Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi, ez lett volna a további kérdésem is, sejtettem, hogy beépítették a tfonba....
A Li-ion és a Li-polymer ugyanaz? (van egy olyan is amire Li-ion feliratot írtak).
Nem ugyan az. a Li-Polymer azonos térfogat mellet nagyobb kapacitást tud. Tölteni viszont ugyan úgy kell őket. Először konstans árammal amíg el nem éri a 4.2V-ot, majd innentől konstans feszültséget kell tartani igen precizen a töltőáram folyamatos csökkentésével.
Grafikon Ezek a Litiumos akksik nem szeretik, ha nagyon ki vannak sütve, vagy ha túl vannak töltve. Mind a két esetben tönkremennek. Legrosszabb esetben cellazárlatos lesz és felrobban....
Tölteni nem ugyanúgy kell őket. Nekem van Li-polymer töltőm, és ha telefonból származó Li-ion akkut próbálok vele tölteni, egyből hobát jelez, és leáll. Persze vannak töltők, melyek a polymer és ion akkukat is kezelik.
A legfontosabb különbség a két akkumlátor között,hogy a Liion akku maximális feszültsége 4.1V , míg a Lipo celláé 4,2V.A töltők 'inteligensek".
Lemerült aksit először megnézi,hogy mennyi a feszültsége,ha kritikus érték alatt van,akkor nem is kezdi meg a töltést,mert felrobbanhat.Ha jó a feszültség,3.6V Liion, 3.7V Lipo,akkor elkezdi tölteni és közben feszültséget mér.Az emelkedésből megállapitja az aksi kapacitását,és utánna beáll 1C töltéstre.Persze méreget,csökkenő árammal tölt.Ha elérte a névleges feszültséget,akkor kb 90%-os töltöttsége van még csak,ezután ~10mA-el tölti még a 100%-ig. A feszültséget NEM haladhatja meg,mert pukk.Ha elérte a 100%-ot lekapcsol.Ezért nem lehet tölteni NiCd,MiMh töltővel őket.
Köszi a kimerítő választ, a kérdésemre. A lényeg, hogy nem fogok kísérletezgetni .
Ezek szerint a régi sima LiPoly töltőmmel érdemes megpróbálni feltölteni mivel ezek, ha jól értettem ugyanolyanok (mármint a LiPoly akksik).
Nicsmit,ha a töltődön 3 cellányi kivezetés van,akkor megpróbálhatod azon,de több helyen is kapsz töltőt hozzá,ha hosszbb távon gondolod használni,pl:- www.zenn.hu , www.rcpanda.hu, keresőbe beirod lipo töltő,kidob párat...
A zenntől van a hibás töltő a cessna-mhoz kaptam csak valami miatt szétment és újat kellett vennem viszont nincs szívem kidobni, van 2 és 3 cellás kimenete.
Hello
Van nekem egy mp3 lejátszóból kiszedett Polymer li-ion aksim (3,7V). Felszeretném tölteni de olvasva az előző hsz-eket, nekem nincs elektronika az aksin csak a két kivezetés. Van valami kapcsolásotok amivel ezt feltudom tölteni?
Na akkor döntsük el, hogy Li-ion vagy Li-polymer...
Fel tudod tölteni,gugli a barátod,elég neked egy egyszerű töltő kapcsolás is,van direkt ilyen ic is dögivel, pl:
Ez Liionhoz való,adatlap szerint,de 4.2V-os tehát LIPo-hoz jó csak,érdekes az adatlapja..... usbről megy. http://www.huandong.com.cn/pdf/200612/LTC4054LES5-4.2.pdf
A gyártó szerint ez Polymer li-ion cella.
Itt a gyártó honlapja:[link]http://www.szxrr.com/newEbiz1/EbizPortalFG/portal/html/ProductInfoE...=false[/link]
Hát igen, kína...
Ez Litium polimer, a Litium -ion fém házas,a lipo meg fémgőzölt fólia,mint a képen is látszik.akor amit adtam,vagy hasonló ic jó hozzá,nézd meg hogy a feszültség max az 4.2V legyen.
Ajánlom figyelmetekbe, a chipcad -nél lehet venni Li-* töltő IC ket relatív olcsón.
Hy!
Nem tölthető laptop aksit szétkaptam,és a fele cella műx. a másik fele nem ad semmi feszt,ezekkel érdemes kisérletezni,vagy az "íves"javítás a kukával az ív végén? A másik fel müx,az egy cellás alkalmazásokhoz jó. Köv kérdés:Hol lehet kapni az egy celláshoz valami értelmes töltő ic-t,mert az LTC 4062(ha jól emléxem) csak 1.1 USD,csak ezer db.t nincs kedvem rendelni...
Helló
ha érdekel még a téma, akkor lehet tudok segíteni. Múlt héten jött meg a Maximtól egy MAX1811-es töltő ic. Remek kis darab, állítható Li-ion és Li-poly töltésére is. Alig kell hozzá valami külső alkatrész az IC-n kívül. A Maxim-tól lehet mintapéldányban rendelni is. Voltak vele kisebb gondok, de most már tökéletesen működik. Az adatlapját mellékelem. ha kérdésed lenne írj. MAX1811 adatlap
Hello!
Megépítettem a töltőt amit előzőleg linkeltem. Az ellenállások kapcsolgatásával megoldottam, hogy többféle töltőáramot tudjon kiadni. A kimenő fezs maximumát 4,2 V-ra állítottam. A különbség annyi hogy én bc182-t használtam a 2222 helyett, és a baj meg, hogy a negatív ágban1 ómos ellenállással figyelve a feszt nem jön le a töltőből a kb. 650 mA hanem csAK 560mA, ez is 3,76 V kimenő fesz mellett(műterheléssel kísérleteztem). A másik 2 beállítható áram 100 és 300mA, ezeket gond nélkül leadja egészen 4,2 V feszig (mert ott ugye a fesz korlát lép be). Miért nem adja le a kis töltőm a max. áramot?
Nem "fogy el" a bemenőfesz? Mekkora tápról használod?
Legalább 3V-al nagyobb bemenőfesz kell a jó működéshez, kb 8V, de ez - szkóppal nézve - a brumm-csipke alsó felén legyen. Ha kicsi a pufferkondi, terhelésnél jobban nő a brummfesz (ami az egyenfesz tetején "ül", tehát multiméterrel, mindig többet mérsz a valódi DC-nél.
egy baja van ennek a kapcsolásnak, nem veszi figyelembe ha az akku túlságosan kisült. ha a li-on cella kb 3V alá sül akkor csak igen pici árammal szabad tölteni kb 30mA, majd ha elérte a kb 3V-ot akkor szabad a megfelelő töltőáramot ráadni.
a microchip gyárt töltőic-ket amik ezt tudják, kevés külső alkatrész kell hozzá, chipcad árulja, nem drága
Én most csináltam egy töltőt egy MAX1811-es IC-vel. nagyon frankó kis jószág. nem kell semmi külső alkatrész hozzá, és beállítható Li-ion és Li-poly töltésre is. A töltőáram pedig 100 vagy 500mA lehet. Ezt is be lehet állítani. A maxim ingyen küld belőle mintát is. nem akarok mindenkit ingyenélésre buzdítani, csak leírtam a tapasztalatomat.
Hali!
Sajnos nincs szkópom. Egyébként épp az elfogyás ellen csináltam azt, hogy 12V 1A "stabilizált"( a gyártó szerint) dugasztápról járattam. A másik amit tapasztaltam, hogy a feszállító trimmert feljebb tekerve elértem a 0,65A-t, de sajnos ekkor az üresjárati fesz kb 9V-ra emelkedett. Ennyit tudok hozzátenni Tarzan Amúgy a kapcsolás pont azért tetszett, mert kevés egyszerű alkatrészből áll.. Használata csak regenerálásra lenne(mérés után), persze néha azért gyorstöltenék is vele.
Hali!
Építettem MAX1811-el egy töltőt, de másként viselkedik, mint ahogy kellene. 4.1V-ra és 500mA-re van állítva, de alig tölt 100-150mA-rel. Ha 100mA-re állítom, akkor pedig 50mA körül tölt. 4.2V-ra állítva és 500mA-es állásban pedig 200-230mA folyik az akksiba. Még ez sem nagyon közelíti meg az adatlapban leírtakat. Li-Ion akksit töltenék (régi teló akksi), annak pedig ha jól tudom 4.1V a töltési végfeszültsége. Az akksi jó állapotban van, 6V/4W-os izzóval terhelve 3.8-3.9V-ot mérek az akksin, tehát nem az a gond, hogy túlságosan le lenne merülve, és ezért tölt ilyen kis árammal. Az IC-t egy ilyen "átalakítóra" helyeztem (megjegyzem, ez az első SMD forrasztásom), így könnyebb a próbapanelen kísérletezni vele. Hősokkot kapott-e az IC, nem tudom, nagyon ügyeltem, hogy ne melegítsem túl. Találtam egy hibát, a 6-os lábat elfelejtettem testelni. Javítottam, de a töltőáram nem javult meg. Aztán láttam, hogy az adatlap kondit ajánl a ki és bemenetre a stabilitás végett. Először ezeket kihagytam, de pótolva sincs kellő töltőáram. Az áram, feszültség, és engedélyező bemeneteket 8.2k-val kötöttem a megfelelő helyekre (GND vagy IN). Adatlap 10k-t ajánl SELI földrehúzásához, többire nincs példa, így azokat sem ellenállás nélkül kötöttem a megfelelő helyekre. Tápfesz 4.5V labortápról. IC nem melegszik, tehát nem is a termikus szabályozás veszi le a töltőáramot. Ha valaki épített már ezzel az IC-vel töltőt, és tudna ajánlani valamit, amit még meg kellene nézni, annak nagyon örülnék. Krisz
Szia,
az adatlapban valóban azt említi, hogy 10 kohmmal illik földre húzni az adott lábat. Tehát ha valamelyik lábát GNDre akarod kötni, akkor oda tényleg tökéletes a 8, 2 kohm, azzal nem lehet gond. Viszont amelyik lábat az IN-re szeretnéd kötni, oda nem kell ezaz ellenállás, azt közvetlenül kösd be az IN-re! A tápfeszültséget szerintem nyugodtan emeld meg 5 V-ra. Minél nagyobb a feszültség a bemeneten, annál könnyebb dolga van az ICnek (ezt csak úgy mondom, adatlap szerint ez nem lehet a hiba forrása). Egyébként az 500mA-es árammal vigyázz, szerintem maradj a 100 mA-nél. Több okból is: telefon akkuk viszonylag kis kapacitásúak (párszáz mAh), nem tesz jót nekik egy 500 mA-es töltés! Másrészt pedig az adatlap azt ajánlja, hogy a GND-ket a lehető legnagyobb felületű rézpadhoz forrasszuk, a megfelelő hűtés érdekében. Az átalakítód révén ez igencsak hiányzik a konstrukciódból. Inkább maradj a 100 mA-nél, az valószínűleg nem fogja annyira felmelegíteni az IC-t. Üdv
Ellenállások nélkül, és 5V-os tápfeszültséggel sem jobb a helyzet. Sőt, nem tudom miért, de nem világít a LED (ezt nem piszkáltam, 470 Ohm-os előtétje van). Mégha visszarakom az ellenállásokat is, akkor sem világít.
Próbálkozni tudok még, mert összesen 5db ilyen IC-m van. Ja és igen, csak a próbapanelen való kísérletezéshez használom ezt az átalakítót. A végleges változatot rendesen a panelre forrasztom a többi alkatrész mellé. A hűtőfelület leírása felett lehet, hogy átsiklottam, de rémlik valami. Azt a végleges panelen már ki fogom alakítani. 1000mAh-s akksim van, abban nem hinném, hogy nagy kárt tenne 500mA. Ez csak C/2. SE K700-am 700mAh-s akksijához 450mA-es töltő van. Bár az 1020mAh-s 3110c-hez csak 350mA-es a töltő. Úgy gondolom ezen majd akkor kellene töprengeni, ha helyesen fog működni a töltő. De lehet, hogy tényleg a kisebb áramot választom.
Helló
Megcsináltam én is ezt a töltőt és nekem tökéletesen működik. Én nem tettem oda semmi ellenállást, hanem jumperral kötöm a lábakat a tápra, vagy a földre. És a tápra tettem egy 220µF-os kondit, mert addig nem ment rendesen. de mondjuk nekem egy teló töltőről megy, amiben kapcsitáp van és lehet, hogy nem volt a kimenetén elég puffer azért szórakozott. Össze vissza villogott a led, meg nem is töltött rendesen. Amúgy az IC nekem simán tűz forró amikor megy a töltés 500mA-el, és semmi baja sincs. Egy próbát megér.
Sziasztok!
Felhívnám a figyelmeteket rá, hogy a Li-Ion és a Li-Pol aksik nem azonosak, más a cellafeszültsége és más a töltési ciklusa. !!! A cella hibás töltés esetén, vagy cellahiba esetén FELROBBAN !!! De komolyan... Cimbora laptopjában cseréltünk cellákat, eltoltuk a formázást, a laptop a töltés során felrobbant. Cimbora 3 hét tápra ment, lakásban (56nm-en) nem lehetett látni a füsttől, laptopp robbantott ábráját nem kellett letölteni, alkatrészenként értékesítette... Foszforszagot 5-6 hónap után is érezni lehetett, ha nem volt rendesen kiszellőztetve. Persze ez a mi butaságunkon múlt. A Polimer töltőhöz van adatlap, szerintem egy cella esetén használd a ISL6292 IC-t. Mindenképpen mérni kell a cella hőfokát !!!! Amit egy jó töltő figyel: eredeti cellafesz, ami alapján eldönti mivel van dolga (lion/lipo), töltheti-e (cellafesz>min), aztán tölt... Konstans árammal, figyeli a fesz változást és a HŐFOKOT, ez alapján töri le a töltő áramot... töltés végén leáll a töltés autómatikusan... Ha nem így töltöd, lessz nagy pux! (: repülőre fel se engednek vele, pláne ha arab kinézeted van és az USA-ba készülsz...
Sziasztok. Adott egy brico fényképezőgép akkumlátora. Litiumos 3,7v 750mAh. Töltőt sajnos külön nemkapok hozzá ugyhogy kéne építeni valamit. Az akkun három kivezetés van + T -. Ebböl kettöt használ a fényképezőgép. Csak két érintkezö van a foglalatban. A harmadik gondolom a Höérzékelö lehet. Van e valami töltésre szakosodott ic? Vagy lehet simán feszgenerátorral tölteni? Szerintem van elektronika az akkuban de nem 100%.
Li-Po lenne? Akkor lehet 7.4 voltos A Li-Ion 7.2.Én modellezéshez használok akkukat, és L 200 -as IC vel készitett áram--feszgenerátort szeretem használni . Olcsó és megbizható . Ha Li-Po akkor Max. 1 C.-vel töltsd,és a feszt. 8.4 voltra állítsd.Ha Li-Ion 8.2 volt a töltési végfesz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |