Fórum témák
» Több friss téma |
Már pl. e-mailt képek küldözgetésére... a pakett nyűgös azért és nem minőségi.
A "Rádióamatőrök topikjában" talán többet olvashatsz erről a témáról - de néhány régi RT-ben van róla kapcsolás is.
Volna esetleg tipped, hogy melyik számokban?
Megpróbálnám megszerezni őket.
Majd körülnézek, de talán valaki gyorsabb lesz..'80-'90 között célszerű keresgélni..
A kapcsoló üzemmódú keverőknél, mivel szinusz helyett négyszög az "oszcillátor" jel, így annak felharmonikusan is történik vétel. Minél meredekebb a kapcsoló elem, annál jobb a vétel a felharmonikusokon, viszont azt tudni kell, hogy a sokadik felharmonikusnál már jelentősen gyengébb lesz, tehát csak ott használható igazán, ahol nincs jelentősége a nagy érzékenységnek..., és azt se felejtsük el, ha nincs sávszűrő a bemeneten, akkor egyszerre egy halom sávot fog fogni, ami adott esetben igencsak zavaró tud lenni!
Köszi!
Ez már segítség.
Én is pont erre gondoltam. Az ic max 40 MHz-ig jó, és a 100 MHz körüli vétel csak azért
lehetséges, a mert az fm adók erősek.
Átment minden, azt hiszem..
Kissé túl széles sávú ez az átviteli lehetőségek tárházában való nézelődés.
Nem tudni mit is szeretnél igazán? Kicsit bővebben írnál erről akkor talán közelebb kerülnénk a megoldáshoz, az általad keresett lehetőséghez legjobban passzoló üzemmódot tudnánk kitalálni. Eddigi kérdéseid és a rá adott válaszok alapján nagyon távolinak érzem a megoldást. (valami ilyesminek érzem : Mennyi? - - 30 . - Mi 30 ? - Mi mennyi ?) A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2020
A digitális jeleket sokféle módon lehet vivő frekvenciára ültetni.
Egyik legegyszerűbb a Morse ... van jel nincs jel van vivő nincs vivő. Utána sokkal bonyolultabb módok következnek. Vivőfrekvenciára ültetett digitális jelek átviteli lehetőségei: - OOK - QAM quadratura amplitudó moduláció - PCM ... stb. Milyen digitális jelet / jelzést szeretnél átvinni ?
Szerintem nekem az első verzió lenne a legjobb. nagyon kezdő vagyok.
Rendben.
Akkor mit szeretnél ? Távíró adást hallgatni? Rádiótechnika melyik területe érdekel? Milyen üzemmódokat figyelnél meg ? Milyen frekvenciákon? (hosszú/közép/rövid/ ultra rövid hullámokon) ? Műsorszóró állomások , rádióamatőr, szolgálatok , rádióhálók? ...stb ? A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2020
Még csak az elmélete, vagy a dolog megvalósítása érdekel. Nem akarok még ilyen berendezést összehozni.
Egy olyan adó-vevő eszköz, amivel digitális jeleket lehet küldeni, fogadni.
Elmélet ?!
A spanyolviaszt miért kell újra feltalálni?! Nem értem. Ha van konkrét és határozott kérdésed akkor sokkal könnyebb válaszolni is. Akkor olvasgassál rádió adás és vételtechnikai irodalmakat. pl.: HAM.HU A baloldalon rengeteg üzemmód leírása van. wiki.ham.hu sulinet_alapok vevőkről adókról tankonyv_ham_hu oldal reszlete rádióamatőr tankönyv fejezetei n+1dik alapokról szóló írás másik összefoglaló nagyonjóösszefoglaló oldal A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2020
Köszönöm szépen.
Nagyon jó!
Köszönöm szépen.
http://1.bp.blogspot.com/-2i9PWdb9QO8/TdYf5HlgGiI/AAAAAAAAPVE/l3Vl8FHMTyc/s1600/50MHz%2BRX%2Bminimalist.png
Ez a vevő szerintem frekvenciaszorzást végez, azután a mixere kétszerez. Mennyire lehet ez jó?
Csakhogy tisztuljon a kép. A frekvencia modulációnál 100 MHz -es sávban a megengedett legnagyobb löket, az ± 75 kHz Ez a demodulált jelben a hangerőt jelenti. Komunikációs sávokban ez az érték 2, 2,5; 3, 4 kHz szokott lenni. Mivel a löket sokkal kisebb, a műsorvevőkben ha képes venni, sokkal halkabban is szól.
Az adó által elfoglalt sávszélesség: B= 2×fmod max + 2×flöket max + 2×Δf[sub]vivő[/sub].
Sokszorozásnál szeretjük a páratlan harmonikusokat, mert azt egy egyszerű rezgőkörrel is ki lehet szűrni. Kétszerezésnél az a probléma, hogy egy egyszerű rezgőkör a harmonikusokra nézve is rezonanciát mutat, ezért ezesetben csatolt sávszűrőt kell alkalmazni, ami csak babrásabb, mint egy egyszerű rezgőkör.
Ha egy erősítő fokozatot C osztályban dolgoztatsz, a kimeneten jelentős harmonikus tartalom van, amikből szűrőkkel válogathatsz. Keverésnél fontos szempont, hogy a helyi oszcillátor jele a lehető legtisztább legyen, mert az oszcillátor minden harmonikusa keveredni fog a vett jellel, létrehozva sok sok kombinációt, hamis vételi helyet. A sokszorózóval előállított helyi oszcillátor jelét a keverőbe bejutása előtt jóminőségű szűrőn keresztül kell becsatolni. Ez a módszer azonban csak kis elhangolások használatánál alkalmazható, mer a csatoló szűrőt nem igazán lehet hangolni, a sávszűrő határain belül kell maradni. Ha széles sávban kell hangolni, akkor helyi oszcillátorként kistorzítású hangolható oszcillátort kell használni. A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2020
Lehet énnekem máshogy tanították, vagy rosszul emlékszem de szerintem sokminden nagyon nem így van.
Sajnálom, hogy csak egy angol nyelvű forrást találtam a témában de az itt olvasható.
Ha nem is értetek egyet, egymással, számomra jól használható dolgokat irtatok, amik egy része részben ismert volt előttem, ha sejtés szintjén, ködösen is.
Ezek most megerősítést nyertek. Most már az a következő lépés, nekikezdjek a frekvenciasokszorozóm megépítésének. Néhány hónapja van egy elég stabil rövidhullámhoz való oszcillátorom, aminek a jelét érdemes lenne felszorozni urh tartományba. Az oszcillátor igazából kb 11MHz-ig nagyon stabíl, és max 14-et tud. Fel kéne szorozni, Legalább 144MHz-re az amatőr sávhoz. A mixerem egy két jfetes cascód mixer lenne. Azon gondolkozok régóta milyen frekvenciasokszorozót használjak. Négy diódából álló diódahíd volt az egyik ötletem. Ferritgyűrű leágazásos trafó +2 dióda egy másik. Ezek kétszerezők. https://sites.google.com/site/interfacebus/Home/transistor-circuits...ircuit Ezt az egyszerű C o. rezonáns erősítős megoldást a gyakorlatban is kipróbáltam, és tudott MHz-ből 2-t csinálni. de magasabb frekvecián, háromszorozni mennyire tudna? Hogy viselkedne ha többet kötnék egymás után? Kevesebb háromszorozó, vagy több kétszerező lenne a megoldás? Négy darab kétszerező egymás után nagyon problémás lenne e ? Próbáljam e növelni az osc. frekvenciáját, hogy ne kelljen annyira felszorozni?
Szerintem kíméld meg magad a felesleges időpazarlástól!
Jó dolog az ötletelés, de még jobb, ha gondolkodsz is előtte! Főleg, ha utánanézel és tanulmányozod a gyakorlati megvalósításokat is... Gondolj bele, 10x-ezve, az oszcillátorod minden jittere legalább ennyivel fog megnövekedni! Már néhány MHz-en sem könnyű stabilnak tekinthető oszcillátort alkotni, ha sikerül is, ugyanez 10x-ezve már igen kis eséllyel lesz jó..., max műsorszóró FM vételre, de nem keskenysávú vételhez! gyak. be se fogod tudni állítani a kívánt frekvenciát, mert ha a légy elszáll a rádiód mellett, már az is el fogja hangolni..., némi költői túlzással élve! Egy működőképes elv: egy stabil kvarcoszcillátor jeléhez hozzákevered a néhány MHz-es oszcillátor jeledet, és így kapod meg a kívánt frekvenciát! És ez még nagyságrendekkel egyszerűbb is, mint frekvenciaszorzásokkal elérni valami hasonlót....
A kvarcoszcillátornál hogy oldják meg a frekvenciasokszorozást?
Kvarcból nem nagyon láttam 50MHz -nél nagyobbat.
Sokszorozni csak kristály oszcillátor jeleit érdemes, mert sokszorozással nő az végfrekvencia hibája is.
Ha megnézed a BRG adóvevőit, a vevő kristály oszcillátor jeleit 3, vagy 9, a régebbi típusoknál 15, 17 szerezik, az adó oszcillátor sokszorozóiban használnak páros számú sokszorozást, mert ott kevésbé fontos a vivőnek a spektrum tisztasága, mert nem történik keverés. Ezekben a sokszorozókban is több fokozatban történik a sokszorozás, pl. 3 ×3 = 9, vagy 3 × 5 = 15 stb. Egyébként valóban elég nehéz kenyér a sokszorozók építése, behangolása. Stabil nagyfrekvenciás oszcillátort PLL, vagy DDS módszerrel lehet építeni, a keverős módszer is jó, ha egy magasabb frekvenciájú kristállyal stabilizált oszcillátor frekvenciájához keversz egy alacsonyabb frekvenciájú kevésbé stabil, de hangolható frekvenciát. Így a nagyobb frekvenciájú oszcillátor stabilitása lesz domináns. A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2020
3 × 50 MHz = 150 MHz 50 MHz körüli kvarcok meg vannak, de 16 MHz ×3 × 3 =144 MHz.
A baj csak az, hogy pontos csatorna frekvenciákhoz egzotikus kristályfrekvenciák tartoznak. a sokszorozást C osztályú fokozatokban végzik, pl. tranzisztor esetén nem feszítik elő a bázist, hanem egy fojtón keresztül összekötik az emitterrel. A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2020
Van egy adó kvarcom, ami 8059.72 kHz-en megy, az pl. 3x2x3 =18 szorozva 145.075 MHz lenne, a néhai R3-as átjátszó adó-frekije ( felmenő..).
Már nem emlékszem, melyikben rádióban volt...
Az elv mindenütt ugyanaz..., a kívánt harmonikusra hangolt kör választja ki azt a frekvenciát, amit használni szeretnél(...abban az esetben, ha olyan magas frekvenciáról van szó, amire már nem nagyon van kvarc)
Idézet: „vevő kristály oszcillátor jeleit 3, vagy 9, a régebbi típusoknál 15, 17 szerezik,” A 15 szörözést gondolom 3 és 5 szörözéssel oldják meg, de 17 szerezést hogyan? |
Bejelentkezés
Hirdetés |