Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   873 / 975
(#) diamik válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 16, 2022 /
 
Megmondom őszintén, nem szoktam részletesen utánanézni. Vettem már 10e-ért is C16-os Schneider kismegszakítót is, most sikerült egy ezerhez közeli áron hozzájutnom.
Nem vagyok profi villanyszerelő, de szerintem ez is igen komoly szakma, valahol az elmélet és a gyakorlat között.

Nyilván az ár lesz döntő ami egy ilyen fórumon érdekesen hangozhat : amikor a saját lakásunkat húztuk át, 400 körül volt a 2,5mm2-es MBCU métere. Ha ezt száz métere vonatkoztatjuk, és még hozzácsapjuk a Wagot-kat, kötő és elosztódobozokat, máris több 10e ft-ra rúg.
Épp a minap kérdezett valaki, mennyi lenne az anyagára az MBCU-nak egy komplett lakásra. Én naívan 450 körüli árat mondtam egy méterre. Meglepődtem mikor utánanéztem, mi mennyi. De akinek megvettem ő is
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2022
(#) SöVö hozzászólása Márc 16, 2022 /
 
Sziasztok!

Három kérdésem lenne, amiben a véleményetekre, tudásotokra van szükségem:

Egy régi (és régen felújított) házban szeretnék lakáselosztót kialakítani és ÁVK-t (40A, 30mA, A tip.) bekötni (1), áthúzni a vezetékeket (2, 3).
A problémám ott kezdődik, hogy egyelőre a villanyórához nem akarom, hogy hozzányúljanak (később átrakatnám, elég akkor költeni rá...)

Jelen állapot:
A mérőórán 1 fázis van, amit B16-os biztosítékkal véd a szolgáltató. Az órától ez az egy fázis 3 felé osztva jön 3 db kismegszakítóhoz, majd innen tovább a ház különböző részeire.
Sercegésre, égett szagra, majd pár dobozt feltárva égett szigetelőszallagos kötésekre lettem figyelmes. Többféle vezeték, több generáció műszaki megoldása tárult elém, amit szeretnék rendbe tenni.

(1):
Arra gondoltam, hogy a 3 db kismegszakító helyére tenném be az ÁVK-t,
majd innen vinném tovább a lakáselosztóba és bontanám áramkörökre.
De, a három vezeték, ami jelenleg a biztosítékokhoz megy, az ránézésre 3 db 1,5 mm2 keresztmetszetű alumínium vezeték.
Mivel járok jobban? Mind a 3 vezetéket gyömöszöljem bele az ÁVK 1 fázisos helyére,
vagy egyetlen vezetéket vezessek bele, a másik kettőt pedig wagoval és szigetelőszalaggal (külön-külön) tegyem érintésmentessé egy dobozban?
Az órától az ÁVK-ig futó aluminium vezeték 1,5-ös keresztmetszete elvileg elegendő a 16A-s biztosítéknak.
Az ÁVK után már réz vezetékkel jönnék tovább és mindenhol utána rézre cserélném. (Itt meg akkor, amikor az óra is mozgatva lesz.)

(2):
Van maradék ötrétegű csövem (kb. elég lenne), mekkora baklövést követek el (mennyire veszélyes?), ha abban húzom el a vezetékeket? Nyilván nem szigetel úgy, mint egy műanyag, mert hiába 4 réteg műanyag az 5-ből, de nem olyan vastag és középen alumínium van benne. Ellenben mechanikailag egész jó, és nehezen gyullad meg (B2) - bár, a védőcső lángállóbb (0, elcsöppenő). Falon belül vezetném, vakolat alatt.
/Itt jegyzem meg, létező megoldás az acél vagy alumínium csőben történő elvezetés is - általában ipari körülmények között./

3:
Ismeri valaki a szabványt, hogy milyen távolságra kell elvezetni gázvezetéktől, gázmérőórától, vízvezetéktől és a kéménytől a vezetékeket?

Hálásan köszönöm a konstruktív hozzászólásokat! (És nem tartom szégyennek, ha valamiről még tanulmon kell, mert meg fogom tanulni!)

Köszönöm!
(#) gyuszo válasza SöVö hozzászólására (») Márc 16, 2022 / 1
 
A mérőhelynek a lakáson kívül, a lakáselosztónak a lakáson belül a bejárati ajtó közelében van a helye.
Az ÁVK-t ( FI-relét) a lakáselosztóban kell elhelyezni a kismegszakítókkal együtt. Ez legalább 18 modulos legyen.
A mérőhelytől a FI-relé bemenetére 10 mm2 MKH réz vezetékkel kell csatlakozni.
A FI relé kimenetéről fázissínnel csatlakozik a kismegszakítók bemenetére.
A vezetékeknek MÜ III 16-os csövet használj, ne az ötrétegű csövet.
Hívj egy regisztrált szerelőt, aki megmutatja a pontos helyét a lakáselosztó helyének, hogy ne dolgozz feleslegesen.
A leendő mérőhely helyét is ő fogja tudni megmondani.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2022
(#) SöVö válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 16, 2022 /
 
Gyuszo, köszönöm a gyors reagálást.
Jelenleg is hasonló az elrendezése a villanyórának és a lakáselosztónak, annyi különbséggel, hogy jelenleg kint van a lakáselosztó és én bevinném... A helyét is "tudom", jelenleg az összes áramvezeték egy dobozba lép be a bejárati ajtó belső oldalánál, kb. ide tenném.
A lakáselosztón belül az általad leírtak szerint gondoltam én is (, értelemszerűen).
Az ötrétegűről lebeszélhető vagyok természetesen.

Arra van valamilyen információd, hogy a közművektől (gáz, víz, kémény) milyen távolságra kell elvezetni a vezetékeket?
(#) klausz18 hozzászólása Márc 16, 2022 /
 
Sziasztok!
Hozzávetőlegesen mennyibe kerül most egy 3x32A kicseréltetése kétirányú órára? (Ha jól tudom, 3x16A-ig ingyenes a kétirányúra az óracsere most a napelemes pályázatok miatt). Szabványos, pár évvel ezelőtti új mérőhely. Köszi!
(#) _BiG_ válasza SöVö hozzászólására (») Márc 17, 2022 / 1
 
Egyéb csövezéstől 10 cm-re viheted a falban a vezetéket. Melegvíz cső keresztezésénél tegyél be valami hőálló szigetelőt a csövek közé.
Kéményt nem szabad megvésni.

A gázóra kínosabb, elvileg 1 méteren belül nem lehet a villanymérő.
Ja, meglévő lakásban, ahol hely nincs, a régi mérő helyére lehet csak visszatenni az újat, mert máshova nem fér, hogyan oldanánk meg a távolságot? Sehogy. Aki kitalálta a métert, sose szerelt villanyt, sose látott régi bérházat.
(#) tursaba válasza klausz18 hozzászólására (») Márc 17, 2022 /
 
32 A ingyenes, a fölött 5000 Ft / A. 3x 16 A = 48 A. Így 16 x 5e = 80 eFt plusz.
(#) klausz18 válasza tursaba hozzászólására (») Márc 17, 2022 /
 
Nem teljesen értem a számolásodban honnan jött ki a 3x16 bővítés. Nem fázisbővítés van, csak óracsere (3x32A van és marad).
Ha 32A ig ingyenes a kétirányú óracsere, akkor (96-32)A a számolás alapja az 64A. Vagy mit nem értek?
(#) uniman válasza klausz18 hozzászólására (») Márc 17, 2022 /
 
Idézet:
„pár évvel ezelőtti”

Azóta sokszor változtak a jogszabályok...
(#) gyuszo válasza klausz18 hozzászólására (») Márc 17, 2022 /
 
Szerintem teljesen mindegy, hogy számolta.
A költség három összetevőből áll össze.
1. A teljesítmény bővítésből eredő hálózatfejlesztési hozzájárulás.
2. A szabványos mérőhely átalakításhoz szükséges anyagok.
3. A regisztrált villanyszerelő munkadíja.
Ha az 1. nem is lesz sok, az utolsó kettőért kell zsebbe nyúlni.
(#) gyuszo válasza uniman hozzászólására (») Márc 17, 2022 /
 
Az áramszolgáltató által elfogadott felhasznált anyagok és szerelési szabályok.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2022
(#) KU202M hozzászólása Márc 17, 2022 /
 
Sziasztok!
A következő kérdésem lenne a hozzáértőkhöz: 70-es években épült családi házunkban a mérőszekrény a bejárat előtt kialakított "beugró" oldalfalában van kialakítva, a bejárati ajtó mellett, oldalt. Vagyis a ház külső falában. Mi ezt a "beugrót" szeretnénk megszüntetni, vagyis a bejárati ajtót a fal síkjába tenni, ezáltal a "beugró" az előszoba részévé válna. Így viszont a mérőszekrény bekerülne a házba. Ha jól tudom, mérőhely nem lehet zárt helyiségben. Ebben az esetben mi a helyzet?
Előre is köszönet a válaszokért!
(#) _BiG_ válasza KU202M hozzászólására (») Márc 17, 2022 / 1
 
Regisztrált szerelővel új mérőhelyet kell kialakíttatni a ház olyan részén, ami az utcafronthoz közel van. Szabványos szekrény, vezeték, szerelés, ahogy a szolgáltató megkívánja. Ha tetőtartós, akkor csak a külső falon mehet. Falikampósnál is a méretlen légkábel csövezése is ugyanígy.
Ilyenekkel foglalkozunk, ha gondolod, írj rám privátban, küldök telefonszámot.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2022
(#) hegman válasza klausz18 hozzászólására (») Márc 17, 2022 /
 
A ad-veszre óra csere nem kerül semmibe, vagy legalább is minimális a költsége, ha most van neked 3x32A és megfelel a mostani áramszolgáltatói követelményeknek a mérőhelyed. Vagyis nem kell fizetni hálózatfejlesztési hozzájárulást. De a mérőhelyre már kevés az esély, hogy megfelel.
Tudomásom szerint a napelemes pályázatokban az alábbiakat foglalja magában, illetve szükséges a mérővel kapcsolatban:
- A mostani követelményeknek kell megfeleljen a mérőhely. Azaz az 2021 október 15.-én életbe lépett szabályoknak kell megfelelni.
-3f mérőhely kerül kialakításra (rendszer engedélyes mérőhely). (ha 1 fázis volt akkor is 3f-ú lesz)
-Ha jól tudom a vezérelt, az adott helyen megszűnik, vagy legalábbis ezt a pályázat nem támogatja, önerővel valószínűleg megtartható. Ez plusz költség.
-hálózat fejlesztési hozzájárulást alanyi jogon 32A-ig nem kell fizetni (L1+L2+L3)<32A esetén. A pályázat ezen felül 16A-et támogat még. Azaz 32+16 összesen 3 fázison, ha kéred. De ennek azért vannak járulékos plusz költsége is ami szintén valószínűleg önerő gyanús.
-A mérőhely átalakításra is van támogatás a pályázatban, pontosan nem tudom mennyi. De amit eddig hallottam az igen szűkös. És a cserével járó bontás utáni helyreállítást nem tartalmazza.

~1 hónap múlva pontosan tudni fogom ezeket, most még nem láttam leírva semmit, így tévedhetek is a fentiekkel kapcsolatban.
(#) tursaba válasza klausz18 hozzászólására (») Márc 17, 2022 /
 
Nem olvastam el figyelmesen. A kulcs, a kétirányúra csere. Ok.
(#) hapro hozzászólása Márc 18, 2022 /
 
Sziasztok!

Véleményeteket szeretném kérni az alábbi dilemmámban. Lehet, hogy picit hosszú lesz, de minden apró részletet szintem érdemes ismerni az egészhez ebben a történetben.
A házunk tápellátását földkábelen kapjuk. 450m távol van az oszlop ahonnan vételezzük a feszültséget. 4X 16mm2 ALU földkábelt használunk. Azért ilyen, mert a tervünk az volt, hogy egyszer átkötünk 3 fázisra, de addig csak egy fázist használunk, 1 X 32A.
A kezdet kezdetén feszültségeséssel gyűlt meg a bajunk, és igyekeztünk ezt úgy orvosolni, hogy párhuzamosítottuk a földkábel szálait, azaz 2 X 32 mm2 volt a keresztmetszet. Így sem volt megfelelő, és később kiderült, hogy ugyan a vezetőnk lehetne vastagabb, mert így is jelentős áramfelvétel mellett van feszültségesésünk, de a fő bűnös az EON volt, nem volt megfelelő teljesítmény az oszlopon, és ezt nemrég bővítették, és most is relatíve nagy a feszültség ingadozás a hálózatban, 240-220V között alaphangon, az oszlopon lévő 2 másik fogyasztótól függően, de sokkal sokkal stabilabb áramunk van itthon.
Ennyit bevezetőnek.
A tervem az eredeti, hogy 3 fázist veszek az EONnál, és átköttetem a 4X 16mm2-t ugye fázisonként 16mm2 vezetőre. És a villanyórát pedig arról a 450m-re lévő pontról közvetlen a házunk oldalába rakatom. Mindezt azért, mert napelemet szeretnék felrakatni, és itt jön a DE...véleményetek szerint ha 1X16mm2 lenne a keresztmetszet (ugye megpróbálnám egyenlő arányban elosztani a fogyasztókat a fázisokon utána), számottevő lenne-e a feszültség csökkenés, hogy ne fussak lyukra a nagyjából több százezer forint kifizetése után? Most ha ebben az állapotában 25-26A-ral beterhelem a hálózatot 216V-ot mértem, de sajnos ez is valamennyire függ az említett másik 2 fogyasztóhelytől.
Alkalmas lehet szerintetek ez a keresztmetszet 3X 16 A-ra?
(#) dB_Thunder válasza hapro hozzászólására (») Márc 18, 2022 /
 
Önmagában is vicces a 4x16 mm2 aluból, mikor a mért fővezetékre már 10 mm2 réz az előírás! Erre jön a 450m!! Ez nagyon sok! Nekem ez úgy tűnik nem méretezték feszültségesésre a kábelt!
Réz-alu közt a "váltószám" x2, és még ilyenkor is felfelé kell kerekíteni.

Aztán most rá akarsz termelni, lesz akkora feszültség ingás! Mert eddig csak feszültség esésed volt, most meg a termelés miatt fesz. emelkedésed is lesz!
(#) proba válasza hapro hozzászólására (») Márc 18, 2022 / 1
 
Súlyosabb probléma, amikor a napelem elkezd termelni, neki ugyan ezt az ellenállást visszafelé is le kel győzni. ( nálunk is ez a probléma) ergó ő meg a feszültséget fogja emelni. Ha erre nem képes, mert a kimenetén már elérte a 252V-ot akkor egyszerűen letilt. 5 perc után újra indul 1 percre, ismét 5 perc szünet.....
A pontosabb kép érdekében a hálózati ellenállást kellene mérni. Le kell tudni adni a 10-16A-t ( erre történik valamekkora feszültségesés) valamint az inverter termel 10-16A-t erre történik valamekkora feszültség emelkedés.
A napelemes hálózatod biztonságos működéséhez az kell, a max feszültség az inverternél ne legyen több mint 252V (valamiféle szabvány) Ez a betáp ponton a max teljesítménynél is el tudjon folyni. Valamint az inverter nélküli max fogyasztás esetén a kapott feszültség ne legyen kevesebb mint 220V. Ehhez a te kábeled már vagy alkalmas vagy nem....Nézd meg 10A terhelésváltozásra mekkora feszültségesés keletkezik a végponton ( kijön 1A hány volt emelkedést okoz) . Ha nincs számottevő fogyasztásod, mennyi a feszültség a szomszédok max/min fogyasztása esetén. A min feszültség - 16*előbb kapott érték nem lehet kisebb mint amit még elfogadsz min értéknek, a max feszültség + x* előbbi érték nem lehet több mint 252. Ahol az X a napelem által fázisonként termelt maximális áram. Szerintem a napelemesekkel nagyon nagyon meg kell ezt beszélni. Az óra ilyen szempontból mindegy hol van, max a veszteségeket nem neked számlázzák.
(#) Atis57 válasza hapro hozzászólására (») Márc 18, 2022 / 1
 
Szia!

Hát ez önmagáért beszél! Csak a kábelcsere ajánlott.

KÁBEL MÉRETEZÉS, KERESZTMETSZET SZÁMÍTÁS

KÁBEL MÉRETEZÉS EREDMÉNYE

Megadott adatok a számításhoz:
Megengedett %-os feszültségesés: 1.5%
Hálózat típusa: 1x230V - (3 vezetős (L+N+PE) 1 fázisú)

Fogyasztó berendezés jellege: általános világítási
Fogyasztó berendezés feszültsége: 230V egyfázisú
Fogyasztó berendezés hatásos teljesítménye: 7360 Watt

Jellemző teljesítmény tényező [cosj]: 0.8
Kábel anyaga: Alumínium
Kábel hossza: 450 méter

Számított értékek:
Mértékadó feszültségesés értéke: 1.73 V
Berendezés villamos teljesítménye: 7360 Watt (7.36kW)
Berendezés által felvett áram: 40 Amper

Számított kábel keresztmetszet: 297.26 mm2
Választott kábel keresztmetszet: 300 mm2 Alumínium kábel

3fázis esetén;
KÁBEL MÉRETEZÉS EREDMÉNYE

Megadott adatok a számításhoz:
Megengedett %-os feszültségesés: 1.5%
Hálózat típusa: 3x400/230V - (5 vezetős (3P+N+PE) asszimetrikusan terhelt 3 fázisú)

Fogyasztó berendezés jellege: általános világítási
Fogyasztó berendezés feszültsége: 3x400V háromfázisú
Fogyasztó berendezés hatásos teljesítménye: 6400 Watt

Jellemző teljesítmény tényező [cosj]: 0.8
Kábel anyaga: Alumínium
Kábel hossza: 450 méter

Számított értékek:
Mértékadó feszültségesés értéke: 2.6 V
Berendezés villamos teljesítménye: 6400 Watt (6.4kW)
Berendezés által felvett áram: 11.55 Amper

Számított kábel keresztmetszet: 57.11 mm2
Választott kábel keresztmetszet: 70 mm2 Alumínium kábel
(#) _BiG_ válasza hapro hozzászólására (») Márc 18, 2022 /
 
Ha a te egy fázisod feszültsége a másik leágazásoktól ennyire függ, akkor felvetődik a nullavezető kötéseinek a hibája is. De ennek utánajárni/-járatni...
(#) proba válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 18, 2022 / 1
 
Maga a kábelhossz elég nyomós érv. Mi a transzformátortól szerintem max 500 méterre vagyunk, és a hálózat ellenállása nagyjából 1 ohm. A 10-20A terhelés/termelés már ezt úgy megtáncoltatja, hogy az inverter komolyabb napsütésben csak pislog. (+-10-20V eltérés). A napelemesek is fogták a fejüket mikor átadás előtt hálózatmérést végeztek ( miért nem előtte?, de ez már mindegy.) Azóta a bojler nappali áramról megy. ( mikor süt a nap, akkor be van kapcsolva, és a napsütéses idő végén pótolva a még hiányzó hő.)
(#) hapro hozzászólása Márc 18, 2022 /
 
Valahogy sejtettem, hogy ilyesmi válaszokat gogok kapni. A 10A -es mérést megejtem még hétvégén, és valószínűleg a napelemes céggel (EON) egy mélyebbet beszélgetek a lehetőségekről.

Köszönöm a hozzászólásokat.
(#) Topi válasza klausz18 hozzászólására (») Márc 19, 2022 / 1
 
Én a napokban kértem ajánlatot attól a villanyostól aki nálam intézte+készítette a mérőhelyet. Szintén 3x32A kétirányúra csere a téma. Első körben én csak tájékozódási céllal, hátha sikerül a napelemes pályázat, akkor szükség lesz rá.
Ha kaptam választ majd leírom ide is infónak.
(#) ötfelezős válasza hegman hozzászólására (») Márc 23, 2022 /
 
A 60898 meg általánosan a megszakítóknak (háztartási, ipari) mit kell tudni
Pont ellenkezőleg. Ez a 60898 címe: Túláramvédelmi megszakítók háztartási és hasonló berendezésekhez

A két hely között zárlati szilárdság tekintetében nagyságrendi is lehet a különbség.
Lehetne, de olyan kismegszakító, amelyik egy nagyságrenddel nagyobb áramot tud megszakítani, olyan csak akkor van, ha éppen szigorúan vesszük a kifejezés tartalmát, mondjuk a Resi az 9000 A-es, az Acti meg 11000. Ez esetben nincs sok különbség köztük, bár megvan az egy nagyságrend. Olyan nem lesz, hogy a Resi az 4500 A-es, az Acti meg 45000. A kismegszakítók azt tudja, ami rá van írva, és ha aszerint építik be, akkor felrobbanás helyett kikapcsol, akárki is kezeli.
(#) ötfelezős válasza hapro hozzászólására (») Márc 23, 2022 /
 
EU-ban gyártott berendezéseknek nagyon jól kell működnie a 212 V-247 V tartományban, és működnie kell 207-253 V tartományban.

Az nem világos, hogy a nullát is párhuzamosítottátok valamelyik érrel? Mert ha nem, akkor a három fázisú vételezésnél egyenletes terheléseloszlásnál kisebb lesz a feszültségesés (nem sokkal, ugyan).
(#) hapro válasza ötfelezős hozzászólására (») Márc 24, 2022 /
 
Igen, én is erre pályázok, hogy három fázisnál, picit javul a helyzet.
(#) csabeszq hozzászólása Márc 26, 2022 /
 
Sziasztok!

3 fázisú bővítést szeretnék a lakásban. Engedélyt kaptam az Elműtől, hogy elvégezhessem. Pénzt befizettem most pénteken.

- jött egy levél, hogy fogyasztásunk az 5000kWh-t meghaladta tavaly és jönnek a következő pénteken a fogyasztásmérőt okosmérőre cserélni.

Kérdés:
- a szabványosítást el fogják végezni? mert épp kerestem regisztrált villanyszerelőt és már kalkuláltam az árat is.
- van-e ennek köze ahhoz, hogy befizettem az 1x32A helyett 3x16A-ra a bővítést?

A regisztrált villanyszerelő még nem látott hozzá a munkához, viszont ha április 1-jén szabványosítanak is, azt már nem kell kifizetnem. Ezért érdekelne...
(#) lukacsp hozzászólása Márc 26, 2022 /
 
Bakony kismegszakítóval szerelt elosztót cseréltem ügyfélnél felújítás részeként.
Kíváncsiságból megnéztem, hogy egy ilyen korú megszakító mit tud.

Zárlati kioldó (5 In) az ötből egynél volt időtúllépéses, de működött mind.
Túlterhelés kioldót 1,6 In-nél néztem meg, fél óra türelmi időt kapott mind az öt. Csak egy oldott ki közülük, az ~5 perc elteltével. A többi a 30 perc leteltével is fent volt még.

Igaz, hogy ennek a terméknek a dokumentációját nem ismerem, de a mai követelményeket biztosan nem teljesíti, így ezek a túláramvédelmi eszközök csupán látszat védelmet nyújtanak már.
(#) Atis57 válasza lukacsp hozzászólására (») Márc 26, 2022 / 1
 
Szia!
A mai kinai gagyik már 25 év alatt szétporladnak .De ha az irányelv 5 év, Akkor mi a gond ?

A tulajok előbb-utóbb úgyis beletörödnek.(lásd lapos Tv, számitó.mosó,száritó stb gép )

Ezeka BS-k még az örökké valóságnak készültek.
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
Igaz, hogy tűz- és balesetveszélyesek, de legalább az örökkévalóságnak készültek. Hát igen, régen minden jobb volt.
Következő: »»   873 / 975
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem