Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2375 / 2499
(#) mcc hozzászólása Ápr 9, 2022 /
 
Építettem jópár G és H osztályú végfokot is. Otthonra problémás, mert sajnos amint eléri a kivezérlés a táp átkapcsolási szintjét, rögtön jelentkezik egy érdesség a magastartományban. A PA-ban meg a D osztály megjelenése óta nincs akkora fontossága.
(#) Suba53 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /
 
Na és ezt hogy fordítod magyarról magyarra?
" A H osztályú erősítő topológiákkal foglalkozó könyvek keresése soha nem hozott vázlatot."
Egy vicc ez a google fordító.
(#) Karesz 50 válasza Suba53 hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /
 
Egyszerű
Minden H osztállyal foglalkozó könyvet végig bogarászott, de egyikben sem talált semmi olyat amit érdemes lett volna ellopni.
De most honnan találja ki szegény Google, hogy mire ment ki a játék. Próbálkozik
(#) Karesz 50 válasza mcc hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /
 
Éppen, hogy a D osztály utódjában, a valódi digitális erősítőkben lesz majd jelentősége.
(Erről is ír.) Ezek már meg tudják jósolni a dinamikát (késleltetéssel). Előre tudni fogja mikor jön a "nagy beütés" és ennek megfelelően megemeli a tápfeszt. Még tovább javul a hatásfok. Gyufásdoboz méretű kW-os erősítők lesznek. És jól is fognak szólni. Még hobbi szinten sem lesz értelme erősítőket csinálni, oszt a magunkfajtának befellegzett
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /
 
Konzerv anyag esetén nem gond a "megjósolás", mert előre lehet tudni hogy mikor kell átkapcsolni. Élő műsor a kihívás. De már erre is megtalálták a megoldást. Ha létezik negatív ellenállás, létezik negatív késleltető vonal is. Ezt olvastam:

-Nálunk faluban mindenki tud mindent, sőt többet is. Beszélő viszonyba kerültem a szomszéd lányával, nagyanyám már úgy mesélte keresztanyámnak, hogy még kértem a kezét. Keresztanyám meg már gyereket is említett, és így tovább. Tény, hogy azóta elvettem feleségül, gyerek is lett.
Arra gondoltam, ha fellőnék őket egy-egy távoli bolygóra, kompenzálható lenne a fénysebesség véges mivoltából eredő intergalaktikus kommunikációs probléma.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /
 
Ez igaz. Mind a három. Ha előbb jön a gyerek azután a házasság az is negatív késleltetés.

De ha azt nézzük, a H osztályú erősítő is jósol. Ha elég gyorsan átkapcsol magasabb táfeszre meg se hallatszana az átkapcsolás ha nem kapcsolna gyorsan. Erre találták ki a G osztályt - az követi a jelemelkedési sebességet, de kisebb a hatásfoka. A kettőt meg össze lehet kombinálni, hogy sok kis G osztályú kapcsol H osztályba. (Ez van ott a Broskie 3. oldalán.)
Oszt kész is a vezérelt tápú digitális erősítő. Már csak néhány jó matematikus és programozó és kiegyéb kell hozzá, némi pénzmag és egy multi amelyik ezt megengedheti magának. Oszt ki is lett verve a B,C,D,G,H osztály az összes piacról.
Otthonra meg lehet jósolgatós végfokot csinálni.

Csak sikerül tán kimagyaráznom magam
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /
 
A tőkéletes erősítő eljövetelét már sokan megjósolták, de még várjuk
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /
 
Még a G osztályúnál is meghallatszik a kapcsolás. A kapcsolódióda lezárása miatt létrejött tranziest lehet ugyan csökkenteni snubberrel, de teljesen eltüntetni nem.
Anno a PA-ban sem használtunk G vagy H osztályt a magasakhoz. A mélyekhez tökéletes választás.
(#) Suba53 válasza mcc hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /
 
Pont azon tűnődtem, hogy az audiofília egyik szent tehene a táplálás. Már azért kinéznek a klubból, ha nincs egy kétmilliós szinuszosító előtét, 5 digit pontosságú 50 Hz-el, meg aranyozott hálózati csatlakozós kábellel. És tessék jönnek a H, vagy G osztályú végfokok, ahol a dinamika ritmusában rángatják a tápfeszt. Szegényeknek a hajuk az égnek állhat.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /
 
Sikerül, sikerül.
Most azon gondolkodom, hogy miért is jó a "D" osztályú végfokot kapcsolgatós tápra tenni, vagyis átkapcsolni nagyobb tápfeszre H osztályban ha a hanghullám éppen klippeltetné a jelet. Persze nem olvastam érthető szinten az irokmányt, de csak ha arról lenne szó, hogy alacsonyabb tápfesz esetén a vivő maradék kisebb, akkor nem is biztos hogy gyorsan kell kapcsolgatni a két (vagy több) tápsín között.
Egy erősítőt használhatunk -40dB kivezérlésen, de használhatunk majdnem 0dB-en is. Kis kivezérlés esetén járhat kisebb tápról, majd nagyobb kivezérlésen átkapcsol a nagyobb tápsínre, de nem kapcsolnak vissza azonnal. Addig maradna ott, amíg huzamosabb ideig nem csillapodik a jel. Ekkor a kapcsolási tranziensek nem ezrével zavarná a zenehallgatást, hanem csak 2-3 klikkelés lenne egy teljes album hallgatása alatt. Gondoltam is ilyen megoldáson, csak én "AB" osztályú végfoknál. Alapból halkan szól nálunk a zene, elég lenne 10V tápfesz gyanánt. Néha feltekerjük a hangerő, ritkán pedig megdöngetjük rendesen. Lehetne három tápsín 15, 30, meg 60V-os sínnel. Így akár 300mA is lehetne a nyugalmi áram, nem vinné el az áramszolgáltató a pénzemet ha nem kapcsolom ki az erősítőt soha.
(#) mcc válasza Suba53 hozzászólására (») Ápr 9, 2022 / 1
 
Csináltam ilyan tápregenerálót. Volt kb. 40kg súlyú, 2db trafó (bementi, kimeneti). 230,00V kimenő feszültség, 0.05% alatti torzítással, 50mohm alatti kimeneti impedancia. Olyan szépen vágta tönkre a rákapcsolt készülékek hangját, hogy arra szó nincsen...
(#) mcc válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /
 
Nincs új a nap alatt: A Marantz nagyobb házimozi erősítóiben relével kapcsolják át a tápot. Jellemzően 35-40/60-65V között.
(#) Baxi hozzászólása Ápr 9, 2022 /
 
Hi Mesterek!
Véleményetekre lennek kíváncsi. Épülget egy 11ch erősítő. A kérdésem az lenne, hogy a ventit hova lenne célszerűbb /előnyösebb tenni? Borda alá vagy fele, vagy mindegy? Egy bordán 3db vegerosito lesz, terv szerint. Doboz még kap perforalt lemezt, fent lent. Válaszokat előre is köszönöm.
(#) Karesz 50 válasza Suba53 hozzászólására (») Ápr 9, 2022 / 1
 
Nem azért a két fillérért de, hogy lehet valakit kinézni abból a klubból amelyiknek még nem is tagja, csak bekiabál néha az utcáról ablakon keresztül?
(#) Suba53 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /
 
Nem magamról beszéltem, én a közelébe sem megyek az ilyen puccos helyeknek!
(#) tothbela válasza Suba53 hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /
 
Szerintem nem jól vetted le a lényeget, de várom a valódi választ.
(#) tothbela válasza mcc hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /
 
Ismerős, de úgy rémlik, azt a hangszóró impedancia miatt teszi. De lehet hogy nincs igazam. Volt nálam egy ilyen, azt is relé kapcsolta, de nem a kivezérlés függvényében. Hátul volt egy táblázat hogy melyik állásban melyik opció ajánlott.
(#) Suba53 válasza Baxi hozzászólására (») Ápr 9, 2022 / 1
 
Én úgy csinálnám, ahogy a szervereknél van megoldva, az elég hatékony. Egy légcsatorna vagy elölről hátra, vagy balról jobbra. A hűtőbordák fektetve, bordák felfelé néznek, és úgy elhelyezve egymás mellett, hogy a levegő a bordákkal párhuzamosan áramlik. A ventilátorok meg a légcsatorna elején fújják be a friss hideg levegőt, a túloldalon meg szívják ki az áporodott izzadság szagút.
Annyi ventilátor kell hogy a teljes légcsatorna szélességében legyen forszírozott légáramlás.
(#) Suba53 válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /
 
Ha kérdezel, megpróbálok válaszolni.
(#) tothbela válasza Suba53 hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /
 
Én Karesz hozzászólását próbáltam megfejteni. Nem akartam lelőni a poént, azt hittem a G, H osztály nem tagja a klubnak.
De lehet hogy nem jól értem. Öregszem már, tompa az agyam.
(#) mcc válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /
 
Nem, ez kifejezetten kivezérlésre kapcsol. Komparátorok figyelik a kimeneti feszültséget, és a processzoron keresztül vezérlik a relét.
(#) tothbela válasza mcc hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /
 
Értem. Nem is gondoltam hogy nem alkalmazza valaki, csak annyira nem érdekelt eddig. Gyakran szól zene a háttérben, aztán ha nem fontos minek akkora táp az erősítőnek. Nagyon ritkán pedig kellene egy kis tartalék.
(#) Suba53 válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /
 
Ebben igazad lehet, ha így nézzük. Egy ilyen kifinomult társaságban egy idegrángásos G, vagy H osztályú ápoltat valóban nem engednek a kordonok mögé.
(#) Karesz 50 válasza Suba53 hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /
 
Akkor pontosítok. Tudtommal egy JHL-t építettél eddig, de arról már nem szól a fáma, hogy ezt bekapcsoltad-e valaha. Ennek ellenére tápregerátorok használatáról és áráról alkotsz véleményt - egy olyan szerkezetről amit még távolról sem láttál soha. Értem én, hogy a tápfesz rángatása kapcsán merült fel ez benned, de a kettőnek semmi köze nincs egymáshoz.
A tápfeszt is lehet rángatni többféle módon - nem csak G és H osztályban - és az egészen hatásosan csökkenti a torzítást.
(#) mcc válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /
 
Kapcsrajz részlet....

psw.jpg
    
(#) Suba53 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 9, 2022 / 1
 
Rosszul tudod. Nem fogok beszámolni minden munkámról, mert minek.
A táp regenerátoroktól meg már húsz évvel ezelőtt is fogtam a hasamat a nevetéstől, és sajnáltam az akkori hifi újság olvasóit, akik szentül elhitték az újságíró konklúzióját. Idézem, bár nem szó szerint:

" Igaz, hogy eszetlen sokba kerül, de akinek van rá elég pénze, hogy megvegye, az hallani fogja a finom különbséget. "

Eladják az embereknek vagyonokért azt a tudatot, hogy különbek másoknál. Jó üzlet, nem vitás.
Az újságíró azt méltatta, hogy mennyire fontos, hogy a táplálás pontosan 50Hz legyen!
( Amerikában a hálózat 60Hz-es, és ugyanezeket az erősítőket árulják ott is. )
(#) Karesz 50 válasza Suba53 hozzászólására (») Ápr 9, 2022 / 1
 
Nem értek hozzá. Magamnak terveztem kísérletképpen közel 20 éve, mert nincs rá másfél millióm. Nálam javít a hangzáson - ezért használom - dehát ez szubjektív. Soha nem fogom a hasam a röhögéstől amikor bekapcsolom.

A munkáidról valóban annak számolsz be akinek akarsz. Már ha ismered a messziről jött ember esetét és a történeteit... De inkább hagyjuk ezt.
(#) Suba53 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 9, 2022 / 1
 
Ezt mondom én is: szubjektív. És a hozzá nem értő, de rajongó embereket nagyon könnyű rávenni olyan költségek kifizetésére, aminek az értékét csak a saját kognitív disszonanciájuknak a feloldásával képesek elfogadni oly módon, hogy elkezdik jobbnak hallani a vagyonokért vásárolt berendezéseket.

Természetesen nem vitatom, hogy vannak akiknek a szuper hallása nagyon finom különbségeket is érzékel, de azért ez nem a túlnyomó többség.
(#) Baxi válasza Suba53 hozzászólására (») Ápr 10, 2022 /
 
Szia, igen ez jó ötlet! Még van bordám is ami egyben van
Még van kérdésem, de csinálok róla rajzot hogy mire is gondolok.
Nagyon szépen köszönöm!
(#) mek-elek válasza Suba53 hozzászólására (») Ápr 10, 2022 / 1
 
Mond mi lenne, ha nem másról vélekednél, hanem az általad nagy gondossággal megépített készülékről számolnál be, mondjuk örömmel... És abban nem lenne kisebbség, meg többség, csak a Te eredményességed.
Következő: »»   2375 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem