Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 326
(#) wg_kezdo válasza eSDi hozzászólására (») Jún 28, 2008 /

Köszi, ez lett volna a további kérdésem is, sejtettem, hogy beépítették a tfonba....
A Li-ion és a Li-polymer ugyanaz? (van egy olyan is amire Li-ion feliratot írtak).
(#) eSDi válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jún 28, 2008 /

Nem ugyan az. a Li-Polymer azonos térfogat mellet nagyobb kapacitást tud. Tölteni viszont ugyan úgy kell őket. Először konstans árammal amíg el nem éri a 4.2V-ot, majd innentől konstans feszültséget kell tartani igen precizen a töltőáram folyamatos csökkentésével.
Grafikon
Ezek a Litiumos akksik nem szeretik, ha nagyon ki vannak sütve, vagy ha túl vannak töltve. Mind a két esetben tönkremennek. Legrosszabb esetben cellazárlatos lesz és felrobban....
(#) Novak válasza eSDi hozzászólására (») Jún 28, 2008 /

Tölteni nem ugyanúgy kell őket. Nekem van Li-polymer töltőm, és ha telefonból származó Li-ion akkut próbálok vele tölteni, egyből hobát jelez, és leáll. Persze vannak töltők, melyek a polymer és ion akkukat is kezelik.
(#) boxtif válasza Novak hozzászólására (») Jún 28, 2008 /

A legfontosabb különbség a két akkumlátor között,hogy a Liion akku maximális feszültsége 4.1V , míg a Lipo celláé 4,2V.A töltők 'inteligensek".
Lemerült aksit először megnézi,hogy mennyi a feszültsége,ha kritikus érték alatt van,akkor nem is kezdi meg a töltést,mert felrobbanhat.Ha jó a feszültség,3.6V Liion, 3.7V Lipo,akkor elkezdi tölteni és közben feszültséget mér.Az emelkedésből megállapitja az aksi kapacitását,és utánna beáll 1C töltéstre.Persze méreget,csökkenő árammal tölt.Ha elérte a névleges feszültséget,akkor kb 90%-os töltöttsége van még csak,ezután ~10mA-el tölti még a 100%-ig.
A feszültséget NEM haladhatja meg,mert pukk.Ha elérte a 100%-ot lekapcsol.Ezért nem lehet tölteni NiCd,MiMh töltővel őket.
(#) wg_kezdo válasza boxtif hozzászólására (») Jún 28, 2008 /

Köszi a kimerítő választ, a kérdésemre. A lényeg, hogy nem fogok kísérletezgetni .

Ezek szerint a régi sima LiPoly töltőmmel érdemes megpróbálni feltölteni mivel ezek, ha jól értettem ugyanolyanok (mármint a LiPoly akksik).

(#) boxtif válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jún 29, 2008 /

Nicsmit,ha a töltődön 3 cellányi kivezetés van,akkor megpróbálhatod azon,de több helyen is kapsz töltőt hozzá,ha hosszbb távon gondolod használni,pl:- www.zenn.hu , www.rcpanda.hu, keresőbe beirod lipo töltő,kidob párat...
(#) wg_kezdo válasza boxtif hozzászólására (») Jún 29, 2008 /

A zenntől van a hibás töltő a cessna-mhoz kaptam csak valami miatt szétment és újat kellett vennem viszont nincs szívem kidobni, van 2 és 3 cellás kimenete.
(#) krieggger hozzászólása Júl 3, 2008 /

Hello

Van nekem egy mp3 lejátszóból kiszedett Polymer li-ion
aksim (3,7V). Felszeretném tölteni de olvasva az előző hsz-eket, nekem nincs elektronika az aksin csak a két kivezetés. Van valami kapcsolásotok amivel ezt feltudom tölteni?
(#) Novak válasza krieggger hozzászólására (») Júl 3, 2008 /

Na akkor döntsük el, hogy Li-ion vagy Li-polymer...
(#) boxtif válasza krieggger hozzászólására (») Júl 4, 2008 /

Fel tudod tölteni,gugli a barátod,elég neked egy egyszerű töltő kapcsolás is,van direkt ilyen ic is dögivel, pl:
Ez Liionhoz való,adatlap szerint,de 4.2V-os tehát LIPo-hoz jó csak,érdekes az adatlapja.....
usbről megy.
http://www.huandong.com.cn/pdf/200612/LTC4054LES5-4.2.pdf

(#) krieggger hozzászólása Júl 4, 2008 /

A gyártó szerint ez Polymer li-ion cella.
Itt a gyártó honlapja:[link]http://www.szxrr.com/newEbiz1/EbizPortalFG/portal/html/ProductInfoE...=false[/link]
(#) boxtif válasza krieggger hozzászólására (») Júl 4, 2008 /

Hát igen, kína...
Ez Litium polimer, a Litium -ion fém házas,a lipo meg fémgőzölt fólia,mint a képen is látszik.akor amit adtam,vagy hasonló ic jó hozzá,nézd meg hogy a feszültség max az 4.2V legyen.
(#) raron hozzászólása Júl 4, 2008 /

Ajánlom figyelmetekbe, a chipcad -nél lehet venni Li-* töltő IC ket relatív olcsón.
(#) krieggger hozzászólása Júl 4, 2008 /

THX a gyors választ.
(#) boyscout hozzászólása Júl 4, 2008 /

Hy!
Nem tölthető laptop aksit szétkaptam,és a fele cella műx.
a másik fele nem ad semmi feszt,ezekkel érdemes kisérletezni,vagy az "íves"javítás a kukával az ív végén?
A másik fel müx,az egy cellás alkalmazásokhoz jó.
Köv kérdés:Hol lehet kapni az egy celláshoz valami értelmes töltő ic-t,mert az LTC 4062(ha jól emléxem)
csak 1.1 USD,csak ezer db.t nincs kedvem rendelni...
(#) boxtif válasza boyscout hozzászólására (») Júl 5, 2008 /

lásd előtted két hozzászólás.......
(#) Ricsi89 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Helló
ha érdekel még a téma, akkor lehet tudok segíteni. Múlt héten jött meg a Maximtól egy MAX1811-es töltő ic. Remek kis darab, állítható Li-ion és Li-poly töltésére is. Alig kell hozzá valami külső alkatrész az IC-n kívül. A Maxim-tól lehet mintapéldányban rendelni is. Voltak vele kisebb gondok, de most már tökéletesen működik. Az adatlapját mellékelem. ha kérdésed lenne írj. MAX1811 adatlap
(#) Tarzan válasza Sebi hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Hello!

Megépítettem a töltőt amit előzőleg linkeltem.
Az ellenállások kapcsolgatásával megoldottam, hogy többféle töltőáramot tudjon kiadni.
A kimenő fezs maximumát 4,2 V-ra állítottam.
A különbség annyi hogy én bc182-t használtam a 2222 helyett, és a baj meg, hogy a negatív ágban1 ómos ellenállással figyelve a feszt nem jön le a töltőből a kb. 650 mA hanem csAK 560mA, ez is 3,76 V kimenő fesz mellett(műterheléssel kísérleteztem).
A másik 2 beállítható áram 100 és 300mA, ezeket gond nélkül leadja egészen 4,2 V feszig (mert ott ugye a fesz korlát lép be).
Miért nem adja le a kis töltőm a max. áramot?
(#) Sebi válasza Tarzan hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Nem "fogy el" a bemenőfesz? Mekkora tápról használod?
Legalább 3V-al nagyobb bemenőfesz kell a jó működéshez, kb 8V, de ez - szkóppal nézve - a brumm-csipke alsó felén legyen. Ha kicsi a pufferkondi, terhelésnél jobban nő a brummfesz (ami az egyenfesz tetején "ül", tehát multiméterrel, mindig többet mérsz a valódi DC-nél.
(#) pipi válasza Tarzan hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

egy baja van ennek a kapcsolásnak, nem veszi figyelembe ha az akku túlságosan kisült. ha a li-on cella kb 3V alá sül akkor csak igen pici árammal szabad tölteni kb 30mA, majd ha elérte a kb 3V-ot akkor szabad a megfelelő töltőáramot ráadni.
a microchip gyárt töltőic-ket amik ezt tudják, kevés külső alkatrész kell hozzá, chipcad árulja, nem drága
(#) Ricsi89 válasza pipi hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Én most csináltam egy töltőt egy MAX1811-es IC-vel. nagyon frankó kis jószág. nem kell semmi külső alkatrész hozzá, és beállítható Li-ion és Li-poly töltésre is. A töltőáram pedig 100 vagy 500mA lehet. Ezt is be lehet állítani. A maxim ingyen küld belőle mintát is. nem akarok mindenkit ingyenélésre buzdítani, csak leírtam a tapasztalatomat.
(#) Tarzan válasza Sebi hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Hali!
Sajnos nincs szkópom.
Egyébként épp az elfogyás ellen csináltam azt, hogy 12V 1A "stabilizált"( a gyártó szerint) dugasztápról járattam.
A másik amit tapasztaltam, hogy a feszállító trimmert feljebb tekerve elértem a 0,65A-t, de sajnos ekkor az üresjárati fesz kb 9V-ra emelkedett.
Ennyit tudok hozzátenni

Tarzan

Amúgy a kapcsolás pont azért tetszett, mert kevés egyszerű alkatrészből áll..
Használata csak regenerálásra lenne(mérés után), persze néha azért gyorstöltenék is vele.
(#) ahustva válasza mormogipapa hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Küldök egy rajzot én is

Liion.jpg

(#) Krisz03 hozzászólása Aug 19, 2008 /

Hali!

Építettem MAX1811-el egy töltőt, de másként viselkedik, mint ahogy kellene. 4.1V-ra és 500mA-re van állítva, de alig tölt 100-150mA-rel. Ha 100mA-re állítom, akkor pedig 50mA körül tölt. 4.2V-ra állítva és 500mA-es állásban pedig 200-230mA folyik az akksiba. Még ez sem nagyon közelíti meg az adatlapban leírtakat. Li-Ion akksit töltenék (régi teló akksi), annak pedig ha jól tudom 4.1V a töltési végfeszültsége.
Az akksi jó állapotban van, 6V/4W-os izzóval terhelve 3.8-3.9V-ot mérek az akksin, tehát nem az a gond, hogy túlságosan le lenne merülve, és ezért tölt ilyen kis árammal.
Az IC-t egy ilyen "átalakítóra" helyeztem (megjegyzem, ez az első SMD forrasztásom), így könnyebb a próbapanelen kísérletezni vele. Hősokkot kapott-e az IC, nem tudom, nagyon ügyeltem, hogy ne melegítsem túl.
Találtam egy hibát, a 6-os lábat elfelejtettem testelni. Javítottam, de a töltőáram nem javult meg.
Aztán láttam, hogy az adatlap kondit ajánl a ki és bemenetre a stabilitás végett. Először ezeket kihagytam, de pótolva sincs kellő töltőáram.
Az áram, feszültség, és engedélyező bemeneteket 8.2k-val kötöttem a megfelelő helyekre (GND vagy IN). Adatlap 10k-t ajánl SELI földrehúzásához, többire nincs példa, így azokat sem ellenállás nélkül kötöttem a megfelelő helyekre.
Tápfesz 4.5V labortápról. IC nem melegszik, tehát nem is a termikus szabályozás veszi le a töltőáramot.

Ha valaki épített már ezzel az IC-vel töltőt, és tudna ajánlani valamit, amit még meg kellene nézni, annak nagyon örülnék.

Krisz
(#) Novak válasza Krisz03 hozzászólására (») Aug 19, 2008 /

Szia,

az adatlapban valóban azt említi, hogy 10 kohmmal illik földre húzni az adott lábat. Tehát ha valamelyik lábát GNDre akarod kötni, akkor oda tényleg tökéletes a 8, 2 kohm, azzal nem lehet gond. Viszont amelyik lábat az IN-re szeretnéd kötni, oda nem kell ezaz ellenállás, azt közvetlenül kösd be az IN-re!
A tápfeszültséget szerintem nyugodtan emeld meg 5 V-ra. Minél nagyobb a feszültség a bemeneten, annál könnyebb dolga van az ICnek (ezt csak úgy mondom, adatlap szerint ez nem lehet a hiba forrása).
Egyébként az 500mA-es árammal vigyázz, szerintem maradj a 100 mA-nél. Több okból is: telefon akkuk viszonylag kis kapacitásúak (párszáz mAh), nem tesz jót nekik egy 500 mA-es töltés!
Másrészt pedig az adatlap azt ajánlja, hogy a GND-ket a lehető legnagyobb felületű rézpadhoz forrasszuk, a megfelelő hűtés érdekében. Az átalakítód révén ez igencsak hiányzik a konstrukciódból. Inkább maradj a 100 mA-nél, az valószínűleg nem fogja annyira felmelegíteni az IC-t.

Üdv
(#) Krisz03 válasza Novak hozzászólására (») Aug 19, 2008 /

Ellenállások nélkül, és 5V-os tápfeszültséggel sem jobb a helyzet. Sőt, nem tudom miért, de nem világít a LED (ezt nem piszkáltam, 470 Ohm-os előtétje van). Mégha visszarakom az ellenállásokat is, akkor sem világít.
Próbálkozni tudok még, mert összesen 5db ilyen IC-m van. Ja és igen, csak a próbapanelen való kísérletezéshez használom ezt az átalakítót. A végleges változatot rendesen a panelre forrasztom a többi alkatrész mellé. A hűtőfelület leírása felett lehet, hogy átsiklottam, de rémlik valami. Azt a végleges panelen már ki fogom alakítani.
1000mAh-s akksim van, abban nem hinném, hogy nagy kárt tenne 500mA. Ez csak C/2. SE K700-am 700mAh-s akksijához 450mA-es töltő van. Bár az 1020mAh-s 3110c-hez csak 350mA-es a töltő. Úgy gondolom ezen majd akkor kellene töprengeni, ha helyesen fog működni a töltő. De lehet, hogy tényleg a kisebb áramot választom.
(#) Ricsi89 válasza Krisz03 hozzászólására (») Aug 19, 2008 /

Helló
Megcsináltam én is ezt a töltőt és nekem tökéletesen működik. Én nem tettem oda semmi ellenállást, hanem jumperral kötöm a lábakat a tápra, vagy a földre. És a tápra tettem egy 220µF-os kondit, mert addig nem ment rendesen. de mondjuk nekem egy teló töltőről megy, amiben kapcsitáp van és lehet, hogy nem volt a kimenetén elég puffer azért szórakozott. Össze vissza villogott a led, meg nem is töltött rendesen. Amúgy az IC nekem simán tűz forró amikor megy a töltés 500mA-el, és semmi baja sincs. Egy próbát megér.
(#) Sempy válasza wg_kezdo hozzászólására (») Aug 20, 2008 /

Sziasztok!

Felhívnám a figyelmeteket rá, hogy a Li-Ion és a Li-Pol aksik nem azonosak, más a cellafeszültsége és más a töltési ciklusa. !!! A cella hibás töltés esetén, vagy cellahiba esetén FELROBBAN !!! De komolyan... Cimbora laptopjában cseréltünk cellákat, eltoltuk a formázást, a laptop a töltés során felrobbant. Cimbora 3 hét tápra ment, lakásban (56nm-en) nem lehetett látni a füsttől, laptopp robbantott ábráját nem kellett letölteni, alkatrészenként értékesítette...
Foszforszagot 5-6 hónap után is érezni lehetett, ha nem volt rendesen kiszellőztetve. Persze ez a mi butaságunkon múlt. A Polimer töltőhöz van adatlap, szerintem egy cella esetén használd a ISL6292 IC-t. Mindenképpen mérni kell a cella hőfokát !!!! Amit egy jó töltő figyel: eredeti cellafesz, ami alapján eldönti mivel van dolga (lion/lipo), töltheti-e (cellafesz>min), aztán tölt... Konstans árammal, figyeli a fesz változást és a HŐFOKOT, ez alapján töri le a töltő áramot... töltés végén leáll a töltés autómatikusan... Ha nem így töltöd, lessz nagy pux! (: repülőre fel se engednek vele, pláne ha arab kinézeted van és az USA-ba készülsz...

ISL6292.pdf

(#) huba hozzászólása Szept 18, 2008 /

Sziasztok. Adott egy brico fényképezőgép akkumlátora. Litiumos 3,7v 750mAh. Töltőt sajnos külön nemkapok hozzá ugyhogy kéne építeni valamit. Az akkun három kivezetés van + T -. Ebböl kettöt használ a fényképezőgép. Csak két érintkezö van a foglalatban. A harmadik gondolom a Höérzékelö lehet. Van e valami töltésre szakosodott ic? Vagy lehet simán feszgenerátorral tölteni? Szerintem van elektronika az akkuban de nem 100%.
(#) pittyu válasza mormogipapa hozzászólására (») Szept 19, 2008 /

Li-Po lenne? Akkor lehet 7.4 voltos A Li-Ion 7.2.Én modellezéshez használok akkukat, és L 200 -as IC vel készitett áram--feszgenerátort szeretem használni . Olcsó és megbizható . Ha Li-Po akkor Max. 1 C.-vel töltsd,és a feszt. 8.4 voltra állítsd.Ha Li-Ion 8.2 volt a töltési végfesz.
Következő: »»   4 / 326
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem