Fórum témák
» Több friss téma |
Hogyne érteném... ezért ment füstbe ez az ötlet...
de most legalább van egy hosszába keresztülfúrt keresztbe mágnesezett mágnesem
A szkenereket LPT vagy soros portról szeretném vezérelni a lehető legegyszerűbb elektronikával ( ehez is keresek rajzokat ) ! ill. mi a programnak a neve amivel vezérelni lehet a galvokat, és honnan tudom letölteni?
Sziasztok.
Nos én addig nem kezdek bele még nem találok működő sw-t, talán magát a galvo-t, a két végfokot, és az előfok részt megcsinálom természetesen zárt hurkú rendszerben gondolkozom . Djatis féle project tetszik (természetesen Szupepe féle is de ha jól tudom egy és ugyanaz, Szupepe építete meg előbb), sajnos a sw-t nem találom amit ajánlonak hozzá, LPT portos megoldásban gondolkodom de szerintem az USB-s jobb lenne. Lényeg mindkettőhöz SW kell aztán a DAC hw leírása. Addig is ami tuti kell azt építem aki tud szabad Sw-t és DAC leírást az sok sok fórumot olvasónak hasznos lenne. Djatis féle doc ban lévő link már sajnos nem él onnan le lehetett volna egy LPT portos sw-t tölteni. Tudom a Google a barátunk de eddig nem találtam semmi lényegi dolgot . Nekem addig is alkatrészgyüjtés jön, bár az erősítő részhez a helyi alkatrészboltban megkapom a hozzávalókat. Üdv és ha valaki tud SW-t és hozzá DAC ot belinkelhetné mindenki érdekében akit érdekel a Galvo építés.
Szia
Találtam egy softwaret, 0832 es lpt-s DAC al működik... Igaz egy DLL file hiányzik de ha kiírtja Google-be rákeresel és letöltöd majd be a programkönyvtárába és már működik isNorm's homamade laser show . Remélem sokmindenkinek segítettem ezzel én is itt voltam elakadva... nos a lézer építés lesz a másik rész majd (lencse beállítása...) de megoldható
hali !
az usbs verziora vanak megoldások neten de mindegyik zsákutca ! mert minden ilyen projetböl mindig hiányzik egy kicsi vagy beszerezhetetlen alkatrész vagy ép ilesztö driver :no: vagy ép pldul avrs megoldásnál a beégetésre váro hex !!!! ha tud valaki ere megoldást akor jeleze mert fönyereményt talált ugyhogy szegényember dacja marad :yes: LPTN AMIHEZ A MX7225 ICVEL VALO KAPCSOLÁS A LEGJOBB! vagy van gyári usb- box 300 euroért
Sziasztok!Valaki tudna felvilágosítást adni arról,hogy a galvóban lévő két tekercs 2-2-szálja hova van kötve,hiszen a képeken csak két vezeték megy csak bele.Ez egy open loop lenne,de ehez azt írták valahol,hogy nem kell visszacsatolás!Már megvan a ház,csapágy,mágnes a tengelyen,két tekercs benne van,és most nemtudom hogy hova mit! Erről az áramkörről volna szó! Erről hajtanám meg ,dehát a két tekercs? Köszönöm a segítségeteket!
Lehet hogy hülyeséget írok, de szerintem ellentétesen össze kell őket kötni. Egyik végét a másik elejével. Párhuzamosan. (ezt csak most találtam ki átgondolva a működést...)
Igen jól írják.
Egyik elejér a másik végével ,és így lessz két véged. Bár a tekerés itányától is fűgg hogyan és hova mert akárhogy kötöd működik de ha az írány nem egyezik akkoris működik de nem olyan erősen fogja a mágnest érezhetően. Ilyenkor van az hogy leég a galvó vagy nagyon melegyzik. Próbálgatni kell ha jól van a két tekercs összekötve akkor már kb 2 volton minimális amper mellett is bikamódon kell megfogja a tengyelyt. Ha pedig rosszul van összekötve akkor bármekkora áramot adsz neki viszonylag könnyedén eltekered. Ere oda kell figyelni.
Köszönöm a válaszotokat,most már értem a tekercseket,a megadott áramkör két tranzisztor kimenete lenne akkor a tekercsekre,az ellenállások felől lenne a táp,a poti valamit szabályoz,és a jp1-jp2-az micsoda? És melyik bemenetet kell akkor a földre kötni? Már csak ennyit kérdeznék tőletek Kicsit kínai ez a galvo,meg vezérlése,valaki azt írta, hogy nagyon könnyű megcsinálni,de nem egyszerű de majd valahogy csak meg lessz!
Szia!
belinkelnéd kérlke, hogy hol olvastál erről? érdekesnek tűnik ez a galvo! Köszi!
Szia!Valami 2005-2006-ban írt fórumban írták,ahol arról volt szó,hogy mi az a x-y scanner,elvi működése,mire szolgál,és csak naggyából/persz gondolom ők tudták hogy miről beszélnek/voltak képek vezérlésről,ki hogy oldotta meg stb. és ami a legszebb az egészben eggyetlen eggy képet sem lehet már megnézni mert már nem elérhetőek!Ez aztán a királyság! És te szerinted van valami amit rosszul értelmeztem?Vagy az egész nemJó? Tudna valaki segíteni hogy összejöjjön ez a kapcsolás vagy valami? Üdv!
Heló
Ebből a meghajtó áramkörből kettőt kell építened, az x és y tengely miatt. JP1-re megy a szkenner, JP2-re a vezérlő áramkör kimenete. Ez csak egy teljesítmény végfok. Ahhoz hogy működjön szükség van számítógépre meghajtó programra, és egy DAC-ra, ami a számítógépből jövő digitális jelet analóg jellé alakítja. Nagy vonalakban ennyi.
Szia! Köszönöm válaszodat,így már megtudom csinálni és szerintem működni is fog
http://elm-chan.org/works/vlp/report_e.html
Talán segít valakinek.
Milyen DAC-ot akarsz megépíteni? És milyen meghajtó programmal?
Szia! Még nem tudom,mert már ezeknek a válaszoknak is örültem,már régóta olvasgatom Elm-stb oldalakat hátha van bővebben is róla szó,de nem valami részletesek a leírások!Egy olyan dolgot szeretnék,ami csak sugárjátékra való,mert nem akarok fírkálgatni vele,hátha összejönne!Van két lézerem,csak egy/ ' /ennyi hiányzik hozzá,és mindig mindenhez csak ennyi! Ha volna ötleted akkor szívesen fogadnám,és gondolom más is,csak nem mernek írni,vagy talán már lemondtak róla Üdv:Árpi!
Köszi.
Tomi20 már válaszolt a kérdésedre. Egyébként mások sima erősítő végfokról üzemeltetik a tekercseket, pl. egy 60-70wattossal.
Szia! És a végfokokat mi vezérli?Tomi20 írta hogy dac kell hozzá,és egy progi,olvastam erről valahol,de csak ennyit tudok én is! Itt a galvó meg az eggyik laser.
most nem tudom pontosan, de mintha lenne néhány ötlet ebben a topicban. olvasd el az elejétől, talán talász valami konkrétumot! Egyébként meg Szupepe és Tomi20 tud segíteni, és még rajtuk kívül néhányan!
már túlvagyok pár galvón, ha van kérdésetek segitek, programban is és hozzá való hardverben is privátban
Sziasztok!
Én is elkezdtem összerakni egy lézershowt, de bajban vagyok, mert nem tudom, hogyan építsem meg a galvóimat. Mire tekertétek fel a vezetéket, hogy szép párhuzamosak legyenek? Már megépítettem a végfokot és a DAC-ot is, a PID-et elkezdem, már csak a galvo kéne. Valaki tudna írni nekem egy elég részletes leírást a galvo készítésről?
Emberek, mi folyik itt. Aki még egy kapcsolást se tud elkészíteni, az ne fogjon szerintem galvo építésbe. Ha kell segítség, írjatok privit. Van szoftverem (mamba), és túl vok én is pár galvo építésén. Szkennerem 10k-t tud, itt van róla a videó: Bővebben: Link
Ha esetleg valaki tud nekem segíteni, a tükrökkel vannak gondjaim. 1mm alatti tükör kéne, ha tud esetleg valaki. Ha lenne tükröm, folytatnám a sebeség növelést, de enélkül lehetetlen jó eredményeket elérni.
Hi!
Nemsokára újra hozzáfogok a lézerberendezésemhez. Már van DAC-om, folytattam kisérleteket a golvóépítés terén is. A PID áramkört úgyis a galvóra kell hangolni így az csak deszkanyákon van meg. Most a mágnes kiválasztásánál tartok. Borsmagnet-nek nem találtam interneten elérhető katalógust, régen sem tudtak megfelelő mágnest ajánlani, ezért kilőve. Euromagnet : tudomásom szerint számunkra nem jó irányba van mágnesezve a gyűrű mágneseik(már vásároltam tőlük) Magnetmonsternél a 6x2s15 N52es anyagú mágnesből is minimum 100at kellene rendelni ami már 110euro...szintén kilőve. Viszont itt van egy pár lehetséges jelölt nem is túl grágán. Eze közül én erre a kettőre gondoltam: 5mmOD x 2.1mmID x 5mm long N52 és 6mmOD x 2.1mmID x 5mm long N52 Várom véleményeteket!!!
Szerintem vegyél szupepénél, ha van még neki, de láttam a vaterán is mágneseket régebben, próbáld meg ott is!
Én találtam az euromagnetnél 4 x 2 x 8 ast ami jó irányba van mágnesezve , igaz csak N35 ös.
Már kész a motor , szénszálas tengely, kicsi tükör . Tesztelés alatt.
És ez henger (cső) alakú??
cső
Hali mindenkinek!
A szupepe oldalán található PID szabályó elején a Idézet: jelölést hogyan kössem át? Direktbe a potitól, vagy a műveleti erősítő kimenetétől? És a kapcsolási rajzon az R23-as és az R12-es trimmer mi célt szolgál? A válaszokat előre is köszönöm! „phase”
A potiról...A másik állásban tükrözi a képet..
R12 a kimeneti ofszetet lehet beállítani( mgyarul a 0 voltot), a másikkal a P erősítést( ezt célszerű letekert állapotból addig feltekerni míg még stabil a rendszer). |
Bejelentkezés
Hirdetés |