Fórum témák
» Több friss téma |
Nem tudom ( nem vagyok villanyszerelő), de a barátom fia szerint ( most végzi az iskolát) már azon buknak el a nebulok, ha egy kapcsolo dobozban megjelenik a PE. ( de lehet, hogy csak a tanár mániája).
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2021
Igen, ezért kérdezek. Talán akad valaki, aki látott már olyan kapcsolót, aminek nem oldalt van a karma, hanem alul-felül?
Tizenkét éve örököltem a házat, és egyre vadabb dolgokkal találkozok.
Van egy olyan amin forgatni lehet a karmakat, ha jol emlékszem 45 fokba. Csodálkoztam is, hogy ez mire lehet jo.
Mi is hasonló villamos állapotban vettük a házunkat huszonéve. Aztán lépésről-lépésre újra vezetékeltem a házat, megfelelő keresztmetszetekkel, szabványos színekkel, szabványos kötésekkel. Még van rajta alakítani való, de már nincsenek mindenféle színű, anyagú, össze-vissza vezetett vezetékek, réz-alu összesodort, szétégős csatlakozások.
Szevasz!
Én sem vagyok villanyszerelő, de ilyet nem csinálok (azért dobozt, ilyesmit szerelek, ha kiegészíteni kell). Mire gondolok? Ha tiplit, szöget kell valahova raknom, nem rakom a mennyezettől lefelé 30 centis sávba, és függőlegesen a doboz, kapcsoló, konnektor fölött sem "ténykedek". A miértet talán nem kell mondanom. El vagyok maradva? Itt meg oldalt (honnan?) jön be a vezeték? Üdv: StMiklos
A vezeték színe még jók lennének, ha kékkel megjelölném a nullát. De a doboz tuti nem ide készült. Ez valami flakon alja vagy pohár vagy bármi levágva. A kábel mehet oldalról, ha a mélysége jó, hisz a sorolható dobozokba is be lehet állni oldalról. Viszont szerintem - bár nem látszik rendesen - a kábel tuti nincs csőben, csak benn a vakolatban...
A házban csak a vízhálózatban találtam eddig csövet.
Ilyen előzmények után mérlegelem, hogy nekiálljak rendbetenni, vagy elpazaroljam a megoldásra vagy ezer rekesz sör árát.
Ilyenkor a kábelt el kell vésni oldalra, vagy alulra. Szemét munka, ha nem akarom , hogy a falon látsszon...
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2021
De az nem is sima kapcsolodoboz. Lehet, hogy csak valami eloszto vagy hasonlo. Igy teljesen felesleges vele igy foglalkozni.
Szia!
Mivel a Barna az első helyettesitő szin ? igy megfelel fekete --meg kékk helyett is. Ráaadásul régen minden kiskábel ilyen kékk nélküli volt.Ezért lett "kiskábel"
Szia!
Pedig; gipszkartonos falnál nincs kötődoboz , a világitási kiskábelt a kapcsoló dobozán kell átvinni. Tehát kikerülhetetlen a PE megjelenésse. A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2021
Ha az gipszkarton, hol vannak azok a csavarok amik a dobozt tartják, mert azt nem látni. Mi lenne ha delikvens lemérné mekkora az a doboz, mert én is inkább valami kézmososzert tarto doboznak nézem, mint normalis eloszto vagy kapcsolo doboznak.
Miután villanyszerelési fórumokban is nagy viták folynak egyes előírásokról (lásd Hobbielektronika ), miért értené egy hivatalnok?
A hivatalnok kiküld egy állitolagos szakértőt ( villanyszerelőt), aki minden sz@rba beleköt. Egyet már elküldtem a francba.
Nem.
1.) Oldalról soha nem illik beállni a dobozba kábellel. Mindig ferdén a szerencsésebb, akkor ha körömmel rögzíted a szerelvényt nem kap bele a vezetékbe. 2.) És tudom, hogy megköveznek érte, de csövet is tettem volna a falba. Akkor áthúzható lesz későbbi rombolás nélkül. 3.) Nem beszélve a dobozról, amiből eleve 4 csavaros verziót tettem volna be (Kaiser stb). Akkor még csak a körömmel sem kell vesződni. Ha több hely kell, akkor mélyebb dobozt, hogy a vezeték rendesen elférjen. 4.) Ha kapcsoló, akkor jó a színezés. Ha csillár kapcsoló, akkor a zöldsárga maradna fázisnak - az már nem jó. Főleg, ha a túlsó végén fogja meg szakember. 5.) Ha már sodrott MTK és nem MBCu, akkor azért az érvéghüvelyezés sem ártana a réz erekre, amit most jótékonyan eltakart a fotó. Elsőre ennyi A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2021
Köszönöm a precíz reagálást!
1. Eleve ez volt a én problémám. 2. Gipszkarton mögött megy valahol a vezeték. 3. Elképzelhető, hogy akkor még nem volt olyan doboz a piacon. 4. Csillárkapcsoló. 5. Az érvéghüvelyeket már magamtól rányomtam. A fotó takarja a kapcsolót, mert ki akarok szúrni a festővel - azért bontottam ki, hogy ne tudja befesteni: be van zacskózva.
Szia! HA wz gioszkartinban van akkor a dobozt próbáld meg lecserélni az abba való dobizra. (72mm lik dukál neki.)
A csillárkapcsolóhoz 4 eres vwzwték dukál, ( (ha konnektor is van alatta akkor 5), a zöld-sárgát vagózni szzoktuk, a kéket fekete csővel jelöljük. Mindez azért mert a csillár is kapcsolás is 4 ér minimum. Mellesleg az orvos öcsém nem értettea csillár felszerelésekor, hogya csillár kapcsolás miért nem működik jól 3 vetzetéken a vadi új lakásban... Ha máár új doboz, éa gipszkartinba, akkor Ilyet, vagy hasonlót. A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2021
Azokat a rögzítő oldalsó körmöket felejtsd el, nyugodtan dobd ki belőle, csak a helyet foglalja és a vezetéket megsérti. Bőven megtartja a kapcsolót az új szerelvény doboz erre kialakított csavarjai. Ez tartja megfelelő pozícióban is.
Egyébként ezt a színezetű vezetéket régebben sokan alkalmazták az éjszakai ( vezérelt) áramhoz, a bojlerhez. Oda úgyis kétsarkú megszakítás az előírás.
Köszönöm!
Jó lenne kicserélni a dobozt. A fal túlsó oldalán egy plafonig csempézett fürdőszoba van, és pont oda rakták a zuhanyfülkét. Nem valószínű, hogy tudom vésni, még akkor sem ha gipszkarton,
Ne véssed, óvatosan furkáld körbe, és egy kombinált fogóval kitéped.
Csak, hogy kedvet kapjál az átépítéshez.
A videót nézd meg 3:48 után. Bővebben: Link
A kedv eddig megvolt.
Ezeket a képeket láttad? Vedd figyelembe, hogy a ház lakott, és egyedül lennék a feladatra. A létra negedik fokán meg előjön a tériszony. A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2021
"A létra negedik fokán meg előjön a tériszony."
Mióta így öregszek, már nekem is. Úgy 25 m-nél. Rossz helyen álló fákat szoktam "fordítva" kivágni. Felülről lefelé.
Van pár lehetőséget gipszkarton doboz beépítésére is. Egy snitzerrel, vagy fűrészlappal is könnyen megoldható a dolog. Aztán áll, mint Katiban a gyerek.
Ez az a doboz aminek szép furat kell a gipszkartonba, különben vagy beleesik, vagy nem fér bele. Ha jó méretű a furat, akkor a külső élét le kell törni, különben a doboz kilóg a síkból.
Tapétavágóval, fűrészlappal is megoldható, csak "kicsit" időigényesebb.
Ilyenkor másik márkát kell venni, ennek nagyobbak a fülei. A síkból ez is kiáll (de ugye ezt megköveteli mindkét típusnál a mechanikai rögzítés), de a szerelvények burkolatai ezt még bőven bírják, azok a fal síkjára felfekszenek. (Legalábbis amiket eddig szereltem.)
Sniccerrel vágd le srégen egy kicsit a lyuk szélét ( kb 2 mm szélesen), és akkor teljesen sikban lesz a széle.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2021
Bakman is ezt írta, viszont tapasztalatom szerint ez nem szükséges (lehet hogy nem fogalmaztam elég tisztán). Azt a néhány tized millimétert, amit ezek a dobozok kilógnak a fal síkjából, a szerelvények burkolatai még simán elbírják, nem fognak elállni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |