Fórum témák
» Több friss téma |
Teljesen hibátlanul müködik a bugás után is közvetlen meg azóta is.Ez egy leválasztó trafó volt 220/110/2000w és meg lett csapolva,csináltam rá középleágazást.Most 2x 62vAc,3.5mm átmérőjü a primer is és a szekunder drótja is.Egy nagyon felturbózott St.150-net hajt.
Ki tudja, mennyi minden lehet még.. nem tudsz készenlétben lenni pl. egy primer áram mérésre, hogy lásd, valami hasonló oka lehet ennek a búgásnak.... vagy a szekunderben van bármiféle "pillanatnyi " kisebb zárlat, nagy terhelés, ami nem a leadott teljesítménytől van.
Gondoltam én is teszek rá multit,a primer oldalra és a szekunder oldalra is,de azóta nem csinálja.Siri csenben van.
Nálunk a mosógép forgatáskor tud ilyet okozmi, meg valami más is amire még nem jöttem rá, lehet szomszédtól is ilyen zavar talán.
Bővebben: Link
Érdekes olvasmány a hálózat dc komponensének hatásairól. És ez egy nagyon jó kis oldal, több száz órányi anyag van rajta, tudományos alapokkal, nem audiofil izék.
Hali! Neked van egy toroid trafó ami 50v
Hogyan tudnám át Szerkeszteni hogy 25-0-25v legyen .? És adott esetben egyenirányitva 12v legyen előre is köszönöm! Azt nem tudom hogy hány amper terhelés semmi adat nincs rajta. A úgy kaptam állítólag 260va előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2020
Szia!
Lebontod az 50V-os tekercset és visszatekered, de középleágazással. Amikor letekered, megszámolod a meneteket és megvan a voltonkénti menetszám. 12V egyen feszültséghez kb. 9V váltófeszültség kell, ez pluszban ráfér a magra, trafónál 3.5 A/mm2 áramsűrűséggel kell számolni. Azaz ha 3.5 A a terhelés akkor 1 mm2 keresztmetszetű huzal kell. üdv.: Foxi
Szia!
Mielőtt nekiállnál letekerni, számold meg a meneteket a biztonság kedvéért.. A huzalátmérőt meg tudod mérni többféleképpen is, aztán abból visszaszámolhatsz az amperre. Gondolom, nincs a tekeréshez semmi spéci készüléked - keress 1 sacc 1 cm átmérőjű farudat, vagy keménypapírból csinálj egy kis hengert, a hossza pedig férjen át a lyukon és arra viszonylag feszesen tekerhetsz annyit, ami ráfér. Néha számold meg a "maradékot". Ha több spulnira fér csak rá a fele menet ( tuti..), az se baj, visszatekeréskor összeforrasztod, leszigetelve. A 12 voltos dc kérdésedhez annyit, hogy nem mindegy, mire fogod használni - kell-e stabil feszültség vagy sem, stb... hány mA, milyen huzal ehhez. Ha szerencséd lenne és ügyes vagy, tűs módszerrel is megkeresheted a fele voltot, aztán azt a menetet kivezetve meglenne a 25-0-25 volt is..
A huzalt rúdra tekerve igen nagy valószínűsége van, hogy a be-kifűzésnél "macskát", hurkot hozzunk létre, ami szigetelés hibát okozhat, jobb akkor az elején eldobni az egészet...
Valamikor, kisgyerek koromban megtanultam (már feledtem) hálót kötni. A hozzávaló zsinórt a képen látható "tű"-re tekertük váltakozó oldalról. Így a tű mérete megadta a legkisebb hálószem nagyságát, amin még átfért a tű+zsinór. Ha a toroid tekeréshez hasonló, mindkét végén kialakított bevágást eszközölünk, sokkal kevésbé bodorodik a huzal és kevesebb lesz a hurokveszély. Még annyit, egy-egy átfűzésnél a tűt marokra, keresztbe fogva alaposan megfeszíthetjük a huzalt a trafón. A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2020
Szevasztok,
ha a szekundér tekercs egyszálas, egy jó műszerrel és tűvel kitapogatod a középfeszt és kialakítasz középkivezetést... Kevésbé fáradságos... A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2020
A 2x25V-ból sokkal több egyenfeszültség lesz mint 12V...
Hali a 12v azt külön szeretném egy led szalag miatt és ventilátor miat a hűtés
Sziasztok,
Egy olyan technikai kérdésem lenne, hogy, hogy érdemes bekötnöm az alábbi toroid trafót? Ami elgondolkodtat, az az, hogy a két szekunder nincs közösítve, nem találok két teljesen megegyező potenciált a négy kimenet között. 36.5V-okat találok a kimeneten, illetve a közösnek gondolt pontok között is esik 4V körül. Szerencsés-e ezeket a pontokat közösíteni? esetleg használjak két graetz hidat, majd ott közösítsem? köszi a tippeket!
Szia! Ellenállásméréssel határozd meg mely vezetékpárok tartoznak egy tekercshez! A feszültséget terhelten mérd! Praktikusan 230 V 25-100 W izzószálas égő lehet a terhelés.
Mit szeretnél erről a trafóról táplálni?
Hangfrekcenciás erősítőhöz lesz. Az izzószálas égő kisebb fejtörést okoz. A halogén karakterisztikája jó lehet esetleg? Nem hinném, hogy kapok "régi" fajtát.
Holnap utánajárok az izzó ügynek. Terhelten meg kéne legyen a közös potenciál, ha jól értem?
Izzó hiányában ellenállással is terhelheted, már egy 10k-s ellenállás is jobb a semminél. Amit 4 V-nak mértél az valószínűleg 0 V közeli lesz majd. Kisebb értékű ellenállásból nagyobb teljesítményű kellene, ezért praktikus a hagyományos izzószálas égő. (LED-esítéskor szépen elraktam őket )
Ha eltérő a két szekunder feszültsége, akkor külön egyenirányítsd és puffereled a tápfeleket! A szimmetrikus tápos hangfrekvenciás erősítő elvisel akár több voltos különbséget is a pozitív és a negatív táp között. Ezt akár előny is lehet, ha olyan topológiájú az erősítő, hogy nem clippel szimmetrikusan, mint például a Quad 405. A kapcsolás ismeretében meghatározható, hová érdemes a magasabb feszültségű tápfelet kötnöd.
Párhuzamosan kötöttem 4db 10k-s ellenállást. Igy is fennáll a potenciálkülönbség. Különböző végeket mérve 4V, 3.6V . Illetve 230V-on 7W.os izzóval is próbáltam ,talán két tizeddel alacsonyabbat mérek úgy.
Külön egyenirányítva, tehát tekercsenként 1-1 graetz+10000µF puffer. Így már a DC oldalon 100mV nagyságrendű a különböző tekercsek ellenkező végpontja. Ha jól sejtem itt már közösíthetem, ergo sorbakötöm a két graetz-et, pufferkondit. Így lesz +, -, GND. Talán evidens, de túl nagyot durranna, ha felelőtlenül próbálkoznék Az erősítő Urbán féle HEXFET erősítő. Labortápon felemás volt az áramfelvétel, kb (saccra, nem véglegesen betekert munkaponton) 105mA, 95mA +- 30V-on ha ez releváns. Ez majd folyatódhat az erősítős csoportban.
Konkrétan hol mérsz 3,6-4 V-ot? A "különböző vég" nem egyértelmű.
Legyen a négy szekunder kivezetés A, B, C, D. Mekkora az AC feszültség a főbb relációkban?
Én először ellenállást mérnék, 200ohmos állásban a 4 szekunder kivezetés között, hogy beazonosítsam, melyik melyikkel van összekapcsolva, illetve, hogy melyik független.
Ahol szakadást mérsz, ott ne is kísérletezz feszültségméréssel.
Azért nyomatékosítottam, csak véletlenül neked címeztem...
AB és CD szekunderek. Ohmmérővel néhány ohm értékű. AC,AD,BC,BD megaohm körüli.
• A-B 38V • C-D 38V • B-C 4V • A-D 3.6V A szakadás között azért kísérletezek feszültségméréssel, mert szeretnék találni a szimmetrikus tápnak egy GND-t.
A táp felépítése.
A B-C és a A-D mérésnél volt terhelés? Ezek csak parazita feszültségek lehettek, ha gyakorlatilag szakadást állapítottál meg közöttük. Ha mindkét szekunder 38 V-os, akkor egy graetz is elegendő. A B-hez aszerint kösd a C-t, vagy D-t, hogy a szabadon maradt vég és A között 76 V jelenjen meg.
Igen, ez a kapcsolás él a fejemben, de furának tűnt a független tekercseket közösíteni. Azt hiszem menni fog robbanás nélkül. Terhelésre vonatkozó kérdést nem biztos, hogy jól értem. Volt terhelés, AB és CD között, a 38V-on.
Ne mulaszd el a B-C és az A-D terheléses mérését! Ha nem nulla közeli feszültséget észlelsz, akkor nem lehet semmiféle újabb összeköttetést létrehoznod a tekercskivezetések között.
Erre korábban is felhívtam a figyelmedet.
Amelyik kivezetések között MOhm-os értékeket mértél, azokat nyugodtan összekötheted, de egyszerre mindig csak kettőt! Ha abszolút biztosra akarsz menni, hogy nem rontasz egy semmit, akkor a primer oldallal köss sorba egy 100W-os izzót. Ez bekapcsoláskor esetleg villan egyet, de utána ki kell aludjon.
Ha véletlenül rosszat kötsz össze, azt rögtön látod, mert az izzó égve marad.
Köszi mindkettőtöknek a tippeket, mostmár értem, hogy értetted a terhelést. Én szimplán a tekercsek végeire kötöttem a terhelést.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |