Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Majd még ők fizetnek, hogy átvedd a küldeményt.
Tedd spamba.
Abba jött eleve, csak gondoltam megmutatom.
![]()
A Cserenkov sugárzás.
Gyönyörű! Elfelejtettem említeni azt a két és fél méter vastag, bóracéllal dúsított betonfalat, ami elválaszt bennünket a hasadástól.... ![]()
Ilyet nem láthatunk élőben.
![]() ![]()
De, ez látható élőben nyitott reaktornál és főleg lekapcsolt reaktorcsarnoki világítás mellett (bár csak kevesek számára, mert a reaktorpódiumra nem szabad "csak úgy" fellépni, ahhoz engedély kell).
Pár "macsek" becsurrantana egy ilyen "kutyalánctól"!
![]()
Nagyon érdekes jelenség, semmihez nem fogható.
Hát, ezeknek a fura, apró kis izéknek volt idejük megtanulni a fizikát azalatt a 14 mrd év alattt...
![]() És akkor még nem is beszéltünk azokról az "alkatrészekről", amik alig-alig akarnak kölcsönhatásba lépni velünk, vagy az életciklusuk csupán milliomod másodperc... Idézet: „Ilyet nem láthatunk élőben.” Miért ne lehetne? ![]() Mondjuk kis szervezést igényel, meg rá kell készülni...
Én is erre gondoltam mikor, sany elmerengő felvetését olvastam, fentebb.Megelőztél ...
persze ki korán kell , cserenkovot lel . ![]() Idézet: „vagy az életciklusuk csupán milliomod másodperc...” Akkor tényleg gyorsan tanulnak ![]() ![]()
Ha megszervezed, szivesen elmegyek (én is) megnézni.
![]()
Ja hát úgy könnyű, ha valaki nem halandó.
![]() ![]() ![]() Múltkor a TV-ben épp volt róla szó. Érdekes volt, lefilmezték speciális kamerákkal, mutatták mi történik a reaktorba.
A világűrben is megfigyelhető, illetve megfigyelhető lenne ez a jelenség? Pl. a Nap-nál?
Ha a Cserenkov sugárzásra gondolsz, nyilván nem, mert:
A napban fúzió zajlik, a reaktorokban pedig fisszió (ott egyesülés, itt bomlás). A Cserenkov (szép kék) sugárzást pedig úgy keletkezik, hogy az "illető" töltött részecske gyorsabban halad, mint a jelen lévő közegben (víz) a fény sebessége. Durcás! ![]()
Én arra lennék kívácsi, hogy a gőzfejlesztőben mi történik.
A fazekat, ugye ismerjük, rotyog benne a víz. Node: a gőzfejlesztőnek van (több) szintszabályozása, "mondjuk" pluszmínusz 20 cm, tehát ott rotyogás nagyon nem jöhet szóba, mert azt nehéz mérni. Mindez ellenére sok-sok tonna per órával dől kifelé belőle a gőz. Hogy hány tonna jön le óránkét egy GF-ről, azt nem tudom.
A nagy nyomás és a magas hőfok miatt n rotyog, csak elgőzöl. Ráadásul száraz gőz.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2022
Jó-jó, de mégis a rotyogás helyett mit lehetne látni?
A száraz gőz, az megvan, mert ugye ezt direktben vezetjük a turbina nagynyomású házába. Ami onnan lejön, "fáradt", vizes gőz, az bemegy a cseppleválasztó túlhevítőbe (CSTH), majd onnét vezetjük a kisnyomású házba. Száraz gőz, vajon ez mit takar? Lehetne ott látni benne messzebbre is? Ezekben a témákban nagyon nem vagyok "otthon". A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2022
Én úgy tudom, hogy száraz gőznek (vagy túlhevített-) nevezik azt a gőzt, ami olyan magas hőmérsékletű (ha jól emlékszem, min. 350°C) hogy semmilyen nyomáson sem lehet cseppfolyósítani.
50 éve tanultam. Kissé ködös már a múlt.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2022
Leérettségiztem!
![]() A mai napon sikeresen átvettem az érettségi bizonyítványomat: Angol: 5, Magyar: 5, Történelem: 3, Matematika: 5, Szakmai informatika: 3 Matematika tantárgyból dicséretben részesültem a szóbeli érettségi teljesítményemért. "Számítógép karbantartó" szakmai végzettséget szereztem. ![]()
Gratulálok hozzá.
![]()
Gratulálok!
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |