Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Retro számítógépek
A retro, '80-as, '90-es években készült számítógépek bemutatásával, javításával, moddingolásával, illetve korszerűsítésével foglalkozó topik.
Retrózáshoz egy Philips CRT TV-t tettem el, azon kompozit és S-Video van.
Nézheti, de csak fekete-fehérben. A színinformáció kódolatlan formában van jelen a gép kimenetén, azt még valahogyan tovább kell dolgozni.
Sajnálom hogy olyan TV-t vettél amin nincs.
Az én 10 éves plazma TV-men van 3+2 es komponens bemenet is. Erre azért figyelni kell(ett) volna vásárláskor. Így aztán teljesen felesleges (lenne) a modulátor.
Soha életemben nem vettem tévét. Nem is tervezem.
Kidobástól megmentettem egy CRT TV-t rertó számítógépekhez.
Mindkét fedél megvan, a tasztét a kiporolás, a tápét a fotó kedvéért vettem le.
Ez az összes kártyája, VDT-09 van benne, ha a feliratnak hihetünk. A projekt egyáltalán nem sürgős, addig átnézem, hátha tényleg csak mezei kontakthiba. A kérdéses csipeket megnézem este.
Ez a VDT-01 kártya.
Ez pedig a VDT-03-as.
Úgy tűnik, megvan a bűnös: a taszt sorcsatlakozója volt kontaktos.
Ettől függetlenül előjött egy apróság: a Caps Lock billentyűje nem marad végállásban, így nem is funkcionál rendesen. Létezik erre cserealkatrész?
Rémlik, hogy a Caps Lock szoftveresen működött, a státuszsorban jelzi ki.
Nem tudom, nem igazán ír ki semmit, viszont a mechanikája kissé más, mint a többi billentyűé, ezért gondoltam, hogy talán csak szétesett.
Illetve még egy észrevételt tennék: a kijelzőn lentről felfelé látvànyosan hullámzik a kép.
Szia!
Az EPROM-ok ablakait takard el, mert az UV fény kitörli a tartalmát.
Csak a típusazonosítás és a fotó kedvéért vettem le, utána azonnal kaptak új matricát.
A CAPS arettáló mechanikás, a jobb oldali kis fém pöcöknek kellene lenn tartania a gombot. Ha nyomva tartod és úgy nagy betűket ír, akkor a billentyű jó, és a mechanika kitisztogatása segít.
Ha esetleg szükség volna az EPROM tartalmak mentésére, tudok benne segíteni.
Köszönöm, minden hasznos lehet.
Sziasztok!
Csak kíváncsiságból kérdezem, meg tudja -e valaki állapítani ezekből a maradékokból ez milyen gép lehetett?
Ez biztosan nem fedi a fórumban tárgyalt "számítógép" fogalmát...
A proci típusát sem ismerjük...a panelok fele is egyforma, nem egy gépben voltak! Valószínűleg egy bizonyos célra gyártott microcontrolleres vezérlő...
Szerintem inkább 8085 van a kártyákon. Valami hazai gyártmány KÖPORC kondenzátorokkal.
De tetszenek.
Kilencvenes évek végén sok hasonló kártyát árultak bontásra a helyi elektronikai boltban.
Szállodában szolgált, egy kupacban találtam őket.
8085 -ös processzorkártyák, több darab, 8279 bilyentyűzet - kijelző kártya, 8251 soros port kártya, amit azonosítani tudtam. Lehet valami korabeli nagygép volt, de nem tudom, mert én élőben nem láttam olyat.
Szia, Videoton terminál számítógép kártyái voltak anno. Volt hozzá régebben gépem is de sok helyet igényel így túladtam rajta.
A kártyák hátoldalán van szöveg? Ha nincs, valószínűleg nem Videoton termék. Szerintem egy folyamatvezérlő, esetleg többprocesszoros rendszer részei lehetnek.
Írj típust is! ...na de a 8085 processzor meg azok a csatlakozók, tuti nem lehettek azokban a terminálokban.
Első ránézésre valóban folyamat, vagy épület automatika vezérlés kártyáinak tűnik.
Na ezek eladásából vagy újrahasznosításából se fogsz meggazdagodni..
Ezt akkor lehetne kijelenteni, ha tudnánk, milyen berendezés alkotóelemei a panelok. Majna-Frankfurtban a 2000-es évek elején a '70-es évek vége felé kifejlesztett Videoton terminálokat használt a Lufthansa. Az amerikaiak űrhajókban használtak '386 processzoros gépeket, amikor már a Pentium is a piacon volt, ahogy olvastam valahol.
Az orosz cuccok nincsenek benne...
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2021
Mert méretük miatt, nem fértek rá az oldalra!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |