Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok,
Egy Z0107-es triákot ki lehet-e cserélni egy BT138-as triákkal? Egy mosógép alapján volt a Z0107 aminek a T1 és T2-es lába is "leégett" és a nyákon is a vékony fóliája is elhiccelődött. Ez a triac kapcsolta a beömlő víznek a szelepét, zárlatot sehol se találtam, ezt a triákot egy BC817-es tranzisztor kapcsolja. A választ előre is köszönöm.
Az adatlapok osszehasonlitasabol kiderul. (Alldatasheet es tarsai..stb.) De van a HE storeban is mindkettobol, mellettuk az adatlap PDF je.
![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2020
Idézet: „Egy mosógép alapján volt a Z0107 aminek a T1 és T2-es lába is "leégett" és a nyákon is a vékony fóliája is elhiccelődött. Ez a triac kapcsolta a beömlő víznek a szelepét, zárlatot sehol se találtam,” Én emiatt azért kicsit aggódnék: - Gondolta a triak, hogy akkor most "viccből" leégetem a két "fő" lábamat és a fóliát is a "bónusz csomag részeként". ![]() - Mire a Triak: Gondolta a fene. ![]()
Hello! Azt is meg kell nézni, hogy a BC mekkora ellenálláson keresztül hajtja a Triac-ot. Mert míg a kicsinek maximum 5mA a gyújtóáram igénye, addig a BT-nek ez 25mA. A másik, ahogy írja Gabi is, ha "berobban" egy triac, abban a Gate is benne van és lehet tönkreteszi az előtte lévő eszközöket, pld a BC-t de akár a kontrollert is. Meg nyilván a szelepnél is zárlatvolt/van.
Köszönöm a választ.
A BC817 bázisára ha kötök egy másik tranzisztort amelyik egy relét fog meghajtani az jó lesz? Így ki kerülném a triákot és egy rele kapcsolná rá direkt a 220V-ot. Olyan triákot amilyen volt az eredeti azt jelenleg nem tudok beszerezni, mert sok lesz a postaköltség. Ez csak egy tartalék mosógép, amikor fogok rendelni egyebeket is, csak akkor fogom triákot rendelni. A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2020
De hát ha egyszer nem talált zárlatot... ?
![]() ![]()
Ha a triak nem szabályoz, csak kapcsol akkor működhet, de a zárlat forrását akkor is meg KELL előtte keresni és elhárítani. De nem a bázisára kell kötni egy másik tranzisztort hanem a BC817 kollektora és a + közé a relét. (Párhuzamos dióda a relé tekercsre mert hasba fogja rúgni a BC t és cserélheted azt is, ha még jó !) A BC 817 elbír egy relét, kérdés mekkora feszültségról ketyeg az áramkör hány V os relé kell, jó e az a tranzisztor oda egyáltalán ebben az alkalmazásban?
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2020
A tápot is le kell ellenőrizni elbírja-e a relé plusz áramát...
Ha csak ilyen soros kondi csinálja a kisfeszt akkor nem lesz jó
A BC817 képes egy relét közvetlen is meghajtani, de meg kell nézni mekkora bázis-ellenállással rendelkezik. Hogy az elegendő-e az áramerősítésével a reléáram meghajtására. Persze ki is lehet egyszerűen próbálni. Nem ismerem a gépedet, viszont ellenőrizni kell, hogyan van a táp előállítva a gépben a relék számára. Avagy meg kell nézni, hogyan hajtja meg a mikrokontroller más relét és azt le másolni, ha a BC emitteréhez képest nincs meg a 12V feszültség. Mert a táp nincs leválasztva a hálózatról, de ez a közös pont sokszor nem a proci GND-je, hanem a +5V-ja. Tehát pld. Úgy jön össze a táp, hogy -5V és +7V van készítve, és ebből jön össze a 12V. Tehát ezeket ellenőrizni célszerű.
Nem akkora barbatrükk megkeresni a zárlatot sem, és akkor mehet bele az új triak, esetleg a meghajtó tranzisztor is. Lehet menetzárlatos a triak által kapcsolt szelep, így akár relével akár triakkal oldod meg, a végeredmény megint a füst lesz. Keresd meg a zárlatot.
Sziasztok,
Vettem egy távirányítós konnektort. Leírása alapján 3000W-ot tud kapcsolgatni. Én egy 1000W-os szivattyút kapcsolgatnék vele, de a vásárlás után vettem észre (a szokásos apró betű...), hogy induktív fogyaszóhoz pl. villanymotor nem ajánlott, mert tönkre mehet. Az volna a kérdésem hogy mire számíthatok, összeéghetnek a relé érintkezői? köszönöm.
Igen, ez esélyes lehet. Már ha egyáltalán relé kapcsolja a fogyasztót. A motor indulási árama (bár relatív rövid időre) többszöröse lehet az üzemi áramának, ezt kalkuláld bele.
Köszönöm a választ.
Hátha "belefér" a 3000W-ba :/
Az én távirányítós konnektorom (3 db -os) kattog, tehát biztos relé van benne. Visz lámpát, trafós készüléket, motort igaz nem.
Az enyémben is relé van. Nem tudom hogy az én szempontomból ez jó vagy rossz hír-e.
Igen, nekem is van egy 3 db "penny" s szettem, abban is relé van. De láttam már olyat ami "nem kattogott", gondolom triak vagy SSR lehetett benne, de az nem is ez az árkategória volt.
Egy relé kevésbé kényes a terhelésre. De azért egy 2 kW -os motort nem indítgatnék vele. Sajnos az egyszerűség miatt csak a kapcsolt teljesítményt adják meg, gondolván hogy közérthetőbb, mint a megengedett áram. De tekints meg egy 230 V kapcsolására képes relé adatlapját, akkor nagyjából tisztában lehetsz azzal, hogy mire számíthatsz.
A kászülék árát tekintve (5e HUF volt a szett kb) nem valószínű hogy valami jobbfajta pl. ívfújó mágnessel megspékelt relét tennének bele. Valami mezei kici óccó kockarelé lehet bennük... A komolyabb tipusokban beépített varisztor is van.
Látom optimista vagy. Egy ekkora relé el sem fér abban a 2 × 3 × 10 cm -es tokban, aminek a nagyobbik részében az aljzat, meg a dugó van.
Én inkább valami ilyesmit sejtenék benne. Az adatlapból is kitűnik, hogy induktív terhelésnél drasztikusan lecsökken a kapcsolható áram. A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2020
Csak a szemléletesség kedvéért raktam fel ezt az adatlapot, ebben láthatóak a varisztoros tipusok is. Igen ez amit belinkeltél a kicióccó category, De ezek is tudnak 6-10 A t AC mellett. Bár az életemet nem bíznám rájuk...
Van egy áramköröm rajta egy érdekes kapcsolóval (lásd kép).
Ehhez egy tekerhető felsőrész tartozik, mint egy potméter az alján meg egy egyiptomi íráshoz hasonlító domborzat van. Elsőre úgy tűnik, hogy van három kapcsoló és annak bizonyos kombinációját lehet ezzel a tekerővel összehozni. (Mintha 3 külön kapcsolót raktak volna össze, hogy mondjuk ilyen kombinációt lehessen vele elérni: 001, 110 stb...). Mivel ezek az apró lemezek tönkrementek így sajnos valamivel ki kellene váltanom ezt a kapcsolót. Látott már valaki ilyet? Jó irányba indultam el?
Kene tudni milyen gepezet vezerlese ez. Mert ha pl. mosogatogep..stb, akkor inkabb javaslom az index mosogatogep vagy mosogep..stb. forumait. Ott ranezesre megmondjak a szakik mert nap nap utan latnak ilyet. Tehat a kerdes, minek a vezerlese a kepen lathato panel? Leirasod alapjan lehet egy 3 bites logikai kapcsolo is akar.
Egy állatriasztót (ultrahangos). Van három állása (különböző érzékenységgel) és ezzel lehet kikapcsolni is. Gondolom akkor nem "nyom le" semmit.
Magáról a forgó kapcsolóról csak holnap tudok képet csinálni. 9V-os elemmel működik.
Kódkapcsoló lesz az. Pár példa: HEStore.
Ajjaj, és ki lehet váltani mondjuk 3 sima kapcsolóval? Nem ragaszkodom a design-os forgó kapcsolóhoz
![]()
A forrasztási oldalon hány láb van? Abból levonsz egyet vagy kettőt, bekötéstől függően, és annyi kapcsoló fog kelleni. Első ránézésre négy kapcsoló van. A lehetséges opciók:
Biztos az lesz, az első képen látszik a panelen, ott van szitázva: BIT0, BIT1..stb
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2020
És nincs is több bit
![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2020
Sziasztok. Megtudná nekem mondani valaki, hogy mi ez és mi célt szolgál?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |