Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Még ilyen csodát sem láttam, hogy valaki Serial.print-böl hívja meg a grafikus rutinokat!
Próbáld meg csak simán meghívni őket. Pl.:
Teljesen rendben van ez a tesztprogram. Megnézted, hogy mit csinálnak a test kezdetű függvények? Hogy mi a visszatérési értékük? És miért írja ki őket a sorosporton?
A testText függvény megméri, hogy mennyi idő alatt rajzolja ki a teszt szöveget a képernyőre, és ez lesz a visszatérési értéke. Ahogy a többi test függvény is méri a kirajzolás idejét. A Serial.print pedig kiírja ezt. A te módosításoddal a lényeg vész el belőle, nem fogjuk megtudni, hogy mennyi idő alatt történt meg a rajzolás. A grafikus rutin futásának szempontjából pedig tökéletesen mindegy, hogy honnan hívod meg. Ez a sor:
Egyenértékű ezzel a kettővel:
Csak az első rövidebb. Remélem, így már érthető. ![]()
Köszönöm, a probléma megoldásra talált Bakman kolléga segítségével.
![]()
Ha teljesen rendben van a program, akkor valami hardveres gond lehet?
Elnézést, pontosítok. A kapu48 által kifogásolt rész van rendben. A többit nem néztem.
Igazad van!
Nem néztem meg a rutinokat. Mivel a kolléga nem a futás időt reklamálta, hanem hanem a megjelenítés módját. Igy a futásidőt lényegtelennek találtam. Egy próbát meg ért volna. Bár a hiba valószínűleg máshol van. Én megpróbálnám másik illesztő programokkal is.
Szerbusztok.
Segítséget szeretnék kérni programozásban. Egy 6 csöves nixie órát építek. A nixie csöveket tranzisztorokkal a tranzisztorokat CD4028 bcd to decimal IC-vel ezeket az IC-ket 74hc595 shift registerrel, és utóbbiakat Arduino Nano-val vezérlem avagy vezérelném. A pontos időt DS1307 I2C biztosítja. LCD-vel nincs probléma oda sikerült a progarmot az internet segítségével megírni (java részt kimásolni), de a shift registerre nem megy a dolog. És nem igazán találok az interneten se programot ami működne. Ha csak a másodperc kijelzésben segítene valaki megírni a programot, egyrészt nagyon örülnék, másrészt a percek és az órák programját már kitudnám fürkészni. A válaszokat előre is köszönöm. Üdv.
Kapcsolási rajzból többet megértenénk!
Itt most bajban vagyok mert azokkal nem tudok szolgálni, de (akármilyen nevetségesen hangzik )egy blokkdiagrammot tudok csinálni gyorsan (relatív gyorsan).
Ha nem tudod, mit hová kötöttél, akkor hogyan akarod programozni? Rajzold le!
Nem a legszebb, de talán átlátható.
Igen mert a 10es pin "master reset (active LOW)" és a 13 pin "output enable (active LOW)" szintén ezért azokat GND-re kötöttem.
Hopp itt elírtam a 10 pin "MR " az 5 voltra van kötve. de a neten is így láttam kötéseket másképp nem működik.
Inkább nézd meg az adatlap Fig.6 Timing diagram-ot. Érdemes lenne mindet beköt.
Értem ezt a részét, de. Igazándiból azt szeretném elérni Hogy az RTC I2C-ből kinyert adat vagyis az idő pl.: 21 óra 22 perc és 41 másodpercet be tudjam küldeni a shift registerekbe 8bites adatként hogy azok a cd4028 IC-t megfelelően vezéreljék. pl.: a 41 sec az a shift registerbe "0b01000001" ként menjen be.
Itt le van írva: Bővebben: Link
Köszönöm a segítséget.
Vagy itt : Bővebben: Link
Kipróbáltam azért amit ajánlottál, de sajnos nem változott.
A többi könyvtárat valószínűleg én nem tudtam rendesen inicializálni és ezért nem működött velük.
Esetleg hosszú kábeleket használsz azért zajos a kép.
Megnéztem a videódat és a programot. Azt tapasztaltam, hogy a körök rajzolásánál zajosabb. Valamennyit lehetne rajta gyorsítani, ha a sorozatos if() vizsgálatokat else if()-re cserélnéd. Ilyenkor mikor igaznak talál egy feltétel azt végrehajtsa, és a többi lehetőséget már nem vizsgálja. Igy képzelem egy pl.:
Mivel itt mindig a cornername-et vizsgálja és természetesen annak csak egy féle értéke lehet. A többit már felesleges vizsgálni. A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2021
Még ami szerintem teljesen felesleges idő húzás, ha csak egy eszköz van a SPI porton.
Ez a definiálás a TFTMI-1-cpp-ben:
Ezt a if (hwSPI) spi_begin(); - if (hwSPI) spi_end();-et mindenhova be nyomták? A magyar nyelvű kommenteket olvasd! A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2021
köszönöm a tippet.
Üdv.
köszönöm a linket.
Üdv.
Köszi, kipróbáltam: a megjelenés módja nem változott
![]() 10 cm-nél rövidebb kábeleket használok, szerintem nem szed össze zavart, de azért valamilyen árnyékolást majd dobok rá. Viszont nézegettem a panellel szerelt verziókat: szinte mindegyiken van pár kondi/ellenállás a led előtéten kívül is. Lehetséges hogy egy/több ilyen hiányzik a driver IC-nek? Csak azért gondolok inkább hardveres hibára, mert a kijelző viselkedése változik, hol jobb, hol rosszabb, holott a kódot nem változtatom. Jó hétvégét! A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2021
Ilyenek általában akkor fordulnak elő, ha az SPI beállítása nem jó. Nem tudom, hogy Arduino alatt hogyan működik ez a dolog de PIC esetén négy üzemmód közül is lehet választani. A kijelző adatlapját kell megnézni, milyet vár.
Esetleg az SPI vezetékekre egy-egy 1 kΩ-os fel- vagy lehúzó ellenállás, hátha.
Mivel az adatlapban nem találtam, hogy milyen SPI módra vár, ezért kipróbáltam mind a 4-et:
A .cpp és .h fájlokban átírtam a SPI_MODE0-át. Mindegyikbe ugyanúgy és ugyanannyira megbízhatatlanul működik. Közben az Arduino GFX könyvtárral is sikerült szóra bírnom:
Az eredmény ugyanaz. A fel vagy lehúzó ellenállást kivétel nélkül minden SPI vezetékre gondolod?
Igen, minden vezetékre. A MISO-ra, ha nincs használva, felesleges.
Sziasztok!
Küzdök egy egyszerűnek tűnő pici progival és nem bírok vele. A kód a következő lenne (leginkább a VirtualWire könyvtár legfapadosabb példaprogi alapján ):
Arduino (persze hogy kínai) pro mini futtatná. Egy vezeték nélküli kapucsengő adó része lenne aksi + step up tápellátással (az aksit méri az analóg). A gondom az vele ha egymás után többször gyorsan nyomkodom az indító kapcsolót a kis kütyü lefagy. A resettel vagy aksi ki-be ujra indítható de nem ez lenne az üzemszerű. Hol rontom el? |
Bejelentkezés
Hirdetés |