Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Most majdnem azt írtam, hogy:
Bakker, utald át nekik! De nyilvánvalóan csak arra kíváncsiak, hogy élő-e az e-mail cím...
Majd még ők fizetnek, hogy átvedd a küldeményt.
Tedd spamba.
Abba jött eleve, csak gondoltam megmutatom.
Most már emlékszem. Ezt rendeltem Kínából. Szerintem ez érkezett meg.
A Cserenkov sugárzás.
Gyönyörű! Elfelejtettem említeni azt a két és fél méter vastag, bóracéllal dúsított betonfalat, ami elválaszt bennünket a hasadástól....
Ilyet nem láthatunk élőben. Nincs tervben valamilyen átlátszó anyagból fal készítése a reaktor köré?
De, ez látható élőben nyitott reaktornál és főleg lekapcsolt reaktorcsarnoki világítás mellett (bár csak kevesek számára, mert a reaktorpódiumra nem szabad "csak úgy" fellépni, ahhoz engedély kell).
Pár "macsek" becsurrantana egy ilyen "kutyalánctól"!
Nagyon érdekes jelenség, semmihez nem fogható.
Hát, ezeknek a fura, apró kis izéknek volt idejük megtanulni a fizikát azalatt a 14 mrd év alattt...
És akkor még nem is beszéltünk azokról az "alkatrészekről", amik alig-alig akarnak kölcsönhatásba lépni velünk, vagy az életciklusuk csupán milliomod másodperc... Idézet: „Ilyet nem láthatunk élőben.” Miért ne lehetne? Mondjuk kis szervezést igényel, meg rá kell készülni...
Én is erre gondoltam mikor, sany elmerengő felvetését olvastam, fentebb.Megelőztél ...
persze ki korán kell , cserenkovot lel . Idézet: „vagy az életciklusuk csupán milliomod másodperc...” Akkor tényleg gyorsan tanulnak .... mire megtanulják már el is múlnak ...
Ha megszervezed, szivesen elmegyek (én is) megnézni.
Ja hát úgy könnyű, ha valaki nem halandó.
Múltkor a TV-ben épp volt róla szó. Érdekes volt, lefilmezték speciális kamerákkal, mutatták mi történik a reaktorba.
A világűrben is megfigyelhető, illetve megfigyelhető lenne ez a jelenség? Pl. a Nap-nál?
Ha a Cserenkov sugárzásra gondolsz, nyilván nem, mert:
A napban fúzió zajlik, a reaktorokban pedig fisszió (ott egyesülés, itt bomlás). A Cserenkov (szép kék) sugárzást pedig úgy keletkezik, hogy az "illető" töltött részecske gyorsabban halad, mint a jelen lévő közegben (víz) a fény sebessége. Durcás!
Én arra lennék kívácsi, hogy a gőzfejlesztőben mi történik.
A fazekat, ugye ismerjük, rotyog benne a víz. Node: a gőzfejlesztőnek van (több) szintszabályozása, "mondjuk" pluszmínusz 20 cm, tehát ott rotyogás nagyon nem jöhet szóba, mert azt nehéz mérni. Mindez ellenére sok-sok tonna per órával dől kifelé belőle a gőz. Hogy hány tonna jön le óránkét egy GF-ről, azt nem tudom.
A nagy nyomás és a magas hőfok miatt n rotyog, csak elgőzöl. Ráadásul száraz gőz.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2022
Jó-jó, de mégis a rotyogás helyett mit lehetne látni?
A száraz gőz, az megvan, mert ugye ezt direktben vezetjük a turbina nagynyomású házába. Ami onnan lejön, "fáradt", vizes gőz, az bemegy a cseppleválasztó túlhevítőbe (CSTH), majd onnét vezetjük a kisnyomású házba. Száraz gőz, vajon ez mit takar? Lehetne ott látni benne messzebbre is? Ezekben a témákban nagyon nem vagyok "otthon". A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2022
Én úgy tudom, hogy száraz gőznek (vagy túlhevített-) nevezik azt a gőzt, ami olyan magas hőmérsékletű (ha jól emlékszem, min. 350°C) hogy semmilyen nyomáson sem lehet cseppfolyósítani.
50 éve tanultam. Kissé ködös már a múlt.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2022
Leérettségiztem!
A mai napon sikeresen átvettem az érettségi bizonyítványomat: Angol: 5, Magyar: 5, Történelem: 3, Matematika: 5, Szakmai informatika: 3 Matematika tantárgyból dicséretben részesültem a szóbeli érettségi teljesítményemért. "Számítógép karbantartó" szakmai végzettséget szereztem.
Gratulálok hozzá.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |