Fórum témák
» Több friss téma |
Zárd el a bemenő vizet, a kazánt csak fűtésre állítva. Ha úgy nem emelkedik a nyomás, akkor lesz a csap vagy hőcserélő a gond. Ha régi csap van a kazán előtt, akkor az valamennyit szivároghat, akkor próbáld a vízóránál elzárni.
Szia! Nézd már meg, hogy a külső tágulási tartályra milyen töltőnyomásérték van írva, mert van amelyiket nagyobb értékkel töltik mint amire szükség van a fűtéshez és lehet, hogy csak azt felejtette el beállítani a szerelő (le kell belőle engedni, persze nem biztos). A feltöltő csap.
Sziasztok!
Segítségeteket kérném egy Renova Star F24E kazán kapcsán! A kazán kb 15 éve hibátlanúl működik! Többnyire csak kiegészítő fűtésként 7db radiátort lát el melegvízzel termosztát nélkül.(általában * temperáló üzemmódban 30-40C' -on tartotta a radiátorokat.) A tavalyi fűtési szezon végén vettem észre, hogy a kazán ki -be kapcsolgat... Kb 1 percet megy, majd 1 percet áll. Próbáltam 1 fokozatra állítani, hogy megnézzem mi fog történni. Úgyan az! Megy, megáll, megy megáll! Így az utolsó radiátorokhoz már nem nagyon jut melegvíz. Gondoltam, a szivattyú kezd behalni és nem tudja eltolni a vizet a kazánról. Kicseréltem a szivattyút, kitisztítottam a szennyfogót, de nem javult a helyzet. Hőfok érzékelő lenne? Nem logikus, mert a kijelzőn kb megfelelően jelzi vissza... Esetleg van valakinek valami ötlete merre keressem a hibát? A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2021
Szia! Ennek a kazánnak a hőcserélője bitermikus (csőben-cső). Ez a hőcserélő ennyi év után (ha eddig nem volt savazva a hőcserélő belseje) elvízkövesedik és így olyan keresztmetszet szűkülés lesz benne, hogy a szivattyú nem fogja tudni megfelelően keresztül nyomni rajta a keringetett vizet. Ezért nem tudd felmelegedni az utolsó radiátorod, mert az előtte lévő hőleadókhoz sem kerül oda a maximális mennyiségű fűtő víz. Ettől olcsóbban nem igen lehet megúszni a dolgot de megint 15 évet működne zavartalanul. Mindezt a feltevésemet arra alapoztam, hogy szennyfogót említettél. Bővebben: Link A szennyfogó nem biztos, hogy megfogja az összes hordalékot.
Szia! Igen, sajnos én is erre gyanakodtam titokban, hogy az ellenállása olyan mértékben növekedett meg a hőcserélőnek, hogy egyszerűen képtelen azt a mennyiségű vizet áttólni, amennyit a gáz fel bír melegíteni...Ezt mivel én réznek látom kemény forrasztásokkal így esetleg savazás nem jöhet szóba? Egyébként a szennyfogó szinte teljesen el volt iszaposodva azzal az olajos fekete koromszerű kosszal...Csoda hogy át ment rajt a víz.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2021
Savazni azt lehet. Sok videó van róla a videós portálon. A savazást citromsavval csinálják melegen és ezt több mint egy órán keresztül tart mire kihozza a lerakódások naggyát ami látszik is a folyadék színén és akadálytalan áramlásán. Ez lehet, hogy hosszabb-rövidebb időre áthidalja a problémát de a végleges megoldás az a csere és egy jobb képességű szennyfogó beépítése.
Nagyon szépen köszönöma tanácsot!
Nekiugrok és megcsinálom! Jelentkezek a tapasztalatokkal!
A foszforsav volna ebben a kategóriába a legjobb szer de a citromsavas oldat sem rossz a maga nemében (3dkg/liter), vagy cillit. A semlegesítéshez (kiöblítéshez) szódabikarbónás oldatot kell használni és majd csak ezután visszaszerelni a helyére a hőcserélőt.
Kibontottam! (Nem volt egy bonyolult müvelet.)
Vizzel átmosva jött ki bőven fekete szilárd törmelék, de nem tűnik eldugultnak... Mázlim van, mert van itthon citrom sav. Szóval, most feltöltöttem mind a két rendszert és várok türelmesen...
Elvileg keringetni kéne, meg néha megfordítani az áramlás irányát....
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2021
Szóval!
Nagyon sok szilárd fekete törmelék jött ki! Semlegesítés megtörtént. Össze raktam, de a helyzet ugyan az. Először feltöltöttem, aztán ráengedtem a elmenőt, aztán a visszatérőt. Indításnál határozottan lehetett hallani, ahogy a szivattyú erőteljesen elkezdi hajtani a vizet! Kérdés se fér most hozzá, hogy az áramlás, az határozott! Mégis, mikor hideg állapotból indítom, hiába határozok meg mondjuk 60C' fokos vizet, azt ahogy eléri ki is kapcsol...max 20 másodperc . Az elmenő oldalon az első radiátor pár pillanat múlva melegszik is! A visszatérő az hideg, még is 15-20 másodperc múlva leáll. Vár egészen addig, míg az elmenő víz nem lesz legalább olyan hideg, mint a visszatérő. Így nagyon sok idő kellene , hogy felfűtse a teljes rendszert. Esetleg valaki tudna pár szót mondani erről a bypass szelepről?
Ami még furcsa, hogy mikor indul és a melegvíz eléri az elmenő oldali szelepet, akkor a bypass-ból kijövő cső is elkezd forrosodni...Eddig ezt nem vettem észre. (igaz nagyon nem is tapogattam)
Elvileg ennek akkor lenne szerepe, mikor az összes radiátor zárva és megnő a nyomás. Vagy semmi köze az általam felvetett problémához?
Nem egészséges, ha a bypass körön rövidre záródik a fűtéskör.
A kezelési útmutató 26. oldalán írja a beállítást, de lehet a szeleptányér alá szorult kosztól nem tud záródni.
Megoldódni látszik a problémám!
Szét szedtem még egyszer ezt a fránya szennyfogót! (Most szemüvegbe, jó megvilágításnál!) A rostán lévő kis lukak teljesen el voltak tömődve...Tegnap előtt amikor először foglalkoztam a dologgal, akkor ezzel kezdtem! Kiszedtem, kipiszkáltam belőle az iszapot csapon átöblítettem és visszaraktam! Lustaság fél egészség! Be kellet volna mennem a szobába a szemüvegemért, hogy lássam a részleteket is! A hálón lévő kis lukak teljesen tele voltak tömődve! Jól ki savaztam át mostam, megint savaztam és visszanyerte szép rozsdamentes szinét! Összerak és megy! A Bypass szelepet meg lezártam! Nálam mezei radiátor szelepek vannak, amik mindig nyitva vannak! Tökéletesen megy! Nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek! Üdvözlettel Sándor
Erre gondoltál, hogy ez nem volna beállítva rendesen de akkor eddig hogy ment?
Máskor majd próbálj meg betölteni inhibítort ami megakadályozza a jelentősebb oxidációt a rendszerben.
Szia! Van esetleg valami információd a tekercs ellenállását illetően?
"Több dolgok vannak földön és égen,
Horatio, mintsem bölcselmetek Álmodni képes." Vannak dolgok, amik rosszul vannak beállítva és vannak amik elállítódnak, elkopnak, elromlanak.
Nyomásesést nem tapasztalok a melegvízkor. Kb egy hétig nincs gond semmivel, aztán egyszercsak megint azt észlelem, hogy a melegvíz készítő hőmérséklettel 85 fokon megy a fűtés. Csak a kazán kikapcdolásával tudom leállítani. Utána próbálgatom, elzárom a vizet, indítom a fűtést és utána rá a vizet és egyszercsak jó. Utána napokig jó. Aztán megint. Egyszer kihúztam a konnektoeból is, mást nem csináltam, visszadugtam és jó lett. Máskor ez nem segített. Lehet h vmi vezérlési hiba? Elég tanácstalan vagyok. De aztán meg napokig nincs gond.
Jó hír viszont, hogy mindjárt elmúlik Jan 10, és ha nem akarod megoldani azt amit nem tudsz azokkal együtt akik bölcsen és látatlanban megjavítják a kazánodat kibicnek semmi sem drága alapon, akkor hívd fel a szerelőt, hátha neki jobban sikerül megjavítani amíg nem lesz nagyobb probléma.
Nem elektromos lesz a hiba, már volt róla szó csak nehezen találtam meg. Olvasd végig a párbeszédet. Bővebben: Link Ezek a készülékek nagyon precíz megoldásúak és nem "szeretik" a koszos vizet. Több mint valószínű, hogy az lesz amit a szerelő mondott, hogy ki kell tisztítani az egész rendszert.
Bocs, ezt a hozzászólást most nem értem. Mindent végigcsináltam, amit mondtatok, csak mivel szétégettem a kezem, ki kellett hagynom egy kis időt, mert semmit nem tudtam megfogni...
Rendben. Akkor reménykedem a tisztításban. És köszönöm a segítséget.
Hali!
Bocsi a késlekedésért, kicsit sok a meló. Szóval az általam emlékezett Radianton égésvezérlő van, viszont találtam egy Westen 20p-t VK4105A szeleppel és azon is 40 Ohm az ellenállása a modulátornak, szóval azzal nincs gond.
Sziasztok!
Van egy Saunier Duval Themis 23 kazánunk, ami mostanában kikapcsol és a piros LED jelez az előlapján. Azt tapasztaltam, hogy a fényképen lévő alkatrész melegszik túl, melynek hatására a kis RESET gombja kiugrik és a kazán leáll a jelzett hibával. A gombot visszanyomva megy tovább a rendszer valameddig. A hiba az ünnepek alatt jelentkezett először. Megnéztem és láttam, hogy poros a terület, így arra gondolva, hogy lehet, hogy a por melegszik túl, kitakarítottam, ahogy lehetett és a hiba megszűnt egészen tegnapig, amikor újra jelentkezett ( a kazánt extra szétszedés nélkül évente portalanítom ) ! Arról szeretnék érdeklődni, hogy mennyire reális ok, hogy csak az érzékelő hibája (mivel a készülék már több, mint 20 éve rendben teszi a dolgát, úgy gondolom, hogy ez az alkatrész "elfáradt", cserélni kell!), vagy nézzek meg mást is ?! Amennyiben igen, akkor milyen típus való ebbe, mire figyeljek, esetleg beszerzési lehetőség !? A készülék kéményes, a kémény tiszta, a helyiségben érzékeny CO szenzor van, nem jelez. Csatoltam a képet, a kazán hátuljából, egy műanyag kengyelből fordítottam ki az alkatrészt. Várom a tanácsotokat, előre is köszönöm a segítséget!
Szia! Honnan vetted le ezt a klixont, csőről vagy a kazántestről? Ha a kazántestről akkor az valószínű, hogy túlmelegszik a belső elszennyeződéstől, mert bitermikus hőcserélője van. Ha csőről vetted le az valószínű, hogy cserélni lehet a ráírt hőértékűre.
Köszönöm, hogy foglalkozol a kérdésemmel!
A kémény kivezetésének közelében a kazántesten van ( a hátlapot jelenti ez nekem a kép szerint, egy műanyag keretbe dugva!), nem csövön. A csatolt kép szerint nézett ki a tisztítás előtt, a tisztításnál ecsettel, porszívóval és vizes ruhával dolgoztam, de hétvégén behozom a kompresszort is ! Reális az elképzelésem, hogy el tud fáradni, a szerelői gyakorlatban találkoztok ilyen problémával, esetleg még mindig a por okozhat ilyen gondot vagy más gond van és szerelőért kiállt ?! Úgy emlékszem, hogy annak idején azt írták a használati utasításban, hogy akkor jelez a LED, ha "füstgáz" ?! veszély van, én ezt úgy fordítottam le magamban, hogy ha CO keletkezik az égés során, akkor az ott oxidálódva hőt fejleszt és ez működteti a védelmet...jól okoskodom ?! Várom a válaszokat, okosítást ! Köszi! A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2021
Akkor ez a füstgáz visszaáramlást érzékelő klixon, nem CO! Tilos kiiktatni és mindenképpen utána kell járni a leoldáyokat okozó problémának.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2021
Aha...mi okozhatja? A kéményt néztem egyből, tiszta volt, az illesztéseket (csöveknél) is jónak láttam...
Nincs a fürdőben (ott van a kazán) semmi rossz szag, úgy gondolom, hogy a füstgázt megéreznénk, mintha a gáztűzhely vagy perzselő illatát is...ezért gondoltam, hogy ez is egyfajta CO érzékelés. A krábban kérdezett elfáradás nem jellemző ?! Ki tudja ezt rendesen megnézni? Kéményseprő ? A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2021
|
Bejelentkezés
Hirdetés |