Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Videoton R636 elektroncsöves rádió javítása
Témaindító: Maron János, idő: Jún 18, 2008
Témakörök:
Hi!
Szereztem egy elektroncsöves rádiót amihez kapcsolási rajzot szeretnék szerezni a javításához, valamint megszeretném tudni milyen csövek valók bebe. Üdv: Maron János
Szia!
Valahol van nekem kapcsolási rajzom, csak elő kell bányászni az viszont nem egyszerü. Ha egy pár napig nem kapsz rajzot, a hétvégén szivesen megkeresem.A köszönésed" Hi" fiatalságra vall igaz? Csak azért mert manapság nem nagyon szeretnek csöves dolgokkal fogllkozni, pedig szerintem jó a régit is megszólaltatni!remélem neked ez sikerül. "HI"
Idézet: „manapság nem nagyon szeretnek csöves dolgokkal fogllkozni” többen is vannak akik nagyon szeretnek csöves dolgokkal foglalkozni,itt a Hobbielektronikán is! üdv
Hirtelen ennyit találtam:
http://www.radiomuseum.org/r/videoton_r636r_63.html http://patina.uw.hu/radios/vtr636/r636.htm üdv
Több változatot is találtam ebből a típusból.
Csatoltan a rajzok. A djvu fájlok megnyitásához szükséges plugin letölthető itt. üdv
És mit szolnál ehez a fórumhoz?Bővebben: Link
Köszönöm a segítséget!
Amúgy én mivel zenész vagyok már én is rájöttem a csöves erősítőben stb cuccokban a csövek igazi hangminőségére.
bocsi csak kérdezem hogy mért nem lehet JPG-be feltenni a képeket? mért kell djvu-ba tenni? sokkal roszabb lesz a minősége a képeknek
Nyilván azért, mert a forrás (könyv) már régóta létezik a net-en. Amúgy a jpg meg kifejezetten rossz választás a fekete-fehér vonalas rajzokhoz, mert tele van szeméttel, ami a javítások során még növekszik is.
Legjobb a gif, tif(f), png, ezek jól szerkeszthetők, a jpg színes képekhez kiváló.
sziasztok
tudnátok segíteni? van egy RA 3101 tipúsu videoton rádióm URH-n eggyáltalán nem szól van egy gomb ami KH jelölésü azon nagyon halkan búg mintha "végfokos lenne" mi lehet a gond forrása? talán valamelyik cső? vagy talán más??? ha valaki tudna segíteni irjon előre is köszi
Szia! Ha búgás van, akkor a végfok valószínűleg jó! Ha van rajta PU bemenet akkor azt megérintve búgnia kell! Vagy szigetelt csvarhúzóval megérinted az ECL86 triódájának rácsát és akkor is búgnia kell. A hullámváltónak adhasz némi kontakt srpét Ha úgysincs semmi, akkor valószínűleg az ECH81, vagy EAF801 lesz a hunyó. Az EAF801 helyett jó az EBF89
A csöves URH rész az külön dimenzió Javaslom hogy a végére hagyjad
Nálam egy stereo csöves rádió hibásodott meg. Az egyik oldallal már korábban is probléma volt, nem szólt csak recsegett. Most már a másik oldal sem szólal meg, egyszercsak elment a hangja működés közben. A biztosítékok úgy látom rendben vannak, de az egyik pár elektroncső nem világít. Mi lehet a baja?
Üdv. Tipus? A csö fűtése szakadt, ami ritkán fordúl elő vagy a fűtő fesz hiányzik.
Capri 6401
Szerintem az utóbbi, mindenesetre itt nincs multiméter, hogy megnézzem. Analóg szerelésben egyébként sincs még gyakorlatom. Összesen 8 elektroncső van benne, ebből 4 egymás közelében egy külön panelen. Ezekből az bal oldali pár nem világít a másik igen. Korábban amikor még szólt az egyik oldali hangszóró, akkor még mind a 4 világított. Hátulról nézve a bal oldali hangszóró működött, és a jobb oldani nem, az csak néha recsegett. Szerintem a bal oldali, most nem világító két cső tartozott a működő hanszóróhoz, mert nem valószínű, hogy kereszbe kötötték be. Most viszont egyik sem szólal meg, a másik sem recseg, mint korábban.
Két cső nem valószínű, hogy megszakadt volna. Ez egyszerű fűtőköri probléma, a trafó szekunder tekercséről megy a 2 cső 4-5 lábára, mely alulról, a kihagyástól van számolva, az óramutató járásával egyező irányban. Ott valami vezeték leszakadt, vagy ehhez hasonló hiba lesz, a két cső árama ~1,5A., a két cső párhuzamosan van kapcsolva.
Üdv. Hát nem egy egyszerű gép ! Még a fűtése sem a szokványos.Nem adod el a gépet?5Ez lenne?
A fűtés rész ha ez a készülék.
Igen ez az. Korának De Luxe rádiója lehetett, keleten mindenképp. Jelenleg nem tervezem eladni, 18e-ért vettem fél éve. Nagyon szép állapotban van egyébként. A todo listán volt, hogy a másik hangfal működésének javítása. Most már elkerülhetetlenné vált a javítás.
Később ha megunnám, lehet hogy szóba jön az eladása. Ezen az oldalon mindig megtalálsz. Gondolom nem sürgős, ez nem az a gép, amit azonnal megvesz az ember.
hy! van egy videoton RA4900 típusu csöves rádióm és azt a jelenséget produkálja hogy kb. negyed óra használat után(jól bemelegszik) elkezd torzítani, recsegősen szólni a hangszóró. szerintetek mi lehet a baja?én arra tippeltem hogy a forrasztás van már valahol megrepedezve azt a hőtágulástól kontaktossá válik de szemrevételezéssel úgy tűnt hogy az rendben van.szerintetek hol keressem a bajt?
Üdv. 95% cső (ECL86). A fennmaradó az RC alkatrészeinek nyúlása-szakadása vagy átvezetése okozhatja. Öreg
köszi! sima elektronikai boltba lehet ilyet rendelni? meg körű belül mennyi lehet bár szerintem nem olcsó
üdv! sikerült bontásból szereznem csöveket végig próbáltam az összeset (ECL 86-al kezdtem) de ugyis produkálta a jelenséget. majd végig nézegetem az ellenálásokat azt majdcsak lesz valami. az mondjuk érdekes hogyha kikapcsolom egy percre akkor utána megint jó lesz egy darabig.
hali! hát a rácsos cső (sajna fejből nem tudom a típusát) mellett az ellenálások melegednek rendesen meg az ECL 86-os mellett is van egy ami forró. én gyanakszok a puffer elkora is de ha az lenne a hibás akkor hidegen is rossz lenne igaz?
az természetes hogy a puffer fémháza és a test között több mint 100 V feszt tudok mérni?
hali! megtudnád mondani melyik az egyencső? még csak most ismerkedek a csöves erősítőkel a puffer elkot le ellenöriztem úgy hogy párhuzamosan kötöttem vele egy 4700 mikros 40 V-os elkot amikor torzitott de nem változott semmit szóval a táppal szerintem nincs gond.
igen? pedig a pozitiv és a negativ láb között 25.6 voltot mértem amikor meg torzitott akkor meg 30 voltot. volt régen egy videoton velence delux rádiom annak ott volt a trafo tetején a cső de ennek csak egy biztositék van ott nekem még kicsit ismeretlen a csöves erösitök lelkivilága idáig tranzisztorosokal foglalkozat csak hobbi szinten
|
Bejelentkezés
Hirdetés |