Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » RIAA korrektor
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Szia!
Méréskor tegyél a bemenetére anti RIAA áramkört és ezen keresztül mérd. DC feszültségek eltérése csövek szórása miatt van, cserélgesd, válogasd a csöveket. JFET D kivezetésén is mérd meg a feszültséget, szintén fontos adat.
1. Az E88CC triódáit meg kellene számozni - V1, V2, V3
2. A mért feszültségértékeket a triódák kivezetéseihez kellene beírní 3. Amennyiben az áramkör DC munkapontjai már rendben lesznek, akkor lehet a bemenetre jelet adni 4. Egyszerű módon elöször 1 kHz-es szinuszjellel is meg lehet mérni egy RIAA korrektor erősítését 5. Az említett anti RIAA korrekciós mérést - a jól működő áramkörön - ellenőrzés céljából kell majd elvégezni TJ. A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2021
ARC PH-3 eredeti kapcsolási rajza, munkaponti feszültségértékekkel.
TJ.
Szia!
Fetek D lábain 12-14V körüli értéket kell mérni. Mivel nem az ARC vagy, ne várd a pontos munkaponti értéket, csak megközelítőt. A bal felső trióda rácsfeszültségének 49V körül kell lennie. Szintén megközelítőt várj. Úgy látom ez meg is van. A Riaa korrektor karakterisztikájából adódóan a mély tartományban drasztikusat erősít. Igen, a 24Vpp ami a képen is látszik, lehetséges érték. Az 8,4Veff-nek felel meg. A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2021
Sziasztok!
Nagyon köszönöm az eddigi segítséget mindenkinek. Ott járok, hogy újra leellenőriztem az összes ellenállás értéket a két oldalon, szinte teljesen szimmetrikus. Ami furcsa: Megmértem külön külön az oldalak kimenetét szkóppal. 1KHz 5mV bemeneten. A jobb oldalt maradt a 24,6Vpp RMS: 8,4V A bal oldalt pedig tök normális értékeket mértem a kimeneten: 3,2Vpp RMS: 800mV A FET D lábán 10,4V-ot mérek az S lábon 240mV-ot. A csöveket egy épített és jól működő PASSIVE RIAA-ból vettem ki próbából. Kicsit bosszant a dolog főleg, hogy nem értek hozzá. Na majd holnap tovább méricskélek. Köszönöm a segítséget még egyszer. üdv.
Idézet: „A csöveket egy épített és jól működő PASSIVE RIAA-ból vettem ki próbából.” Ott azért más kapcsolásban működnek. Ez nekem sem sikerült, anno. Vannak E88CC-k amiket a Passive RIAA-ban válogattam, és ott működnek jól és vannak amiket a PH3-ban szelektáltam, és ott muzsikálnak jobban. Sajnos olyan is akadt néhány, ami egyikben sem szerepelt valami fényesen. Ne 3 db csőben gondolkozz...
Oké!
Köszönöm, akkor be kell szereznem egy jó párat. Kár,hogy aranyáron mérik őket.
Idézet: „Csatolom a rajzott.” Ezt a megoldást a kényszer szülte. Kis méretben nem találtam olyan trafót, amin elfért volna két 250-270 V-os szekunder, plussz a fűtések. Így is alig tudtam mindent belegyömöszölni a dobozba. Bővebben: Link A korrektebb megoldás a tisztán csöves egyenirányítás lett volna...
Sziasztok, megint én!
Az ARC RIAA PH3 kapcsán. Azt is a cső okozhatja, hogyha mindkét csatornára egyszerre 5mV-os 20 Hz induló jelet adok a kimeneten Vpp: 24,2V van. Elkezdem emelni frekit és az egyik oldalon az amplitúdó szépen csökken 200Hz-nél már a Vpp: 2,8V, míg a másik oldalon marad a 24,2V. A V2 cső anódján ami 50 KOhm-on kapja meg a 210 voltot, 10 voltos különbség van (1-6 láb). Köszönöm a hozzászólásokat.
Amit írsz, annak alapján úgy tűnik, hogy az egyik oldalon működik a RIAA korrekció, a másikon nem (ott lineáris az átvitel). A 20Hz és a 200Hz között kb 20 dB a szintkülönbség.
Az a csatorna, ahol 200 Hz-en leesik a szint 2,8V-ra, az a jó. A másikban ellenőrizném a visszacsatoló hálózatot, nincs-e elkötve valami, vagy nincs-e szakadás, rossz (esetleg elmaradt) forrasztás, stb.
Sziasztok!!
Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget, A RENDSZER MEGSZÓLALT!! A hiba forrása valóban a visszacsatoló körben a 8360pF kondi egyik lábának a forrasztása volt!!!!! Látszólag minden oké volt rendesen megszívatott!! Nagyon köszönöm kisteenek, hogy rávilágított a problémára. Gyerekek most is szól és kur..a jóóóó! Üdv, és jó zenehallgatást.
Sziasztok!
Örülök, hogy csak én vagyok ilyen szerencsétlen vagy hozzá nem értő, de van egy újabb problémám. Mégpedig, hogy a megépített ARC PH3 RIAA kimenetén szépen ott lapul az 50 Hz körüli jel. Konkrétabban: -- A RIAA bemenetén nincsen jel. -- Emelem a kimeneti hangerőt (Tettem bele egy ALPS potit) és szépen búg az erősítőn keresztül mint a nyavaja. Nem az erősítő hibája! -- Előzőleg épített PASSÍV RIAA (az is E88CC-vel) tápjával kipróbálva sem jó. -- Viszont a Passív RIAA nem búg!! -- Próbáltam más hálózati csatlakozóba is. Az sem jött össze. A hálózati föld nincs bekötve, a GND egy 3,3NF kondival le van kötve a készülék házára. Valakinek volt hasonló problémája,és mit tett az probléma elhárítása érdekében?? A válaszokat előre is köszönöm. üdv.
Szia!
Látni kéne a dobozolását, vezetékek bekötését!
Remélem nagyjából kivehető mi hova van kötve?
Ha jól látom, RCA csatiknál csináltál egy közös földpontot, nagy hiba, ha így van! Bemeneti RCA csatlakozók a nyák bemeneti GND re kötendő.
Kimeneti meg a kimenetek melletti földpontokhoz, ahová a tápfeszültség testpontja is csatlakozik. , doboz háza is ide köthető , 10R 100n kondi párhuzamosításával. Kimenetén lévő potit el kéne hagyni, nincs rá szükség, rontja a kimeneti impedanciát! A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2021
Ami fontos még, ha árnyékolt kábellel vezeted a kimenet bekötését az RCA k hoz, árnyékolást csak a nyákoldalon kösd be és kell egy GND jelvezeték mellé, ami az RCA csatik földpontját adja (lásd kép szerint)...
Köszönöm válaszod.
A leírtak alapján módosítom a bekötést és reménykedek. üdv.
Ha jól huzalozod, nem lesz, nem lehet brumm.
Több példányban elkészítettem, nincs sem 50, sem 100Hz zaj a kimenetén. Anti RIAA val érdemes lenne még mérned, jól megmutatja az átvitelét. Négyszöges, 50Hz és 10kHz mérés sokat elárulna a beállításáról. Csatolásban láthatod, ha az 50Hz tetőeséses, vagy a 10kHz túllövéses, nem ok a korrekciós lánc, munkapont beállítás.
Szia!
Az Alps poti jól van bekötve? Én pont most jártam úgy, hogy a csúszkára kötöttem a forrást. Pont ugyan ezt a jelenséget produkálta.
Szia!
A RIAA kimenete és az RCA csatik közé van bekötve. A poti egyik széle a GND A másik vége a RIAA OUT A csuszkán meg az RCA van bekötve Ez így nem jó?
Poti használata ront a korrektor minőségén, mivel a kimenetre csatlakoztatott IC kábel kapacitásával szűrőt képez, ami a potméter állásától függően változó vágást fog okozni!
Kimeneti impedanciát is jelentősen növeli. Ha mindenképpen kell az állítható kimeneti szint, akkor a poti után illesztőfokozat (buffer) szükséges.
Azért raktam bele potit, mert a korrektornak nagyon nagy az erősítése és a végerősítőnek a potiját alig tudom feltekerni, és nagyon hangos.
Sejtettem , de nem jó megoldás.
10kHz négyszöggel megmérve jól láthatnád a poti különböző állásában a hatását, főleg akkor ha hosszabb IC kábellel csatlakozol a kimenetére. A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2021
Ha jól látom, akkor az árnyékolás duplán van bekötve. A jobb és bal oldalé is be van kötve, a nyákon és onnan megy a kimenetekre.. Ha csak az egyik oldalt kötöd az erősítőre akkor is búg? Nekem úgy szokott jó lenni, hogy a kimenetnél összekötöm a RCA két Földjét és egy egyeres vezetékkel kötöm a nyákra.
Köszi a választ!
Igen búg ez minden hogy. Most átkábelezem az egészet, kihagyom a potit ahogy CHZ javasolta és meglátom mi lesz.
Poti kihagyása búgást nem oldja meg. GND pontok huzalozását is rendbe kell tenni.
Az egészet átkábelezem ahogyan írtad.
Az nagy probléma, hogy aluház és nem vas? Hallgatózáskor nem volt rajta az alja és a teteje, ez nem befolyásolhatta a problémát?
Alu doboz is ok, nekem réz, az sem árnyékol mágneses zavarok ellen.
Hiányzó lemezek okozhatnak bugást, főleg ha a közelben van zavarforrás. Amikor dobozfedél nélkül mértem szkóppal, asztali lámpa felkapcsolása is mérhető volt a kimeneti zajszintben (mV tartományban.
Szerintem a fűtések és a tápfeszültség huzalozását fóliás oldalon jobb lenne vezetned, GND fólia felett rögzítve. Ahogy képen láthatod.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |