Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3537 / 3986
(#) Epu2 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 29, 2020 /

Azért gondold át még egyszer, mert valamire nem jól emlékszel.

Wiki
Idézet:
„A Dielectric egyben a kábel (különösen a magas frekvenciájúés koaxiális kábel) vezetékei közötti szigetelőanyag is, amely lényegében meghatározza a vonalhullám-ellenállást és a frekvenciafüggő csillapítást hosszonként (általában decibelben [dB] vagy neper [Np] /km- ben kifejezve).”
(#) Gafly válasza Epu2 hozzászólására (») Nov 29, 2020 /

Hinnye de vacak forditás (bár az eredeti cikk sem lehet az a hajde szuper).
(#) Epu2 válasza pedro7 hozzászólására (») Nov 29, 2020 /

A hálózat felől szinte "végtelent". A zavarszűrés így nem mérhető. Az áram lökés elleni ellenállás, esetleg lágy indítás céljára alkalmazott ellenállás, majd a greatz egyenirányító, általános kézi műszerrel nem mérhető. Pedro7 javaslata egy jó megoldás.
(#) Epu2 válasza Gafly hozzászólására (») Nov 29, 2020 /

Hiányos a leírás, de pontosabb mint amit állítasz, mert a tied nem igaz. Ez nem optokábel. A jó dielektrikum azért fontos, mert kicsi lesz a kábel a kapacitása és ezáltal kicsi a veszteség. A külső árnyékolásnak csak a zavarmentesítés a feladata. (Az is meghatározza a hullám impedanciát, de csak ha van. Az ér vezeti a jelet.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2020
(#) Gafly válasza Epu2 hozzászólására (») Nov 29, 2020 /

Idézet:
„Hiányos a leírás, de pontosabb mint amit állítasz, mert a tied nem igaz.”

Legyen akkor neked igazad, ha ettől jobb lesz a napod.
(#) Lacaboy hozzászólása Nov 29, 2020 /

Sziasztok!
Olyan jelenseg all fenn, hogy ha fel vagy lekapcsolom a szobai lampat akkor neha elmegy a tv-n a kép, de sem a belteri sem a tv nem kapcsol ki csak a kep lesz sotet.
Hdmi vel van osszekotve T-home os belteri.
A lampaban egy 40w izzo es egy ledes 10w korte van.
Mi okozhatja ezt?
(#) pedro7 válasza lobo67 hozzászólására (») Nov 29, 2020 /

Egy jól működő kapcsolóüzemű tápon, a hálózat felöl 20MOhm és 200MOhm közötti értéket lehet mérni.Ha ettől jóval kevesebb, valószínű hogy ott valami hiba van még.
Ez így helyes ?
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Nov 29, 2020 /

Egy ilyen egyszerű RGB LED kezelő áramkört szeretnék összehozni, de csak a képen látható típusú tranzisztorból van nekem 3 bontott példányom, valamint nincsen nekem a videóban szereplő értékű kondenzátorból sem. Az áramkör a három szín között sorban váltogatna "fade" szerű effektussal.
Így a kérdésem az, hogy másmilyen értékű alkatrészekből is össze lehet-e rakni?
(#) attika hozzászólása Nov 29, 2020 /

Sziasztok.
Olyan "lineáris" step up konverter kellene nekem aminek ha a bemenetére 12V-ot kapcsolok, akkor a kimenetén 18V legyen (vagy amennyit beállítok), de ha a bemenetét csökkentem akkor a kimenete is csökkenjen lineárisan.

Az lenne a lényeg, hogy ha a bemenetén nem 12V van hanem mondjuk csak 6V, akkor a kimenete is csökkenjen 6V-ot.
(#) J Balazs válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 29, 2020 /

A videóban lévő tranzisztor kiváltható bármilyen kisjelű NPN tranzisztorral, pl bc182, bc547, bc548, stb. A kondenzátorok kapacitása az arott állapotok időtartamát határozza meg, nagyobb kondenzátorokkal hosszabbak lesznek az adott időtartamok, de ilyen vezérléssel színátmenet nem igazán lesz.... Ha rendes, színátmenetes vezérlést szeretnél, akkor egyszerűbb, ha egy mikrokontrolleres vezérlést teszel a szalag mellé, akkor már meg tudod határozni, hogy ténylegesen melyik szín mikor, mennyi ideig legyen bekapcsolva, milyen fényerővel, és nem kell hozzá módosítani folyamatosan a kapcsolást.
(#) bitmixer válasza attika hozzászólására (») Nov 29, 2020 /

Ha ezzel táplálni akarsz valamit, akkor köss sorba egy 6V-os, meg egy x-y-ig állítható, egymástól független tápegységet.
Ha viszont jelszintet akarsz így eltolni, akkor egy műveleti erősítős kapcsolás lehet a legegyszerűbb megoldás.
De azért megoldható egy step-up meghekkelésével is...
(#) Bakman válasza Lacaboy hozzászólására (») Nov 29, 2020 /

Valahol olvastam már ilyenről, ott, ha jól emlékszem, valamilyen zavarszűrős elosztó jelentette a megoldást. A T-Home beltéri egysége érzékeny a zavarokra.
(#) Udvari Zsombor válasza J Balazs hozzászólására (») Nov 29, 2020 /

Az is jó, ha egyszerűen csak váltogat a színek között. ☺
A csatolt fotómon szereplő tranzisztor jó lenne-e ehhez? Vagy esetleg "D1897" tranzisztor? Ezekből rendelkezek legalább 3× darabbal (bontásból).
Mekkora értékű ellenállásokat tegyek be? 12V vagy 9V adapterről kell üzemelnie a 12V-os LED szalag miatt.
(#) Epu2 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 29, 2020 /

Ha LED-szalagot akarsz működtetni, a képen levő tranzisztor és családja alkalmatlan. Ide már A-es kategória kell, attól függően milyen a LED sor. 12V-ig nem kell előtét sem, mert a LED sorban gyárilag benne van.
(#) Udvari Zsombor válasza Epu2 hozzászólására (») Nov 29, 2020 /

Akkor esetleg a "D1897" tranzisztor? Abból tudok még 3× darabot bontani.
(#) attika válasza bitmixer hozzászólására (») Nov 29, 2020 /

Egy kis 24 voltos ventilátort szeretnék hajtani róla, és azért fontos az, hogy lineárisan csökkenjen a kimenet is mert szabályozható a fordulata.

A ventilátor áramfelvétele 180mA.
Step up konverterem van többféle is, pl XL 60 09, de sajnos annál ha a bemenetet csökkentem 6 voltig, akkor is 18 volt van a kimenetén.
(#) Bakman válasza attika hozzászólására (») Nov 29, 2020 /

Hány vezetéke van a ventilátornak? A négy vezetékeseket egyszerű PWM jellel lehet vezérelni.

A DC/DC konvertereknek az a lényege, hogy a kimenetükön stabil feszültség/áram legyen.
(#) attika válasza Bakman hozzászólására (») Nov 29, 2020 /

Sima két vezetés a ventilátor.

Idézet:
„A DC/DC konvertereknek az a lényege, hogy a kimenetükön stabil feszültség/áram legyen.”

Igen ezzel tisztában vagyok, de ez sajnos most nem megfelelő így nekem, ezért keresnék valami olyat aminek csökkenne a kimenete is.

Vegyél olyan ventilátort amelyiknek négy vezetéke van, azt egyszerű vezérelni, csak PWM kell hozzá.

Épp az lenne a lényeg, hogy ezt tudjam megoldani mert amit vettem ventilátort arra 12 volt van írva, de 12 voltról éppen csak forog.
Szerintem 24 voltos ventilátort kaptam a 12 helyett.
Évek óta működik csak lecseréltem mert hangos volt az előző.

Sajnos itt nem megoldható a 4 vezetékes ventilátor.
Ha ez sehogy nem megoldható akkor marad egyenlőre így, de jó lenne ha többet forogna amíg nem szerzek be esetleg egy másikat, vagy ha sikerülne megoldani akkor maradna ez.
(#) pucuka válasza Epu2 hozzászólására (») Nov 29, 2020 /

Érdekes, amit írsz. megjegyzem, én nem a wikiről tanultam a szakmát.
Hol van ebben ellentmondás azzal, amit állítottam?
A koax kábelek hullámellenállását az induktivitásának, és kapacitásának viszonya határozza meg, ami viszont nem függ a tápvonal hosszától, mert minden pontban ugyanannyi. A csillapítása viszont függ a tápvonal hosszától, mert a veszteségi ellenállások függenek a hossztól, és frekvenciától is.
Ha tisztában lennél a tápvonalelmélettel, akkor nem tennél ilyen személyeskedő kijelentést.
Különben is a Pupin (más szóval pupinozott) kábelről van szó,
amit elsőre én sem ismertem fel, mert ilyesmivel nem volt dolgom. Az átjött, hogy ha vas van a dielektrikumban (a hullámvezető környékén), akkor pl. a rövidülési tényező nagyobb, de azt nem is sejtettem (mert ilyesmivel nem foglalkoztam), hogy előszedték ezt a jó régi megoldást a hangszóró kábelek kapcsán. Amúgy teljesen jó megoldás, többet ér mint a kábelek hangjával való elmélkedés)
A pupinozás a lényege, hogy a soros induktivitás növelésével alacsony frekvencián lecsökken a hullámvezető csillapítása, viszont frekvencia növekedésével gyorsabban nő. Ezt a hatást használták ki a vezetékes távközlésben, amíg csak a hangfrekvenciás alapsávról (0,3 - 4 kHz) átviteléről volt szó. (szoktam is hangoztatni, hogy a hangfrekvenciás erősítőkkel, rendszerekkel foglalkozóknak nem ártana egy kis tápvonal elmélettel is foglalkozni)
A tápvonal elmélettel neked sem ártana megismerkedni, hasznos lehet az áramkör ismeretnél is.

Ez egy kis cnc vezérlő elektronika amibe 2 vezetékes a ventilátor.
Hőfoktól függően változik a fordulatszáma.
Azt szeretném csak megoldani, hogy amikor maximumon forog és a ventilátornál 12 voltot mérek akkor 18 voltom legyen mert ott már szépen forog és hűt is rendesen, de hangja még nincs.

Ha csak veszi lejjebb a fordulatot akkor csökkenti a feszültséget is.
Egy step up konvertert rákötöttem, de hiába csökken a bemeneti feszültsége mert ugyan úgy 18 volton tartja a kimenetét.
(#) J Balazs válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 29, 2020 /

Az már megfelelő lehet.
(#) Epu2 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 29, 2020 /

de hát én nem is ezen vitáztam, hanem azon hogy a nagyfrekvenciás áram, nem a dielektrikumban folyik, hanem az érben, annak is a héján.

"A nagyfrekvenciás "áram" a dielektrikumban áramlik."

Juj, Mi az, hogy az árnyékolásnak csak a zavarmentesítés a feladata? Ugye viccelsz? A zavarmentesítés az csak egy járulékos tulajdonság ami a felépítéséből adódik. A koaxiális elrendezés akkor is hullámvezető, ha csak (mikrofon)árnyékolt kábelnek hívod, csak kis frekvenciákon az induktivitás hatása elhanyagolható a kapacitásához képest, még jelentős hosszak esetén is.
Hasonlíts össze egy árnyékolt kábel, és egy nagyfrekvenciás koax kábel felépítését. Maga a fizikai felépítés nagyon hasonló, csak a méretekben van jelentős eltérés. A hullámvezetőnek használt koax kábelekben a belső ér, és a külső "árnyékolás" (ami a hullámvezető szempontjából nem árnyékolás, hanem maga a külső cső, (gyakran valóságos rézcső pl. semi rigid kábelek) ami csak azért tűnik árnyékolásnak, hogy a hullámvezető aránylag hajlítható legyen. A kettő közötti dielektrikum minősége befolyásolja a kábel csillapítását. A belső ér és a külső cső átmérőjének viszonya pedig a hullámellenállását. (ezért nem lehet ellenállás mérővel hullámellenállást mérni, csak tolómérővel)
Egyébként az optokábel is teljesen analóg a csőtápvonallal, csak az optokábelnek a külső határfelületén "verődik " vissza a nagyon rövid elektromágneses hullám. A csőtáővonalnál az alacsonyabb frekvencia (nagyobb hullámhossz) miatt nagyobb törésmutatójú anyagot kell használni. Történetesen polírozott felület ezüst bevonattal. (na mi s van a tükör üvegén?)

Ha 18 V-on nincs hangja, állítsd be a DC/DC konvertert 18 V-ra. Miért baj, ha állandóan azon a fordulaton megy a venti?

Megnézted, hogy mennyi a behatolási mélység (skin hatás) 500 MHz-en? Ha nem a drótban (annak felületén) akkor hol? kendre256 hozzászólását olvastad?
Gondold meg egy 600 MHz körüli TV adó 10 kW körüli teljesítménye mekkora áram a 60 ohmos antennájára, és az hogy fog elmenni kb. 100 m hosszon az adótól az antennáig? Mekkora lesz a veszteség, ha szimpla Ohm törvénnyel számolsz?
Gondolkozz el ezen.
Részemről befejeztem, ha érdekel a téma, kezdj el tanulni, sohasem késő. Vannak az interneten magyar infók is, egyetemi tankönyvek, rádió amatőr oldalak, stb.

Mert örültem volna ha megoldható a szabályzása is.
Így semmi jelentősége a szabályzásnak, bekötöm direktbe 18 voltra és kész is lenne, de abba semmi kihívás nincs meg a szabályzása is elvész akkor.
(#) Udvari Zsombor válasza J Balazs hozzászólására (») Nov 29, 2020 /

Az jó. 220 µF kondenzátorom van. Jó lesz-e a 10K ellenállás érték? Követhetem-e ezzel a tranzisztorral a videóban szereplő kapcsolást?
(#) attika válasza bitmixer hozzászólására (») Nov 29, 2020 /

Idézet:
„De azért megoldható egy step-up meghekkelésével is...”

Ez, hogy oldható meg, pl egy XL 60 09-el?
Következő: »»   3537 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem