példa, egy jó példány semmi kárt nem tud okozni a szalagban, pedig oda-vissza billeg, rázkódik, felállítod, leborítod kismilliószor. De ez csak vélemény, nincs mögötte komoly tudományos utánajárás.
(#) tepege válasza gépromboló hozzászólására (») Ápr 21, 2020 /

Kösz-pénteken megyek a Hitachi cx w800-ért az fekvős előtte gondoltam még aggódom egyet
(#) Massawa válasza gépromboló hozzászólására (») Ápr 21, 2020 /

Idézet:
„szalagra bármilyen negatív hatással lenne az”

Amennyiben a szalag doboza tisztességesen meg lett csinálva. Sajnos sok kazettábol hiányoztak a belsö csuszo foliák, igy a szalag könnyen barázdákat vágott a doboz belsejében ami rendszeresen a vizszintes mechanikában nagyobb gondot szokott okozni.
(#) tepege hozzászólása Ápr 22, 2020 /

Sony PP128 magnófej 220ohm helyett tehetek a gépezetbe nagyobbat?300ohm-os Pio van itthon RPB 091-A egy CT-3-ból műtöttem ki és hamvasnak látszik
(#) Udvari Zsombor válasza gépromboló hozzászólására (») Ápr 22, 2020 /

Egyáltalán nem hullámzik, csupán a felülírás hangerején múlik, hogy mennyire hallatszik alatta az előző felvétel. Nagy valószínűséggel a törlőfejnek lehet kakukk...
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Ápr 22, 2020 /

Vagy a felvevöfejböl hiányzik az elömágnesezés (bias), aminek az oka a kopott fej is lehet.
(#) gépromboló válasza tepege hozzászólására (») Ápr 22, 2020 /

Szerintem ha a gépben van bias és felvételi hangerő állítás (belül trimmerrel), akkor akár jó is lehet. Ehhez viszont szükséged lesz egy frekvenciagenerátorra (szoftveres is jó, akár az Audacity is megfelel) meg egy oszcilloszkópra. A hardveres az ideális, de ha csak szoftveres van, akkor az is megteszi, de csak óvatosan, nem szeretnéd kiütni a Line In-t. Ha ezen a téren segítségre van szükséged, szólj, itt vagyok, ebben már van némi tapasztalatom (többnyire kínlódás, de hát miből tanuljon az ember, ha nem a szenvedésből? )
(#) Marko Ramiusz válasza gépromboló hozzászólására (») Ápr 23, 2020 /

Köszönöm. Ez a felvétel egy Denon DRM-500-zal készült, csak most a Nakamichivel hallgatom, de tényleg jó.
(#) didyman válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 24, 2020 / 1

A törlőfejnek törölnie kell mindent, nem az előmágnesezés dolga ez, tehát inkább a törlőfej, vagy a szalagvezetés a törlőfej körül a gond. Az előmágnesezés meg nem hiányozhat a felvevőfejből, amíg annak tekercse nem szakadt, legyen akármilyen kopott.
(#) Massawa válasza didyman hozzászólására (») Ápr 24, 2020 /

Ezekben az ocska magnokban nem egészen ez volt a nézet. A mágnes csak az "elötörlést" végezte majd a felvevöfej ( sokkal jobban érintkezett a szalaggal) "tette rendbe a mágneses réteget" a felvételhez. Gyakran abban is egyenáramu elömágnesezés (bias) volt (gyakorlatilag 1 ellenállás ).
Lehet, hogy ott nincs valami rendben vagy a fej már annyira kopott, hogy a mágneses hatása is gyenge. Innen nehéz valamit mondani, föleg, ha kolléga alig tud érdemben válaszolni a kérdésekre.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 24, 2020 /

Itt van egy hasonlo "csucstermék" kapcs. rajza. Ez még egy fokkal jobb, mint a tárgyalt készülék mert itt elektromágnes a törlöfej....

kapcs. rajz
(#) didyman válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 24, 2020 /

Hmm.. volt pár ócska magnóm, de a törléssel egyikben sem volt ilyen hibrid a megoldás, meg nem is tudom technikailag alátámasztani. Ha az állandó mágnes gyenge a törléshez, az abban nyilvánul meg, hogy nem képes teljes mélységében átmágnesezni az anyagot, emiatt pedig a magas hangok, középhangok (melyek szintén nem olyan mélyen mágnesezik a réteget) tűnnek el inkább és a mélyek maradnak meg jobban. Az előmágnesezéssel ugyanez lesz a baj, pont a mélyebb hangokat fogja az is meghagyni-gyerekfejjel hamar rájöttem, hogy új szalagoknál az állandó mágnest kibillentve, sokkal csendesebb lesz a felvétel, viszont olykor elfelejtettem visszabillenteni, ha törölni akartam . A felvételi körben, ha AC törlés van, a törlés sokkal nagyobb bevitt energiával történik, mint az előmágnesezés. De alighanem igazad lesz, a mágnes gyengülése lehet oka-bár ez a magnó ehhez is túl fiatal még, hacsak a benne lévő Tanashin mechanikát nem valami raktár mélyéről szedték össze.

Olyan magnóm volt gyerekkoromban, amin virított a stereo felirat, de minden mono volt benne, csak a NYÁK és a felhasznált IC-k nem. Akkoriban nem volt sem internet, sem szervizkönyv hozzá, így a rajzolat alapján kipótoltam az alkatrészeket. Nyilván nem működött, mert nem volt tükörszimmetrikus az IC-k bekötése (azok legalább márkásak, SGS-Thomsonok voltak ), aztán rájöttem, hogy a fejen lévő rajzolatnak is van jelentősége, persze, hogy az is mono volt..

Láthatod a berakott kapcsolási rajzon, hogy hogy müködtek ezek a korabeli csucstermékek és ebben még 2-3 tranyoval több volt, mint sok más korabeli gépben......
Ezek a gépek mindig a müszaki lehetöségek határain voltak és gyakran olyan ěrzékenyek voltak pl a szalagokra, hogy sokat nem is lehetett használni ( és csak a legolcsobb Fe szalagokrol van szo), mert be sem állt az az egyensuly, hogy a gép elfogadhato eredményt hozzon. Ezek a jobb esetben csak egy feljavitott diktafonok voltak.
S ha ma ilyent a kezedbe veszel nem kizárt, hogy ilyen primitiv megoldást kapsz, hiszen kit érdekel ma ilyesmi ( na meg annyi pénzért mit is lehet elvárni)?. .
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2020

Éppen most küldött egy jo barátom egy kedves videot mi minden nem volt a mi korunkban mégis többen vagyunk itt és élünk, mint még a széltöl is védett gyerekeink....
Ugyanez volt az elektronikában akkoriban az tervezök még hajlamosak voltak elszorakozni ilyen primitiv, de többnyire müködö készülékekkel. Ma kitömnék egy halom spéci IC-vel az utokor meg csak fejét vakarhatja ha nem müködik, mert sem a tervezönek sem az IC-knek már nyoma sem lesz.
Az egyik utolso utamon elbeszélgettem egy NASA mérnökkel, hogy hány ürszonda van még müködésben valahol a világürben, mindegyikben egy halom "korabeli" ámitogéppel (>30-40 éves) és az akkor éppen divatos programozási nyelvvel. Ma sokrol már azt sem tudjuk, hogy léteztek ( Fortran, Pascal stb), viszont nem egyszer kell még manapság is beavatkozni a szondák müködésébe. A gépeket még elö lehet keresni valamelyik földi muzeumban, de a korabeli mérnököket már aligha lehet visszahozni a temetökböl..

Igen, ezek ismerős dolgok. A minél kevesebből minél inkább működni képeset gyártani pedig külön tudomány. Az űreszközök közül nekem a Hubble a kedvenc ilyen nézőpontból.

Szegény apám valamikor a hatvanas évek legelején megvette a Tesla elsö hordozhato kis tranzisztoros rádioját ( talán a börtok volt rajta a legértékesebb). 4 tranzisztor van benne ( még megvan, habár már nagyon összetört állapotban, mert a felhasznált müanyag csapnivalo volt) és még müködik!
Rá pár évvel jöttek az akkori japán csodák 6-7 tranyo volt bennük, ahány tranyo annyival voltak drágábbak és ez természetesen rajta volt készülék csillogo elölapján. Csak amikor az ember kinyitotta a készüléket a 6-7 tranyobol 2 dioda volt.... s gyakoraltilag ugyanazt tudta, mint a Tesla csak szebb dobozban...
(#) gépromboló válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Ápr 24, 2020 /

Nem tartom túlzottan valószínűnek, hogy a törlőfej mellett az előmágnesezés is kuka legyen, de egy próbát megér: felvétel közben mérj rá a felvevőfejre és nézd meg, hogy mit találsz rajta. Vagy magasfrekvenciás jel kell rajta legyen (100KHz körüli), vagy egyenáram. Én az utóbbira tippelek. Persze mindez az audio jel mellett. Persze a magasfrekis jelet csak szkóppal fogod látni. Ha van.
Másik tipp: szerezz egy másik ugyanolyan mechanikát és kösd be. Ha müxik, akkor jó, ha nem, akkor nincs előmágnesezésed. Sem. Ehhez a módszerhez nem kell szkóp.
Egyébként a kollégáknak igazuk van, sokat segítenél magadon, ha több infóval látnál el minket, mint ahogy az is sokat segítene rajtad, ha kiszednéd a mechanikát a gépből, valahogy lefektetnéd (bekötve) és úgy működtetnéd, megfigyelve a szalag futását. Például. Esetleg készíthetnél róla így képeket, hogy tovább okoskodhassunk.
(#) RockFonok válasza gépromboló hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /

Most már látni fogod:https://www.youtube.com/watch?v=68RGl92rymg&feature=youtu.be
Lehet hallani is hozzá ér.

Fél évig szervizben volt de nem tudták meg csinálni se a CD tálcát, gombokat, kazetta deckeket, lemezjátszórészét mert nincs hozzá alkatrész, szerintem külföldről meg nem fog rendelni egy szervizesem külföldről. de észre vettem meg zsírózták, mondták nekem szenvedtek vele.

Ajánlottak nekem inkább vegyem meg ezt:https://www.conrad.hu/hu/usb-s-magnokazetta-digitalizalo-ketkazettas-magnodeck-asztali-magnokazetta-lejatszo-renkforce-tp-1010usb-1493346.html#description-anchor és rá tudom kötni a Genius sw-g2.1 1250 hangszettemre.

Csak erről a márkáról sose hallottam.
(#) Massawa válasza RockFonok hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /

Ez a szerkezet vagy tiz más márkanév alatt van forgalomban. Semmi uj a nap alatt, egy mezei vacak walkman másolat egy USBs hangkonvertoral. (Más nem igen látni).
(#) RockFonok válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /

Akkor nem érdemes megvenni mert bóvli?

Akkor hogy hallgassak kazettákon zenét ha a Millenium hifim meg adja magát teljesen?

Arra szerintem jo, hogy átjátszd a kazettát a vinyora és kész. Másra nem igen, akkor már egy jobb deck kellene és hangbemenet a PC-be.
(#) RockFonok válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /

Akkor lehet nem veszem meg.
Talán még a Millenium hifim is jobb nála?

Nem tudom mennyire van felszerelve pl dolbyval meg szalagtipus kompenzácioval. Ez lehet, hogy nem egyforma minden gépben. ( nekem van egy majdnem használatlan high end Denon deckem igy nem igen nézegettem ezt gépet, de már vagy 5 - 6 prospektusban láttam).
(#) gépromboló válasza RockFonok hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /

Azt azért nem mondanám, de ha jó állapotban van, akkor ugyanolyan minőséget hoz, mint ez a micsoda újonnan. A mechanikája lehet, hogy azonos, ha a Millenniumban is pillekönnyű Tanashin van.
És új áron akarják rád sózni? Vagy valaki már csalódott benne és most megpróbálja eladni? Inkább nézz szét a hirdetési oldalakon és fektess be egy felújított minőségi gépbe. Én is hirdetem az egyik Nakamichimet.
És még valami: nem vagyok biztos a gép USB átvitelének minőségében. Ha azt megfejeljük a deck korlátozott hangminőségével, akkor már nem archiváltad a zenédet, hanem csúfot űztél belőle. Főleg, ha van valami régi, jó minőségben felvett, esetleg valamilyen Dolby használatával felvett, érzelmi értékkel bíró felvételed. Mert ebben nincs Dolby, csak valami zajszűrés, ami szinte semmit nem csinál (olvastam tesztet róla, ugyanaz, csak usb nélüli)
Ez annyit jelent, hogy neked majd utólag kell a ki tudja milyen minőségben átvitt anyagot feldolgoznod, ami további minőségromláshoz vezet. Inkább szánd rá ugyanazt a pénzt egy komolyabb gépre és élvezd ki minden percét. Ja, és nem kell feltétlenül kétkazettás, a közös motorosak az életben nem fognak a két oldalon azonos sebességgel dolgozni, külön motorost meg lámpával kell keresni, mert ritka.

"Azt azért nem mondanám, de ha jó állapotban van, akkor ugyanolyan minőséget hoz, mint ez a micsoda újonnan."

Ezt mire értetted?
(#) gépromboló válasza gépromboló hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /

Srácok, hirtelen ötlettől vezérelve rákerestem, hogy létezik-e a Dolby B és C szoftveres megfelelője és IGEN! Itt is van!
Plugin verziója is van. Persze fizetős. Amúgy a Microsoft Store-ban 5600 ft körüli árat kérnek érte, ami negyede egy átlagos minőségű pl. Sony decknek.
Mekkora buli! Normál lejátszás módban feltolod a kazit a pc-re és átfuttatod a kedvenc hangszerkesztődön és kijön a Dolbyval megszűrt audió.
Következő: »»   144 / 184
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem