Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   843 / 966
(#) gyuszo válasza csszokolai hozzászólására (») Okt 1, 2021 /
 
3 db vezetéken van bekötve a fázis, össze van kötve, mivel 1 fázisra van kötve.
Nulla vezetékből csak 1 db van. Szerinted azon mekkora áram folyik ? Mert szerintem a három összege. Így nem megfelelő a kék, bejövő nulla vezeték keresztmetszete.
Legalább 10 mm2 réz vezetéknek kellene lennie.
(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 1, 2021 /
 
Ennél már az is jobb megoldás 1 fázis esetén, hogy 2 db fekete van használva a fázisnak a harmadik fekete és a kék a nullának, persze megfelelően bekötve és jelölve.
(#) Massawa válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 1, 2021 /
 
Valoban helyesebb lenne, söt a szabályokban azt irják, ha csak 1 fázis van, de 3 fázisu az FI, akkor azt az egy fázist át kell vezetni - sorbakötve mind a 3 áramérzékelön.
(#) ötfelezős válasza Massawa hozzászólására (») Okt 1, 2021 /
 
Ez kinek a szabálya?
(#) ötfelezős válasza Skori hozzászólására (») Okt 1, 2021 /
 
de az összecsavart kötés leforrasztása viszont nem az
Szerintem igen:
MSZ EN 60998-1:2004 Csatlakozóelemek kisfeszültségű áramkörökhöz, háztartási és hasonló célokra
1. Alkalmazási terület
...
Azok a csatlakozóelemek, amelyek különleges szerszámok alkalmazását eszik szükségessé, kivéve a rácsavarásos csatlakozóelemeket és a szigetelés átvágásával működő csatlakozóelemeket, nem felelnek meg ennek a szabványnak.
(#) Horvath65 hozzászólása Okt 2, 2021 /
 
Üdv a csapatnak! Egy szellőztető ventilátor fordulatszáma drasztikusan leesett, morgó hangot ad. A típusa: LIIMODOR type CNA45/20l100 Semmit nem tudok róla. Amit kiderítettem annyi, hogy aszinkron motor 0,47µF az álandó üzemű kondija, erre gyanakszom. A készüléket kiszerelt állapotban kaptam. Nem ismerem a vezérlését, van rajta egy több tüskés csatlakozó ami a fali házához csatlakoztatja. Ismeri valaki?
(#) Atis57 válasza Horvath65 hozzászólására (») Okt 2, 2021 /
 
Szia!
röviden;
A csapágyazás , mechanika rendben ?simán fut pörgetve?
A két tekercs ellenállása egyforma? De nem OHM mérővel! Hanem V és A mérővel.ugyanigy 5--24V Ac val mérve, egyenlő az U mind a két tekercsen?
A kondenzátor kapacitása rendben?
(#) Bakman válasza Horvath65 hozzászólására (») Okt 2, 2021 /
 
Nagy valószínűséggel a siklócsapágy és/vagy a tengely kopott. Egy-egy csepp olaj a csapágyakhoz. Ha ettől megszűnik a morgás, menni fog pár napig. Ha nem javul a helyzet, lehet elektronikai problémát keresni.
(#) Horvath65 válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 2, 2021 /
 
Heló! A csapágyazás rendben, viszont elég koszos volt ezért kitakarítottam, szépen futott. Így ki próbálja a tulaj. Mivel semmi ismeretem róla nem akartam össze vissza méregetni, időm sem volt rá. Ha nem működik vissza hozza atulaj. A kondi eg panelon van több IC kíséretébenezért sem akartam turkálni benne, mert nem tudom a működési elvét. A képeket az előbb elfelejtettem feltenni, pótlom.
(#) Massawa válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 2, 2021 /
 
Német gyári videoban láttam.
(#) proli007 válasza Horvath65 hozzászólására (») Okt 2, 2021 / 1
 
Hello! Mérd meg a nagy fehér és nagy sárga kondit, nem kapacitásvesztett-e..
(#) Horvath65 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 2, 2021 /
 
Helló! Amint a kezembe lesz rámérek. Mi az az érték ami még elfogadható? Ki forrasztott állapotba mérjem ugye? Az elektronikában a lehetséges mosfetek nem mennek tönkre?
(#) proli007 válasza Horvath65 hozzászólására (») Okt 2, 2021 /
 
Célszerű kiforrasztani, de nem szükségszerű, ha nincs hálózaton és nincs bekötve a motor..
Hogy lehet arra válaszolni, hogy mi mehet tönkre? Bármi! Olyan, mintha azt kérdeznéd "Ki mehetek az utcára, nem esik fejemre egy cserép?" Erre tudsz válaszolni?
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2021
(#) Massawa hozzászólása Okt 2, 2021 /
 
Ma egy ujabb nekifutást tettem a FI kapcsolo érzékenységének a behatárolására. Ki is derült a gond, de nem tudom mit lehet vele kezdeni. Két berendezés okozza a PE és az N között a gondot. Az egyik a kerti öntözöberendezés vezérlö komputere. Ott a két vezeték között kevesebb mint 1 MOhmot mutat a szigetelésmérö, ráadásul polaritásfüggö pár 100 kOhm különbséggel. Ennek belül egy 24V6A-s kapcsitápja van, de sajnos nem bonthato.
A másik meg a kut merülöszivattyuja. Szintén kis ellenállást mutat az N meg a PE között. Mind a két berendezés teljesen rendban van és müködik. Ráadásul van még egy vadiuj merülöszivattyum ( még soha nem volt használva az is igy viselkedik a szigetelésmerönél. Ha visszakötöm ill. bedugom minden rendben van, de ha ugyanarra az ágra még egy gépet bedugok ( körfürész, fünyiro) akkor repül az FI. Ha mindkét berendezést lekötöm, akkor a körfürész gondtalanul elindul.
A merülö szivattyu immár vagy 6 éve van a kutban természetesen viz alatt. A kábel meg a pumpa sértetlen, kihuztam megnéztem.
Az az érzésem, hogy mindkét berendezésben valami van az N meg a PE között, amit a szigetelésmérö is lát meg az FI. A sima Ohmmerö nem látja, az közel 10 MOhm ellenállást mutat az N meg a PE között.
Ráadásul az öntözö komputer teljesen szigetelt müanyagdobozban van, a kimenetek mind 24 V-sak igy az sem tudom, abba miért vezették be a PE vezetéket.
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Okt 2, 2021 / 1
 
Két extra áramkör (és minden, ami azzal jár), egy-egy ÁVK-kismegszakító kombóval védve vagy a berendezések cseréje.
(#) erbe válasza Horvath65 hozzászólására (») Okt 2, 2021 /
 
Ez egy időzített WC szellőztető ventilátor. Nem hinném, hogy MOSFET, legfeljebb triac lehet benne.
(#) Horvath65 válasza erbe hozzászólására (») Okt 3, 2021 /
 
Helló! Köszönöm. Nem láttam benne teljesítmény félvezetőt. De talán a kezembe kerül hétfőn, akkor tüzetesebben megnézem.
(#) Gafly válasza Horvath65 hozzászólására (») Okt 3, 2021 /
 
Lehet gyengeáramúnak álcázza magát.
Ahogy nézem az SMD cuccok a másik oldalon vannak...
(#) Teaway válasza Massawa hozzászólására (») Okt 3, 2021 /
 
Az egy fázist csak azon kell átvezetni, ahonnan a tesz gomb kapja a feszültséget, a másik kettő üresen marad.
(#) Massawa válasza Teaway hozzászólására (») Okt 3, 2021 /
 
Sajnos ez nem igen járhato ut, mert a kertbe csak egy fázis lett kivezetve.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2021
(#) Teaway válasza Massawa hozzászólására (») Okt 3, 2021 /
 
Úgy értelmeztem a kérdést, hogy 1 fázisú hálózatba hogyan kell bekötni a 3 fázisú relét. Ezek szerint ennél többről volt szó.
(#) Bakman válasza Teaway hozzászólására (») Okt 3, 2021 /
 
Jól értetted, Massawa keverte össze ezzel a kérdésével: Bővebben: Link.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Okt 3, 2021 /
 
Bocs, ha összezavarodtak a témák.
Az egyik valoban az volt, hogy ha 3 fazisu RSD van a szekrényben, de csak egy fázis áll rendelkezésre, az egyik gyár instrukcios videojában azt mondják, hogy az 1 fázist át kell vezetni mind a 3 érzékelön, szerintük sorbakapcsolva.
Az ide barakott képen a szekrényben viszont párhuzamosan lettek kapcsolva.
3f RSD

A másik régebbi gond a mi házunk baja, mert tavaly összel RSD relét kellett cserélni, az uj meg természetesen 30 mA-s.
Azután kiderült, hogy aránylag gyakran lekapcsol ( a ház hálozata jo 30 éves es az elözö 100 mA-s RSD soha nem kapcsolt le). Sok méréssel probáltam behatárolni a gondot, a hiba nem a hálozatban van, hanem mint irtam, egyes relative ujjonan ( 6 éve ) felszerelt berendezésekben ( a kerti öntözö rendszer) két eleme nem mutat megfelelö szigetelést a PE meg az N között, de mind a két szerkezet hibátlanul müködik. A baj az, hogy miattuk a kerti stekkerbe nem lehet komolyabb gépet csatlakoztatni ( fünyiro, körfürész) mert azonnal leveri az FI-t. A kertbe csak egy fázis megy ki, egy ujabb behuzása meglehetösen bonyolult mutatvány lesz, ha mégis az lenne az egyetlen megoldás.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2021
(#) GPeti1977 válasza Massawa hozzászólására (») Okt 3, 2021 /
 
A kerti öntözőt egy 230 / 230 V leválasztó transzformátorról üzemeltetni?
(#) Massawa válasza GPeti1977 hozzászólására (») Okt 3, 2021 /
 
Lehet, hogy ez lesz a legegyszerübb.
(#) nedudgi válasza Massawa hozzászólására (») Okt 3, 2021 /
 
Milyen öntöző az gyanúsított? Gyakorlatilag mindegyik egy 24V trafóval indul, vagy elemről működik.
(#) Massawa válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 3, 2021 /
 
Ez egy Gardena merülö motorszivattyu 230-rol ,egy és mindig vizalatt van. Magátol indul, ha megnyitsz egy csapot és megáll, ha elzárod.
Ahogy irtam van egy másik szivattyum ugyanattol a cégtöl, az is eleve viz alatti, söt eredetileg szennyviz kipumpálására szolgál. Az a gép még sohasem volt használva, csak arra van, ha esetleg esö stb elárasztaná a pincét. Az is érdekes modon a nagyfeszültségü szigetelés mérövel 1 MOhm alatti ellenállást mutat, egy digitális szigetelömérövel ( fogos árammérö) viszont joval több mint 1 MOhmot mutat.

Az öntözö berendezés, ahogy irtam valoban 24V-os csapokat kezel. Egy müanyagházban van a kapcsolotáp meg a komplett vezérlés, a kimenetek mind alacsonyfeszültségüek. Azt gyanitom ( még nem mértem), hogy a PE össze van kötve a 24V GND -jével és az okozhatja a gondot.
Igy néz ki a vezérlö.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2021
(#) nedudgi válasza Massawa hozzászólására (») Okt 3, 2021 /
 
Nézd meg a hátoldalán az adattáblát. Szerintem kettős szigetelésű, nem lenne szabad földelni sehol.
Ha kihúzod a szivattyú dugóját, mit lép a védőrelé az öntözővel együttműködve?
(#) Massawa válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 3, 2021 /
 
Ugy ahogy most vannak minden müködik. A vezérlöbe 230 V megy 3 polusu kábellel. ( azaz a PE is be van kötve - gyárilag). Az ujabbakban már külsö táp van, de azt nem tudom, ott mit csinálnak a PE vezetékkel.
A pumpa elindul ( azt használjuk manulális vizvételre is, és az öntözöberendezés is független a pumpátol, csak egy áramkörön van külön kis automatával, most már egy helyi RSD relé után. ( eddig csak egy 3fázisu volt a központi szekrényben, de azt mondták a szakik, hogy tenni kell a külsö ( udvari) áramkörbe is egy FIt. Azt szereltem be a héten ). Az 3 áramkört figyel egy fázisról (3darab 16 A automatával), a kerti világitást, az öntözö berendezést a pumpával, meg a kerti házikot).
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2021
Következő: »»   843 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem