Fórum témák
» Több friss téma |
Beállítások / fájlablak / méret kijelző?
Az nem változtatja meg, ott Mb van beállítva...
Akkor szerintem nem lehet.
Mi a csudának kéne neked bit/másodperc..???
A fileoknál teljesen jó a Byte/másodperc. ![]()
Ma megoldódott a táp túlfogyasztási problémám. Ahogy pont fórumtársunk privátban javasolta, éltem a 14 napos elállási jogommal a sarki nagy múltú számtekboltban.
De mielôtt vissza vittem volna, előtte egy órával vettem egy ugyanolyan teljesítményű, és hatásfok-besorolású, és ugyanolyan ársávú Cooler Master tápot. Így jó összehasonlítási alap volt a frissen vett táppal, és beigazolódott hogy az új tápra dugva az áramfelvétel kevesebb mint a fele (az immár visszavitt) gyanús tápnak. (arra tippelek ebben nem aktív PFC, hanem inaktív PFC volt ![]() Halkan jegyzem meg hogy az új meg kikapcsolva vesz fel rengeteget, de ezen egy kapcsolós elosztó segíthet. Kértem kölcsön többféle TRMS mûszert, mindegyik minimális eltéréssel ugyanazt mutatta mint az akkor említett AC/DC lakatfogóm, tehát sanszosan nem mérési hiba volt. Még érdekesebb hogy a 30éves Metex-em is ugyanazt mérte. Idézet: „Kértem kölcsön többféle TRMS mûszert, mindegyik minimális eltéréssel ugyanazt mutatta” Mivel egyik se teljesítmény (W) mérő volt hanem csak V és A mérő.. ![]() A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2021
Segíts már, hol írtam wattot? A tápokon van rajta, az azonos!
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2021
Idézet: „az új meg kikapcsolva vesz fel rengeteget, de ezen egy kapcsolós elosztó segíthet”
"Halkan jegyzem meg hogy az új meg kikapcsolva vesz fel rengeteget, de ezen egy kapcsolós elosztó segíthet."
A tapasztalatok alapján nem ajánlom a PC teljes áramtalanítását (főleg, ha SSD van benne).
A rengeteg az nálad milyen mértékegység?
Na errôl szívesen olvasnék valami okosat, miért ne?
Mondjuk azt én sem tudom, ha szabályosan le van állítva egy gép akkor miért ne lehetne áramtalanítani, de nemrég jártam, úgy, hogy a 3 fázisú műhelyemben, egy túlterhelés levágott egy fázist, mire egy mágneskapcsoló elkezdett prellegni, villogott miden ahogy egy nagy 3 fázisú trafón keresztül vissza táplált a hálózatba, az SSD-ről még a partíció is eltűnt, de mint mondtam ez egy bekapcsolt gépet talált telibe....
Nem azt mondom, hogy a Cooler Master nem jó, de miután mindenki Seasonic belsős és EVGA-t vagy olcsóbb szériás beQuiet tápot javasolt, miért azt vettél
![]() Amúgy továbbra is azt mondom, mérési hiba, ezek a tápok elég komolyan be vannak mérve hatásfokra, és nem csak egy ponton.
Egyrészt mert ez volt készleten ebben az ársávban, és mert hétfôn már lejár a 14 nap, és már ez is overkill egy szinte irodai felhasználásra szánt gépbe.
Milyen durva mérési hiba az amivel 100% feletti eltérést össze lehet hozni, két közel azonos paraméterû vadiúj táp összehasonlításakor? A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2021
Olvasd el a feliratot, 80 plus bronze, nézd meg a specifikációját ennek. Steve Burke (gamersnexus) csinál youtube videókat tápok beméréséről, ha pontosan érdekel a folyamat, abszolút ki van zárva ilyen hiba, akkor is megfogják a gyártót, ha 2%-ot kívül esik egyetlen terhelésponton is a megengedett sávból. Írták neked, komplex alakú feszültséggel és árammal kell számolni, ez házilag nem a legkönnyebben kivitelezhető.
A mérési hiba abból adódik, hogy a két áram fázisa és alakja valószínűleg teljesen más. Nem tudom mennyiért vetted ezt, a system power 9 500W most olyan 19e, de többet vettem használtan 8-10-12 körül és sosem volt vele gond, meg garanciásak is. Amúgy indokolatlan az 550W, ha nem tervezel durván erős videókártyát és nem AM3+ 8 magos 220W-os procid van. Egy system power 8 400W-os táp viszi sok éve a gépem és a GTX 1080 sem okozott gondot (alapvetően RX 580 van, 1080-hoz illene azért 500W-os táp). De ha nézed a teszteket, azt is felveszik görbékre, hogy különböző terhelési szinteken és hirtelen terhelés hatására a kimenetek hogy szabályoznak.
Azt állítod egy termék nem lehet hibás az eladás pillanatában? Ezt komoly?
Felfigyeltem rá, mennyi SSD-t és HDD-t hoztak (meg minden mást), amiket egy induláskori táp megfutás végzett ki (szerencsére a legtöbb megúszta a TVS diódával). Mint utólag kiderült, a párom édesapja is minden használat után lekapcsolta a PC elosztóját egészen addig, amíg egyszer a bekapcsolása helyett csak durrant egyet a tápja...
Apósomnak évente kell cserélni valamit a gépében, a legdrágább történet : minden elszállt a gépben, a legolcsóbb akció egy táp volt...
Nem tudom lebeszélni erről az elosztó lekapcsolgatásról, odáig eljutottam, hogy a fotókat videókat pár havonta mentjük külsőre....
Miért nem vesztek neki egy laptopot? Azokkal nincs annyi, ilyen jellegű eset.
Lágyindító kell a konnektorra
![]()
Már szóba került ez is.... Ha legközelebb valami drágább repül akkor ez is opció.
Hát, ekkora butaságot is régen olvastam már.
![]() Ha egy bekapcsoláskor eldurran egy táp, az nem azért van mert ki volt kapcsolgatva, annak semmi köze nincs hozzá. Az olcsóbbik tápom (noname) a tavasszal lesz 12 éves, a PC napi szinten megy, és minden nap ki is van kapcsolva. Most is erről írok, és másfél óra múlva le fogom kapcsolni a hálózatról, ahogy azt eddig is tettem. Ennyiből ne kapcsold le a villanyt se soha sehol, mert abból is azt fogod kikövetkeztetni hogy nem szabad, mert attól megy tönkre majd az egyik bekapcsoláskor. ![]() A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2021
Változó, mikor mi: átütött elkók, teljesítmény félvezetők, egyre ritkábban a vezérlés. Az új, robbanós Gigabyte tápoknál meg minden is.
![]() Majd mondom neki, hogy lépjen rá a vezetékre mielőtt bekapcsolja, aztán lassan emelje le a lábát róla, hogy az elektronok lassabban induljanak meg. ![]()
Ez olyan, mint a Hi-Fi-stáknál a "melyik kábel szól jobban": mindenki abban hihet, amiben akar.
Szerencsés vagy, de mindenki addig hiszi, hogy bele nem csap a villám, amíg tényleg bele nem csap. Nem érdekel a villanyégő: elromolhat mert fogyóeszköz és filléres tétel, de egy több százezer (netán több millió) Ft értékű munkaeszköz (számító)gépre vigyáz az ember (nálam egyébként is minden szünetmentesen van). És ne keverjük össze: a számítógépet kikapcsolom, csak a tápját nem. Már csak azért sem, mert akkor nem tudnám távolról bekapcsolni, ha éppen szükségem van róla valamire, stb. Eltérő felhasználási igények. Egyébként pedig a táp problémára visszavezethető hibás gépeknél meg szoktam kérdezni a felhasználói szokásokat és szignifikánsan több a probléma a ki-be kapcsolgatott tápos gépekkel.
Mindig, mindegyik PC-met áramtalanítom amikor nem használom, meg persze a monitort, és a TV-t is, legalább 30 éve mindegyiket. Ez annyira bevált, hogy a biosban be van állítva, hogy az alapértelmezett állapot a bekapcs. Azaz amikor bekapcsolom a hosszabbítót, akkor egyből indul is a PC.
Ha fixen áram alatt van, akkor gyorsabban öregszik. Ha kapcsolgatod akkor a tranziensekből kap többet. Szerintem ha kapcsolgatva van, de nem túl sokat (naponta max. 1...3-szor), akkor tovább bírja, mintha folyamatosan áram alatt lenne, talán ennyi "formálás" még kell is a benne levő elkóknak. ![]() Magyarul az én tapasztalataim nem támasztják alá amit írsz.
A hitnek van ehhez a legkevésbé köze. Sokan olvassák a fórumot, ne terjesszük már a butaságot, hogy egy elektronika eszköz attól megy tönkre hogy nincs folyamatosan használva. Egy bekapcsoláskori hiba fellépése (ugyanúgy mint egy izzónál) már az okozat, nem pedig a kiváltó ok. Ez olyan mintha azt mondanám, hogy semmit ne kapcsoljunk ki mert ha bekapcsoljuk akkor tönkre fog menni. És valóban, egyszer majd tönkre is megy.
Van 3db digi beltérink, az enyém csak napi 5 órában (időkapcsolóval) kap áramot, a másik kettő folyamatosan. Érdekes módon, az enyémet még sosem kellett cserélni sok év alatt, a másik kettőt mindegyiket már vagy háromszor cserélték. Nem is értem miért... Az meg nem újdonság, hogy egyre több a gagyi eszköz, hiszen fogyasztói társadalomban élünk. De, nekem a régi tápokkal sosem volt bajom, az olcsókkal sem. De amit cserélni vagy javítani kellett valakinél azok sem robbantak egyik sem, egyszerűen vagy leálltak vagy már el sem indultak, mert az alapvető védelmi áramkörök azokban is benne voltak. Ha egy PC táp bármit tönkretesz ami rá van kötve, akkor azt el kell vinni a fogyasztóvédelemhez mert akkor az az alapvető követelményeknek sem felel meg. Nem teheti tönkre.
Ez a tranziens dolog is érdekes, ott van benne a lágyindító meg a PFC, ami elvileg ugyanúgy lágyan indul. Na meg a mai tápok már nem is hasonlítanak a régiekre, egyetlen feszültsége van a trafónak, a többit konverterekkel állítja elő a szekunder oldalon. A vezérlők meg elég intelligensek egy régi 494-hez képest. Ezekkel akkor lehet baj, ha eleve van egy rossz gyártási széria, vagy tényleg olyan szinten spóroltak vele, hogy a legócskább alkatrészeket teszik bele, vagy helytelen valamelyik méretezés és akkor barnul a nyáklap, meg visszáramos lesz a dióda, stb.
Van rengeteg elérhető videó ahol adott gyártmányú tápokat nagyon komoly stressznek tesznek ki, túlterhelik, rövidre zárják stb. és bírják.
Én is minden este kihúzom a drótostelefont és internetkábelt a falból, a villanyóránál lehúzom az összes biztosítékot és elzárom a gázcsapot is a gázóránál. A vizet csak azért nem zárom el mert útálom ha a klozettet nem lehet lehúzni éjjel...
![]() ![]() Így már biztonságban vagyok..? A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2021
Én sem azt mondom, hogy attól megy tönkre, ha nincs folyamatosan használva, mert akkor sosem kapcsolnám ki az eszközeimet: nálam a standby az egészséges kompromisszum. Számítástechnikán és szervereken szocializálódtam, ott évekig mennek a vasak kikapcsolás nélkül, redundáns rendszerekben. Ott sokszor az az alapelv, hogy amíg nem feltétlenül kell nem állítják le, mert esetleg nem indul el újra (volt rá példa). Elfogadom, hogy nem egyformán gondolkodunk róla, nekem ezek a tapasztalataim a számítástechnikából.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |