Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ZC-18 kazán
Témaindító: szabó valéria, idő: Feb 3, 2008
Témakörök:
Túl nagy a huzat, vagy kicsi a gyújtóláng.
A ZC18 zárt égésterű. A friss levegőt is kintről kapja és az égéstermék is oda távozik. Ha a láng elalszik a burkolat felrakása után, lehet, hogy egyszerűen nem kap friss levegőt (oxigént) az égéshez vagy az égéstermék nem tud távozni. Ellenőrizd a falon kívüli szerelvényeket, az égéstermék elvezetést és a friss levegő szabad beáramlását! Semmiképpen ne használd kinyitott burkolattal!
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2020
Sziasztok!
Segítségeteket kérném! Elolvastam a teljes topikot, sajnos nem találtam benne számomra lehetséges megoldást! A kazán típusa ZC 18.3, mindössze húsz éves , eddig hibátlan, évente a szüksége karbantartások megtörténtek, most kissé megcsúsztam betegség miatt. Szomorúan tapasztalom, hogy nem működik az égésbiztosítás, az őrláng begyújtásához nem kell nyomva tartani a bal gombot, begyújt nélküle is. A nagyobb baj, hogy őrláng nélkül is beindul a kazán, s mivel nincs mi meggyújtsa, a fő égőn ömlik a gáz ! A kazán begyújtott lánggal kíválóan működik, a fent leirt hiba nem vehető észre, sajnos! Így üzemeltetni életveszélyesnek tartom. A tartalékból azonnal kicseréltem a termoelemet, a biztonsági termosztátot szakadásra ellenőriztem, tovább lépnék a termo mágnes felé, de hallom a kattanását leálláskor. Merre induljak ? (nyugdíjas villanyszerelő vagyok) Tisztelettel várom a segítségeteket!
Szia! Gondolom, a szivattyú nem megy állandóan. A vízcsap /gázcsap lehet beragadva. Bontsd le a vízcsapot, akkor kiderül..
...még egy kérdés. A termosztát 230v-ot kapcsol? A 8-9 ponton fázist kapcsolok?
Köszönet a gyors reagálásodért.
A válaszom: a szivattyú megindul, a gáz is a főégőn, ezt az állapotot nem merem pár másodpercnél tovább hagyni , mert ömlik a gáz, de kis fuvókán ( őrláng) továbbra is jön a gáz alaphelyzetben, , konnektorból a kazán leválasztva természetesen . Milyen vízcsapra gondolsz, két csap van még, az előremenö és a visszatérő? Várom válaszod köszönettel.
Igen, 230V-ot kapcsol a termosztát. Hogy nullát vagy fázist, az attól függ, hogyan helyesen van bedugva vagy bekötve a kazán. (Egyszerű lelkületű jószágokban nincs más feszültség, a gázszelep 230V-os. A régi termosztátnak is arra van szüksége.)
Szia!
Akkor nem jól értettem... Vagyis akkor az őtláng ha nem ég, a vízáramlásra akkor is kinyitja a főégőt? Ha igen, akkor pedig jó helyen keresgéltél. A thermoelem gázcsap oldalán vélhetően be van szorulva... Ott inkább ne szedd szét. Egyben se a világ vagyona...
Ja... Vízcsap alatt a membrános elzárószerkezetet értem, a réz, ufó alakút, de így hogy leírtad nekem érthető nen, nem ott a bibi...
Szia!
Igen, nem ég az őrláng és a vízáramlásra nyílik a főégő !! Ez a hiba pontos neve ! Arra gondolsz, amire én, hogy ebben a láncban: -termoelem. stemco, termo mágnes- ne próbáljam meg kicserélni a utolsóként a termo mágnest ? Nagyon bonyolult feladat, vagy esetleg nem tudom kellően visszatömíteni? Nézem a mágnes fotóját, nem látszik nehéz ügynek ! Kérlek erősitsd meg a véleményedet !
Szia!
Nem tudom. Nem vagyok gázos emberke ![]() ![]() Biztos nem bonyolult, mert az egész cirkó szög egyszerű, csak még nem láttam a gázszerelvényt szétszedve. De logikusan más baja nem lehet... Ha szétszeded, fényképezd már le ![]()
Köszönöm a segítségedet !
Szia!
Megszorult valamiért a termomágnes benyomott állapotban, vagy eltört a szeleptányér rugója, ezért lehet állandóan nyitva az égőtálca felé (is) a gáz. A termomágneshez adnak tömítőgyűrűt, azzal kell összeszerelni, nem kell semmi más. Ha esetleg cserélnéd, le kell utána ellenőrizni, mivel az már a gáztér. A termoelemet nem szabad erősen meghúzni, mert leszakadhat a vége, itt már nincs kapcsolat a gázrésszel, nem szivároghat. Más egyebet ne szedj szét a gázarmatúrán, semmi értelme! A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2020
Szia! Én sem vagyok szerelő de amit leírtál az alapján az égésbiztosító hibásodott meg, nem zárja el a gázt elejetett állapotában. Valószínű, hogy a fegyverzete végén lévő tömítés sérült meg vagy az már eldeformálódott és alaphelyzetében nem fekszik fel a szelepülékre, ezért jön a gáz még akkor is amikor azt a kattanást hallani (akkor enged el a termoelem). Ennek az a szépség hibája, hogy az őrlángnak ettől még égnie kellene. A gyújtóégő csövecskéjét ki kellene tisztítani. Ezt lehetőleg alulról felfelé kifújva belőle a koszt, mert fordított esetben a fúvókája eltömődik a ráfújt kosztól. Azért nem ég a megszokott helyen az őrláng, mert nem jut fel oda a gáz, függetlenül attól, hogy a termomágnes nem zár tökéletesen. Bővebben: Link Szerintem ha kicseréled remekül fog működni.
![]()
Sziasztok!
Köszönöm a a további segítséget mindenkinek ,de a mai nap megérkezett a termomágnes. Nagy volt az öröm, végre merjünk begyújtani ! Nos, ha falról nincs leszedve a kazán, akkor a hozzáférés kissé nehézkes, de ezzel próbálkoztam, nem készítettem fotót, mert lehetetlen szögből kellett benyúlni, ellőtte azonban levettem elektronikát, szerencsére jó hosszú vezetékei voltak. A termomágneshez kb. 38- as kulcs lett volna jó, de blitz fogóval megindult. Kivettem , hibátlan állapotú volt. Nagy sóhaj,... mi a túrót csináljak, lett egy 8000 Ft-os alkatrészem, de nekem már felesleges gyűjtögetni a korom miatt (71), sebaj a következő nyugdíj majd kárpótol. Tükör+ zseblámpa, benéztem a lukba, hatalmas tisztaság, arra gondoltam a szeleptányér alá beült valami durva kosz. Megint semmi, az utolsó lehetőség a tapintás volt , ez... hozott eredményt ! A középen kiálló csonk a hengeres üreg fenekén magasabb volt mint a szelepfészek, na végre, hát ez támasztja fel, itt a baj. Lebontottam az elejét, a baloldali nyomógomb alatt egy tömszelence ( a topikban többen is irtak róla ), nos ennek a zárókupakja laza volt. Egyik kezemmel benyúltam a lukba, a másikkal csavargattam kupakot, és csoda történt, vissza tudta venni a kiugró felesleget. A topikban irtatok róla, hogy ez a csavar szabályozza a a főláng nagyságát, de arra véletlenül sem gondoltam, hogy egy addig csavarható, mígnem hatalmas működési hibát okoz, ezért próbálkoztam a termomágnesre gyanakodni, mit azt ti is tettétek. Összeraktam megy , 27 mp után leold a a teljes védelem, ha elfújom a lángot. Fotók helyett (imádtam műszakit fotózni ,műszaki vezető voltam ), de ma már a szemüveg miatt nem igen gyakorlom, ezért is irtam hosszabb történetet. Nos hát ennyi volt, tudom másoknak ez lehet unalmas is, de talán tanulni is lehet belőle! Köszönöm nektek a segítséget, vírus mentes további szép napokat kívánok ! .
Szia!
Neten vetted? Küld vissza.. 14 napod van rá, ha nincs kibontva.. Ezt nem is tudtam, hogy addig lehet tekerni. Sosem próbáltam ![]()
...ha még kérdezhetek...
A képen látható vezérlés van a kazánon. Jobbra az a kék sarus alkatrész a kazán saját termosztátja?
Ezt nem igazán jótól kérdezed, mert én csak a papírok alapján ismerem a kazánodat, de láthatólag igen. Én úgy látom ez a kazán leállása után a szivattyú utókeringtetést oldja meg, ha a víz ekkor túlmelegedne.
Köszönöm! Segítettél! Ezt nem tudtam; hogy csak a szivattyút vezérli.
Tényleg, szobatermosztát nincsen a rendszerben?
![]()
Sziasztok! Parapetes ZC18 kazánom van. Az a problémám, hogy folyton levegős lesz a rendszer. Van és működik is az utókeringető és le van véve a láng nagysága akkorára, hogy szinte az őrláng nagyobb nak tűnik. Idén nyáron szerelő cserélte a kazánt, vagy hőcserélőt benne.
Kb.50 fokon kapcsol le a nagyláng. Nem tudom ezek az órák mennyire megbízhatók. Mikor ki van kapcsolva és csak őrláng van, akkor max .50 fokot mutat az óra. Ha fölé menne picit, akkor beindul a szivattyú és lehül. Köszönettel várom a hozzászólásokat.
Idézet: „Az a problémám, hogy folyton levegős lesz a rendszer.” Csobogó hangokat hallat? Idézet: „Idén nyáron szerelő cserélte a kazánt, vagy hőcserélőt benne.” Ha ez kérdés volt, akkor inkább ne nyúljál hozzá. ![]()
Igen, mikor indul a nagy láng, akkor csobogás, kluttyogás, majd pezsgés hallatszik. A hőcserélőt cserélték. De ne lovagoljunk a szavakon, szokták ezt kazántest és hőcserélőként is emlegetni.
Szia! Van a kazántesten egy légtelenítő, olyan mint egy gépkocsi fékrendszerhez tartozó légtelenítője. Erre kell ráhúzni egy vékony pvc csövet, majd meg kell lazítani a csavart, hogy a bennrekedt levegőt a nyomás kiszorítsa. Ha már folyamatosan folyik a víz vagy nem hallható a levegő távozása akkor a csavart meg kell szorítani, csövet eltávolítani és lehet próbálni. A fűtési rendszeredben lenni kell légtelenítőknek amiknek el kellene látni ezt a feladatot de ha hibásak akkor inkább a rendszer lehűlésekor levegőt szívnak be. Ott van még a szivattyún lévő nagy fényes csavar amit ha kitekersz, némi víz jelenléte mellett az ott bennrekedt levegő is eltávolítható, majd a csavart vissza kell tekerni és kész. Bővebben: Link Bővebben: Link
![]() Idézet: „de ha hibásak akkor inkább a rendszer lehűlésekor levegőt szívnak be” Ezt nem nagyon értem. Túlnyomáson hogy tud levegőt beszívni bármikor is?
Hello,
A kazánhoz legközelebbi radiátoron mindig tudok légteleníteni egy kicsit és ez van a legmagasabb pozícióban a többihez képest. A többinél soha. Mennyinek kell lennie kb. a fogyasztásnak?
Honnan veszed a túlnyomást? Lehet kiegyenlítőtartályos a rendszer, amiben lehűléskor lehet vákuum is.
Oda gyűlik össze legkönnyebben a levegő. Ha kiereszted a levegőt azon az egy légtelenítőn akkor a többi (ha van) légtelenítőt zárd el ezzel együtt és figyeld meg, hogy mennyi idő eltelte után jelentkezik ismét a csobogó hang. Nincs sehol sem csepegésre utaló jel a szerelvény kötéseknél? Ha túlságosan nagyra veszed a lángot lehet, hogy azzal csinálsz gőzt a hőcserélőben. A lángmagasságnak 6-8 cm-nek kell lenni és egyenletesen eloszlónak, nem szabad középen csúcsosnak lennie.
![]()
Nem, nem csepeg sehol. Bocsánat, nem értem pontosan. Zárjam el a többi radiátort? Minden radiátorunkon 1 légtelenítő van. Nincsen központi, valamint ugye a kazántest tetején, illetve a szivattyú csavarján tudok légteleníteni.
A láng nagyságával kísérletezek már nagyon levettem. A gázfogyasztást is figyelem, ami pl. 30perc alatt 0,544 m3 volt, tehát durván 1,2 m3/óra. Ahogy olvastam, a C típusú FÉG-ek fogyasztása 2,8 m3/óra körül van. Egyébként a rendszer kiegyenlítő tartályos. A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2020
|
Bejelentkezés
Hirdetés |