Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem a régi TV-k nem kvarc pontos időzítéssel működnek. A te általad belinkelt videón igencsak nagy hiba van. Ilyet akkor láttam, mikor gyerek koromban a szomszéddal videójel keverőt építettünk potméterekkel. Mikor az egyik bemenetet lekevertük kb az csinált ilyet.
Oltjátok itt egymást.
Szerintem kvarc jó, frekvencia jó, készülék is funkcionálisan működik (ámbár normális kép nincsen az adott TV-vel) és még nem kellett logikai analizátor venni. Javasolnám a videojel megértését (szines TV-re vonatkozó kavarások nélkül, mert ez a készülék szigorúan egyszinű). Szerintem a következő lépés az lenne, hogy hová és hogyan lett dugva az a video jel, a TV-n?
Esetlegesen a videó kimeneti tranzisztor körét is végignézném egyenfeszültségre. Lehet egyszerűen tápot/testet sem kap a keverő tranzisztor. R34 két végén, és a tranzisztor emitterén/kollektorán hány volt van? A modulátor rossz tranzisztora is boríthatja a DC szintet...
A TV-ben a kompozit video bemenetére dugtam a jelet. Ezen a bemeneten más gépek komozit jelei rendben megjelennek.
Tesztből tegnap egy másik TV-vel is megnéztem, amiben a SCART csatlakozó kompozit bemenetére kötöttem a gépet. Ugyanúgy jelenik meg rajta. Megpróbáltam elkezdeni megkeresni a maradék alkatrészek közül, melyik a rossz. Azt hittem, az IC-30 11. lába van a D10 diódára kötve, de kiderült, hogy a diódára az IC-29 8-as lába megy. Ezen megmértem a frekvenciát, ami szintén 15575 Hz lett. Ezek után kiforraszatottam a D10 diódát, ami a sorszinkront bejuttatja a képbe. Az eredmény ugyanaz. A látvány semmit sem változott, vagyis a képből hiányzik a sorszinkron jel. A kiforrasztott diódát megpróbáltam megmérni. Ezt nem tudom, hogyan kell, ezért csak a kontaktvizsgálót tudtam használni a műszeren. Az egyik irányban nincs kontakt, a másik irányban 557-et mutat, ami nekem semmit nem mond. Van itthon egy BAT42-es diódám, azt megpróbáltam a helyére tenni, de semmi változás. Ebből azt a következtetést vonom le, hogy a dióda jó. Érdekesség még, hogy az alkatrészleírásból hiányoznak a D9-D11 diódák adatai. Ezt rém furának tartom.
Akkoriban még csak 1N4148 volt "a dióda", emiatt nem aggódnék.
Az 557 (mV) teljesen megfelelő nyitóirányú feszültség egy kisjelű szilicium diódának, mint ahogyan másik polaritással a szakadás is. Mindjárt próbálok rendesebb választ is irni, kis időt kérek más dolgaim miatt.
Visszaforrasztottam a diódát, és kiforrasztottam a T2 tranzisztort (BC182A), mivel más már nem lehet hibás.
A kép továbbra is ugyanolyan maradt, a T2 tranzisztor hiányában is. :O Diódamérővel a tranzisztor mindkét BC és BE lábait is mértem, ami az egyik irányban szakadást mutatott, a másik irányban 624mv körüli értéket. Megpróbáltam bedugni a műszerem NPN tranzisztormérő nyílásaiba, és hFE-re kapcsoltam a műszert így 193-at mutat, igaz a lábait meg kellett hosszabbítanom hozzá, remélem ez nem zavarta lényegesen a mérést. De úgy tűnik, ez a tranzisztor sem hibás. A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2022
Visszarajzoltam az áramkört, hogy ne csak vaktában.
Igy ezen mondásod is értelmet nyert: Idézet: „A kép továbbra is ugyanolyan maradt, a T2 tranzisztor hiányában is.” Szerintem nem mindegy, hogy hová tekered azt a trimmert. Meg a D11 anódjánál lévő fehér/fekete alap átkötésen is gondolkoznék... A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2022
Ha így van megcsinálva, akkor nem is csodálom, ha nem működik. A videojel és a szinkronjel teljesen egyformán vezérli a kimenetet. Az aktív szinkronjel szintjének 0V, a fekete szintnek 0.35V, a fehér szintnek 1V körül kellene lennie. Ha a bemenetekre TTL kimenetek vannak ráaggatva, akkor ez így egész biztosan nem fog teljesülni.
A potmétert tekertem én már az egyik ütközéstől a másikig, nem sok szerencsével.
Az R34-ről kiderült, hogy R33, csak el van nyomtatva, és az alaplapon 2.2K az értéke. A D11-gyel pedig eddig azért nem foglalkoztam érdemben eddig, mert úgy tűnik számomra, hogy onnan a megjelenő pixelek adatai jönnek, márpedig maga a kép rendbenlévőnek tűnik, csak a szinkron hiányzik, de nagyon. Mivel minden alkatrészt rendben találtam, csak arra tudok gondolni, hogy valamilyen jelszintbeli probléma van. Ezért megmértem a TTL IC-k tápfeszültségének értékét, ami 4.56V körül volt. Ez fura, mivel a PC tápból 4.92V jön ki 5V gyanánt. Próbáltam direktbe rákötni a +5V tápfeszültséget az alaplapra, hátha valamelyik tápvezeték túl keskeny. De ha rákötöm, akkor is csak 4.72V-ot mérek a TTL IC-knél tápfesz gyanánt. Ez lehet normális? Vagy ez lehet az ok? P értéke kimaradt: 100K, ha jól emlékszem. A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2022
D11 jó irányban van bekötve? Az fordított mint a két szinkronjel diódája (Gafly rosszul rajzolta le). Amúgy én úgy állnék neki, hogy kivenném azokat a TTL IC-ket amik a video jelet és a szinkron jeleket adják. A kimenetre rákötnék egy akkora terhelő ellenállást mint amit a TV képvisel (75Ohm talán?). És ezek után vezetékekkel vagy a tápra, vagy a testre kötném ezeket a pontokat. Közben műszerrel mérném a kimeneti feszültséget.
Már nem tudom módosítani, így egy kis kiegészítés. Ha egyszerre válik aktívvá valamelyik szinkronjel kimenet (azaz alacsony szintű), és a videokimenet fehér (azaz magas) szintet ad ki, akkor 2 nyitott diódán keresztül mindenféle áramkorlát nélkül szembe kapcsolódik egymással két TTL kimenet. Ezt szerintem nem elég jól gondolták át anno a tervezésnél, főleg, hogy a videojel negálására is van lehetőség a D11 előtti jumper beállításától függően. Én kötnék D11-el sorban valami áramkorlátozó ellenállást. A trimmer meg (ha jól értelmezem), akkor fekeszint beállításához van, azzal lehet beállítani a kimenetet abban az esetben, amikor a videojel kimenet nem aktív (low), és a szinkronjelek sem aktívak (high), mivel ekkor minden dióda záróirányban van.
Idézet: „D11 jó irányban van bekötve? Az fordított mint a két szinkronjel diódája (Gafly rosszul rajzolta le).” Igazad van, tényleg elrontottam. A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2022
A TTL IC-t nem merném kiforrasztani, annyira jó eszközeim azért nincsenek.
De nem egyenértékű ezzel, ha a D10/D11-es diódát forrasztom ki? Amúgy műszerrel rámértem a kimenő jelre. 0.48/0.49V között ingadozott, bármerre is tekertem a potmétert. Mivel ilyenkor nincs túl sok szöveg a képen, ez akár még jó is lehet?
IC-t szerintem ne forrasszál ki, mert annyira sok oka nincsen.
Ha a potit testre tekered, akkor a kimeneten 5V-nak kellene lenni. Az r34 vagy R33 két végén lévő feszültség még mindig kérdéses számomra. Ha egyik végén nincs 5V, nem lesz kép. Ha a másik végén nem egyezik a tranzisztor kollektorfeszültségével akkor se. Ami esetleg kérdés még, a panelen lévő megvalósított áramkör egyezik e a rajton lévővel....( legalább a videós analóg része)
Ha forrasztva van, akkor ne is forraszd ki (úgy gondoltam foglalatban van). D11 előtt még van egy jumper is a kapcsolási rajz szerint. Ha leveszed a jumpert (vagy ha az fixen forrasztott akkor a diódát is kiforraszthatod), akkor nem is jut el a videojel a közösítőre. Ekkor állítható a trimmerrel a fekete szint? Na meg jó irányban van az a D11 benne?
Most hogy nézegetem, a kimenetre nem kellene valami kondenzátorféle? ( 50-100µF ) Ha nincs és a poti állásától függetlenül a kimenő feszültség 0.5V környéki, akkor a videofokban biztosan van hiba. ( persze a rajznak is stimmelnie kell hozzá, egyébként téves a megállapításom. Tranzisztor, táp, vezetékezés...)
Sikerült ESP32-re találnom egy programot, ami 1MHz-es oscilloszkópként fut.
Nincs nagy kijelzője és felbontása, és a bemeneti jel is maximálva van 3.3V-ban, így egy 50K-s potmétert kötök a jel és a föld közé, és ennek középső lábát vezetem az ESP32-be. Így kb. félállásban a TTL jeleket pont 3.3V-nak tudom mérni. Az IC-30 12-es és 13-as lábain gyönyörű szögletes stabil 15.6kHz-es négyszögjeleket látok, de a 11-es lábon, ahol le kellene jönnie a sorszinkron jelnek, nagyon gyenge a jel, így ezt poti nélkül direktben mérem. A direkt méréskor sem emelkedik a jelszint 2V fölé, de csak egy rövid kiugró négyszögjel az eredmény, amúgy végig 0. A frekvenciának pedig 200Hz és 400Hz közötti ugrándoznak az értékek. Ha érdemben segítség, megpróbálhatok fényképet is készíteni a jelalakokról, de az ESP-n lévő mini kijelzőt én is csak nagyítón keresztül nézem, nehéz lenne lefotózni. Szerintem, az IC-30-as lábán szintén 5V-os jelnek kellene lennie, ezért azt gondolom, az IC-30 rossz. Vagy lehet, hogy az utána kötött IC-26 12-es lába húzza le folyamatosan ezt a jelet, és az a rossz?
Tudásom szerint ez a jelenlegi állás.
Frekvencián nem rugóznék többet. A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2022
Igen, kb itt tartunk. Közben kicseréltem a PC tápot egy másikra, hátha azzal mások lesznek a feszültségszintek, de ugyanaz.
És az új szkóppal csináltam pár videót a kimenő videójelről. Az egyiket konvertálás nélkül fel tudom tölteni, mert elég rövid. Ezen ugyan stabilnak tűnik a kimenő jel frekvenciája, pedig néha ugrál. Majd megpróbálom a másikat is feltölteni, ahol az is látszik, csak az túl nagy lett. A jelalak azonban azon is kb ugyanígy néz ki, mint ezen.
Esetleg forrasztási hiba nincs a panelen? A diódákat sikerült kimérned, esetleg kiforrasztva is? Vagy éppen szakadást létrehozva, ha a D11 jumpert kiforrasztod.
Érdekes ez a jel. A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2022
Lehet ott kicsit rövidebb tüske van, mint a szkópod tudása. A számlálókat nem szokták túl sokáig törölni. Hamár ilyen szkópod van, miért nem a kimenetet vizsgálod? Ha digitális hiba van áramkör ismeret nélkül el leszel vele egy darabig. Ha az analóg hibákat kizárnád aprólékos átnézéssel, átméréssel utána lehetne az ismeretlen területet nézegetni. Ha a digitális részen lenne rossz, nagy valószínűséggel egy összetört képet látnál. Ha gyors akarnál lenni, azt néznéd meg, kivett diódákkal megvannak e a jelek az utolsó kapukon. A kép tuti megvan, mert azt összerakja, már csak a két szinkronjelet kellene vizsgálnod. Ha azok szabályosak, periodikusak, nagy valószínűséggel jók.Ha nem periodikus, vagy nem jó frekvenciás, lehet keresni. De az egész láncot végigvizsgálni eszköz és tudás nélkül....Ha ott jó a jel, akkor meg lehet azt a pár egyszerű alkatrészt, akár gondolkodás nélkül cserélni, és az összes összekötést átnézni. Amúgy a tranzisztor kollektor bázisát nem cserélted össze? A potitól független kimenőfeszültség egy digitális IC hibájával sem magyarázható szerintem.....
Ha az a tüske a sorszinkronjel, akkor nem jó a polaritása. Negatív szinkronjel.
Mindhárom diódát kimértem kiforrasztva is, és mind jónak tűnik.
D11 kiforrasztása esetén sem látom a kimenő jelben megjelenni a szinkronjeleket. Mindhárom dióda megfelelő irányban van beforrasztva. Legalább bennem kezd összeállni a kép: Ahogy a videókon is látszik, az alap kimenő jelszint valahol .3V körül lehet, de mindenképpen nagyobb mint 0. A kép jeleinek ezt a szintet kellene emelni, a szinkronjeleknek meg 0-ázni, ezért is van ellentétes irányban a diódájuk. A szkópról készült videókon úgy látszik, mintha a szinkronjel nem tudná 0-ra levinni a kimenő jel szintjét. A D10 dióda előtt a sorszinkron jel 15.6kHz-e rendben megvan, és folyamatosan 5V az értéke, csak a szinkron rövid idejére esik le 0-ára. A D9 dióda előtt a képszinkron 48Hz-e rendben, de fura módon a jel eleje magas 5V egy rövid ideig, majd utána nagyon hosszan 0V. Ennek nem ugyanolyan jelalaknak kellene lennie, mint a sorszinkron, azaz csak rövid ideig lenne szabad 0-ának lennie? A kompozit videójelről eddig talált leírások mind csak a sorszinkronról írtak, de a képszinkron mibenlétéről még semmit sem tudok. 1 - Lehet a képszinkron jelének alakja nem megfelelő már a digitális oldalon sem, azaz D9 előtt? 2 - Ha a sor- és képszinkron a diódák előtt mindenhol jó, akkor miért nem húzzák le a kimenő jelet 0-ára, amikor önmaguk 0 értékűek? Nem ez lenne a feladatuk? Idézet: „A D9 dióda előtt a képszinkron 48Hz-e rendben, de fura módon a jel eleje magas 5V egy rövid ideig, majd utána nagyon hosszan 0V.” Az normális, hiszen a képszinkron 312,5 sor után következik. Neked a szintekkel kellene foglalkoznod, de arra valoszinü nincs müszered. A keverö elött valoszinü minden jel 0 és 5 voltos. A keveröben kell beállitani a szinteket, a szinkron jelek negativ 0- 0,4 V szintüek a videojelek meg pozitiv 0-1 V szintüek ( vagy invertálva ugyanez). Hol van a rajz, a berakott leirásban nekem nem jelenik meg semilyen kapcsolasi rajz, két blokkrajzon kivül. A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2022
Esetleg ezeket már megnézted?
1. A TV videobemenete egyenáramúan mekkora ellenállású a földjéhez képest? Ha kevesebb, mint sok kiloohm, akkor elhúzza a HL kimenetét.
2. A TV videobemenetén van-e egyenfeszültség? Ha igen... Ha bármelyik, akkor a kell egy ( pár tíz-száz mikrofarados ) kondenzátor a HL és a TV közé. Úgy érdemes feszültséget mérni, ha vagy ott van a TV, vagy egy kondenzátor + 75 ohm van a kimeneten. A TV videobemenet szabványos impedanciája 75 ohm. Egy 2,2 kiloohmos kollektor munkaellenállás halványnak ( nagynak ) tűnik. Amikor az AM oszcillátor van helyette, 500 .. 800 ohm húz tápfeszültségre.
Nem tudom, mi a blokkrajz és a kapcsolási rajz közötti különbség, de csak az a két oldal érhető el, ami a bitlet újságban van. Más kapcsolási rajzom nincs.
AZ IC-38 elkerülte a figyelmemet, köszönöm, de egyelőre abból a vélelmezésből indulok ki, hogy ez egyszer már működött, vagyis megfelelő alkatrészek voltak/vannak benne.
Ennek ellenére erős a gyanú bennem, hogy talán mégiscsak valami túlfogyasztás állhat a háttérben, mivel a 4.5V, amit az IC-k kapnak, nekem kevésnek tűnik. Ráadásul a gép az eredeti tápjával nem is megy, pedig az eredeti tápjában már lecseréltem a 3 elektrolit kondenzátort friss ugyanolyanra. A másik csatolt oldalt többször is végigolvastam már, de még mindig nem értem, miért nem érzékeli a TV a sorszinkront, vagy miért nem is kapja meg. |
Bejelentkezés
Hirdetés |