Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok
Az unokaöcsém kapott szülinapjára egy kis robotot amit egy kézre szíjazható kis távirányítóval lehet mozgatni 4 irányba. (1.kép) Sajnos valamiért nem működik. A robotot bekapcsolva villognak a szemei így a robot oldali gondot egyelőre kizárnám. A kis távirányítón a gombokat nyomkodva nem villog a led, telefon kameráján keresztül nézve. Így szétszedtem és mintha hiányozna egy alkatrész a "100R" felirat alatt. A gyári forrasztás ott van viszont alkatrész nincs. Lehet ez a gond vagy oda nem is kell semmi? (2-3. kép)
Kellene bele egy gombelem
![]() Nyugodtan tegyél be egy 100 Ohmosat, baja nem lehet. Aztán a gombokat kellene még ellenőrizni.
Szerintem oda nem kell semmi, különösen ha a megjelölt kép pont másik oldalán sincsen semmi.
Az a 100 Ohm a LED-et meghajtó tranzisztor kollektora és a tápfeszültség közé menne, a LED és a soros ellenállásával párhuzamosan (aminek sok értelme nincsen, szerintem). Ha már LED, telefonja és távirányitója válogatja, hogy látszik-e? Jártam már úgy, hogy az egyikkel látszott, a másikkal nem...
Szerintem semmi jelentősége a 100 Ohm-nak, a tranzisztor kollektorán ott van az ellenállás, ami a LED-re megy.
Na Urak, véletlenül megtaláltam a hiba okát. Mivel mondtátok hogy annak az ellenállásnak nincs jelentősége így összeszereltem és közben véletlenül hozzáértem a ledhez ami abban a pillanatban fel is vált a forrsávval együtt. Nem volt kontakt a led egyik lábánál. A maradék , még jó résznél felvakartam a lakk réteget és újraforrasztottam a lábat. Már villog a led, telefonon keresztül látszik is, működik a robot.
![]() Köszönöm a segítséget mindenkinek. ![]() ![]()
Banyek, még félkövérrel is van szedve a wiki szócikk első mondatában: "A valve amplifier or tube amplifier is a type of electronic amplifier that uses vacuum tubes".
4 betű...
De én próbáltam, és nem fogadta el azt hogy amplifier.
Nem tudom mi lehet a megoldás. ![]()
Nem tudom, hogy hova lenne jó a kérdésem.
Adott egy "BLUESTAR LCD Writing Tablet" azzal a hibával, hogy egyszerűen nem hagyja magát letörölni. ![]() ![]() ![]()
Üdv!
A leírás szerint van véletlen törlés elleni védelem. Nem lehet hogy be van kapcsolva?
Már mindent kapcsolgattam és nyomogattam, de eredménytelenül. A törlésvédő kapcsolóját jól ismerem.
Talán a számítógép hiba... topikba kéne.
De hogy érdemben is hozzá szóljak, gondolom, az elem kivételén már túl vagy, ugye? Elem nélkül is megmarad a kép? Ha több órán keresztül nincs benne elem akkor is? Esetleges beépített pufferkondenzátor, vagy szuperkapacitás tárolhatja a tápfeszültséget, pont az elemcsere idejére, hogy addig se törlődjön. Ha a hosszú állásidő elem nélkül nem segít, és a tápcsatlakozók hozzáférhetőek, zárd rövidre egy 10-20Ω ellenállással pár másodpercre, hogy kisüsd. A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2021
Félre ne érts, ennek köze sincsen számítógéphez, ez egy teljesen buta eszköz: rajzolsz/írsz rá (akár körömmel is), gombot megnyomod ami éppen csak egy pillanatra teszi rá a gombelemet a panelra, ennek hatására eltűnik a tartalma. A probléma az, hogy midengy hogyan áll a törlésvédő kapcsoló meg hogyan nyomogatom, nem tűnik el a panel tartalma. Gombelem mérve 3,01V.
Nem láttam még ilyen készüléket, most néztem a youtubon.
Azt hittem, valami e-olvasóhoz hasonló. Cserélj elemet, ha régi az elem, lehet már nem elég erős, terhelés hatására (gombnyomás) talán beesik a feszültsége, jobb ötletem nincs.
Sajnos jelenleg csak éppen picit vastagabb gombelem van itthon. Legalább fél évig nem használtam (mostani helyzet maitt, ugyebár) ma pedig akartam volna, de nem sikerült. A gombelem ami benne van az még a gyárilag mellékelt példány...
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2021
Labortápot/2db cerka elemet nem tudsz próbára rácsíptetni?
Üdv. Egy éjjellátó kamera infra fénye eza kapcsolás. Probléma, hogy nonstop világít. Tranzistorokat cseréltem, de a gond ugyanaz. Méghozzá fotodiódát is próbáltam cserélni, mégse jó. A kimeneten állandó 3V körüli a feszültség, és fényre nemigen változik.
Mi a gond?
Az R4 az biztos 1.5 milli Ohm akar lenni? Mert ha igen, akkor azon keresztül és a vele sorba kötött R1 és R2 áramkorlátozó ellenállásokon keresztül minden LED testelve van, ha az R3 ellenállás tápfeszültség felőli lábát a testnek vesszük. D1 -től D10 -ig pedig minden LED tápfeszültségen van...
Egyébként elég kacifántos ez a Móricka rajz, próbáld átrendezni átláthatóbb formába. Az se világos Q1 tranzisztor miért a D1 LED utáni részről kap tápfeszt... A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2021
155 SMD jelzéső ellenállás, tehát 1,5Mohm.
Igen, a rajz kacifántos de pontos mása-bekötése az éjjellátó nyáknak. És bizony, a Q1 így kapja a tápfeszültséget, nem tudom miért.
Ja jó, csak azért mondom, mert a millinek kis m, a megának meg nagy M a prefixuma.
A rajzodon meg kis m szerepel. Mérted már a Q1 tranzisztor bázisfeszültségét, hogy reagál ha az érzékelőt letakarod, és rávilágítasz? Ugyanezt a Q2 gate lábán is mérni kellene... Tápfeszültséget sem ártana tudni... Elmondásod szerint állandóan világítanak a LED -ek, tehát ezek szerint mindkét félvezetőnek nyitva kell lennie. Mérj CE feszültséget a tranzisztoron, és DS feszültséget a FET -en... Elvileg mindkettőn kis feszültség különbséget kell mérned, akkor vannak nyitva. A Q1 bázisáramának pozitívabbnak kell lennie a jelenleginél, hogy lezárjon, tehát a fotodióda ellenállásának csökkennie kell fény hatására. Ha a Q1 lezár, a Q2 gate lábán nem lesz vezérlőfeszültség (R5 testre húzza), ezért az is lezár. Kb ennyi az áramkör működése. A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2021
Egyébként azon gondolkodom, hogy állapítottad meg, hogy "a fénye nem igen változik"?
Sima fehér LED -ek vannak benne? Vagy infra LED -ek? Éjjellátóban általában infra LED -ek vannak tudtommal... A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2021
Tükörből?
Q1 bázisfeszültsége sötétben közel a 0hoz, 0,1V körül, fénynél 4V felett. Q1 kollektorán sötétben 3,1V, és világosban 3,6V.
Q1 C-E sötétben 0,72V, világosban közel a 0hoz.A Q2 most nincs az áramkörben, azon most nem tudok mérni. De azt a Q1 vezérli, a bibi itt lehet. Ez az áramkör jelet ad a kamerának, ha az infrák világítanak, és a kamera is átvált esti fekete-fehér nézetbe. AZ egész 5Vról működik. A fénye nem változik, abból adódóan mondom, hogy kiviszem a napra, és még mindig fekete-fehér képe van, tehát az éjszakai mód működik rajta, és szemmel is gyengén látni a piros infra led fényt.
A Q1 kimenetén a 3.1V nagyon sok. Az a tranzisztor átereszt, mikor nem kellene.
Nem lehet, hogy túlhevítetted és tönkre ment? Vagy ha a "Ki" vezetékre más is kapcsolódik, lehet ott kellene szétnézni, más alkatrész ad neki feszültséget... Ha Q1 -et kiveszed, és Q2 -t beteszed, akkor ki kellene kapcsolni a fénynek... Ez így van? Aztán ha a Q1 CE lábát áthidalod, akkor meg be kell kapcsolni a világításnak... Ezeket próbáld.
Ezek a képen látható 1000Ft-os triakos dimmer jelalakjai egy 220->12V trafón direktben mérve.
Úgy tudom a triakos dimmer a szinusz hullámot egy helyen vágja ketté de ez a közepéből hagy ki egy részt. Hogy jöhettet ki ez? A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2021
Tettél rá terhelést? A triak csak egy pillanatnyi gyújtóimpulzust kap, azt amit ott látsz, ha begyújtott és megvan a szükséges terhelőáram, a nullátmenetig begyújtva marad...
Akkor ez lehetett a baj, mert csak egy kis 12cm-es PC ventilátor volt egy egyenirányító után.
Sziasztok!
Ha egy kapcsolóüzemű táp trafójának a szekunder oldalán nincs semmilyen feszültség akkor gondolom az kuka? Menetzárlatos lehet a szekunder oldal? A primeren mértem 125V AC-t de semmi nem megy át. Az optocsatolón 4.5V ugrándozik így az erősáramú résszel nincs gond szerintem vagyis a FET-nek is jónak kell lennie, de az optocsatoló másik oldalán semmi. Elképzelhető hogy valami szekunder oldani rövidzár miatt megadta magát a trafó? Normál esetben mekkora feszt. kellene találnom a szekunderen? (monitor táp)
Szia, a triak nem a feszültség nullátmenetében kapcsol ki, hanem amikor az áram a triak tartó árama alá esik, azaz kb. az áram nullátmenetekor vagy ici picit előbb. Ha ohmos terhelést teszel a dimmerre, akkor a feszültség és áram nullátmenete egybe esik, akkor az lenne amire számítottál, de a trafó induktív terhelés, a rajta átfolyó áram késik a feszültséghez képest, annyival ahol látod a feszültség nullátmenetét és utánna ahol kikapcsol a triak a kettő közötti fázisszöggel. Ez a szög valahol 0 és 90 fok között lesz az induktív jellegtől függően.
Eredetileg egy 2V jelölésű tranzisztor volt benne. Gondoltam hogy tönkrement, azt cseréltem először. Amit a guglin találtam, ez volt.
E helyett tettem BC847et. .... ?? És most nézem.. BC857et készültem bele rakni, mivel ez PNP, mint a benne lévő. Most hogy nekiugrottam újra, hogy leírjam mit és hogy tettem, rájöttem, hogy a rosz tárolót vettem elő, amiben az NPN SMD van, és nem a PNP. Szóval most PNP van benne, és minden rendben ![]()
Köszönöm a tegnapi triakos kérdésre a magyarázatokat!
Transzformátoros hegesztő primer oldalt szeretném pisztolyról gombbal kapcsolgatni. SZekunder oldalon egyenirányítás után max 100A 10-20V terheléssel. Ahogy nézegettem más gépeket pl. MIG hegesztőkben elég kicsi relé van erre a feladatra. HE store-ban 10A-es a legnagyobb abból a fajtából. Nem lenne jobb ide egy 20-30A-es kontaktor a kezdeti nagy áramlökés miatt? Illetve nem találom a kapcsoló oldali áramfelvételét ezeknek a mágneskapcsolóknak. például ennek |
Bejelentkezés
Hirdetés |