Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ezek jónak tünhetnek , de ezek is irreálisan drágák
Hasonló kategóriájú kijelzőket gyárt a 4D Systems, nézd meg azokat az árakat.
Lehet kapni adaptert a kondenzátor méréshez vagy házilag kell gyártani? A rövid lábas kondik miatt kérdezem.
Most hogy igy mondod, két krokodil csipeszből és tüskesorból lehet buherálni. Talán van is itthon mindkettő.
Kedvet kaptam az épitéshez, köszi a tippet.
Két forrasztható lemezt használtam eddig rövid zsinórral és krokival. Elmozdult.
Nyák lemezből készíthetsz adaptert a legegyszerűbben.
Előkotortam egy ezeréves gányolást. A jobb érinkezés miatt kétoldalas a nyák, ugyanez van a másik oldalon is. Ne a kivitelezést nézd, hanem a nyák formáját. Az a fekete izé, tüskesor fogadására alkalmas foglalatból lett levágva, mellette a két tüskére meg csipeszes vezetéket tudok rátenni. A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2020
Ha nem jogdíjas az ötleted akkor lenyúlnám.
Azóta sikeresen megoldottam. Valami panelból bontottam. Ilyesmi a szentem.
Mit neveznek varnish csőnek, mire használják, hol kapható?
Üvegszálakból fonott hőálló, villamos szigetelő cső. Transzformátorok, villanymotorok kivezetéseinél találkozhatsz ilyennel, esetleg melegedő eszközök, pl. világítótestek, mellé adnak egy keveset, hogy a bekötés kaphasson extra szigetelést. Venni több helyen lehet, pl.: Bővebben: Link.
Üdv!
Na, a sok nehézség ellenére elkészültem az aquárium világítással. Annnyira jó lett, hogy csináltam még egyet az üzletbe is. A végeredmény: egy adapter a kukában végezte, néhány LED szintén. (mondjuk az adapter eleve nem volt tökéletes) Kissé ironikus, hogy itt dicsértem a 'kínai ledes trafókat' hogy tizen éve nem volt velük gondom, erre pont most adta meg magát. Összességében a sok probléma és szenvedés ellenére elégedett vagyok, közben még meg is értettem a tranzisztor működését. Köszönöm mégegyszer a segítséget! Proli777-nek különösen hálás vagyok a kapcsolási rajzért. Ha megint elakadok tudom hova kell jönnöm segítségért. A legjobbakat mindenkinek!
Sziasztok!
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy szeretnék egy késleltető áramkört építeni AC6V-ra ami cca.: 250V/50W áramot kapcsolna a késleletetésre állítható 5-30sec-ig lenne szükség Kösznöm!
Hello! Oké, de..
- Hogy késleltessen? Meghúzást vagy ejtést? - Mi fogja indítani a késleltetést? - Relékimenet megfelelő-e?
A relé nyitott állapotban van a váltó 6V megjelenésekor de a feszültség megjelenését követően 10/30 sec után behúz a relé és zárva is marad mindaddig amíg a 6V jelen van.
Menetközben megnéztem, mivel foglalatoskodsz és úgy látom anódáram késleltetés lesz ez.
Lerajzoltam. A HESTORE-ban kapható 6V-os SCHRACK relét "tettem bele", ha így megfelel.. Ha szabad javasolnom, ne az egyenfeszt kapcsolgasd, hanem az egyenirányító előtti váltót. Mert a DC-t nem fogja tolerálni a relé. A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2020
Igen talált! Nagyszerű amit megosztottál! Minden tiszteletem!!!
Hello! Egy kis porszem került a gépezetbe a tudatlanságom és a HESTOR miatt. Úgy néz ki, hogy a relé amit választottam bistabil lesz és a beültetési nézet is fordított.. Nem tudom milyen reléd lesz/van, ezt minden esetre tisztázni kell..
Nekem nem úgy tűnik, hogy tudatlan lennél. Van néhány relém itthon megnézem őket és jelentkezni fogok. Apropó. Hogyan jelzik a relén, hogy mono vagy bistabil?
Csak az adatlapjából fogod megtudni, vagy kipróbálod. Maximum ha két behúzó tekercse van, akkor szinte biztos hogy bistabil.
Szia. Ezeket találtam...
Szerintem jók.
Ez fájlmelléket túl egzotikus. Fel tudnád tenni valami emészthetőbb formában?
Ezek 9V tekercsű jelfogók. Elképzelhető, hogy meghúznak, eléggé határeset. Esetleg nagyobb pufferkondival (1000µF) biztosabban behúznak, vagy a tranzisztort kellene cserélni MOSFETre.
Szigorúan csak a kapcsolási rajzot néztem, a paneltervet nem. A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2020
Elméletileg ha egyenirányítom pufferelem a 6,3 V-ot kb 8,8-9V ot kapok. De javítsatok ki ha tévedek!
Egy biztos! Hogy nem vagyok ebben biztos.
Az egyenirányítón valószínűleg esik kétszer 0,7V, hacsak nem germánium, vagy Schottky, valamint a kapcsoló tranzisztoron is marad valamennyi feszültség.
Megépítem próba panelen aztán meglátjuk.
Sziasztok! Egy kis segítségre lenne szükségem. Tudom, hogvan van akinek ez nyilván való, de énmegkérzdezném hogy ha a képen látható kapcsolás 24 voltról működne akkor mennyivel kel növelni az ellenállások értékét? Mind a kettőt a kétszeresére? A tranzisztor ha jól néztem 45 voltig jó.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2020
Szia!
Akár így is működne, de feleslegesen nagy áramok folynának, pl a bázison, a tranzisztor meg úgyis szaturációba kerül. Ajánlom inkább hogy ne bázisárammal, hanem bázis osztóval vezéreld a tranyót, de ha ebben az elrendezésben maradsz akkor a 22K nyugodtan lehet 100K is.
Kérdés, hogy mekkora áram fog folyni a 24V-os jelfogódon? Valószínűleg 800 mA-nál kisebb, így nem kell tranzisztort cserélni. A jelfogó árama lesz a kollektor áram. A bázison akkora áramot kell bevezetni, hogy a tranzisztor biztosan vezessen. Mivel a BC327-nek az áramerősítési tényezője minimum 100, a bázisáramnak elvileg a kollektoráram tizedrészének kellene lennie. (Ib=Ic/h21e, de
kapcsolóüzemben a kiszámolt bázisáram tízszeresét kell legalább beállítani, hogy biztosan telítésbe menjen a tranzisztor.) Ha a jelfogód pl.50 mA áramot vesz fel (mert mondjuk az ellenállása 480 Ohm), akkor bázisáramnak max. 5 mA-t kell beállítani. Ekkor 24V-ról 4,7 kOhm ellenállás kell a bázisra. A 10 kOhm-os ellenállás helyett lehet 22 kOhm például, annak az a szerepe, hogy gyorsan és biztosan kikapcsoljon a tranzisztor. Ha jelfogód más áramú, akkor arra kell átszámítani az értékeket.
Biztos, hogy szükség van ekkora szaturációra? Sajnos ez magával vonzza, hogy lassú lesz a kikapcsolás.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |