Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   255 / 276
(#) GPeti1977 válasza sany hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
Ezt építettem meg:
Bővebben: USDX
Te is jobban járnál mint azzal az őskövülettel.
(#) sany válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
Az lehet, de még ebből az őskövületből is tanulhatok.
(#) GPeti1977 válasza sany hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
Ha ez a cél, az IC-t még néhány helyen lehet kapni, a tekercsek elkészítése, megvétele a nehezebb, nekem sem volt könnyebb dolgom mert a főbb alkatrészeket európából sem lehetett beszerezni, az ebay-ről kínából, azok az alkatrészek meg van hogy selejtesek még ha látszólag működnek is, csak néhány paraméterük specifikáción kívül van. A244D-ből biztos nincs hamis.
(#) sdrlab válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
És milyennek találtad?
Kicsit furcsállom a nagyfrekvenciás jel FET-es kapcsolását, és valahogy erősen kételkedek abban, hogy ez bármilyen frekvencián W-os nagyságrendű adásteljesítményt tudna... Vagy valamit félreértettem...
(#) GPeti1977 válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 8, 2022 / 1
 
A vevő rész van készen, a CW nagyon jó, az SSB vétel is jó, az AM vétel szignálgenerátoron ment a gyakorlatban nem vettem vele semmit, az FM-en csak FM zaj jön be még szignálgenerátorral is.
500kHz és 3MHz között semmit nem vesz mert az órajelet hibásan adja ki, vagy szoftverhiba vagy rossz órajel modult fogtam ki, amatőrsávban 3,6MHz től lehet venni, elvileg 54MHz-ig, de a gyakorlatban csak 24Megáig tudtam venni antennával, azt is úgy hogy a menüben az IQ szöget 75 re kellett beállítani műszerrel (erre is mire rájöttem mi nem jó nem volt kis idő), az érzékenysége meg a bemeneti impedanciája is kicsi, így BFG97 tranzisztorral beépítettem egy előerősítőt, így már jó az érzékenység. A zaj kicsit magas főleg a 80m es sávon de ez természetesnek tűnik, illetve a bemenetére tettem egy ide hangolt rögtönzött rezgőkört de akkor sem csökkent. Sajnos már nincs összehasonlító alapom mert nem megy a székesfehérvári websdr. Az adó elképzelhető hogy leadja a teljesítményt E osztályú, bár kis félreillesztés esetén biztos tönkremegy azonnal, de láttam kapcsolást IRF5... MOSFET-tel is, az masszívabbnak néz ki.
(#) sdrlab válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
Köszi! Akkor végülis nagyjából azokat tapasztaltad, amilyen kérdések még bennem is megfogalmazódtak... 10(?)-bittől csodákat nehéz várni...
Azt látom, hogy kapcsoló üzemmód lenne elképzelve az adó végfokban, de a meghajtással kapcsolatban komoly aggályaim vannak! Még ideálisan meghajtva sem hinném, hogy egy TO-92 tokozású tranzisztorral akárcsak 1W-ot ki lehetne venni néhány MHz-en, nemhogy azzal a fura meghajtással... na mindegy..., részletkérdés )) Maga az ötlet viszont jó játékszer lehet
(#) sany válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
Még nem használtam ezt az IC-t. Beszereztem már, nem kínai forrásból.
(#) sany válasza sany hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
A kapcsolási rajzon a T1 tranzisztor fémtokos lenne? BF199 tudok tenni, de az TO-92 tokozású. Egy fém serleggel tudom árnyékolni.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2022
(#) sdrlab válasza sany hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
És minimum aranyból legyen!!
Ne foglalkozz vele!
(#) sany válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
Vagy BFY90-et, de azt nem írja a recept.
(#) bigrobi válasza sany hozzászólására (») Márc 8, 2022 / 1
 
BF199 +LM386 sikerült nagyon érzékeny FM vevőt készíteni. 20-25km fogja a kisebb leadókat is 3-10kW a nagyobbakat akár 90km ről is.
(#) sany válasza sany hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
Megint bizonytalanság.
A 0,15 µF-os kondik mennyire számítanak kritikus alkatrésznek? Sajnos csak 150nF-osból csak mylar film kondenzátorom van. Azok ugye nem a legjobbak, ebbe az áramkörbe?
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2022
(#) sdrlab válasza sany hozzászólására (») Márc 9, 2022 / 2
 
Annyira, hogy 100nF kerámiát beraksz a helyükre, és áhított boldogság lesz neked.... )
(#) GPeti1977 válasza sany hozzászólására (») Márc 9, 2022 /
 
Mivel ilyen elavult dolgokat nem éri meg hamisítani mert nincs rá kereslet, van kivétel pl a 2N3055 tranzisztor az is nagyon régi de sok helyen használták erősítőben, tápokban.
(#) Kera_Will válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 9, 2022 / 1
 
A 2N3055 és társaikat leginkább 30-40 éves panelekből érdemes donorként használni, feltéve ha még lelhetőek fel ilyenek , és nem lettek a "tömeges újra hasznosítás oltárán feláldozva".
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2022
(#) sdrlab válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 9, 2022 /
 
Első ránézésre nem tűnt fel..., de a 328-asban nem csak 1 ADC van?! Hogy lesz ebből IQ vétel?! )) Eléggé kókányolás szagú ez az egész projekt...
(#) GPeti1977 válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 9, 2022 /
 
Egy adc van, az van 8 felé multiplexelve, 62kHz sample-rate, természetesen a mintavétel így a két csatornán nem történhet egy időben, valahol gagyi de eddig nem tudtam hogy egy mezei 8 bites kontrollerrel ennyi mindent lehet
(#) sdrlab válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 9, 2022 /
 
Attól kezdve hogy emiatt fázistolás lép fel a két csatorna között, vajon milyen oldalsáv elnyomásról beszélhetünk?!!
(#) GPeti1977 válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 9, 2022 /
 
Nincs ssb generátorom így nem tudtam egyértelműen mérni, de valamennyi oldalsáv elnyomása mégis van főleg az alsó sávkon, de ezen paraméterek nagyban függenek a kivitelezéstől is hogy az órajel fázistolás, túllövelés, belengés, zaj nélkül kapcsolgassa a multiplexert
(#) majkimester válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 9, 2022 /
 
Ha két analóg bemeneted van, és csak multiplexelve tudod mintavételezni őket, akkor elméletben nagyon egyszerűen két egymás utáni mintából lineáris interpolációval kiszámolhatod, hogy mi lehetett a másik bemeneten akkor amikor az egyiket mintavételezted és viszont.

Ha van elég számítási kapacitás, akkor négy egymást követő mintából harmadfokú interpolációt is csinálhatnál ...
(#) sdrlab válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 9, 2022 / 2
 
Valamennyi kevés biztosan van... De az 1 minta csúszás akkora hibát visz be az egész jelfeldolgozásba, ami mellett eltörpül minden más pontatlanság! Ez így nagyon bóvlivá kezd válni...
Milyen az az SSB generátor? Fogsz egy sima szignál generátort, beállítod a frekvenciáját valamire, ami beleesik a vett oldalsávba! Leméred a jelszintet. Majd elhangolod ugyanannyival, de a másik oldalsávra. Ott csillapítva kell venned ugyanazt a (hang)frekvenciát. Elkezded növelni a jelszintet addig, míg eléred az előző vételi jelszintet. A kettő közötti arány a csillapítási tényező nagy vonalakban....
(#) sdrlab válasza majkimester hozzászólására (») Márc 9, 2022 /
 
Ezt azért gondold át! ) Még sin jel esetén sem ennyire egyszerű, de ott egy komplett spektrum lesz! Ha abban te tudsz értelmesen interpolálni, nagy mester vagy, és készítheted a vitrint a Nobel díjadhoz ))
(#) majkimester válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 10, 2022 /
 
Ha a mintavételi sebességed kicsi a jel sebességéhez mérten, akkor nyilván nem fog működni.
Persze ebben az esetben a két minta azonos időben vétele sem fog örömet okozni.

De ha elég mintád van a legnagyobb frekvenciájú komponensre nézve is, akkor igen. De lehet tovább menni, és sin(x)/x interpolációt csinálni, ami még kevesebb minta esetén is jobb közelítést ad, csak az még számításigényesebb, AVR-rel már nem menne.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2022
(#) sdrlab válasza majkimester hozzászólására (») Márc 10, 2022 / 1
 
Mivel így is pontosan 90 fokot(Hilbert transzformáció) kell fázist tolni az egyik csatornán(én nem, nem jó sem a 89, sem a 91 fok), ahol ráadásul nem egy egyszerű függvénnyel leírható jel van, hanem egy komplett spektrum(abból is egyszerre kettő ráadásul), az egyetlen járható út, ha a 2 csatorna egyidőben van mintavételezve! Még ekkor is meg kell szenvedni a jó pontosság érdekében..., amin akkora hibát ejt egy 1 ADC-vel próbálkozó egység, hogy az nem helyrehozható már semmivel sem! Nyilván nem véletlenül nincs is egyetlenegy ilyen elvű, kicsit is komoly rádió!
Összetett jelre interpolálni értelmesen kb a lehetetlen küldetések egyike! Arról már nem is beszélve egy szoftverrádió algoritmusa csak igen kis pontatlanságokat enged meg! Itt nem elég a ránézésre olyannak tűnik hozzáállás, matematikailag igazolt pontosság kell, máskülönben jönnek a "recsegő-ropogó", valami hangot adó rádiók, de ha elkezded mérni a paramétereit, igen gyorsan a kukában landol az egész!
(#) majkimester válasza majkimester hozzászólására (») Márc 10, 2022 /
 
A mellékelt képen minden páratlan mintát veszi az AD (6 minta/periódus). A kék vonal mutatja mi lenne a köztes minta a páros pontokon. A narancs pedig a lineárisan közé interpolált mintát mutatja. Ha nem interpolálsz, akkor az előző mintával számolva sokkal nagyobb hibát követsz el. A harmadfokú interpolációval meg enné jobb eredményt is kaphatsz. De nyilván ehhez kell, hogy a mintavételi frekvenciád jelentősen nagyobb legyen mint a bejövő jeled frekvenciája. sin(x)/x esetén elméletben 2.5x-ös is elég.

Abban igazad van, hogy a zaj és egyéb hibák miatt ennek használhatósága erősen kérdéses, de mindenképpen jobb lehet, mintha a fázistolt mintát használod direktben.
(#) sdrlab válasza majkimester hozzászólására (») Márc 10, 2022 /
 
Igen, egy sima sin jelre nézve valóban látszatra elég jó eredményeket lehet elérni interpolációval is! Ám még egyszer mondom, itt komplex spektrumról van szó, amiben nem %-okban mérhető hiba engedhető meg, hanem ennek 100-ad részénél kezdődik az értelmes paraméter! A spektrum egészére vonatkoztatva, nem pedig egyetlen egy sin jelre nézve!
Ráadásul, gyakran a spektrum teteje(legnagyobb frekvenciájú komponense), az elméleti határ közelében van, ahol is az 1 minta késleltetés már maga is 180 fokhoz közeli csúszást vinne be, míg az alján viszont jóval kevesebb ez a hiba!
Egyszóval, kár erre több szót pazarolni, az interpolációnak megvan a maga helye, de az nem ez az eset...
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2022
(#) sany hozzászólása Márc 10, 2022 / 4
 
Jelenleg így állok a RH vevővel.
Ilyen "NDK feeling". Minden alkatrészből egy kicsi.
Most elakadtam, mert alkatrész hiányom van. A VCO-vak vannak gondok. Sajnos 750 pF-os kondim nincs. Igaz összerakható 2db 1.5 nF -os kondiból, de abból csak kicsi kerámiám van.
Folyt köv...
(#) zolika60 válasza sany hozzászólására (») Márc 10, 2022 /
 
Vegyél mondjuk itt.
(#) sany válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 10, 2022 /
 
Köszönöm.
(#) GPeti1977 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 11, 2022 /
 
A VCO-nak nem kis hőfüggésű kondenzátor kellene?
Következő: »»   255 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem