Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3662 / 4004
(#) Kovidivi válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 15, 2021 /

Ezzel a rossz minőséggel csak egyszer találkoztam szerencsére. 720P már jó képet ad.
(#) Alkotó hozzászólása Nov 15, 2021 /

Kerülgetitek a választ, ezért ismét rákérdezek.
Egy nagyobb felbontás megjelenítésére alkalmas TV-n a HD adást jobbnak kell látnom?
(#) Suba53 válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 15, 2021 /

Nem biztos. Ez nem csak a felbontástól függ.
(#) Régi motoros válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 15, 2021 / 1

Én úgy mondanám, biztos nem. Egy natív felbontáson nézett kép szerintem jobb minőségű,
mint egy újraméretezett, skálázott, akármizett kép. Lehet bármilyen fejlett processzor ami variálja...
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2021
(#) SzervízMacska válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 15, 2021 /

Nekem is 4K-s tévém van, igaz, 6 éves. Régebben próbálkoztam a 4K-s tartalmak lejátszásával, de az az igazság, hogy a beépített hardver harmatgyenge hozzá. A saját videóimat sem játssza le többnyire, esetleg a yt-ra feltöltött, agyonbutított verziót. De a 720p és 1080p tartalmak közt ég és föld a különbség, és a hd tv adások az utóbbival egyeznek ránézésre...
(#) nedudgi válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 16, 2021 /

Attól függ, hogy feltetted-e a szemüveged. Általában nem veszed észre a különbséget.
(#) Suba53 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Nov 16, 2021 /

Én szemüveg nélkül nézem.

Viszont a 4k képernyőn csak nagyítóval látom a pixeleket közelről.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2021
(#) KBal76 válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 16, 2021 /

Csak érintőlegesen tartozik ide, de próbáld ki:
A TV-re kikötsz egy FHD felbontású számítógép (pl. Win) képét (amit amúgy átlagosan használsz, tehát nincs eltekerve a DPI). Fogj egy drótnélküli egeret, és ahonnan a TV-t néznéd, kezdj el böngészni, mondjuk olvasgasd kicsit a hobbielektronika fórumot . Mármint ha sikerül.
Saját tapasztalat az, hogy nem tudom elolvasni abból a távolságból (nem vagyok szemüveges, még), és ez nem a 50"-os TV hibája, (fele távolságból még úgy-ahogy megy). Na én ezért nem erőltetem a HD-nál nagyobb felbontást filmnézéshez, nem fogom sámliról nézni a TV-t.
(#) Udvari Zsombor válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 16, 2021 /

Én úgy vagyok vele, hogy ha legalább annyi pixel van a kijelzőben (natív felbontás) vagy több, mint a megjelenítendő kép felbontása, akkor már jó. Persze függ attól is, hogy az adott készülék hogyan méretezi rá a képet a kijelzőjére...
(#) Suba53 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 16, 2021 /

Én gyakorlatilag csak monitornak használom a TV-t. Van mellette egy PC, azokról megy a film, a letöltött sorozatok, arról megy a NETFLIX. A fiam is azon játszik, ha éppen nálunk dekkol.
Ő néha nézi a HD adásokat is, de csak ritkán.
A Windows ikonjait, szövegeit nagyra kellett állítanom, hogy ne folyjon ki a szemem.
(#) Bakman válasza KBal76 hozzászólására (») Nov 16, 2021 /

Számítógéppel pont nem jó az összehasonlítás, mert ott a rendszer szabja meg, hogy egy adott alakzat hány pixelt tölt ki. Itt fix felbontású filmről van szó.

Egy pixeles kép (a film is képek sorozata) mindig ott a legszebb, ahol egy képi pixel egy megjelenítői pixelre esik, függetlenül attól, hogy a megjelenítő mérete mekkora. Utóbbi arra van elsősorban hatással, milyen távolságból élvezhető a képe.
(#) KBal76 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 16, 2021 /

Háttal nézve nem túl szép a képe egy TV-nek sem. Ha már nem kivehetôek a részletek akkor mit számít hogy pixelpontos-e a kép?
(#) Bakman válasza KBal76 hozzászólására (») Nov 16, 2021 / 1

Idézet:
„Ha már nem kivehetôek a részletek akkor mit számít hogy pixelpontos-e a kép?”
Ez egy nagyon jó kérdés. Több filmet is megnéztem 4k felbontásban 4k-s TV-n de nem, vagy alig szebb a képi élmény, mint FullHD film FullHD TV-n. Esetleg én nem vagyok műértő.
(#) majkimester válasza Bakman hozzászólására (») Nov 16, 2021 /

A képernyő mérete és a távolság számít. 50 collnál 2 méternél közelebb kell menni, hogy valamit észrevegyél a 1080p és 4K között. 3 méterről meg a 720p és 1080p között sem látsz lényegi különbséget (maximum az upscaler miatt).

Természetesen ez csak akkor igaz ha az adott stream-ek bitrate-je egyébként nem korlátoz. Inkább a felbontáshoz képest nagyobb bitrate ad jó minőséget, mint a nagyobb felbontás a relatíve kisebb bitrate-tel. (Egységnyi pixelre eső bitrate számít. A 4k felbontáshoz 4x akkora bitrate kell ugyanannál a codec-nél a korrekt összehasonlításhoz).

Bővebben: Link

A 4k display esetleg akkor számít, ha fényképeket is akarsz nézegetni, és közel mész, hogy bizonyos részleteket jobban kivegyél. A FullHD 2 megapixelnek, 4k az 8Megapielnek felel meg, ennél már régen nagyobb felbontásban készülnek a képek.
(#) Suba53 válasza majkimester hozzászólására (») Nov 16, 2021 /

Hamarosan megfizethetőek lesznek a 8k megjelenítők. ( Remélem )
(#) SzervízMacska válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 16, 2021 /

Utálom ezt az inkonzisztens megnevezést. A pixelek számának növekedése alapján 16K-nak kellene hívni.
(#) Suba53 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Nov 16, 2021 /

Végül is nem a pixelszámok alapján kaptak nevet.

Az 1920-as a full HD ( 2k ) 1920 x 1080
A 3840-es az UHD ( 4k ) 3840 x 2160
És a 7680-as a 8k 7680 x 4320 Ez nem tudom milyen HD.
(#) Epu2 válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 16, 2021 /

Számháború. Az elérhető felbontású média legfeljebb HD, Magyarországon az is külön kérésre. Drágán bármit elérhető.
(#) Charlie99 hozzászólása Nov 16, 2021 /

Olyan kérdésem lenne, hogy több különböző feszültségű tápegység negatív kimenete (egyenáram 3V, 5V, 12V) közösíthető, hogy kevesebb vezetéket kelljen húzni?
(#) Suba53 válasza Charlie99 hozzászólására (») Nov 16, 2021 /

Igen.
(#) Charlie99 válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 16, 2021 / 1

Köszönöm szépen
Természetesen nagyobb keresztmetszetet kap majd.
(#) Alkotó hozzászólása Nov 16, 2021 /

A TV felbontás mellé előkerült a nézőpont távolsága is, amit én nem mertem szóba hozni. Nekem ellentmondás, hogy a régi képcsöveket 4-5 m-ről néztük, a mostani falra akasztott óriásokat meg 2 m-ről kellene. Miért van ez így -ha így van egyáltalán-? (Én azért vettem nagy TV-t, mert nem láttam jól a teniszlabdát a kisebben. És a nagyobb TV-n, valóban sokkal-sokkal jobban látom.)
Ha igazat adunk azoknak, akik szerint a HD felbontásnál nagyobb, már nem ad hozzá az élményhez semmit, akkor joggal kerül elő az a kérdés, miért gyártanak 4K, 8K felbontás megjelenítésére alkalmas képernyőket is?
(#) lelkes amatőr válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 16, 2021 / 1

Idézet:
„miért gyártanak 4K, 8K felbontás megjelenítésére alkalmas képernyőket is?”

Technikai erőfitogtatás, na meg elhitetni a néppel, hogy költsön.
Ebben a topicban már off de miért gyártanak 800LE-s kocsikat ha a sebességkorlátozás miatt nem tudod kihasználni?
(#) Kovidivi válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Nov 16, 2021 /

A 800LE inkább a gyorsulás miatt fontos A sebesség a teljesítményből adódik. A gyorsulás pedig nincs korlátozva.
(#) lelkes amatőr válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 16, 2021 /

Kettesben 3mp. alatt felgyorsulsz 130-ra... és aztán?
(#) szs válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 16, 2021 /

Ezt a választ jól elkapkodtad
A 800LE kérdésben a LE az teljesítmény...
(#) nedudgi válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Nov 16, 2021 /

Egy TV használható számítógép kijelzőjeként is, ott már számít a felbontás.
A brutális gyorsulás életet is menthet néha.
(#) lelkes amatőr válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 16, 2021 /

Megmagyarázni én is tudom, csak nem értem.
Szerintem ne offoljuk szét a topicot.
(#) szs válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 16, 2021 / 1

Idézet:
„akkor joggal kerül elő az a kérdés, miért gyártanak 4K, 8K felbontás megjelenítésére alkalmas képernyőket”

Joggal merül fel, valóban, hiszen (mint írták is fentebb) nincs is jelenleg HD-nál jobb TV-adás. Azaz, elvétve van, előfizetőknek, úgy írták. No, ezért. Biztosan emlékszel arra a korra, amikor még bőszen FF adások mentek a TV-n, de színes tévét már gyártottak.
(#) szs válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 16, 2021 /

Idézet:
„A brutális gyorsulás életet is menthet néha.”

De a gyorsulás továbbra sem a maximális teljesítményből adódik, hanem a forgatónyomatékból. (Természetesen -ha nem is egyenes- van némi összefüggés, általában. De nem mindig)

(Mielőtt offolás gyanújába esnék: elektromos járműnél is igaz ez
Következő: »»   3662 / 4004
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem