Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   247 / 276
(#) Kera_Will válasza tnl hozzászólására (») Nov 14, 2021 / 1
 
Ha már MOS erősítőnek akkor inkább dual gate MOS-FET és nem C(omplementer)-MOS IC-k.
Kissé nagyobb a határfrekvencia, kissé lineárisabb , kényelmesebben szabályozható stb...
1-etlen fokozat duál kapus MOSFET akár oszcillátor és keverő is lehet egyszerre.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2021
(#) tnl válasza bigrobi hozzászólására (») Nov 15, 2021 / 1
 
Ez engem is érdekelne, az biztos, ha kisebb potmétert
teszel feszültségosztónak, akkor az erősítő bemeneti
ellenállása csökken.
(#) Gafly válasza tnl hozzászólására (») Nov 15, 2021 /
 
Az egész egy hexadecimális billentyűzet. Érdekes a működési elve. Kétoldalas nyákon az egyik oldalon van két téglalap alakú felület. A másik oldalon pedig van egy ugyanakkora lebegő fólia négyzet. Az egyik meg van táplálva "nagy" frekvenciával, a másik oldalon meg figyeljük, hogy mekkora a feszültség. Ha megérinted a lebegő nyák szigetet, drasztikusan lecsökken a vevő oldalon a feszültség.
Nagyon jópofa cuccokat lehet vele csinálni, például egy kétoldalas nyákra fel tudod tenni a kezelőszerveket az egyik oldalra, a másikra meg smd-ben az áramkört. Csak a tervezése macerás kicsit.
(#) tnl válasza Gafly hozzászólására (») Nov 15, 2021 /
 
Köszönöm, jó ötlet!
(#) Kera_Will válasza Gafly hozzászólására (») Nov 15, 2021 / 1
 
Primo tasztatúra volt ilyesmi valamikor.
(#) bigrobi hozzászólása Nov 15, 2021 /
 
Mennyire lehet közel a ferritantenna a hangszóróhoz egy AM rádióban? Az alapkoncepció meg van ki is végtama fa elemeket, de eszembe jutott hogy a rádióm szélességét kb megfelezhetem, így 7cm helyett ehet 4cm. Azt tudom nem szabad a tekercsnek közel lennie az elemekhez. Valójában még ennél is kisebb bírna lenni de a 10cm ferrit helyett a 14cm rakok bele.
(#) Kera_Will válasza bigrobi hozzászólására (») Nov 16, 2021 / 3
 
A Sokol nagy lapos ferritje se volt túl távol a hangszórótól , inkább közel.
A fél maroknyi zsebrádiókban se vannak túl távol a nagy alkatrészek egymástól.
Ami zavarhat inkább az hogy ferritet "részben árnyékolhatja/elhangolhatja " a közelében lévő vas alkatrész ...de mivel fixen ott van mint állandó szórt paraméter jelentkezik.
A lényeg , hogy ne legyen a ferritrúd mágneses terében rövidre zárt menetet alkotó fém alkatrész.
Mert akkor lerontja az antenna tulajdonságait (örvény áramú veszteségek... stb.) .
De ha egy felhasított fémcsövet (nem lesz rövidre zárt menet) raksz köré akkor elektromos komponensekre közömbösebbé teszed (árnyékol) jobban a mágneses komponensekre fog (irány) érzékenyebbé válni a ferrit antenna.
Ezt szokták a (róka)iránymérő vevőkben is alkalmazni.
(#) bigrobi válasza Kera_Will hozzászólására (») Nov 16, 2021 / 1
 
vagy újratervezem a dobozt vagy marad a nagyobb. Úgy döntöttem AA elemekről megy nem AAA elemekről. Egy ár több kapacitás. Találtam pár szovjet "zsebrádió". hát nem csak a szovjetunió volt nagy a rakétáival, a zsebrádiói is, gondolom valami fel zsák méretű zsebei lehettek. A régi vicc jut eszembe, honnan ismerhető fel az orosz processzor? Há messziről
(#) szikorapéter hozzászólása Nov 17, 2021 /
 
Sziasztok. Bocsi hogy ezt ebben a témában teszem fel de tanácstalan vagyok. Megépítettem egy Magyar "yútubos" által készített GDO-t, de furcsa dolog hogy nem úgy működik szerintem ahogy kéne tennie.
Igaz a derpez műszer nincs benne még, meg kapott egy kondival még egy "független" fokozatot amit eredetileg arduino frekimérőnek szántam de ott alig jön le 200mVpp jel összesen, és szinte folyamatosan 10Mhz körül ketyeg.
Annyi a módosítás hogy ahol van egy 10pF-os kondenzátor és egy 50ohm-os ellenállás oda jön még egy BC547-es fokozat 470K C-ről B-re, táp felől 1K előtét. És ezen erősítő fokozat után mérek 200mVpp-t mindössze ami nagyon kevés ahhoz hogy az arduino tudja mérni a frekit.

Némi szabályzást tudok megvalósítani a forgókondenzátorral de alig valamit, amikor "kintebb" tekerem leáll az oszcilláció.
(#) tnl válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 17, 2021 /
 
Kaphatok linket a videóhoz?
(#) szikorapéter válasza tnl hozzászólására (») Nov 17, 2021 / 1
 
(#) GPeti1977 hozzászólása Nov 18, 2021 /
 
Már majdnem műkodik a hga22 vevő, a keverő JFET-es lett mondössze -6db veszteséggel. A keverő utáni fokozat egy lassú CMOS műveleti erősítő mert a szokásos CD4069 folozat a keverési melléktermékeket jobban erősítette mint a hasznos jelet, a komparátor már CMOS inverter mert a műveleti erősítőt ha a két fokozatot egymás után kötök torz jel jött ki.
Ami nem működik az a dekódolás, a saját FSK demeodulátor programom az 1 bitet nem veszi észre, azaz a realterm soros monitor mely tudja a 200 baudot a start bit a 0x68 helyett 0x60. azaz 01101000 helytt 01100000.
Illetve 60km re vagyok egy 100kW-os adótól de zajmentes jelet nem igazán kapok csak ha az adóval merőleges a ferrit antenna, pedig az össz erősítésem kb 10x20x10x10x0,5x200 = 2millió 126dB, plusz a komparátor amely négyszögesít kb 10x es

hga22rec.jpg
    
(#) tnl válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 18, 2021 /
 
Csak így tovább!

Ha a részek önmagukban működnek, talán együtt is
(#) sdrlab válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 18, 2021 /
 
Idézet:
„mert a szokásos CD4069 folozat a keverési melléktermékeket jobban erősítette mint a hasznos jelet”

Mit gondolsz, ez talán erős jele lehet annak, hogy nem szűröd meg a keverő kimenőjelét, mielőtt erősítenéd a hasznos jelet?!! Ezt nem egy aktív elem kétes lassúságára szabad bízni, hanem R(L)C tagokkal addig kell szűrni, amíg az a keverési termékek, valamint oszci/vivő frekvenciákra elégséges elnyomású nem lesz a szűrő! Ellenkező esetben kézben tarthatatlan folyamatokat szülhetsz azzal a megoldással...
Mi akadályoz meg abban téged, hogy az oly kedvelt analóg módba kényszerített kapu visszacsatoló kondiját kellően nagyra növeld, ahol már erősen visszaesik az erősítése 130KHz magasságára?!! Mindenképpen passzív elemekkel ajánlott korlátozni a sávszélességet, és nem az aktív elemek le/fel futási sebességére építeni!
(#) tnl válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 18, 2021 /
 
Az JFET-nél esetleg nem kellene egy ellenállás, az
egyenáram korlátozására?
(#) GPeti1977 válasza tnl hozzászólására (») Nov 18, 2021 /
 
Nem, ez olyan fajta hogy 0V gate feszültségnél áll be a megfelelő munkaponti áram, 2SK241 , 0V -nál 8mA.
(#) szikorapéter válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 18, 2021 /
 
Az lehet probléma esetleg hogy "felületszerelve" valósítottam meg a kapcsolást?
A tápot kizártam mert sima áteresztős és elég rendesen szűrt is (régebben ment már erről más nagyobb frekis áramkör is gond nélkül).

Mod.: Képek lemaradtak.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2021
(#) GPeti1977 válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 18, 2021 /
 
A keverő után van szűrő, ha rendes vasmagos tekercs lenne kis ellenállással a keverő drain akkor nem szűrődne ki a nagyfrekvenciás komponens.
Már nem ez a lényeg hanem a demoduláció, hogyan lehetne egzotikus alkatrészek (DSP) nélkül demodulálni a jelet úgy hogy a baud rate 3%-on belül legyen?
A KF vivő félperiódusa hosszabb mint az 1 bithez tartozó tolerancia.
(#) sdrlab válasza tnl hozzászólására (») Nov 18, 2021 /
 
De, az első fokozatra gondolva... Elsődlegesen nem az egyenáram korlátozása a funkciója, hanem az áram hatására létrejövő feszültségesés, aminek hatására a gate negatívabb lesz a source-nál, ami ahhoz kell, hogy a lineáris(abb) szakaszra álljon be a FET(félig lezárjon)!
(#) sdrlab válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 18, 2021 /
 
Néztem a rajzod, de nem tudtam kiolvasni, végülis mennyi a KF-ed?!
Ha 200baud modulációt kell demodulálni..., én első körben min 2kHz-es KF alá semmiképpen se mennék!
Mekkora a modulációs mélység?
(#) tnl válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 18, 2021 /
 
Oké, ezt elnéztem
(#) GPeti1977 válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 18, 2021 /
 
Az IC manuálja nem írja hogy kell de attól nem árt mert csak stabilizál.

Amit nem tudok hogy ha lenne egy negyedhullámú 550m hosszú antennám erre a frekvenciára, ahhoz képest egy 4 cm hosszú 1cm átmérőjű ferrit antennának mekkora a nyeresége?

Van a demodulációra is egy ötletem a periódusidő mérésének idejét mérem és az alapján egy kimeneti port van billegtetve, ez így nem jó a zaj meg a jitter miatt, ezért a mért értékeket eltárolom egy tömbbe, a tömb értékeit úgy kell módosítani hogy a benne levő értékek 5ms egész számú többszörösei legyenek, illetve ha megszorzom 2/3 - dal akkor ki tudok streamelni 300 baud sebességet, amit az arduino hardweres UART-ja is tud, ugyanis 16 mega kristályról nem is lehet 200 at venni.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2021
(#) GPeti1977 válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 18, 2021 /
 
Felső keverésnél az 1 alapállapothoz 2128Hz, amit az arduino 470us nak mér +-4 felbontásban, plusz zaj plusz jitter, a 0 állapothoz 2470Hz tartozik 405us értékkel, így az adó lökete 340Hz de egy pár helyen 170- nek írják.
(#) sdrlab válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 18, 2021 /
 
A ferritantenna nyeresége az tetemes veszteség a negyedhullámú antennához képest szinte mindig, frekvenciától függetlenül is! Amihez képest nyereséges, az a vele megegyező méretű antenna... Na ahhoz képest van már nyeresége, nem is kicsi..., de ez már más tészta... )

Van szkópod, és esetleg jelgenerátorod? Mert a konkrét erősítést csak ezekkel tudod lemérni, kiszámolni nem mindig triviális, sok összetevője van, ahol elcsúszhat. De amit konkrétan mérsz, az a biztos...

Ha kb 2kHz a KF, akkor van 10 periódusod, amit elég jól le lehet mérni! Ezekből átlagot számolsz, és így zajszűrés is meglesz digitálisan...
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2021
(#) sdrlab válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 18, 2021 /
 
Egy konkrét kapcsolási rajzzal sokkal többre mennél, mint egyéb képekkel...!
(#) szikorapéter válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 18, 2021 /
 
Lentebb ott van az is....
(#) sdrlab válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 18, 2021 /
 
Idézet:
„Annyi a módosítás hogy....”

Na pont ez nincs rajta, és erről kérdezel!
(#) szikorapéter válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 18, 2021 /
 
A legelejétől az a kérdés hogy úgy viselkedik mintha gerjedne ahelyett hogy működne....
Le is írtam a "hibajelenséget" hogy mintha maxon pörögne a freki amit bír az áramkör, és a kondenzátor minimális forgatására enyhül a freki, de egy kicsit tovább forgatva el is tűnik (megszűnik az oszcilláció).
Az hogy a kimeneti jel nagyon alacsony az nem nagy gond azt orvosolni tudom, de leírtam a módosítást is ami nem egy nagy dolog mivel 3 alkatrész került be + ban.
(A 10pF után ahol az RF IN/OUT van a rajzon) oda került a tranzisztor földelt emitteres kapcsolásban táp felől 1,5K ellenállás, és Kollektorról Bázisra 470K -val van előfeszítve.
(#) tnl válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 18, 2021 /
 
Ha az erősítést állíthatóvá teszed, akkor beállíthatod, hogy nagy legyen,
de ne gerjedjen. A jelet hangként hallgatva ez jól hallható!
(#) tnl válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 18, 2021 /
 
Idézet:
„A legelejétől az a kérdés hogy úgy viselkedik mintha gerjedne ahelyett hogy működne....
Le is írtam a "hibajelenséget" hogy mintha maxon pörögne a freki amit bír az áramkör, és a kondenzátor minimális forgatására enyhül a freki, de egy kicsit tovább forgatva el is tűnik (megszűnik az oszcilláció).”


Ha a fet fojtótekercsét ellenállással helyetesítenéd, lehet az sokat segítene.
Következő: »»   247 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem