Fórum témák
» Több friss téma |
A léptetős (kar/fali) órák úgy oldják ezt meg, hogy egy H-híddal vezérlik a léptető részt. Egyik másodpercben az egyik kivezetés 1,5V a másik test, a következő másodpercben a másik kivezetés az elem, az egyik a test. Így maga a szerkezet váltakozó polaritású feszültséget kap.
Ha kis órát akarsz használni, alternatív megoldás, a másodperc mutatót perc mutatónak álcázod, a perc mutatót óra mutatónak, az óra mutatót meg elhagyod. (helyből 60* gyorsabban megy.) Esetleg van olyan, igaz ritka, ami 20 másodpercenként léptet,( nincs másodperc mutató) az szerintem gond nélkül gyorsítható 15-20 szorosra.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2021
Ugyanilyen az én vezérlésem is. Csak azt nem tudtam eddig, hogy ezek az orák pontosan hogyan müködnek. Most már tudom, hogy csak pontos idömérö oráknak használhatók.
Ezt is már végig zongoráztam. Talátlam olyat is ami másodpercenként 4et lépett ( a másodpercmutato szinte folyamatosan megy. Az is ugyanilyen alapokon megy, csak a mágnes mérete más meg az áttétel. Ott a rotor 180 fokos elfordulása 1/4 másodperc idöt jelent.
Elövettem egy DCF mechanizmust is, ott egész más motor van ( valoszinü léptetö, mert 4 vezeték megy bele). Az elvben tudna gyorsabban menni, hiszen az saját magát szinkrinizálja és olyankor kb 10 sec alatt fordul egy percet ráadásul nagyon érdekes modon külön fordul a másodpercmutato és megáll 12 orán. Majd ekkor kezdenek mozogni a kis meg a nagy mutatok. Miután nekem még ez sem elég, a cél a normális müködéshez 6 sec = 1 perc ( 10x-s sebesség ) meg abbol csak kettö van otthon nem akartam nagyon piszkálni, meg akkor magábz az orába is elektronikát (táppal együtt) kellene épiteni, ami nem járhato ut. |
Bejelentkezés
Hirdetés |