Fórum témák
» Több friss téma |
Azért én kintről bedugnám a fűzőszalagot, közben valaki benn hallgatná, merre jár a vége. Biztosan meghallani, ahogy mozog a csőben vagy megakad a dobozban.
Optikai kábelnek mindegy, milyen csőben megy.
"Azt azthiszem nem engedik meg a jelenlegi elöirások, hogy a fö FI relét kikerülve vezess ki egy kábelt mondjuk a kertbe. Ezért lett ez a cirkusz."
Ez így nagyon fura előírás lenne. Eleve nincs kötelezettség "fő FI relé"-re. Az meg, hogy mit kell kötelezően 30 mA-es névl kioldóáramú FI-relével védeni, az meg fel van sorolva. 2018 előtt: a képzetlen személyek által használt és általános használatra szánt legfeljebb 20 A névleges áramú csatlakozóaljzatok számára, és szabadtéri használatú, legfeljebb 32 A névleges áramú mobil fogyasztókészülékek esetében 2018-tól átfedéssel, és 2020-tól meg egyedüli előírásként még - fenti első bajuszban 32 A van, és fenti 2 eseten felül - egyedi háztartások váltakozó áramú világítási végáramköreit
Sajnos nincs igazad. Én sem unalombol cseréltem ki a 25 vagy hány éve müködö 100 mA-s FI-t, hanem, mert a hatoság piszkált miután átépitettem a ház egy részét és napelemeket raktam a tetöre és azt ugye be kell jelenteni.
És a régi családiházban valoban nincs FI, söt PE vezeték sincs, de ha nem piszkálod a házat a kutya sem törödik vele, de ha olyan átalakitást végzel, amit be kell jelenteni, akkor nagy baj van. A legjobb az, hogy azt mondja a törvény, hogy pl nem kell villámhárito. De ha van, és valamit változtatni kell ( mondjuk egy ablak miatt), akkor már kell az uj mérési protokoll a jelenlegi szabványok szerint meg a stempli. És tudom, ha aláirják a papirokat, akkor már azt csinálok amit akarok, de addig sajnos nem. A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2021
Nem bíznék egy 25 éves fi relében. Ezeket az eszközöket is cserélni kell néha.
Azt irod, hogy eleve nincs kötelezettség....
Engem meg honapok ota azzal szekiroznak, hogy kell és nem is akármilyen. A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2021
Mikor írtad, hogy "Sajnos nincs igazad.", már tudtam, hogy félreértetted, amit írtam. Nem azt írtam, hogy nincs kötelezettség FI-relére, hanem azt írtam, hogy olyan kötelezettség nincs, hogy egy darab központi legyen. Lehet egy, de lehet kettő, három, meg tizenhat is.
Mivel a kijelentésed az volt, hogy "a fö FI relét kikerülve vezess ki egy kábelt".
Az igen, de ugy magyarázzák a szabályok, hogy csak a központi FI után oszthatod fel ujabb individualis FI körökre, azaz a központi FI-t csak akkor kerülheted ki ha mellé rakod a többit, azaz már a központi szekrényböl külon FIn meg mondjuk a mühely meg a kert. De ha az FIt a kerbe meg a mühelybe rakod, akkor oda a vezetéknek már a központi FI böl kell mennie ( azaz 2 FI sorba van kötve.).
A szakik azt állitják, hogy jobb lenne ha második FI a mühelyben vagy a kertben lenne. Idézet: „Optikai kábelnek mindegy, milyen csőben megy.” Néhány hete köttettem be én is a "csúcsszuper" optikai hozzáférést... Hiába mutattam a szerelőnek a régi telefonvonal, vagy a régi kábeltv csövét nem volt hajlandó belebújtatni az optikai szálat. (Nekem olcsóbb és szebb lett volna ha közvetlenül a szobába érkezik a szál, és nem kell végigvezetni a fél lakáson... )
A cső talán mindegy, csak a hajlítási sugár jelenthet gondot. Azt pedig nem tudhatja egy ismeretlen csőről.
Minden szerelő ott dugja be ahol lehet.
Ez pontosan igy van, és azért nincs akkora veszély azzal az alig 1 mm vastag szállal.
Egy telefonkábel és egy optikai kábel teljesen más tészta. A telefonkábelre simán lehet akár 4-5 milliméteres hurkot rakni, vagy 180 fokban visszahajlítani, beszélni lehet rajta. Az optikai kábelnek pedig van egy minimális hajlítási sugara, hogy a különben egyenes vonalban terjedő fény "be tudja venni a kanyart" .
Én megértem a szerelőt, hogy nem szívesen húz be egy telefonvonalra készült, ismeretlen nyomvonalra optikai kábelt, ahol az még akár meg is sérülhet a kis sugár miatt (a belseje mégiscsak üveg...). Vagy nem sérül meg, csak éppen az ügyfél panaszkodik utána, hogy az 1 Gb/s helyett csak 5-600 Mb/s a sebesség. Én csak UTP kábeleket szoktam vezetgetni, azok kevésbé macerásak. De ha az ügyfél azt mondja, hogy van cső, az jelentheti azt is, hogy könnyen, szépen meg lehet csinálni a vezetékezést, meg azt is, hogy többet kell kínlódni vele, mintha nem lenne cső. Nagyon kétesélyes, sok mindent láttam már...
Üdv a csapatnak! A szellőző ventilátor működik. A kondi táp nem adott elég feszültséget. Tegnap megmértem a motort és a kondit, mindkettő rendben volt. Elvittem egy elektró műszerész ismerősömhöz, ő silabizálta ki. Ma már vígan forog a helyén a ventilátor. Csak tudnám mi kerül 100 000EFt-a ezen a ventilátoron...
Jo, hogy nekem mondod….
De az kizárt, hogy bármilyen falban levö csöben az optikai szálnak bármilyen gondja legyen. Amilyen optikai szálakat ma használnak azokra majdnem csomot is lehet kötni ( ha nem huzod meg nagyon ). Ha egy fali csöbe be tudod nyomni a behuzo rugot, abba bátran behuzhatod az optikai szálat is. A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2021
A lakáson belül a nappaliban, ahol van 4-es dugalj ott érdemes. Ott van rá nagyobb esély, a fürdőszobában kevésbé.
Az igen, de ugy magyarázzák a szabályok, hogy csak a központi FI után oszthatod fel ujabb individualis FI körökre
Ilyen szabályok, már bocs, nincsenek.
Nagyon érdekes, mert emiatt kellett átdrotoznom a ház egy részét. S tudod a hatoság ellen nem lehet….
Idézet: Ez így ebben a formában nem teljesen igaz. Adatkommunikációnál tapasztaltam RS-485 esetén, hogy ha megtörik a sodrott érpár, akkor bizony nem veszi a kanyart. Szétesik a kommunikáció. A kábel átmérőjének 7-8 szorosa szokott legalább a minimális hajlítási sugár lenni. „A telefonkábelre simán lehet akár 4-5 milliméteres hurkot rakni, vagy 180 fokban visszahajlítani, beszélni lehet rajta.”
Szó sem volt adatkommunikációról, RS-485-ről, én azt mondtam, hogy beszélni lehet rajta, ahogy te is idéztél...
Azt írtam:
Idézet: Egy mérést azért megérne, milyen hatással van a 300-3400Hz-ig terjedő beszédsávra is a görbület. Az biztos, hogy nem hajlítgathatjuk összevissza vezetékeket büntetlenül „Ez így ebben a formában nem teljesen igaz.”
Azért már egy két évtizedet lemaradtál. A mai telefonkábelben alig van 300-3400Hz- s jel, de annál több akár 30 MHzig terjedö jel.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2021
Ip. tan-ként tárcsamechanikát is javítottam.
Nem villanyszerelőként kérdezem, hogy a képen minden megfelelő?
A kábel bevezetése pont a kapcsoló karmaihoz esik, iránya nem derékszög. Ez az, ami engem zavar.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |