Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   878 / 983
(#) vargham válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 20, 2022 /

Egy ideig gondolkoztam rajta, mi az a pad.
(#) attika válasza vargham hozzászólására (») Ápr 20, 2022 1 /

Gondolom a padlásra gondolt, de ez az írásából hellyel közel ji is derül.
(#) gyulank válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 20, 2022 /

Konkrétan milyet ajánlanátok hozzá?
(#) proba válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 20, 2022 /

Konkrétan milyen mennyezet? Mondanám nekem a 6-os vasra szerelt fafúró, ráhúzott védőcsővel volt a tökéletes választás, de gondolom ritka a sárléces, felette 15cm salak, majd ismét letapasztott mennyezet... Ha betongerenda, vasalt betonkoszorú van elég esélytelen egyszerű eszközökkel, ha lehet inkább kikerülni valahogy, ha cserép kefni van, akkor mezei hosszú SDS fúrószár....
(#) gyuszo válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 20, 2022 /

Egy 1993-as gyártású Black & Decker fúrógépet. Mással ne is próbálkozz.
(#) proba válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 20, 2022 /

Ezt meg honnét tudtad? Akkor vettem mikor megnyitott a Metró áruház, és pont Black & Decker. Nem is tudtam hogy ez is fontos.... Szeretem is nagyon
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2022
(#) Hutty válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 21, 2022 /

Valamivel nagyobb átmérőjű fúrót, mint a MÜ- cső, és valamivel hosszabbat mint a födém.

Hogy a bánatba tudnánk bármit is javasolni, ha annyi fáradtságot sem veszel, hogy nagyon titkos információkat közölnél a "pad"-ról?

Még azt sem tudjuk, mekkora a cső. Elég 11-13-as ( 3x1,5 ), vagy hajókötél vastagságú erőműkábel megy fel.
(#) gyulank válasza Hutty hozzászólására (») Ápr 21, 2022 /

Nem tudom mi nektek a hosszú. Neten nem nagyon találok hosszút. Hol lehet olyanokat venni?
(#) Gafly válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 21, 2022 /

Idézet:
„Nem tudom mi nektek a hosszú.
...
Hol lehet olyanokat venni?”

Szerszámaink méretével, ritka kivételtől eltekintve, nem dicsekszünk.
A vastagabbak a húshűtő és a sajtos hűtő közötti "Non food" polcon voltak.
(#) gyulank válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 21, 2022 /

Rendelni honnan lehet?
(#) Gafly válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 21, 2022 /

Interneten csak beírod a keresőbe, és már ömlenek is találatok.

Mod: Obszcén melléklet eltávolításra került.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2022
Moderátor által szerkesztve
(#) pipi válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 21, 2022 /

Aldiban volt most, még lehet van akciós sds, 4e ft volt 3db 1 méteres...
De szerintem bármelyik barkácsáruházban kapsz hosszú fúrót, akár fához, akár betonhoz.
Amíg nem volt hosszú fúróm, apám egy gömbvas (köracél ) végére ráhegesztett egy mezei fúrót és kész is van...
(#) KU202M válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 21, 2022 /

gyulank, te Kárpátaljai vagy? Ott (is) nevezik így a padlást... )
(#) Hutty válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 21, 2022 / 2

Ne má földim!

Az ugyan honnét tudjuk, mily fúrója van? SDS, SDS-PLUS, SDS-MAX, 10 avagy 13-as tokmány?

Ez mind titkos.
(#) gyuszo válasza Hutty hozzászólására (») Ápr 21, 2022 /

Holnapra kiderűl, hogy ez toronyház és ez még csak a pince.
(#) granpa válasza KU202M hozzászólására (») Ápr 21, 2022 /

Sok helyen így hívják; mifelénk is. (de "hé" vagy "hiú" néven is)
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2022
(#) erbe hozzászólása Ápr 25, 2022 /

Ma cserélték a sógorom oda-vissza mérő óráját napelemes rendszeren újra. Viszonylag hamar (nem tudom pontosan, mikor volt az előző csere, de legfeljebb 3 éve). Okosóra távleolvasással, antennával. Az eddigi nem volt elég okos?
A plombáláskor kérdezi a sógort.
"-Van napelem a rendszerben?"
"-Igen."
Szól a másik.:
"-Itt van a papíron."
Hibakódok az elején:
"4. Fordított energiairány."
Lehet, hogy feltűnt valami észkombájnnak, hogy hol fizet a sógor a fogyasztásért, hol többet termel? Kérdés, mit fog mérni ezentúl?
Eszerint én is hamarosan számíthatok okosított cserére? (közös szekrényben vannak) Aztán a 8 év alatt kiszámlázott túltermelés díja nem lesz elég ügyvédre, hogy bizonyítsam, nem trombitáltam el az áramot.
Mióta fenn van a napelem, az enyémet háromszor cserélték. Szomszédnál (150 m-re tőlünk) szintén én telepítettem a napelemet, már négyszer.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2022
(#) Atis57 válasza erbe hozzászólására (») Ápr 26, 2022 /

Szia !

"Eszerint én is hamarosan számíthatok okosított cserére? " Talán igen.
Persze egy utcában a 2-10 napelemes közül csak 1-2 t választanak ki, mintha besúgásra menne ?

A volt Émász is ráfeküdt erre a vonalra , az idén kb 10 helyről hallottam ilyet.
Másodkézből ; Két napelemes tulajnál óracsere + a Tűzvédelmi főkapcsolót leplombálták.Persze kikapcsolva!
Két hónap után ,kegyesen megengedték,hogy egy regisztrált szerelő leszedje .(pénz, jegyzőkönyv, fényképek )

Saját esetem ; Szigetüzemű napelem miatt a kis fogyasztást kontrolálva + ellenőrző mérővel kiegészitették.
Igy 2db mérőm van , házgyári épületben!Már jöttek megnézni, hátha találnak valamit.
(#) Gombszem válasza erbe hozzászólására (») Ápr 26, 2022 /

És mi a gyanús? Megéri nekik ez a sok csere? Mert viccből nem csinálják.
(#) user1914 válasza Gombszem hozzászólására (») Ápr 27, 2022 /

Szevasztok!
Valószínűleg ki fogják találni a napi olvasást, így a nekik megfelelő lesz bevezetve. Mikor mennyit termelsz és minél többet fizessél Te, és a számukra termelt áram minél olcsóbb legyen.
Üdv. M.
(#) Ge Lee válasza user1914 hozzászólására (») Ápr 27, 2022 /

Meg fog ez oldódni hamarosan, 24-től kivezetik a szaldós elszámolást, onnantól meg majd úgy alakítják ahogy akarják, illetve ahogy majd az EU konkrétan rendelkezik. Aztán szép lassan majd a telepített rendszer élettartama egyenlő lesz a megtérülési idővel.
(#) proba válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 27, 2022 /

Újabban ahova pályázatosan szeretnének telepíteni, azokkal beszélve, akkumulátoros rendszereket favorizálják. A sógoromat azzal etették, ha megszűnik a szaldó, akkor milyen jó lesz. Simán
beetetésnek, hülyeségnek gondoltam ( hiszen ez után még az akku árát is ki kell gazdálkodnia a napelemnek) Ez a nappali termelés esti fogyasztás átrendezésből sokára térülne meg ( soha) De aztán a minap olvasott cikkből rájöttem, ezzel, és a távvezérelhető inverterekkel a napi csúcsokat szeretnék elkerülni. Ha a nem támogatottnál is ez lesz a trend ( valószínű) akkor az akku árával növelt összegen ( főleg hogy 10 év múlva cserés) már nem biztos hogy megéri egyáltalán nekifogni.
(#) ötfelezős válasza Gombszem hozzászólására (») Máj 1, 2022 /

Kérdezz meg egy autófényszóró polírozót.
(#) zsolesz0715 hozzászólása Máj 2, 2022 /

Sziasztok!
Szeretnék csak felvilágosítást kérni hogy ha ki van alakitva a védőföld feljön az óráig ott csatlakozik a kismegszakítóházban a védő.f sinre az lenne a kérdésem a védőföldellést össze kell e kötni a nulla sinjével vagy nem ?
Azért kérdem mert valaki mondta nekem és láttam is neten kutatva össze volt kötve.
Én ugy tudom elvileg nem szabad összekötni!
Előre is köszönöm a segítséget
(#) Bakman válasza zsolesz0715 hozzászólására (») Máj 2, 2022 /

Attól függ, hogy milyen a hálózat. Van, ahol össze kell, van, ahol tilos.
(#) proli007 válasza zsolesz0715 hozzászólására (») Máj 2, 2022 /

Hello! kicsit zavaros amit írsz. Ha az óra alól jön (plombál helyről) egy vezeték a földelő sínre (ott van a PEN szétválasztása PE és N-re), akkor nem kötheted össze.
De fél háromkor ne köss semmit sehova!
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2022
(#) zsolesz0715 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 2, 2022 /

Hello 230v hálózat rendes családi házról van szó!
Digitális mérőóra van nem tudom milyen információk kellenek hozzá beazonosítani!
(#) zsolesz0715 válasza zsolesz0715 hozzászólására (») Máj 2, 2022 /

Mérő óra adott oda megy a fázis nulla.
A förddellőpálca meg alatta helyezkedik el
Ora és a földellőpálca között van egy kis doboz ott van orákötve a földellő kábel a pálcára ha kell küldök képet is
(#) Bakman válasza zsolesz0715 hozzászólására (») Máj 2, 2022 / 4

A szolgáltató hálózatának milyensége határozza meg. TT hálózat esetén tilos összekötni a védőföldet a nullával. Itthon még vannak helyek, ahol TT hálózat van. TNC-S esetén jó eséllyel olyan helyen van összekötve a védőföld és a nulla, ahol a plombázás(ok) miatt nem férsz hozzá.

Magyarán nem úgy megy a dolog, hogy láttam valahol valamit és én is úgy csinálom.
(#) gyuszo válasza zsolesz0715 hozzászólására (») Máj 2, 2022 / 3

Ha villanyszerelő oldotta meg a védőföldelést, akkor te már ne nyúlj semmihez.
Következő: »»   878 / 983
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem