Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2359 / 2499
(#) firstman hozzászólása Jan 24, 2022 /
 
Üdv! Az st500-nak a Reloop és Blasz által javított, 1.504 verzió volt a vége?
(#) Karesz 50 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Na ugye Megint igazad van, mint mindig. Mentségemül szolgál, hogy ezt a Rotel mérnökei sem vették észre. Talán a puffereknél kellene áthidalni a fóliát, de akkor gyanús, hogy földhurok lesz benne... de az eddig is benne volt. Át kell gondolnod
(#) blasz válasza firstman hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Tudtommal nincs másabb verzió belőle
(#) firstman válasza blasz hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Valahonnan hozzám keveredett egy másik verzió. Vagy ez lehet, hogy nem is annak az átdolgozása?

St500.PNG
    
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Tovább lesegetve a nyák fóliaszakaszait az is látszik, hogy a diff. erősítők bemenetei, és a visszacsatolások GND-re menő elemei nem külön, hanem egyetlen GND sínre csatlakoznak. Ha abból indulunk ki hogy patkany nem akarja szétbontani az erősítőket, akkor talán elég lehet a kimeneti GND-k összekötése egy réz lemezzel. Ezt közvetlenül a fekete csavarok alá lehet szorítani.
Úgy vélem, ettől megmarad az előnye a híd kapcsolásnak, és mindössze a vékony fóliaszakaszt söntöljük így a kimeneti GND-n keresztül.
(#) patkany válasza tothbela hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Bele nyúlok én, ha nagyon kell, nem oly bonyolult gépezet ez, csak nehogy a végén megreptessem a végét, mert akkor kb. dobhatom el, mert ilyen tranyókat már nem kapok.
Kissé még homályos a kép, nem érkeztem még tüzetesebben átnézni a mai anyagot. Mindamellett, 2 erősítőt használok, hétköznap leginkább tv-zek, nem zenélek, 3 dugót kell csak átdugni a szimpla sztereóhoz, kivehetem az egyik hidat és méricskélhetek, ki kivel van.
Úgy is nemsoká megjön az anyag és rakom bele az XLR csatlakozót.
Akkor a két félhíd gnd-je közös?
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Hát... inkább berajzolom az összes GND fóliát, úgy könnyebben áttekinthető. Van ott egy fólia megszakítás, amiből az látszik, hogy ők sem tudták lesz-e földhurok ha ott összekötik, vagy nem-e lesz-e.
(#) tothbela válasza patkany hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Kezdjük ott, hogy a Rotel két gyári hibáját eldobjuk. Egyik a gyári híd üzem, amihez nem kell semmit csinálni, csak nem kell használni. Másik az említett gyenge GND a két csatorna között, amit a hangszóró kimeneteknél a két fekete csatlakozó összekötésével lehet orvosolni. Belül össze van kötve, csak vékony vezetőszakasszal, így semmilyen probléma nem lesz ha rövid vastag vezetékkel összekötöd a fekete csavarokat.
Így az erősítő fel van készítve elektromosan a szimmetrikus működésre.

Következik a DAC. Az XLR csatlakozók 1-es lába és valami GND között multival szakadás vizsgálatot kell csinálni. Másik pont lehet az USB, valamelyik RCA, vagy akár a hálózati GND pont is. De a két XLR csatlakozó egymáshoz képest is megmérhető. Az 1-es láb elméletileg a GND. Most sem kell kibontani a dobozt, csak a külső csatlakozókon kell mérni. Ha az 1-es lábak a GND-n vannak, akkor valószínűleg nyert ügy van.

Következhet a kábel gyártás. Egy XLR-hez 2 RCA.

sim..png
    
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Igen, sok helyen megtorpan a GND-k vezetése, így jelenleg csak az egyik csatorna GND-jéhez csatlakozik a bemeneti és a visszacsatoló kör hideg pontja. Mondjuk már ez is csalás, mert az én erősítőmnek nehogy már nálad legyen hidegítve a bemenete. Így dual mono kijelentés kissé elhamarkodott.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Jan 24, 2022 / 1
 
Így szépen elkülönül a jelföld és a nagyáramú föld és ahogy írod, csak a bal csatorna csillagpontján van a közös GND pont. Nem lehet tudni, hogy utólag szakították meg a nyíllal jelölt helyen a fóliát, vagy bíztak abban, hogy nem lesz földhurok és akkor majd összekötik. Nincs rendesen átgondolva, mert abban hitben éltek a Rotel-nél, hogy nem bogarásszuk ki, mit csináltak. De tévedtek, mert itt a Béla. (Magamtól nem mélyedtem volna bele ennyire.)

Rotel GND.JPG
    
(#) patkany válasza tothbela hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Köszi az XLR/RCA ősszekötés sémát, de már megrendeltem az XLR aljzatot az erősítőhöz isés egy masszí direkt ilyen célú 3 eres kábelt. Egyszerűsíteni akarom, nem még szaporítani a csatlakozók számát! Az ithoni valamire való RCA kábelek túl hájpoltak és árazottak, a kíai meg ad egy ujjny vastagot, benne egy 0,25 belső érrel.

Na majd kiméregetem mindjárt a csatikat.
Össze csipog az XLR 1 lábai és az RCA GND.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2022
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Magamtól én sem bogarásztam volna sokat, csak láttam hogy téged is érdekelt.
De egy kérdés továbbra is maradt: Hogy gondolta a tervező, hogy hídban üzemelteti ezt az erősítőt?
Lehet hogy a "nagy" mérnökök megtervezték független tápos sztereóra, ami azért elég szép teljesítmény, aztán pedig valami ficsúr okoska hozzáfércelte a híd üzemmódot, de azt már nem látta a "nagy" mérnök, mert akkor rácsapott volna a kezére a logarléccel.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Igen. Jól látható, hogy a cél egy egyszerű, olcsó, sallangoktól mentes duál monó verzió volt, első körben. Aztán jött a marketing (a marketinges?), ha más hidalja, akkor mi is adjuk meg ennek a lehetőségét. Oszt húztak a nyákra még két vonalat az átkapcsolóhoz. Máshol sem fenékig tejfel - ahogy Pelikán mondta. Vagy valami ilyesmit mondott. Vagy neki mondták.
(#) patkany válasza tothbela hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
És hol kellene elválasztani, hogy ténylegesen fizikailag 2 külön erősítő legyen? Meg lehet oldani?
(#) patkany hozzászólása Jan 24, 2022 /
 
Nézegetem én is ezt a csodás nyák topológiát. Hát, ez a gnd vezetés, nasgyon sárkányos... Tényleg,ugyan mire gondolhatott a költő, minő ihlet vezette tollát??? Ez valami retro kortárs művészet is lehetne. Förtelmesnek vélem!
Nem egy túl bonyolított maga a kapcsolás topológiája. Esetleg megérdemelne egy normálisabb nyákot...
És akkor tényleg fizikailag 2 külön erősítő lenne, és úgy hídban.
Mi erről a szaktársak véleménye? Hülyeség lenne?
(#) Karesz 50 válasza patkany hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
A nyák vonalvezetéseivel semmi gond nincs. Így kell csinálni.
De itt van pl. egy szépen megtervezett végfok, ami "rendesen" hidalható.
Kiindulásnak jó az új nyáktervhez.
(#) Suba53 válasza patkany hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Ezen a nyákon táncolni lehet, annyi hely van. Simán meg tudták volna oldani rendesen combos fóliákkal korrektül, ha akarták volna. Valamiért nem tartották fontosnak.

Ha érzel magadban annyi kurázsit, hogy szétszeded alkatrészeire, és tervezel hozzá egy korrekt nyákot, majd újra összerakod, ugyanezt a kapcsolást, akkor.... Nos hát akkor le a kalappal.
Annyi előnye van, hogy egyoldalas, ha szoktál nyákot készíteni, akkor otthon is simán megoldható.
Ahogy méricskélem, széltében egy A4-es méretű nyáklapból talán pont kijön.
(#) patkany válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Érezni éreznék, nem is az alkatrészek átpakolása lenne a gond. Így esténként, napi egy - két óra forrasztgatáassal egy hét alatt meg lenne. Inkább a nyák normális megtervezése jelent nagyobb kihívást. Évek óta nem ültem neki tranyós kapcsolásnak.
De vannak itt ügyes, rutinos emberkék.
(#) tothbela válasza patkany hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Ha hidalva szándékozó használni, akkor nem a szétválasztás, hanem éppen a szoros együttműködés elérése a cél. Ahogy Karesz rajzolta, egy jó vastag vezetékkel össze kell kötni a két csatorna gnd-jét.
Még szorosabb csatolás elérése érdekében a két csatorna pozitív és negatív tápsíneit is egyesíteni érdemes. De ekkor szerintem a sztereó elválasztás romlani fog, ezért utána már inkább a híd üzemmód lesz kedvezőbb.

A teljes szétválasztás lehetetlenné tenné a hidalást, mert a köráram nem tud záródni.
Szimpla erősítő estén az áram (hangfrekvenciás váltó) elindul mondjuk az erősítő kimenetéből, átfolyik a hangszórón, befolyik a pufferkondenzátorok közös pontjába, majd a pufferkondenzátorok pozitív és negatív tápfesz pontjából a komplementer végtranzisztorokon keresztül a kimenetre. Így záródik az áramkör.
Két független erősítő esetén hidalási szándékkal így alakul:
Egyik csatorna pufferek közös pontja, innen a táp sínek, tranzisztorok, egyik kimenet, hangszóró, másik kimenet, másik csatorna tranzisztorai, másik csatorna tápsínek, másik csatorna puffereinek közös pontja, és... No itt nincs tovább, nem záródik a kör.
(#) reloop válasza patkany hozzászólására (») Jan 24, 2022 / 1
 
Szia! A táp struktúrája miatt sztereó erősítőként használnám. A 2x60 W szobai körülmények között nagyon kiadós hangnyomást biztosít. A hidalt 180 W lakótérben sok, hangosítani karcsú. Szűk 5 dB-ért nem túrnék szét két patent gyári készüléket.
Amúgy a hidalás érdekében a szekunderek pontos egyezése esetén a két ±tápot párhuzamosítanám, a GND maradna. Az E1, E2 csapolás bekötési pontba mehetne 5-20 Ω soros ellenállás, ha brummos. Természetesen sztereónál minden vissza.
(#) patkany válasza tothbela hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Értem! Köszönöm az alapos magyarázatot!
Mindenképpen hídban akarom használni, tehát nem baj, ha romlik a sztereó átvitel.
Akkor gyakorlatilag a most jobb - bal csatornát híd esetén úgy kell felfogni, mint a komplementer pozitiv - negatív ágát.
(#) patkany válasza reloop hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Kedves reloop mester! Köszönöm építő javaslatodat! De ha a teljesítmény lenne a fő szempont, nem adtam volna el az RA920-at, ami csak 2 x 20W volt és az sem volt kihasználva. Ráadásul szebbnek is hallottam a hangját egy kicsit. Ráadásul 30 ezerért vettem, szemben a 2db RA960 90 ezerjével. Ilyen tekintetben akkor kár volt váltanom.
Tehát, hogy 20W-tot, vagy 180W-tott nem használok ki szinte mindegy. Viszont szeretnék az egyre jobb audió rendszer felé tendálni. És van kurázsi ebben az erősítőben, csak a fő csapás vonal nem erre koncentrált.
Értem én a Rotel filozófiáját. Akkor tájt nem lehetett olcsó gép és a többség nem engedhette meg magának, kevesek megengedhettek egy sztereót, még kevesebbek a dupla sztereót, vagy hídban. Így persze, hogy a sztereó üzem a kiélezettebb és ezért a gyenge híd! Bitos tudták volna jobbra tervezni, sőt, van ez a széria fentebb is, amiben már egy nagy torroid dolgozik. De azok használtan is kb. egy kategóriával drágábbak. Ebbe ennyi fért. Érdemes lenne azok manuálját megnézni, összahasonlításként.
Örülök az új ötletednek a táp kapcsán, hogy párhuzamosítani, mert ez eszembe jutott nekem is és akkor nem gondoltam butaságot. És ha már a lehetőség adott, illetve van is előnye a szimpla sztereóval szemben, akkor miért ne éljek a lehetőséggel?
(#) Suba53 válasza patkany hozzászólására (») Jan 25, 2022 /
 
Nem értem mit vársz a 960-tól, a 920 ellenében. A végfok kapcsolása gyakorlatilag ugyanaz, csak megnövelt tápfesszel, és megduplázott végtranyókkal. Az alkatrészek minősége meg gondolom adott.
Kár volt eladni a kicsit, mert így nem tudod a valóságban összehasonlítani egy A-B teszttel.
Én csak akkor adtam volna el, ha megbizonyosodtam volna róla, hogy a nagyobb tényleg jobb.
(#) patkany válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 25, 2022 /
 
Többet vártam tőle! De gyakorlatilag, amit nyertem a réven, buktam a vámon...
De ha a hidalást normálisan megcsinálom, lehet javulni fog a helyzet. Ha nem, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy eladom. Mert nem egy szétbarmolt erősítő lesz úgy sem. A reloop féle táp közösítést meg végezheti relé vagy egy több ák.-ás kapcsoló. Azért annyira nem rossz ez az erősítő.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2022
(#) Suba53 válasza patkany hozzászólására (») Jan 25, 2022 /
 
Én is folyamatosan nézegetem a Jófogáson az eladó használt erősítőket. Nem tudom hogy miért is igazából, de ha találok olyanokat, amire azt mondom hogy Hmmm.... annak megkeresem a szervízkönyvét, és ha a kapcsolására is azt mondom magamban hogy Hmmm.. de jó is lehet, akkor már csak meg kell győzni magamat, hogy ne költsek rá feleslegesen.
(#) Karesz 50 válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 25, 2022 /
 
Te hallod a kapcsolási rajzból a hangját? Hogy miből lesz a cserebogár Persze ha csak mérni akarod és nem hallgatni, akkor nem szóltam.
(#) Suba53 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 25, 2022 /
 
Nyilván nem, a papír vagy pdf nem szólal meg.
De azért azt nagyjából látom, hogy mit várhatok el, mennyire igényes az alkatrészválaszték, mennyire egyszerű, vagy komplex az áramkör.
Aztán ha ez már piaci termékké vált egy nem noname, vagy barkács cég termékeként, akkor feltételezhetem, hogy nem egy használhatatlan vacak. Mérni, állítgatni, alkatrészt cserélgetni meg tudok ha kell.

Azt meg már úgy is tudod, hogy a hangzás kifinomult szféráira nem vagyok kényes.
(#) Karesz 50 válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 25, 2022 /
 
Mit értesz azon, hogy igényes alkatrészválaszték? Kiváló minőségű alkatrészeket - amiket a noname cégek használnak - vagy olcsó kínaiakat amiket a befutott, de ismert cégeknek ültetnek be a robotok?
(#) Suba53 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 25, 2022 /
 
Azt csak akkor látnám, ha meg is venném, és kinyitnám. De mint említettem odáig nem hagyom magam elmenni.
Kínát szereti mindenki az olcsó gagyi termékek forrásának tekinteni, mint ahogy 50-60 éve a japán termékek voltak az egyszerű holmik.

De azt biztosan tudod, hogy Kínában is svájci, német, meg amerikai gépsorok tömege dolgozik az összeszerelő, gyártó iparban. És gyakorlatilag mindegy hogy reggel egy kínai, vagy egy Dániában élő arab vendégmunkás nyomja meg a start gombot.
(#) Karesz 50 válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 25, 2022 /
 
https://sites.google.com/site/francisaudio69/6-lamplificateur/6-9-s...%A9mas

A fenti kapcsolások közül melyekre tudnád azt mondani, hogy "komplex áramkör" ?
Következő: »»   2359 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem