Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el
 
Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   76 / 274
(#) uli hozzászólása Jún 6, 2008 /
 
Sziasztok. Itt most olvasgatva kicsit elgondolkodtam.
Nmekem TDA 2030 A van itthon, szépen szól meg működik, és ST jele van rajta.
felmentem az ST lapjára de ők csak TDA 2030 H/V-t gyártanak.
Ez gond???
Az ict én is 380 ért vettem
Puli
(#) fazksg hozzászólása Jún 12, 2008 /
 
Üdv!
Első komoly(abb?) erősítőmként építettem én is egy tda2030 alapú végfokot. Illetve még nem fejeztem be, mert egy nagyon idegesítő problémával küzdök. A mélyátvitele (PC-s szkóppal és hanggenerátorral nézve) elképesztően jó, 10 Hz-nél még elég szép szinusz a jelalak, és még 3 (azaz három!) Hz-nél is egész elfogadható (bár azt már úgyse hallom). Ezt nem néztem volna ki egy ilyen olcsó ic-ből. De! 2 kHz-től felfele jönnek a problémák. 2 kHz-nél még épphogycsak láthatóan "hegyes" a szinuszhullám teteje/alja. aztán 3-4 kHz-től már nagyon ronda, inkább hasonlít háromszögre, mint szinuszra. 10 kHz-t tud max. a generátor, ott már a felismerhetetlenségig torzul a jel (ld. csatolmány!). Az egész áramkört a rádiótechnika évkönyv alapján építettem (kapcsolási- és nyákrajz, alkatrész értékek). Először a kondikra gyanakodtam. A bemeneti 10 µF elkóval kötöttem párhuzamosan 100n-t, aztán az egészet cseréltem 1 µF Siemens MKL-re. Semmi. Aztán ráfeküdtem a kimenetre. A 2200 µF/63V-s Jamiconnal kötöttem párhuzamosan elősz 1 µF Siemens MKL-t, aztán meg több kisebb elkót (hátha a csökkenő ESR érték miatt jobb lesz). Nem lett. Aztán a tápra kötöttem egy 470 µF-ot (12v-s akksiról végeztem a próbákat). Ezzel azt értem el, hogy a mélyátvitel is leromlott. Már csak arra gyanakszom, hogy vagy az IC nem kóser (kb. egy éve vettem HQvideoban, felirata: ST / TDA2030 / CZOCC vW / MAR 617), vagy a kimeneti fesz. osztó zavar be (4k7-et és 47k-t tettem be, így még ha kiül tápfeszre vmi zárlat miatt, akkor se nyírja ki a hangkártyát - remélem). Kérlek adjatok valami tippet hogy oldhatom meg ezt a problémát, mert már sokat szenvedtem vele, az adatlapot is bújtam (innen jött az 5let a bemeneti kondi cseréjére), de semmi.
Előre is köszönöm!
FazksG
(#) Mzolee válasza fazksg hozzászólására (») Jún 12, 2008 /
 
Szia!
Írtad, hogy PC szkóppal, na én a kommersz hangkártyák bemenetében már elvból nem bíznék, de meghallgattad fülre egyébként?
(#) fazksg válasza fazksg hozzászólására (») Jún 12, 2008 /
 
Az előbb lemaradt a csatolmány (a 10 kHz-s frekvenciához tartozó "jelalak" ->inkább ocsmányság )
(#) fazksg válasza Mzolee hozzászólására (») Jún 12, 2008 /
 
Üdv!
Meghallgattam fülre, igen, sőt, az volt az első dolgom még a bemérés előtt (türelmetlenség...). És ott is hallható volt, hogy a magasakkal valami nem oké. De ha megnézed ezt a képet, ez azért durva... Egy ilyen ic-nek tizenakárhány kHz-ig át kéne vinnie a jelet, nem? Azt kötve hiszem, hogy a hangkártyában lenne a hiba. Annyira azért nem kommersz, nagyon régi, de jól szolgál, sok mindent vetem már fel vele, és bban nem volt panasz (YAMAHA OPL3SAx). De most hogy mondod, megpróbálom úgy is majd, hogy simán összekötöm a hangkártya ki- és bemenetét, hogy mit mérek akkor.
(#) Mzolee válasza fazksg hozzászólására (») Jún 12, 2008 /
 
Ismerős a kapcsolás ugye?
Nah, énis megépítettem már vagy 2 éve haveromnak és szépen működött.
Kérdés: milyen hangforrást használtál, milyen kábellel csatlakozol az erősítő bemenetre?
és mennyi tápfeszt adsz, milyen szűréssel? van e a tápba a puffer után 100n kerámia?
(#) nemgyuri válasza fazksg hozzászólására (») Jún 12, 2008 /
 
Helló!
Megnéztem a jelalakot és a "PC szkóp"-tól 10 kHz-es jel ilyen feldolgozása már jónak mondható! Gondolj bele 1 "szinusz" alatt hányszor kell mintát venni, hogy elfogadható legyen a hullám rajza. No annyival kell megszorozni a 10 kHz-et. Van még valami amit sejteni lehet a mintázatból, valami modulálta a 10 kHz-edet. Ez lehet gerjedés is, és ezért "csúnya" a hangja. Van a kimenetére kötve egy soros 1 ohm kb 100n-val???
(#) Kovidivi válasza nemgyuri hozzászólására (») Jún 12, 2008 /
 
Szia!
Ha már itt vagyunk: az 1 ohm milyen teljesítményű legyen? Köszi!
(#) nemgyuri válasza fazksg hozzászólására (») Jún 12, 2008 /
 
Mégvalami, én TDA2020-al szívtam régen. Az IC tápjához egészen közel kellett tenni 1 100n-t és egy 22um elkót, de azt ajánlották, hogy tantál kell oda rakni. Stereó volt és az egyik csatorna okoskodott. Végén kiderült, hogy a tantálelkó miatt gerjedt!!!!!!!
(#) nemgyuri válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 13, 2008 /
 
Az ellenálásnak szinte nincs teljesitményfelvétele valószinüleg 0,1W is megfelel. (ha 1A csörgedezne rajta akkor kellene 1W-os, csak a gerjedés leszedéséhez kell)
(#) Kovidivi válasza nemgyuri hozzászólására (») Jún 13, 2008 /
 
Köszi!
(#) fazksg válasza Mzolee hozzászólására (») Jún 13, 2008 /
 
Igen, írtam, hogy ez alapján csináltam! És azt is írtam, hogy 12 v-os akksiról ment. Azt is írtam, hogy mikor tettem bele egy 470-es elkót puffernek, akkor csak romlott a mély, a magas nem változott. a 100n kerá,iát majd kipróbálom! A PC szkóp saját hanggenerátorát használtam, természetesen árnyékolt kábellel kötöttem be!
(#) fazksg válasza nemgyuri hozzászólására (») Jún 13, 2008 /
 
Üdv!
A 100n/1 ohmot kipróbálom! Csak nem igazán értem, hogy azt hogy! A kondit az ellenálattal párhuzamosan, és ezt sorba a hangszóróval, ugye? A másik lehetőség nagyon fura lene... Egyébként kösz, hogy rávilágítottál a mintavéteezés problémájára, majd (ha lehet) megpróbálom növelni a mintavételezés frekvenciáját. De egyébként meg az a fura, hogy már 2-3 kHz-nél kezd "hegyeződni", és ezt elvileg nem okozhatja a szkóp (legalábbis úgy gondolom!)... A frekvencia a szinusznál ugye azt jelenti, hogy hányszor megy végig egy teljes szinuszfüggvény? Mert ha igen, akkor a frekvenciához képest négyszeres sebességű mintavételezésnél pont ilyennek is kell lennie, vagy tévedek?
Kösz a segítséget mindenkinek!
(#) uli válasza fazksg hozzászólására (») Jún 13, 2008 /
 
Szerintem úgy gondolta, mint ahogy a 3-4el feljebb lévő csatolmányban van. 1R és 150 nF helyett a 100nF-os.
De ha nem majd megírja
puli
(#) dking hozzászólása Jún 14, 2008 /
 
Mától én is beléptem a TDA2030-at döngetők táborába, igaz a 2 fokozatból még csak egyet élesztettem fel normálisan, a másik "pak-pak" generátorként működik. Még nem volt erőm meghatározni a hiba okát, mivel az EB-t is nézni kell De holnap nekiállok, és felélesztem.... Nem az első munkám, de az első olyan, amit itthon csináltam... A képen még nincsenek aTDA-k beforrasztva

Kép198.jpg
    
(#) szabi83 válasza dking hozzászólására (») Jún 14, 2008 /
 
Idézet:
„a másik "pak-pak" generátorként működik”


Persze... Ez nem stab ic, hogy 20cm-es vezetékkel forraszuk be!!!!!!!


Üdv
(#) dking válasza szabi83 hozzászólására (») Jún 14, 2008 /
 
Tudom, ez csak ideiglenes megoldás...
(#) pixels válasza szabi83 hozzászólására (») Jún 14, 2008 /
 
Erre én rácáfoltam! Legelső próbán majd 40cm-es kábelen lógott az ic! Normálisan működik, ha a pufferkondi közvetlenül a 3. és 5. lábon van.

10 centis kábelnél pedig már a puffer mehet a panelra is, nem gerjed ugy sem.

Amugy tényleg nem esztétikus megoldás.
(#) uli hozzászólása Jún 14, 2008 /
 
Én akkor be sem merem mutatni amit csináltam
Bővebben: Link
(#) uli válasza uli hozzászólására (») Jún 15, 2008 /
 
Lenne egy kérdésem!
Az erősítő a kikapcsolásnál szépen elhallgat a pufferkondik miatt. Viszont bekapcsolásnál reccsen egy nagyot és utána szól csak.
Hogy lehetne megoldani, hogy bekapcsolásnál is finoman kapcsoljon be ne úgy mint egy állat?
Másik! mekkora biztosítékot rakjak bele?
Kössz: Uli
(#) zenetom válasza uli hozzászólására (») Jún 15, 2008 /
 
A reccsenés kiküszöbölésére rakj bele koppanásgátlót!
(#) mikey hozzászólása Jún 15, 2008 /
 
Sziasztok!
Épitettem egy ilyen erösitöt,ami mono és 40w-os...
Namost ,mivel nemtudtam kész nyákot kapni,magam csináltam. Minen remek,szépen összeraktam séma szerint,ügyeltem a polaritásokra ,arra is hogy ne melegedjen tul cinezéskor semmi!
(Kezdö vagyok még nagyon)
A bemenetre egy MP3-at kötöttem aminek stereo jack-e van... abban 3 drot volt...egy piros és egy fehér... amikor az mp3 szolt a piros volt a - a kék pedig a +.Eszerint kötöttem a bemenetre (a harmadig kondolom a szürö volt,azt nem kotottem sehova,hanem 1xüen kihagytam) 12 voltra kapcsoltam (adapterral amit a szintetizátoromról nyultam le) A kimenetre pedig egy 4 ohm-os 50 w-os autóhangszorot kötöttem...amikor bedugom a hangszoro pattan egyet,majd halkan zug... semmi zenére hasonlito dolgot nem ad ki Mi lehet a baja? ban még benne egy BD711 és egy BD712-es tranyó is... ezek is megfelelöen dolgoznak... Kérlek segitsetek! Üdv

Mikey
(#) mikey hozzászólása Jún 15, 2008 /
 
(#) uli válasza mikey hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
MP3 lejáccó él még?
a stereo jack-nél van BAL, JOBB, és FÖLD nincs szúrö vagy mi.
A dugót ha nézzük a kábel felől mondom, hogy vannak:
Test majd a bal és jobb oldal (utóbbi kettő lehet fordítva)
egyszerűen fogod a műszered, Ellenállás mérésbe kapcsolod, egyik végét a piros kábelhez fogod és a másikkal elkezded keresgetni a jack dugón, melyikhez tartozik a piros. Ugyan ezt a másik kettővel is.
HA megvan, az előbbi leírásomból már tudod, melyik a test és a bal-jobb oldal. A testet értelemszerűen a testre kötöb, a maradék kettőből pedig egyet a bemenetre.
(számomra eléggé hihetetlen, hogy a piros vezeték lenne a test, és a fehér a +. Hogyan mérted ki arra is kíváncsi lennék)
nézd meg a jackdugó ésa kábelek hogyan vannak bekötve és az előbb leírtak szerint dugd össze
Én olyat csináltam, hogy a testet a testre, a bal jobb oldalt pedig összekötve a bemenetre kapcsoltam. Lehet nem egészséges de eddig nem volt semmi baja.
puli
(#) Mzolee válasza uli hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Idézet:
„Test majd a bal és jobb oldal (utóbbi kettő lehet fordítva)”

Nem lehet, BIZTOS!

jack.gif
    
(#) uli válasza Mzolee hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
ennyi belefért nem????
(#) Mzolee válasza uli hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
de, nem rossz szándékból tettem be
(#) mikey válasza uli hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Ok...ezt megcsináltam (piros ,fehér a bal,jobb oldal,a 3. (fekete)test)). De ugyanez a helyzet...1-2 reccsenés bekapcsoláskor,aztán alig hallhazó háttérzaj. Lehet az a baja hogy csak 12v-t adok rá? Mivel a sémámon azt irja hogy 8-32v -ig müködöképes és birja az ic ?!

Kösz elöre is!
(#) zenetom válasza mikey hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Szia!
Nézd meg hogy a kimeneten mekkora a feszültség, lehet hogy egyenáram került a kimenetre pl egy óncsepp összezárt két vezetősávot.
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Amugy én is megakarom építeni ezt az erősítőt
Következő: »»   76 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem