Fórum témák
» Több friss téma |
Nem szegedre "lépett be". Az NMT450 (Westel Rádiótelefon KFT) 1990 október 15 -én indította hivatalosan a szolgáltatását három bázisállomással. (Jánoshegy, Száva utca, Petőfi Sándor utca, főposta) Hogy Szegedre mikor ért le, arra nem emlékszem, akkoriban rengeteget kellett dolgoznunk.
Megjött a yagi antenna, gyorsan ki is próbáltam. Kb. 10dB-el erősebb jelet fogok, ami szerintem elég komoly előrelépés. Ennek függvényében valamivel javult a hatótáv is, de még csak a benti routeren próbáltam ki, 2 vastag falon keresztól azért ez a jel is eléggé leredukálódik.
Megjegyzés: Az utca túloldalán, a háztól kb. 30-35m-re van egy közintézmény, aminek a wifijét az egész házban, 3-4 falon keresztül is tudom fogni kb -90dB erősséggel (2.4GHz). Ez nem tú sok, de ezt a wifit mindig megtalálja a telefon, míg a sajátomat néha a router mellett se veszi észre a telefon. Más csatornán vannak a wifik. Ez hogy lehet?
Szia!
Két dolog van. Az egyik: A szomszéd épület jelei az ablak irányából jönnek. Az üvegen keresztük, míg neked két vastag falat kell át kell áttörnöd a jellel. Ettől még lehet más is, a hullámok jobban tudják a fizikát nálunk. A másik: Próbáltál már másik routert? Merthogy: "míg a sajátomat néha a router mellett se veszi észre a telefon" Én egy router- AP kombinációval próbálkoznék.
Valamint még egy dolog. Érdemes lehet letölteni a telefonra egy wifi monitor app-ot.
Az is egy lehetséges megoldás/ok, hogy mindenki az alapértelmezett beállitással (ahogy kivette a dobozból) próbálkozik, a többi csatorna/másik sáv meg szinte üres...
De! Csak tudom.
Valamikor itt is volt első 900as cella a környékben, és máshol még nem ... A srác meg olajos volt, a gépet meg valahonnét nagyon vidékről hozta, valamely Arab országból, használni nem is tudta sokáig. A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2021
Mostanában a wifik csatorna alapbeállítása az "Auto". Az azt jelenti, hogy a wifi beáll valamilyen csatornára, és ha ott a szoftvere nem találja jónak a kapcsolatot, próbál másik, szabad csatornát keresni. Baj azzal van sűrűn lakott helyeken, hogy sehol nem talál szabad csatornát, és a szoftverétől függően ugrál a csatornák között, csak sehol nem jó...
Igen, ez jó ötlet, bár teljesítmény csökkenésre (is) gyanakszok. Viszont a 2,4GHz-s sávon csak 13 csatorna van, (az1. és a 13. az fél csatorna...), lehet, hogy a router fokozottan zavart csatornán van, lehet annak átállítása is segít a helyzeten. Az app amit említettél ezt mutatni fogja. Ennek ellenére az udvar felé kivinnék egy CAT5-öt, és egy AP-t tennék kívülre.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2021
Amióta "kinőtt" egy hatlakásos társasház a szomszédban, a másik szomszédban, meg a harmadikban és negyedikben fiatalok (is) laknak, megy a küzdelem az 1-es csatornáért.
Wifi appal körbejártam a portát, szinte csak a saját wifimet tudom fogni, minden wifi más-más csatornán van.
A szemközti épület wifije az ablakon jön be, de 2 szobával arrébb, 2 vastag falon keresztül is fogható, míg a saját wifimet az ablak mellé rakva alig fogható pár méter múlva. Szolgáltató routerével, saját 2 routeremmel is ez a helyzet.
Az igazat megvallva, több oldalt visszaolvastam hogy megértesem a problémádat.
Sajnos kudarcot vallottam. Tudnál esetleg abban segiteni, hogy pontosan mi a kérdésed?
Szerintem ne melegedj bele, nincs feltüntetve az irányítószáma.
Így jártál. Ráadásul, most Te is készülsz elkövetni azt, amit a szembeszomszéd elkövetett, márminthogy szabad térbe elhelyezel külső antennát. Nem véletlen vannak korlátozások a WiFi használatánál. (beépített, vagy dedikált antenna, nagyobb teljesítmény esetén kizárólag beltéri használat) Ezek a jelenségek mind mind a szabálytalan használat eredménye.
Egyébként az a 2,4 GHz -es sáv elég szűkös, (és még ugyanezt a sávot több alkalmazás is használja, a mikrosütőtől a drónokig, riasztóktól a kamera képátvitelig) az a 12 csatorna igazából nem is 12, mert csak a sávközép van eltolva, attól még a csatornák bőven átfedik egymást. Ha igazi spektrumanalizátorral néznéd, láthatnád. Igaz a csatornák eltolása ad némi védelmet, de ez meglehet, hogy édeskevés.
Hogy arab országban mi volt pontosan, azt nem tudom, de a hazai GSM (900 MHz) hálózatfejlődés mikéntjét pontosan tudom, személyes érdekeltségem miatt. Egyébként a hálózatfejlesztés is problémás volt, mert ezt a sávot akkor még használták nem polgári repülésirányítási célra.
Ami az arab országokat illeti, az sem valószínű, hogy onnan hozhatta, mert az araboknál az amerikai vonal volt követve, a GSM pedig európai fejlesztés, főleg a skandináv országokból indult. (Ericsson, Nokia, és ugyan Motorola, alias Storno ( a Motorolának is meg kellett vennie a Dán Storno -t, hogy GSM -et gyártani tudjon)) Amerikában ugyanezen a sávon analóg AMPS szolgáltatás működött, és a GSM szolgáltatás csak később indult, az 1900 MHz -es sávban, és csak az analóg szolgáltatás kihalásával került át a 900 MHz -es sávba.
Az 1-es csatorna lehet, hogy azért tűnik jónak a routereknek, mert "alatta" nincs senki. Minden más csatornát "alulról" és "felülről" is zavar valaki. Ilyen alapon a 13-as is jó lehetne, de azt meg a router nem választja, ha nem írták át az országot az USA-ról Európára, vagy Magyarországra.
Én meg olyat láttam, hogy pl. 1-es, 6-os, 10-es csatornákon tömegedtek (most pontos csatornaszámokat nem tudok), a közbensőkön meg nem volt senki. Nem igazán értettem, mert ez nem volt nagyon régen, valószínűleg azon a környéken régi fajta routerek voltak, az alapcsatornán hagyva. Mostanában azt látom, hogy minden csatornán egyenletesen vannak. A falvakban jobb a helyzet, a kisebb ház sűrűség miatt. Városban, vagy egy lakótelepen, ahol egymás mellett állnak 60-80 lakásos emeletes házak, igazi dzsumbuj van. Pár éve, mióta a UPC összes modemje wifis lett, 5GHz-en is hasonló a helyzet. Az 5GHz csak annyival jobb, hogy több csatorna van, meg egy kicsit kevésbé megy át a falakon.
Azt azért tudni illik, hogy az 1, 6, 12 csatornák vannak olyan távolságra egymástól, hogy pont nem zavarják egymást!! Lást oldalsáv. Ezért tömörülnek ide a routerek. Én át szoktam állítani a szabványt, és felmegyek a 14-es csatornára, vagy 5GHz váltok.
Idézet: „nincs feltüntetve az irányítószáma” Ez egyébként nagyban segit abban, hogy nehogy véletlen arra menjek, vagy küldjek valamit is... Probléma letudva.
Tudom, hogy nem zavarnák egymást, ha csak hárman lennének. De miért áll az 1-es csatornára 8-10 darab (és ugyanúgy 8-10 a 6-osra), azonos csatornán kevésbé zavarják egymást, mint egymás mellettin? Ez az, amit nem értek. Biztosan van rá magyarázat (hallottam olyat is, hogy bizonyos routerek képesek átirányítani a többieket??), de nem tudom mi az.
Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy wifinél a vevő oldalon hogyan lehetne megoldani az erősítést? Vettem 4W-os erősítőt, de az sajnos csak akkor továbbítja a jelet, ha routerre van rádugva. Ha rákötöm a bemenetét egy irányított antennára, akkor a távoli gyenge jeleket nem erősíti fel a kimeneten, így a kimeneti antennánál közvetlen mellette levő telefonommal nem látom a távoli wifiket.
Milyen az az erősítő? A wifi kapcsolat "beszélgetésből" áll, mindkét eszköz ad is és vesz is. Hiába erősítesz az egyik irányba, ha a másik irányból a válasz gyenge. A nyereséges antenna oda-vissza erősíti a jelet, egy erősítő (kivéve a két irányú erősítőket) csak egy irányba erősít.
Egy 4W-os erősítőnek legalább mW nagyságrendű jel kell, csak azt tudja erősíteni. Egy antenna ehhez képest nagyon kicsi jelet ad, az egy ilyen (teljesítmény)erősítőnek nem elég. A wifi adója és vevője ugyanarra az antennára van kötve, megfelelő áramkörrel, hogy ne tegyék tönkre egymás működését. Ebbe a rendszerbe utólag beépíteni további erősítőket gyakorlatilag lehetetlen.
Értem, amit mondasz. Akkor a most általam csatolt képen látható összeállítás nem is működhet?
Az RF 2126 -os előerősítő csak egy irányban működik. Visszafelé mi van?
De valami megoldás csak van rá. Hogyan keressek rá interneten? Esetleg kültéri jelismétlő?
Nagy nyereségű antenna. Plussz módosított driver, egy bizonyos távolságon túl. mert az adás-vétel időtartama. - körülfordulási idő - is korlátozott a wifi-nél.
Városi környezetben 2.4G-n nem is érdemes próbálkozni, olyan erős az interferencia.
Sziasztok! Nekem olyan problémám volna, hogy az autóban a multimédia nagyon gyengén vette
a Wi-Fi jelet. Gondoltam már csak azért is, mert maga az antenna egy darab kb 4-5cm drót volt, mellette egy másik ugyanilyen darab 4-5cm -es drót pedig a Bluetooth antenna. Szóval ara gondoltam, próbálok inkább valami normális külső antennát csatlakoztatni hozzá. A készüléket szétszedve sajnos nincs rá lehetőség, hogy külső antennakábelt dugjak rá. Ezért a csatlakozó pontra, és a testre egy kb 3m -hosszú árnyékolt kábelt forrasztottam, majd a másik végére a képen látható PCB antennát forrasztottam. Valamicskét javult ugyan a vétel, de még így is eszméletlenül lassú. Speedtest szerint kb -80-75dB a jelerősség. Még akkor is ilyen gyenge, mikor más csatornán látszólag nincs senki. A router egyébként az upc-s connektbox. Elhelyezése a lakásban abba a szobába esik, ahol a kocsi is állni szokott, tehát a távolság kb 5-7m az eszközök közt. Tehát igazából egy fal van köztük. A router kb1.5m magasan egy polcra van állítva. A kocsiban a PCB antenna az első szélvégőre van ragasztva vízszintesen. Na most akkor jó volna tudni, hogy a routerben lévő antenna vajon milyen irányultságú? Ha már itt tartunk, nem tudja véletlen valaki, hogy a fenébe kell szétszedni ezt a nyomorult connekt boxot? Pattintós lehet, de nem szívesen törném szét. A másik, az a PCB antenna ami a szélvédőn van, nem lenne e jobb ha függőlegesen állna? Igazából próbáltam úgy is, de nem tapasztaltam változást a jelerősségben. Létezne, hogy a fal (40cm szilikát) ennyire leárnyékolja a jelerősséget? Amúgy persze tudom, hogy a jármű fémváza is árnyékolja. Esetleg valakinek valami jobb tippje lenne, hogyan lehetne növelni a jelerősséget? Mondjuk jobb PCB antenna? Vagy a routerre külső antenna felszerelés is szóba jöhet, ha szét tudnám szedni ezt a hulladékot... A készülék egyébként egy ilyen 9" -os multimédia. Tulajdonképpen a videóban látható átalakítást végeztem el én is, bár a videóra csak utólag találtam. Ui.: Közben megtaláltam az antennát amit felszereltem, itt jobban látszik. A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2021
Szia,
az antenna kábeleknek vesztesége van, kb 0.5dB méterenként. A képen lévő antenna valóságban nem 5, hanem kb 2-3dB. Ez és a routereken lévő antenna karakterisztikája jellemzően gömb alakú. Az autó valóban árnyékolhat.
A 4 cm körüli "drót" valójában egy λ/2 antenna. A "nyeresége" kb. 1,5 dB. Ez a 2,4 GHz re van méretezve, és egyforma a WiFi -re, és a Bluetooth -ra is, mert mind a két kommunikáció ugyanazt a 2,4 GHz sávot használja. A polarizációja jellemzően függőleges, de ez szinte kizárólag szabad térben érvényesül. A keresztcsillapítás 3 - 4 dB körül van.
A képeden egy Strip line típusú dipól antenna látható, Az a "négyszögletes "csík" az szimetrializáló, illesztő hurok. Az ilyen típusú antenna nyeresége nagyjából ugyanannyi, mint a λ/2 antennáé, kb 1,5 dB. Azért nagyjából, mert az illesztéseknek veszteségük van mindkét esetben, amivel nem számoltunk. A felszerelés iránya szinte mindegy, de talán jobb lett volna a függőleges, azt is úgy, hogy a koax árnyékolása a föld felől csatlakozzon. Ha a terjedés útjában akadályok vannak, és/vagy mozgás is van. a polarizáció pontról pontra változhat, ilyen esetben a függőleges polarizáció alkalmasabb. A dipól antenna inkább a vízszintes polarizációra alkalmasabb, és irányérzékeny, a függőleges λ/2 es "drót" antenna viszont nem irányérzékeny. A filmben mutogatott antennáknak van némi nyeresége, általában 4 - 5 dB, ránézésre egy kollineáris antennának kell lennie, a hosszából viszont sejthető, hogy max 3 - 4 λ/4 hosszú csatolt antenna lakozik benne. A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2021
Esetleg megpróbálhatnád kilógatni a routert az ablakon, hogy úgy látja-e az autó. Nem tűnik lehetetlennek a szituáció, nekem ugyanez a műsor sikeres volt, mikor az első emeletről a parkolóban néztem a nasomról a filmet (mondjuk én telefonról).
Ha látja, akkor egy antennát ki lehet lógatni az ablakba, hátha annak már elég jele lesz. Én mindenképpen a router felől támadnék, és ha ott már nincs sikerélmény, akkor folytatnám az autóban.
A megoldás WIFI extender. Csak egy jó helyen levő falikonnektor kell hozzá.
Na igen, tisztában vagyok vele, hogy a koaxnak is van vesztesége, de így számszerűsítve még nem tudtam, az mennyi lehet. Szóval ha jól értem a 3m antenna kábellel kb 1.5dB az antenna kábel vesztesége, és ha kb 2dB nyereséget számolunk a PCB antennára, akkor kb ott tartok, hogy amit a réven nyertem, elvesztettem a vámon. Maradt jó esetben 0.5dB nyereségem.
Ennek alapján azért lehet megpróbálhatnék egy másik PCB antennát, mostanában már látok 8dB nyereségűt is, bár ki tudja, az is valós érték -e... Valami ilyesmire gondoltam. Mikor én vettem, akkor érdekes módon még nem találtam annál nagyobb nyereségűt, mit amilyet választottam. Most meg úgy látom a linken már többféle is van, ami ekkora nyereséget ígér. Ezek közül melyik lenne a jó választás mit gondoltok? |
Bejelentkezés
Hirdetés |