Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ezzel a rossz minőséggel csak egyszer találkoztam szerencsére. 720P már jó képet ad.
Kerülgetitek a választ, ezért ismét rákérdezek.
Egy nagyobb felbontás megjelenítésére alkalmas TV-n a HD adást jobbnak kell látnom?
Nem biztos. Ez nem csak a felbontástól függ.
Én úgy mondanám, biztos nem. Egy natív felbontáson nézett kép szerintem jobb minőségű,
mint egy újraméretezett, skálázott, akármizett kép. Lehet bármilyen fejlett processzor ami variálja... A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2021
Nekem is 4K-s tévém van, igaz, 6 éves. Régebben próbálkoztam a 4K-s tartalmak lejátszásával, de az az igazság, hogy a beépített hardver harmatgyenge hozzá. A saját videóimat sem játssza le többnyire, esetleg a yt-ra feltöltött, agyonbutított verziót. De a 720p és 1080p tartalmak közt ég és föld a különbség, és a hd tv adások az utóbbival egyeznek ránézésre...
Attól függ, hogy feltetted-e a szemüveged. Általában nem veszed észre a különbséget.
Én szemüveg nélkül nézem.
![]() Viszont a 4k képernyőn csak nagyítóval látom a pixeleket közelről. A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2021
Csak érintőlegesen tartozik ide, de próbáld ki:
A TV-re kikötsz egy FHD felbontású számítógép (pl. Win) képét (amit amúgy átlagosan használsz, tehát nincs eltekerve a DPI). Fogj egy drótnélküli egeret, és ahonnan a TV-t néznéd, kezdj el böngészni, mondjuk olvasgasd kicsit a hobbielektronika fórumot ![]() Saját tapasztalat az, hogy nem tudom elolvasni abból a távolságból (nem vagyok szemüveges, még), és ez nem a 50"-os TV hibája, (fele távolságból még úgy-ahogy megy). Na én ezért nem erőltetem a HD-nál nagyobb felbontást filmnézéshez, nem fogom sámliról nézni a TV-t.
Én úgy vagyok vele, hogy ha legalább annyi pixel van a kijelzőben (natív felbontás) vagy több, mint a megjelenítendő kép felbontása, akkor már jó.
![]()
Én gyakorlatilag csak monitornak használom a TV-t. Van mellette egy PC, azokról megy a film, a letöltött sorozatok, arról megy a NETFLIX. A fiam is azon játszik, ha éppen nálunk dekkol.
Ő néha nézi a HD adásokat is, de csak ritkán. A Windows ikonjait, szövegeit nagyra kellett állítanom, hogy ne folyjon ki a szemem. ![]()
Számítógéppel pont nem jó az összehasonlítás, mert ott a rendszer szabja meg, hogy egy adott alakzat hány pixelt tölt ki. Itt fix felbontású filmről van szó.
Egy pixeles kép (a film is képek sorozata) mindig ott a legszebb, ahol egy képi pixel egy megjelenítői pixelre esik, függetlenül attól, hogy a megjelenítő mérete mekkora. Utóbbi arra van elsősorban hatással, milyen távolságból élvezhető a képe.
Háttal nézve nem túl szép a képe egy TV-nek sem. Ha már nem kivehetôek a részletek akkor mit számít hogy pixelpontos-e a kép?
Idézet: Ez egy nagyon jó kérdés. Több filmet is megnéztem 4k felbontásban 4k-s TV-n de nem, vagy alig szebb a képi élmény, mint FullHD film FullHD TV-n. Esetleg én nem vagyok műértő. „Ha már nem kivehetôek a részletek akkor mit számít hogy pixelpontos-e a kép?” ![]()
A képernyő mérete és a távolság számít. 50 collnál 2 méternél közelebb kell menni, hogy valamit észrevegyél a 1080p és 4K között. 3 méterről meg a 720p és 1080p között sem látsz lényegi különbséget (maximum az upscaler miatt).
Természetesen ez csak akkor igaz ha az adott stream-ek bitrate-je egyébként nem korlátoz. Inkább a felbontáshoz képest nagyobb bitrate ad jó minőséget, mint a nagyobb felbontás a relatíve kisebb bitrate-tel. (Egységnyi pixelre eső bitrate számít. A 4k felbontáshoz 4x akkora bitrate kell ugyanannál a codec-nél a korrekt összehasonlításhoz). Bővebben: Link A 4k display esetleg akkor számít, ha fényképeket is akarsz nézegetni, és közel mész, hogy bizonyos részleteket jobban kivegyél. A FullHD 2 megapixelnek, 4k az 8Megapielnek felel meg, ennél már régen nagyobb felbontásban készülnek a képek. A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2021
Hamarosan megfizethetőek lesznek a 8k megjelenítők. ( Remélem )
![]()
Utálom ezt az inkonzisztens megnevezést. A pixelek számának növekedése alapján 16K-nak kellene hívni.
Végül is nem a pixelszámok alapján kaptak nevet.
Az 1920-as a full HD ( 2k ) 1920 x 1080 A 3840-es az UHD ( 4k ) 3840 x 2160 És a 7680-as a 8k 7680 x 4320 Ez nem tudom milyen HD. ![]()
Számháború. Az elérhető felbontású média legfeljebb HD, Magyarországon az is külön kérésre. Drágán bármit elérhető.
Olyan kérdésem lenne, hogy több különböző feszültségű tápegység negatív kimenete (egyenáram 3V, 5V, 12V) közösíthető, hogy kevesebb vezetéket kelljen húzni?
Köszönöm szépen
![]() Természetesen nagyobb keresztmetszetet kap majd.
A TV felbontás mellé előkerült a nézőpont távolsága is, amit én nem mertem szóba hozni. Nekem ellentmondás, hogy a régi képcsöveket 4-5 m-ről néztük, a mostani falra akasztott óriásokat meg 2 m-ről kellene. Miért van ez így -ha így van egyáltalán-? (Én azért vettem nagy TV-t, mert nem láttam jól a teniszlabdát a kisebben. És a nagyobb TV-n, valóban sokkal-sokkal jobban látom.)
Ha igazat adunk azoknak, akik szerint a HD felbontásnál nagyobb, már nem ad hozzá az élményhez semmit, akkor joggal kerül elő az a kérdés, miért gyártanak 4K, 8K felbontás megjelenítésére alkalmas képernyőket is?
Idézet: „miért gyártanak 4K, 8K felbontás megjelenítésére alkalmas képernyőket is?” Technikai erőfitogtatás, na meg elhitetni a néppel, hogy költsön. Ebben a topicban már off de miért gyártanak 800LE-s kocsikat ha a sebességkorlátozás miatt nem tudod kihasználni?
A 800LE inkább a gyorsulás miatt fontos
![]()
Kettesben 3mp. alatt felgyorsulsz 130-ra... és aztán?
Ezt a választ jól elkapkodtad
![]() A 800LE kérdésben a LE az teljesítmény...
Egy TV használható számítógép kijelzőjeként is, ott már számít a felbontás.
A brutális gyorsulás életet is menthet néha.
Megmagyarázni én is tudom, csak nem értem.
Szerintem ne offoljuk szét a topicot. Idézet: „akkor joggal kerül elő az a kérdés, miért gyártanak 4K, 8K felbontás megjelenítésére alkalmas képernyőket” Joggal merül fel, valóban, hiszen (mint írták is fentebb) nincs is jelenleg HD-nál jobb TV-adás. Azaz, elvétve van, előfizetőknek, úgy írták. No, ezért. Biztosan emlékszel arra a korra, amikor még bőszen FF adások mentek a TV-n, de színes tévét már gyártottak. Idézet: „A brutális gyorsulás életet is menthet néha.” De a gyorsulás továbbra sem a maximális teljesítményből adódik, hanem a forgatónyomatékból. (Természetesen -ha nem is egyenes- van némi összefüggés, általában. De nem mindig) (Mielőtt offolás gyanújába esnék: elektromos járműnél is igaz ez A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2021
|
Bejelentkezés
Hirdetés |