Fórum témák
» Több friss téma |
Ne titkold el, hogy háztartásban ami ilyent okozhat, TV, számítógép, aminek a teljesítménye jelentéktelen. Indukciós főzőlap, inverteres klíma. Inverteres hűtő és szárítógép, ami még nem túl gyakori. Inverteres motorvezérlős mosógép, ahol a motor kis teljesítményű, a fűtés továbbra is ellenállásos. Az egyidejűség meg jóformán valószínűtlen.
A többi általában nagyobb fogyasztó általában tiszta ellenállásos
Ez így rendben is van, csak azt nem veszitek figyelembe, hogy gg630504 rajzán L1, L2 és L3 terhelése egyenként 1/3, így a nullavezetőn 1 egységnyi áram folyik. Ha a kitöltési tényezőket növeled L1, L2 és L3 fázison is, akkor a nullavezetőn csökken az áram.
Normál körülmények között, szimmetrikus terhelésnél a nullán 0 egységnyi Amper folyik. Legrosszabb esetben pedig 1 egységnyi. 1 fölé nem lehet menni.
Elméletileg legrosszabb esetben 3*I áram folyhat a nulla vezetőn. Egységgel nem lehet számolni, mert nem tudjuk, mi az egység.
Még elméletileg sem lehetséges, nincs tiszta kapacitív, induktív fogyasztó. Lehetnek növekedések de ez a gyakorlatban elhanyagolható, különben már rég elégett volna mindenhol a nullavezető a háromszoros terhelés miatt.
Mint előbb leírtam, elméletileg lehetséges. Nem az induktív vagy kapacitív terhelések miatt, hanem a majdnem csúcsegyenirányítással működő eszközök miatt. Ahol a terhelés a szinuszhullám szűk tartományára esik. Emiatt találták ki előbb a passzív majd az aktív PFC-s tápegységeket. Elég, ha elgondolod, hogy egy nagyobb üzemben kizárólag inverteres hegesztőgépekkel akarnak dolgozni. Vagy pl. automata lemezfeldolgozó gép azzal kezdi, hogy 3F-ról egyenirányítva frekvenciaváltóval indítja a 10 kW-os hidraulika szivattyút, majd ugyanerről a DC tápegységről működteti az összes segédberendezését. (lapul nálam a sarokban egy ilyen szétégett tápegység) Még jó, hogy ezeknél a Nulla szóba se jön, hanem a 3 fázist egyenirányítják.
Abban az esetben, ha a terhelések nemlineárisak ( jó lenne elszakadni a kizárólag ohmos, induktív, kapacitív terheléstől ), akkor ami befolyik, az kifolyik: a nullavezetőn a fázisok összárama is folyhat. Az meg, hogy mennyi, a biztosítók határozzák meg. Ha 32 Ampère (sic!), akkor annyi.
Rajzold fel a vektorábrát és látni fogd miről van szó.
Tessék én erre gondolok, ez sokat segít. Itt a vektoros összeget kell számolni.
A matematikai összeg nem azonos a vektoros összeggel. A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2020
Persze, csak ebből szerettem volna rávezetni a helyes válaszra.
A vektoros eredő számít . A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2020
Biztos, így írták a szerződést. Azt a fázist nem fogják használni. A másik kettőt kötöttem be egy-egy almérős biztitáblába.
Én meg erre gondolok.
Akinek kérdéses, hogyan folyhat nagyobb áram a nullán, mint valamely fázison folyó áram, annak a kedvéért íme egy szimuláció (a csatolt képen).
Ebben az áramkörben a Nulla-vezetőn folyó áram effektív értéke közel kétszer akkora, mint az egy-egy fázison folyó áram effektív értéke. Ráadásul a teljesítménytényező (power faktor, ami csak hasonlít a cosφ-re, de nem ugyanaz) is elég rossz. Emiatt kell manapság PFC a kapcsolóüzemű tápegységekbe. A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2020
Idézet: Éppen emiatt a szimuláció, mint laboratóriumi körülmény, messze van a valóságtól. Lehet példálózni ezekkel de még mindig nem kell túlméretezni a nullát. „Emiatt kell manapság PFC a kapcsolóüzemű tápegységekbe.”
Ez a szimuláció nagyon közel van a valósághoz. Annyira, hogy néhány gagyibb (PFC nélküli) fénycsőelőtéttel terhelve a hálózatot kb. ezt látnád az oszcilloszkópon is. Azért nem kell 2x-es keresztmetszetű nullavezető, mert bizonyos teljesítmény felett, a kapcsolóüzemű tápokba kötelező a PFC.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2020
Ok, csak itt megy a felesleges riogatás (gg630504 hozzászólásai elsősorban), konkrét indoklás nélkül, ugyanakkor te is írod, hogy egy-két gagyi szerkezetnél megeshet. Nagyon szélsőséges körülmények kellenek ahhoz, hogy érdemben kellene foglalkozni a jelenséggel.
Szia!
Azért a német /magyar Aldis áruházakban jelentősen meg van erősitve a Nulla vezető! 2x ,3x keresztmetszetre . A tervező biztosan tudja miért. De nem csak nekem, furcsa volt ez a bekötési stilus 5 eres kábelben -2 fázis 2nulla + PE és a másik kábelben 1 fázis nulla +PE . Ez ment a hűtőkamrához.. A fénycsöves világitást ugyanigy megerősitették.
Nekem egy egyszerű villanytűzhely kapcsán volt kalandom a nullavezetővel.
Anno 1976-ban 2 fázisú mérőt adtak nappalira (2x16A). A villanytűzhelyt szerencsére be lehetett kötni 2 fázisra is. Úgy számoltam, hogy a nullavezetőn nem folyhat nagyobb áram, mint a terheltebb fázison, ezért 3x2,5 mm2 vezetékkel kötöttem be. Nem volt ezzel semmi baj évtizedeken keresztül. Aztán az Elmü lecserélte a mérőt 1 fázisúra. Így viszont a nullán megduplázódott a terhelés, amitől túlmelegedett.
Te melyik témát olvasod? Háztartásról volt szó.
Az pedig, hogy ilyen világítótesteket szerelnek fel nagy fogyasztónál, figyelemreméltó. A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2020
3 fázisú rendszerben egy nullaszakadásnak katasztrófális következményei lehetnek. A nulla vezetőbe nem építhető be semmilyen túláramvédelem, ezért előfordul, hogy erősen túlméretezik.
Az általad említett konkrét esetben a két fázis mellé azért nem elegendő 1db nullavezető, mert üzemszerű, terhelés esetén is lehet nagyobb a nullavezető árama mint a fázisoké (ha valamelyik fázis nem tisztán ohmos terhelésű). A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2020
Igen, ez a 2 fázisnál a vektor eredő áram hatása, így kisebb. Ez a magyarázat.
1 fázisnál már ha 2 fázisvezeték van, 2 nulla vezetékre is szükség van, hogy ne égjen el a vezeték. Vagy vezeték csere, de egyformára kell a fázisnak és a nullának lennie. A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2020
Így van, általában nem kell foglalkozni a a jelenséggel, sőt a 3 fázisú hálózatnak tulajdonképpen ez az egyik előnye. De azért, csak úgy a háttérben, nem árt ha tudunk róla, hogy akadhat kivétel.
Persze, hiszen ha 2 fázis van, egymástól eltolva 120 fokkal, az eredő vektoros áram nagyobb, de nem a kétszerese.
Sziasztok!
Hallottam, hogy nálunk a koliban a felszálló nulla vezetékek keresztmetszetét meg kellett növelni, mert a nemlineáris fogyasztók túl nagy áramot indítottak rajta. Minden szobában elektronikus előtétes fénycsővilágítás van, a 4 lakónak laptoptöltők, telefontöltők, asztali lámpa (kompakt fénycsöves) . Ezek nem tűnnek nagy teljesítményűnek, de egy több, mint 1000 férőhelyes koliról van szó. Egy-egy szint terhelését összeadva már probléma lehet a szinti elosztókban, ha nem méreteztek erre. A tervezése idején (80-as évek) még nem fordultak elő ilyen jellegű fogyasztók nagy számban. A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2020
Igen erről beszélünk, de nem ilyen nagyüzemi szinten, hanem lakásról, háztartási felhasználásról van szó.
Világos, ezért is említettem az 1000 főt, egy családi háznál nem foglalkozunk ezzel. Pusztán érdekességképp említettem meg a témához kapcsolódóan.
Azzal remélem egyet értesz, hogy ami bemegy a háztartásokba földkábel 4 eres, annak mind a 4 ere egyforma keresztmetszetű. Én még nem hallottam arról, hogy ez a gyakorlatban más lenne.
Szia!
A háztartásoké egyforma , De, egy emeletes épületé? Van még jópár ami igy üzemel. Az 1970 előttieknél előfordul hogy az Al kábel 3x95 + 70 mm2 illetve 50 és 240mm2 nél arányosan kisebb. Természetesen a Nu --PEN vezető a kisebb. Ezekhez általában egy köracél--laposvas földelés is megy a kábel mellett. A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2020
|
Bejelentkezés
Hirdetés |