Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sztereó DAC

Témaindító: meszattila, idő: Ápr 10, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   93 / 99
(#) debe válasza deebo hozzászólására (») Ápr 28, 2022 / 2

Ha valamit nem tudsz önerőből bizonyítani, vagy még sosem tapasztaltad, ezért nem is hiszel benne, az koránt sem jelenti azt, hogy nem is létezik!
Fórumtársaid csak azt szeretnék, hogy ezt tartsd tiszteletben!

Ezért nem írhatsz minden megszólalásodban másokat degradáló kijelentéseket!
Máshol az ilyenekre a moderátorok egyből pihenőre küldenének, és nem a témát zárnák be:

Idézetek tőled:
“…és marhaságokat hordtok itt össze fájdalmas mértékben!”
“…a lineáris táp meg a többi az néphülyítő baromság!”
“Mi a következő, jönnek a süketek is, hogy mennyivel jobban szól az árnyékolt tápkábel?”
“…ha valaki nem ért egyet az őrültségeitekkel…” Stb, stb….

Tanulni, tapasztalni sosem késő, a tapasztaltabbak véleményét persze lehet fenntartással fogadni (‘hang’ nélkül…), de őrültségnek nevezni szimpla butaság…
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2022
(#) deebo válasza debe hozzászólására (») Ápr 28, 2022 2 /

Kikérem magamnak, hogy úgy beszélj velem, mint valami szerencsétlen amatőrrel (látom nagyon ráragadtál erre, de messze jársz az igazságtól).

Kérek technikai, objektív magyarázatot, nem bizonyítékot(!), csak magyarázatot az általam kifogásolt vélemények mellett.

Bármit, azon kívü, hogy én hallom!

Egy kolega, leírta, hogy ő hallja, de vakteszten bukott vele, de akkor is hallja. Mivan????

Ő maga cáfolta meg saját magát! Erre mit mondjak? Én tudok spektrum képet küldeni, frekvenciamenetet is tudok igazolni, jelkövetési sebességet is, csak mondd miről kell.

És már bocsánat, de én értem a digitális jelátvitelt, programozom, használom és ez alapján merem állítani, hogy nem változhat a a hangkép tere, az optikai kábeltől, mert ilyen nincs. Azt még nagynehezen beveszi a gyomrom, hogy valaki hallja, ha az analóg részt módosítja (olyan, aki 10Khz felett süket). De a digitális jel terét nekem senki se hallja, mert ilyen nincs. Nincs, lehetetlen!

És jöhettek itt az abszolút igazsággal, de aki kompetens, az mindíg kételkedik és bizonyítékot keres! Na én ezt itt nem látom....
(#) Ge Lee válasza debe hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /

Én el tudom fogadni az álláspontját mivel fogalmam sincs milyen rendszert hallgat. Ugye, egy olcsó (kommersz) rendszeren nem sok jelentősége van az itt leírtaknak. Nekem is volt olyan, sokkal tovább mint szerettem volna, és akkoriban én is ugyanígy vélekedtem ezen írásokról, sőt néha az volt az érzésem, hogy ezek a kábelcsereberélős meg bejáratós emberkék nem is teljesen százasok. Elég megnézni egyéb fórumokat, vesz az illető egy teknincset vagy egy onkijjót és azonnal magáénak tudja és ki is nyilatkoztatja a nagy hifi igazságokat. Amiről ugye f.ngja sincs... Amikor bedobozoltam a csövest, bekapcsolás után nem úgy szólt mint a deszkán, egyszerűen nem tetszett. És nem értettem hogy miért, aztán másnap rájöttem. Az addig direktbe kötött hálózati trafó elé betettem egy foglalatot és abba egy olvadóbiztosítót, mert hát tűzvédelmi szempontból mégis csak úgy illendő... Egy tucaterősítőn ez semmiféle változást nem fog okozni, nem is fogja meghallani senki ember fia. Ahogy egy 1.2-es opel kadetten sem fogja soha senki megtapasztalni hogy milyen 6.8s alatt százra gyorsulni, meg 230-cal repeszteni...
(#) deebo válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 28, 2022 / 1

Idézet:
„Az addig direktbe kötött hálózati trafó elé betettem egy foglalatot és abba egy olvadóbiztosítót,”

Aztán, ha másnap meghallgatod, vagy hallgatod 2 hétig, rájöszk, hogy jaaaa, mégsem.

Amit itt olvasol, annak 99%-a piszihológia, és a többi sem technika.
(#) sandor1632 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /

Ezt kár is volt leírnod, szerinte itt mind hülyék vagyunk.
Ha van otthon egy zs kategóriás valamilyen rendszere, azon sose fogja meghallani azokat a különbségeket, amik miatt most épp hülyének néz párunkat.
(#) deebo válasza sandor1632 hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /

Saját fejlesztésú DAC-om és végfokaim vannak, DC-től 300KHz-ig, de nyílván Zs kategória és fogalmam sincs az egészről..... pffffffffff

Nem unod ezt?
(#) sandor1632 válasza deebo hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /

Ahogy nekem is saját készítésű dolgaim vannak, melyekről képek, néhányról mérések is vannak fent fórumokon, nem csak dobálózok itt a sose látta senki dolgaimmal..

Az érdekes az, hogy míg itt bizonygatod a nagy objektivitásod, lehülyézel másokat, addig mi csak az ellenkezőjét bizonygatjuk, de Veled ellentétben egyszer sem hülyéztelek le azért mert nem értünk egyet a dologban.

Na ez a nagy különbség, Te egyszerűen bunkó vagy mindenkivel akivel nem értesz egyet, és ugye csak a Te igazad az igazság..
Emberségből bukta, pedig biztos vagyok benne, hogy nem vagy már fiatal.

Bizonygatod? Hol? Hadd lássam. Te támadod a személyemet folyamatosan...
(#) sandor1632 válasza deebo hozzászólására (») Ápr 28, 2022 / 1

Szerintem olvasd vissza milyen gyönyörű hangnemben beszélsz a fórumtársakkal..

Te is...
(#) moltam válasza deebo hozzászólására (») Ápr 28, 2022 / 1

Hitvitába nem érdemes belemenni, az érvek és tények hatástalanok. Szerintem add fel.
(#) mek-elek válasza deebo hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /

A vakteszt is csak üzleti smafu, az sem ütősebb, mint bárki saját tapasztalata. Hiszen ki minősítette a résztvevők tesztképességét? Aki közölte? És egy nagy kérdés: kinek van joga más tapasztalatait kifogásolni? Talán Neked? Húha..... Akkor Te egy isten lennél? Ha nem haragszol, én másnak gondolnálak.....
(#) deebo válasza moltam hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /

Nem szándékom bántani senkit, félreértés ne essék, de azért ami itt megy, az túlmegy egy határon és szerintem itt nincs helye ilyesminek, az index fórumra lehet menni vele, de itt nem szeretném ezt látni.
(#) deebo válasza mek-elek hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /

Tehát szerinted a vakteszten felsülés az smafu? Az kemény, látom itt érveknek már helye sincs, át is neveztem a fórumot.

ahh.png

(#) mek-elek válasza sandor1632 hozzászólására (») Ápr 28, 2022 / 2

"Ha van otthon egy zs kategóriás valamilyen rendszere" -Mindenki azt mond amit akar- Honnan tudod, hogy mit hallgat rajta. Lehet, hogy főleg üveghangokat. És meg lehet, hogy denevérhallással született. Ugye akkor nélkülözhetetlen a nagyobb frekvenciák jelenléte. Ezért lehet az, hogy nem értjük jól egymást.....

Ezen ne múljon.
Idézet:
„És meg lehet, hogy denevérhallással született. Ugye akkor nélkülözhetetlen a nagyobb frekvenciák jelenléte.”

Az a tér érzékeléséhez kell.
(#) mek-elek válasza deebo hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /

Már megint mellébeszélsz! Vagy nem értesz jól magyarul. Én a vaktesztre magára mondtam a smafut, nem annak vélt eredményéről. Át nevezted a fórumot? Uram, ne tedd ezt!

Akkor más magyart beszélünk...
(#) sandor1632 válasza mek-elek hozzászólására (») Ápr 28, 2022 / 1

Ez a nagyobb frekvenciás dolog érdekes téma amúgy, a legtöbb esetben dobálóznak az eladók ezzel a 2-300KHz felső átviteli sávval, de annak az erősítőnek ritka idegesítő hangja lehet.
Én az épített ARC csöves végfokomnak szándákosan úgy állítottam be az átvitelét, hogy 0,2-0,3dB-t ejtsen már 20KHz-nél.
Mivel sajnos hallok magasabb frekvencián, engem zavar a túl sok magas hang.
A másik pedig az, hogy az ARC erősítőket gyárilag is szándékosan így állították be.

A TDA1541-es dac-omhoz úgy kértem az illesztő trafót, hogy már vágjon 44,1KHz-nél, így nem kellett végül külön szűrőfokozatot használni.

Sokan hitetlenkednek ezen, de biza meg lehet kérni az üzemorvost, hogy "ugyan nézzük már meg meddig hallok" így annyira nem nonszensz az állításom sem. Bocsánat, hogy ezt Neked írom, de Te nem háborodsz fel legalább ezen állításomon, nem hülyézel le miatta.

Önmagában nem hülyeség a túl magas frekvencia vágása, mivel a jelentős IMD-je van a hangszóróknak, a nagy sávszélesség nem a magas frekvencia miatt fontos, hanem a fázistolás miatt, amit az aluláteresztő szűrő okoz, ami elenegedhetetlen a DAC a kimenetén, különben megjelenik a mintavételi frekvencia a kimeneten igencsak jeletős amplitudóval.

Eézrt jó dolog az oversampling, ami mellett a DAC sokkkal nagyobb frekvencián dolgozik, mint a mintavételi frekvencia, ezért magasabb frekire lehet méretezni az aluláteresztő szűrőt, ami miatt jobb lesz a térvisszaadás! És ezek makacs tények, nem poénból találták ki az oversampling-ot, amitől egyes szerint rosszabb a hang.....!
(#) sandor1632 válasza deebo hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /

Ezt az alul áteresztő szűrőt estemben egy jól méretezett illesztőtrafó és egy minimálisan korlátozott átvitelű csöves fokozat biztosítja.

Bár most nem a legutóbb feltett képeimen szereplő dac-ról van szó, annak a kimenetén ott a szűrő, amit a gyártó az adatlapon ajánl.

Ha valamit megtanultam a tapasztalataim alapján, az az, hogy a a gyártók igencsak kompetens mérnökököket alkalmaznak, és érdemes figyelembevenni az intelmeiket, pláne, ha a gyártó adatlapján is megjelennek, úgysem tudnunk okosabbak lenni náluk, vagy, ha esetleg mégis, akkor nem itt koptatjuk a billentyűzetet!
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 29, 2022 / 1

Idézet:
„Én el tudom fogadni az álláspontját mivel fogalmam sincs milyen rendszert hallgat. Ugye, egy olcsó (kommersz) rendszeren nem sok jelentősége van az itt leírtaknak.”

Én tudom milyen "rendszert" hallgat, mivel egy rövid ideig leveleztünk. Egy valamelyest megmókolt Piret Endre végfokot. Tehát érthető, hogy nincs különbség kábel és kábel között és térhatás is csak a süketek kitalációja.
(#) Ge Lee válasza deebo hozzászólására (») Ápr 29, 2022 /

Tévedésben vagy, azóta kivettem onnan, és egyetlen szál vékony rézdrótot tettem a helyére, az mondjuk nem olvad ki csak masszív zárlat esetén, de nem is cseszi szét a hangot... Ugyanilyen tévedésben vagy a műszaki paramétereket illetően is, volt 640kHz-ig (-3dB) menő végfokom, meg olyan is amit a hangkártyámmal nem tudtam megmérni, mert olyan kicsi THD-ja volt hogy összemérhető volt a hangkártya saját torzításával, és kb. azt mondhatom, hogy életem legrosszabb hangú végfokai voltak. A csöves meg torzít 0,6%-ot és hangra mégis ver mindent. Akkor mégis miféle következtetést lehet levonni bármilyen elektromos mérésből??? Semmilyet... Ja, de, azt hogy pszichológia az egész...
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 29, 2022 /

Akkor így már minden érthető.
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 29, 2022 / 2

Szerintem ha egy erősítő hangját, a hálózati trafó primer oldalán található olvadóbizti "szétcseszi" akkor elég nagy gond van azzal a végfokkal. Mondhatni túlságosan érzékeny a tápjára, vagy másképp fogalmazva semmi tápelnyomása nincsen.
Technikailag az olvadóbizti ellenállása valóban ingadozik a terhelés változásainak hatására, és emiatt a táp kicsit jobban változik a terheléssel (kivéve ha stabilizált tápja van az erősítőnek). Ugyanakkor a táp akkor is ingadozik ha nincs bizti, hiszen a trafónak, egyenirányítónak stb.. szintén van belső ellenállása. Hasonló a helyzet a 230V-os vezetékekkel, nem tudhatjuk mi van a falban, mi megy az áramszolgáltató trafójáig és így tovább. Ha ez határozza meg, hogy jó-e a hangja az erősítőnek, akkor az egy ócska konstrukció - mert egy jó erősítőnek jó tápja kellene, hogy legyen, megfelelő zavarszűréssel, stb... pont azért, hogy egy drótdarab, vagy egy olvadóbizti a tápban, ne tudja elcseszni a hangját...

Szóval innentől tényleg pszihológiáról és nem technikáról vagy elektronikáról beszélünk...
(#) Suba53 válasza deebo hozzászólására (») Ápr 29, 2022 /

Teljesen felesleges műszaki érvek mentén vitatkozni az audiofiliával fertőzöttekkel. Az általuk használt fogalmakat, az általuk leírt képzeteket soha nem lehet összhangba hozni egzakt mérésekkel, mert a folyamat az agyban játszódik. És mivel mindenkinek másképp működik az agya, soha nem fogunk tudni olyan precíz műszaki paraméterekkel mérhető összeállítást létrehozni, amiket mindenki ugyanúgy hall, ugyanúgy értékel. Az audiofilia egy magányos műfaj. Mindegyik győzködi a másikat, hogy ez a jó, az a jó, így hangzik, úgy hangzik, hangja van a rögzítő csavaroknak, a doboz anyagának, mindennek. És keresik a szent grált, de az soha meg nem található, mert mindenkinek mást jelent.
(#) mek-elek válasza Skori hozzászólására (») Ápr 29, 2022 /

Részben biztos, hogy igazad van, de itt már a tapasztalatok az érvényesek. Karesz hálózati zavarszűrőben jó. Innentől az egész eredményessége, szerintem hely, és pénztárcafüggő dolog. És mindenki a saját rendszer és lehetőségei szerint próbálkozik. És mellesleg a saját tapasztalatom szerint, ha a hálózati kábel fajtája érzékelhető egy rendszer hangjában, akkor ez igaz a biztiszálra is. Persze lehet ezt vitatni, azonban vagyunk egy páran ilyen tapasztalatokkal. És ahogy én sem vitatom a véleményedet, csak az enyémet tettem mellé, így a más véleménnyel bírók sem véleményezhetik az előbbiek biológiai egyéniségét, mert az bunyi dolog. Volt már szó az előzőekben, hogy egy érzékelési folyamat milyen összetett. Hogy is lehetne ezt lazán uniformizálni.
(#) mek-elek válasza Suba53 hozzászólására (») Ápr 29, 2022 /

Kedvenc mérnököm, esetleg valami személyes építési útmutatást remélhetnénk?
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Ápr 29, 2022 /

Jól írtad, szerinted... Az égvilágon semmi baj nincs az erősítő tápjával, egyetlen pisszenés sem hallható a dobozokból se brumm ha nincs zene, a táp kb. tízszeresen van "túlbiztosítva" azaz annyival tud többet mint amire a végfoknak valójában szüksége van.
És nem jól látod, nem, nem ez határozza meg a hangját, hanem ha egy hang valóban jó, akkor azt már a legapróbb tényező is befolyásolja, igen, ahogy a Karesz írta nemrég, egy másik kábel is (ami kinézetre meg műszakilag is egyébként ugyanolyan), meg egy foglalatos biztosíték is, meg még ezer dolog. Újra leírom, most már utoljára. Ha nem tapasztalsz ilyet az nem azért van mert neked nagyon jó a rendszered, épp ellenkezőleg, azért nem tapasztalod, mert nem jó a rendszered, és egy nem jó rendszeren ezek az apró dolgok semmit nem változtatnak! És ezt tapasztalatból tudom.
Mondok egy egyszerű dolgot, fogd a végfokodat, vegyél ki belőle minden létező kompenzáló tagot, azaz úgy menjen az erősítő ahogy van, ne legyen benne egyetlen sávkorlátozó C tag sehol sem (a nyák parazita kapacitásait leszámítva), egyetlen fokozatban sem pluszban, se miller kondi, se RC tag a kimeneten se semmi. Utána adj egy négyszögjelet a bemenetére és figyeld hogy mit látsz a szkópon. Borítékolom... Ha megmutatod ezt a szkópábrát utána majd én is mutatok egyet...
Következő: »»   93 / 99
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem